forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-25, 17:57:03

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
660328 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wywar kolagenowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wywar kolagenowy.  (Przeczytany 252877 razy)
administ
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #240 : 2015-09-13, 20:56:03 »

No to podagra pewna... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70492


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #241 : 2015-09-13, 21:17:31 »

...i sito z jelit... Confused
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #242 : 2015-09-14, 08:02:16 »

Jeśli ktoś twierdzi, że rosół to mocz, to wszystko możliwe - nawet "nieszczelność jelit" i "glutenoza".  Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25516

pindżar ryskow wyszy


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #243 : 2015-09-14, 08:12:43 »

i tony ksenobiotykow
Zapisane

Work Buy Consume Die
administ
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #244 : 2015-09-14, 08:24:57 »

Jasne, a najbardziej antropogenne typu azotoks, czy teraz roundup i broń ABC...  Cool
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #245 : 2015-09-14, 09:24:56 »

Ja miałem zupkę - koncentrat  z kości wołowych szpikowych - z papryki grillowanej..  Przesmaczna. Najlepsza jaką jadłem od dłuższego czasu.
Papryki nie żałować. Kilogram do zupki na dwa talerze idzie prawie. Ugrillować w piekarniku ( później zawinięte w folię alu ) - skórkę ściągnąć. Koszt papryki to ok 3 zł, można grilowaną pomrozić w pudełkach( tak zabezpieczyłem się przed drożyzną paprykową zimową ). Dodatek do gulaszy i sosów wyśmienity.

Zupkę ochrzciłem masłem, śmietanką zabieliłem, serem startym  zagęściłem ( mimo, że były zmiksowane ziemniaki ). Pietruszka natka lub świeża bazylia, ew gałka muszk.  Gdy mixujemy, aby nie była taka całkiem papka - krem, można dorzucić na ząb parę kostek papryki grill, i na chrupko podsmażoną cebulką.
Zapisane
zofijeczka
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #246 : 2015-09-21, 23:25:05 »

Sezon na bulion siê zacz±³. Very Happy
Koci i miêso wieprzowe gotowane ponad godzinê w szybkowarze, w 3/4 czasu dodane warzywa.
150ml takiego roso³ku, 6 ¿ó³tek i 50g mas³a, pyszota i zdrowie!
Tu ka¿± inozynê ³ykaæ w tabletkach:
http://m.wylecz.to/pl/serwis/leki/co-to-jest-inozyna.html

Przy okazji, czy wegetarianie wyczuwaj± smak umami? Laughing
Ja potrafię i 8h ale w zwyklym garnku... Wink
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #247 : 2015-09-22, 07:13:18 »

To mnie przeraża, dlatego szybkowar, choć pamiętam babcine zupy, które pyrkoliły i dobę, z boku, na piecu, smak był, że hej! Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25516

pindżar ryskow wyszy


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #248 : 2015-09-22, 08:32:45 »

Troche zazdraszczam ale nie chce mi sie bawic w takie wywary.
Zapisane

Work Buy Consume Die
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #249 : 2015-09-29, 14:54:47 »

wczoraj miałem zupę ze świeżych borowików z gęstą śmietaną.


Dziś przepyszny krem z papryki grillowanej zagęszczony ziemniakami. Natka pietruszki, ser żółty ciągnący, śmietanka i łycha masła.  Baja-bongo  Wink
Zapisane
bartoche
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #250 : 2016-03-07, 20:04:49 »

Czy wiadomo ostatecznie ile kalorii ma mniej więcej wywar z kości? Mam na myśli po prostu kości wieprzowe pocięte wrzucone do wody z włoszczyzną.

Bo w internecie tego nie znajdę - tutaj np. piszą że wywar z kości nie ma w ogóle ani tłuszczu http://www.fitwit.pl/ile-kalorii/35,1625,wolowina/kosci--wywar.html

 A u mnie jakoś 'oka' widać na powierzchni  Razz
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70492


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #251 : 2016-03-07, 20:14:12 »

Ja mam w tabeli z arkadii podane, że w 100g wywaru z kości jest 0,9g białka, 1,7g tłuszczu i 0,0g węglowodanów. Ale wywar, wywarowi nierówny...
Zapisane

bartoche
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #252 : 2016-03-07, 20:15:48 »

Dziękować
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70492


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #253 : 2016-03-07, 20:19:01 »

Cała przyjemność po mojej stronie... Laughing Wink
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #254 : 2016-03-07, 20:24:46 »

a do czego Ci kalorie? Zjesz jeden talerz porządny z warzywami z zupy, ew dodasz żółtko na gorący wywar i już. Zbilansowany będzie.  Ważne żebyś się najadł. Takim czymś się trudno przejeść.
To jest raczej niemożliwe do obliczenia w domu.  Zależy od kości  - jakie, co na nich jest .

na 3-4 litry dasz 4 - 5 kawałków nogi bydlęcej z jakąś okrawką, to będzie i tłusty (od szpiku) odpowiednio i białkowy. Warzywa z zupy mogą słyżyć do zbilansowania potrawy.

Renia, ja kiedyś zrobiłem z kolan cielęcych i szpikowych woł.  - i wtedy połowa garnka to był klej (kolagen), a  połowa tłuszcz - musiałem go rozrzedzać. Tak, że wywar wywarowi nie równy.
Zapisane
bartoche
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #255 : 2016-03-07, 20:27:02 »

Racja. Taka natura ludzi że chcą wszystko upraszczać.  Razz
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70492


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #256 : 2016-03-07, 20:46:01 »

a do czego Ci kalorie? Zjesz jeden talerz porządny z warzywami z zupy, ew dodasz żółtko na gorący wywar i już. Zbilansowany będzie.  Ważne żebyś się najadł. Takim czymś się trudno przejeść.
To jest raczej niemożliwe do obliczenia w domu.  Zależy od kości  - jakie, co na nich jest .

na 3-4 litry dasz 4 - 5 kawałków nogi bydlęcej z jakąś okrawką, to będzie i tłusty (od szpiku) odpowiednio i białkowy. Warzywa z zupy mogą słyżyć do zbilansowania potrawy.

Renia, ja kiedyś zrobiłem z kolan cielęcych i szpikowych woł.  - i wtedy połowa garnka to był klej (kolagen), a  połowa tłuszcz - musiałem go rozrzedzać. Tak, że wywar wywarowi nie równy.

Mam w zamrażalnioku "kolano" (gicz?) cielęce. To się przekonam. Ale to jest długa kość. Muszę ją jakoś rozrąbać. Sama tego nie zrobię. Ale poradzę sobie. Cool
Zapisane

Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #257 : 2016-03-07, 20:49:17 »

Mam w zamrażalnioku "kolano" (gicz?) cielęce. To się przekonam. Ale to jest długa kość. Muszę ją jakoś rozrąbać. Sama tego nie zrobię. Ale poradzę sobie. Cool
trza dobrego sprzętu, raz siekierę połamałem   Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 55893


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #258 : 2016-03-07, 20:50:20 »

Mam w zamrażalnioku "kolano" (gicz?) cielęce. To się przekonam. Ale to jest długa kość. Muszę ją jakoś rozrąbać. Sama tego nie zrobię. Ale poradzę sobie. Cool

A nie masz jakiegoś faceta pod ręką do rżnięcia? Wink
U nas, to moja brocha. Wink  Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70492


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #259 : 2016-03-07, 20:58:08 »

Masz mocny tekst dzisiaj. Hej! Laughing
Zapisane

Strony: 1 ... 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 20 zapytaniami.