forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 00:46:26

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
658482 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wywar kolagenowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 17 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wywar kolagenowy.  (Przeczytany 247053 razy)
mania25
Go


Email
Wywar kolagenowy.
« : 2008-06-04, 13:36:22 »

Czy ktoś mógłby mi pomóc i obliczyć ile mieści się białka i tłuszczu w wywarze:
składniki;
1kg - nóżki wieprzowe,
1kg. - skórki wieprzowe
zalane 4l. wody.
Woda będzie zawsze uzupelniana do 4 l.
Kiedy to sie ugotuje zamierzam obrać nóżki, kości wyrzucić, a resztę drobniutko pokroić, skórki też, albo nawet zmiksowaći i wrzucic do tego wywaru, i pić na ciepło.Ile  będzie się mieścić B i T w 100 g  takiego  wywaru? Czy ktoś może mi powiedziec  jak to liczyć.? Proszę.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #1 : 2008-06-04, 16:58:02 »

Wg moich żródeł:
W 1000g nóżek surowych będzie ok. 98g białka.
W 1000g skórek wieprzowych będzie ok. 200g białka.
Czyli w Twoim wywarze ( w całości ) po ugotowaniu, wyjęciu z wywaru kości i zmiksowaniu będzie 298g białka. W tym białku będzie głównie kolagen.
Kolagen jest bardzo wartościowym białkiem, ale nie należy przesadzać z jego spożywaniem, tzn. nie spożywać go więcej niż 3g w codziennym bilansie białka. Reszta białka niech będzie z żółtek, podrobów, serów.

Zapisane
mania25
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #2 : 2008-06-04, 17:19:56 »

bea  - dziękuje tzn. że w samych skórkach i nóżkach w 100g znajduje się 29,8g białka ale przecież to jest zanurzone w 4 l wody więc jeśli drobno to pokroiłam i wrzuciłam do tego rosołu i zjadłam tego 100g to ile zjadłam białka?
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #3 : 2008-06-04, 20:04:45 »

Radzę uważać z takim liczeniem, bo kolagen to mizerne białko. Gdy przyjmiemy wartość białka w żółtku jajka za 100%, to kolagen ma tylko 10%. Jak będziemy liczyć kolagen do bilansu dziennego jako pełnowartościowe białko, to niebawem pozostanie z nas szkielet.
Zapisane
mania25
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #4 : 2008-06-04, 22:00:47 »

Czyli mam go w ogóle nie liczyć ?Jeśli to jest 100g.wywaru? Bo spotkałam się już z takim zdaniem że nie liczyć.
Zależy mi na tej odpowiedzi , jak i na tym ile dokladnie jest białka w 100 g wywaru, bo zamierzam przez pewien czas spożywać go codziennie.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #5 : 2008-06-04, 22:21:44 »

Radzę uważać z takim liczeniem, bo kolagen to mizerne białko. Gdy przyjmiemy wartość białka w żółtku jajka za 100%, to kolagen ma tylko 10%. Jak będziemy liczyć kolagen do bilansu dziennego jako pełnowartościowe białko, to niebawem pozostanie z nas szkielet.
I właśnie dlatego napisałam, żeby nie zjadać go więcej niż 3g dziennie. Zdarzały się bowiem sytuacje, gdzie optymalni zjadali np. 30g kolagenu i do tego 20g innego białka i występowały u nich objawy niedoboru białka, mimo, że dziennie spożywali go w sumie 50g.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #6 : 2008-06-04, 22:55:12 »

Czyli mam go w ogóle nie liczyć ?Jeśli to jest 100g.wywaru? Bo spotkałam się już z takim zdaniem że nie liczyć.
Zależy mi na tej odpowiedzi , jak i na tym ile dokladnie jest białka w 100 g wywaru, bo zamierzam przez pewien czas spożywać go codziennie.
I bardzo dobrze, że chcesz go spożywać.
Odnośnie liczenia :
Wywar odcedzasz, wyrzucasz kości (w dobrze rozgotowanych kostki same odchodzą) i to co pozostaje miksujesz i ważysz.
 Pamiętaj, że z tego 1kg nóżek odchodzą kości!
W całości tego "miksu kolagenowego" jest 298g białka, praktycznie jest to kolagen.
A z kolagenem jest podobnie jak z białkiem jaja - nie ma po co zjadać ich w nadmiarze, bo są lepsze białka w podrobach czy serach. Dlatego warto jest liczyc jego zawartość w pokarmach, aby nie zjadać go zbyt dużo. Jeśli będzie go 3g - to wtedy nie musisz go liczyc.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #7 : 2008-06-05, 07:24:34 »

Znalazłam, że w 1000g nóżek kości stanowią ok. 30%, czyli po wyrzuceniu kości pozostaje ok. 700g mięsa.
Teraz można obliczyć zawartość białka w Twoim wywarze  Very Happy
Cały wywar waży:
700g mięsa z nóżek + 1000g skórek + 4000g woda= 5700g
W tym 5700g wywaru jest 298g białka.
W 100 g wywaru będzie ok 5,2 g białka.
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #8 : 2008-06-05, 07:59:51 »

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=351
A jaka jest celowość uzupełniania wody pezez Ciebie do 4l?
Zapisane
mania25
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #9 : 2008-06-05, 08:18:40 »

Mówimy  o stópkach , a nie o golonku.Pytam dla pewności, , bo na tych stópkach nie bylo mięsa,tylko skóra i jakaś taka galareta Smile
Nie smiejcie się ze mnie, ani nie mówcie że jestem upierdliwa. Robię ten wywar pierwszy raz , a nie robiłam wcześniej dlatego, bo nie wiedzialam jak go obliczać. Dolewanie wody nie miało żadnego celu Smile
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #10 : 2008-06-05, 08:26:48 »

Przyjąłem do wiadomości, powodzenia  Wink
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #11 : 2008-06-05, 08:30:00 »

Mówimy  o stópkach , a nie o golonku.

Należy jeszcze tylko ustalić co to jest w/g Ciebie stópka, a co golonko  Rolling Eyes
Zapisane
mania25
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #12 : 2008-06-05, 08:52:18 »

Mówię o raciczkach,ale bea chyba miała na myśli golonko
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #13 : 2008-06-05, 08:55:59 »

Weź pod uwagę, że skóry wieprzowe się łatwo rozgotowują (co potwierdza "naukową" teorię o "niestrawności" kolagenu  Laughing), a więc powinnaś skórki dołożyć po godzinie gotowania rapetek wieprzowych, aby coś z tych skór Ci zostało.
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #14 : 2008-06-05, 09:02:47 »

A jako smakosz dodam, że skórki wieprzowe najlepiej smakują, gdy są "al dente". Po godzinie gotowania na minutę zanurzyć w głęboki smalec do zrumienienia. To jeden z największych przysmaków do piwa!!!.
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #15 : 2008-06-05, 14:14:54 »

Mówię o raciczkach,ale bea chyba miała na myśli golonko
Miałam na mysli raciczki Very Happy
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #16 : 2008-06-05, 15:56:35 »

...raciczki,rapetki,stópki,może dłonie?
Zapisane
bea561
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #17 : 2008-06-05, 17:41:47 »

...raciczki,rapetki,stópki,może dłonie?
Jesli nózki krótkie (przednie) to dłonie,
Jeśli nózki dłuższe ( tylne) to stópki. Laughing
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #18 : 2008-06-05, 18:05:03 »

Ważne tylko, aby były bez tipsów... Wink
Zapisane
afmfo
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #19 : 2008-06-05, 20:55:53 »

Witam! Narazie się temu przyglądam , nie stosuję jeszcze diety. Wg mnie to jeśli 1kg nóżek ma 140g białka i 124g tłuszczu, a skóry wieprzowe mają w 1 kg 230g białka i 204g tłuszczu. . Wszystko razem ma 370g białka i 328g tłuszczu. Jeśli dolejemy 4 litry wody to nadal będzie tyle samo białka i tłuszczu ale już  nie waży to 2 kg ale 2kg+ 4kg -kości. Czyli mnie więcej 5,5kg( zakładając,że koście ważą ok. 0,5kg). To znaczy, że w 10 dkg tej zupy jest 37g białka i 32,8g tłuszczu. Piszą tu jednak, że to białko jest mniej przyswajalne więc chyba nie szkodzi, że jest tu go aż tyle. To tyle wg logicznego rozumowania. Moze się jednak mylę bo mało wiem na ten temat. Smile
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 17 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.028 sekund z 18 zapytaniami.