Autor
|
Wtek: Wywar kolagenowy. (Przeczytany 252829 razy)
|
carver
Go
|
Szybkowar daje intensywniejszy smak, a prócz tego, to bardzo dobra forma oszczędzania energii...
Niedawno kupilem ksiazke "Terapia doktora Gersona", w ktorej wyczytalem, ze gotowanie w szybkowarze jest niedobre poniewaz wysoka temperatura odbiera potrawom ich wartosciowe skladniki. Autorka Charlotte Gerson arbitralnie stwierdza, ze gotowac nalezy na wolnym ogniu i w malej ilosci wody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Są tacy, co równie arbitralnie twierdzą, że jedynie wszystko jedzone na surowo - "nie odbiera potrawom ich wartościowych składników" - ale to fanatyczna wiara, będąca zaprzeczeniem fizjologii i biochemii. Każdy ma prawo jednak wyznawać, co mu się podoba...
PS gotowanie w szybkowarze sprawia, że jedzenie jest lżej strawne niż przy gotowaniu na wolnym ogniu... Czasem lżejsze trawienie (oszczędność na energii bytowej) może powodować określone niekorzystne skutki u podatnych i stąd surojadki i autorka Charlotte Gerson czasem mogą "mieć rację".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
"W szybkowarze można przyrządzać wiele rodzajów potraw, od zup do deserów, sterylizować konserwy i butelki niemowlęce, odciągać soki, odświeżać pieczywo, a co najważniejsze - czas gotowania skraca się o 70 procent! Uzyskuje sie to dzięki temu, że szybkowar jest naczyniem hermetycznym, co sprawia, że podczas gotowania wytwarza się w nim ciśnienie rzędu 1,6 atm i temperatura dochodzi do 112 stopni Celcjusza. O całe 0,6 atmosfery i 12 stopni Celcjusza więcej niż przy gotowaniu tradycyjnym! Hermetyczność szybkowaru sprawia też, że gotowane w nim produkty nie tracą swych wartości witaminowych, smakowych i kolorystycznych. Przy wszystkim zużywa się o 50 procent mniej energii cieplnej. I jakby tego wszystkiego było mało, dodać trzeba, że gotując w szybkowarze chronimy mieszkanie od wyziewów przyrządzanych potraw, od pary i zapachów kuchennych."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
carver
Go
|
"W szybkowarze można przyrządzać wiele rodzajów potraw, od zup do deserów, sterylizować konserwy i butelki niemowlęce, odciągać soki, odświeżać pieczywo, a co najważniejsze - czas gotowania skraca się o 70 procent! Uzyskuje sie to dzięki temu, że szybkowar jest naczyniem hermetycznym, co sprawia, że podczas gotowania wytwarza się w nim ciśnienie rzędu 1,6 atm i temperatura dochodzi do 112 stopni Celcjusza. O całe 0,6 atmosfery i 12 stopni Celcjusza więcej niż przy gotowaniu tradycyjnym! Hermetyczność szybkowaru sprawia też, że gotowane w nim produkty nie tracą swych wartości witaminowych, smakowych i kolorystycznych. Przy wszystkim zużywa się o 50 procent mniej energii cieplnej. I jakby tego wszystkiego było mało, dodać trzeba, że gotując w szybkowarze chronimy mieszkanie od wyziewów przyrządzanych potraw, od pary i zapachów kuchennych."
LECE PO SZYBKOWAR!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Ja również:) może już w czwartek będę miała:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jaki kupujecie? Oglądałam na allegro, są różne i nie wiem czym najbardzej kierować się w wyborze? (oczywiście też papuguję )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Małgorzata
Go
|
Tez bylam na alegro ...i nie wiem ktory lepszy . bo ceny są rożne )) ale czy warto placic duzo ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Właśnie nie wiem czym różnią się te po prawie 400zł, od tych po 150? Są różne wielkości, ja myślę, że 6 l. mi wystarczy. Niektóre są aluminiowe, to musi być "badziewie" szkodliwe (chyba, że się mylę), uważam, że powinien być metal nierdzewny, ale nie aluminum. Ważne chyba jest też ilu warstowe jest dno i jakie zabezpieczenie pokrywki, żeby mi czasem nie wystrzeliła pod tym ciśnieniem )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Przetestowałam kilka szybkowarów w swoim życiu. Pierwszy z jakim miałam doczynienia mój tata kupił w byłym NRD gdy byłam jeszcze dzieckiem. To moja mama nauczyła mnie korzystać z takiego garnka. Później miałam i mam do tej pory pokrywę szybkowarową do garnków Zepter. Droga rzecz i jeszcze droższe uszczelki, w końcu przestałam używać tą pokrywę, bo sama uszczelka do niej już jakiś czas temu kosztowała 80 zł, a co chwilę się wyrabiała. Potem przeszłam na szybkowar bez uszczelki, najmniej problemowy. Może gotuje chwilkę dłużej, ale uzyskuję w nim to czego oczekuję. Wcale nie potrzeba kupować najdroższych szybkowarów, żeby być zadowolonym. Zerknęłam na Allegro, ale nie widzę takiego jak mam, chociaż jeszcze w ubiegłym roku zamawiałam na Allegro dla koleżanki. Ona też jest zachwycona. Pokażę Wam podobny, o bardzo zbliżonej budowie do tego co mam. Taki nie ma uszczelki, czyli znikają problemy i będzie działał przez lata. http://www.allegro.pl/item718852007_szybkowar_sapir_10l_sp_1311_a10.html Jeszcze jedno. Jeżeli już kupować, to duży 9 - 10 litrów. Wywar jest najlepszy z dużej ilości mięsa, kości, warzyw, a tylko do dużego to wszystko zmieści się naraz. Dodatkowo oszczędzamy, bo za jednym zamachem, przy jednej pracy i w tym samym czasie robimy lepszy wywar i w ilości, którą można poporcjować i zamrozić lub popasteryzować na kilkakrotne użycie. Można mieć świetny wywar popakowany w słoikach i potem wystarczy odkręcić i brać go jako bazę do najróżniejszych zup, sosów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Dobrze też mieć duży szybkowar na np. bigos. Najróżniejsze mięsa, opiekane wcześniej i takie surowe na kości, wędzone kiełbasy, kapusta, starte warzywa, koncentrat - wszystko ląduje w jednym garnku układane warstwowo, przy czym ugotowanie pysznego bigosu to kwestia ponad godziny. Poczytajcie sobie forum pasjonatów szybkowarów, poczytajcie dokładnie instrukcję użytkowania i używajcie. Smacznego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Małgorzata
Go
|
mam jeszcze malutkie pytanko , czy w takim duzym mozna ugotowac na przyklad kilogram potrawy ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Renia, Ty masz większą rodzinę od mojej. Lepiej zadzwoń do tego sprzedawcy i wymień towar na http://www.allegro.pl/item717768137_szybkowar_9l_bergner_2_uszczelki_pokrywka.html i zapytaj się po ile ma uszczelki do niego oraz czy je ma w ciągłej ofercie. Może potem będziesz mogła sukcesywnie dokupować. Jednak sugeruję Ci większy garnek, bo dla mnie nawet 9 l jest czasami za mały.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
mam jeszcze malutkie pytanko , czy w takim duzym mozna ugotowac na przyklad kilogram potrawy ? Oczywiście, że można. Garnka tylko nie wypełnia się po brzegi, bo zacznie kipieć nawet mimo uszczelki, a w dużym można ugotować każdą mniejszą ilość. Po zagotowaniu się wody w środku zmniejsza się źródło ciepła na najmniejsze i gotuje tak długo, ile wymaga potrawa. Potem po wyłączeniu trzeba tylko poczekać aż oklapnie zawór bezpieczeństwa i spokojnie otworzyć garnek. To jest bardzo bezpieczne i przydatne narzędzie w kuchni a po otwarciu jaki zapach czuć - mniam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Masz rację, tylko, czy mi wymieni? Kiedy mam dzwonić? Teraz, czy z rana? Zamówiłam z dostawą kurierską w ciągu 24 ha. Ależ działam , jak zwykle, pochopnie :/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Fajny garnek Ja swojego też niestety do zmywarki nie wkładam, bo się nie zmieści, ale w zlewie daję sobie z nim szybko radę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A dlaczego jest droższy? Czy dlatego, że ma automatyczną regulację ciśnienia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
a po otwarciu jaki zapach czuć - mniam.
szczególnie po ugotowaniu wieprzowych nóżek zapach jak diabli
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Renia - dzwoń teraz, powinni jeszcze odebrać i jest szansa, że wymienią bo raczej dzisiaj nie nadali na przesyłkę kurierską. W razie czego spróbuj na maila i jutro rano.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|