Autor
|
Wtek: Wywar kolagenowy. (Przeczytany 287946 razy)
|
mania25
Go
|
Czy ktoś mógłby mi pomóc i obliczyć ile mieści się białka i tłuszczu w wywarze: składniki; 1kg - nóżki wieprzowe, 1kg. - skórki wieprzowe zalane 4l. wody. Woda będzie zawsze uzupelniana do 4 l. Kiedy to sie ugotuje zamierzam obrać nóżki, kości wyrzucić, a resztę drobniutko pokroić, skórki też, albo nawet zmiksowaći i wrzucic do tego wywaru, i pić na ciepło.Ile będzie się mieścić B i T w 100 g takiego wywaru? Czy ktoś może mi powiedziec jak to liczyć.? Proszę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Wg moich żródeł: W 1000g nóżek surowych będzie ok. 98g białka. W 1000g skórek wieprzowych będzie ok. 200g białka. Czyli w Twoim wywarze ( w całości ) po ugotowaniu, wyjęciu z wywaru kości i zmiksowaniu będzie 298g białka. W tym białku będzie głównie kolagen. Kolagen jest bardzo wartościowym białkiem, ale nie należy przesadzać z jego spożywaniem, tzn. nie spożywać go więcej niż 3g w codziennym bilansie białka. Reszta białka niech będzie z żółtek, podrobów, serów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
bea - dziękuje tzn. że w samych skórkach i nóżkach w 100g znajduje się 29,8g białka ale przecież to jest zanurzone w 4 l wody więc jeśli drobno to pokroiłam i wrzuciłam do tego rosołu i zjadłam tego 100g to ile zjadłam białka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Radzę uważać z takim liczeniem, bo kolagen to mizerne białko. Gdy przyjmiemy wartość białka w żółtku jajka za 100%, to kolagen ma tylko 10%. Jak będziemy liczyć kolagen do bilansu dziennego jako pełnowartościowe białko, to niebawem pozostanie z nas szkielet.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
Czyli mam go w ogóle nie liczyć ?Jeśli to jest 100g.wywaru? Bo spotkałam się już z takim zdaniem że nie liczyć. Zależy mi na tej odpowiedzi , jak i na tym ile dokladnie jest białka w 100 g wywaru, bo zamierzam przez pewien czas spożywać go codziennie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Radzę uważać z takim liczeniem, bo kolagen to mizerne białko. Gdy przyjmiemy wartość białka w żółtku jajka za 100%, to kolagen ma tylko 10%. Jak będziemy liczyć kolagen do bilansu dziennego jako pełnowartościowe białko, to niebawem pozostanie z nas szkielet.
I właśnie dlatego napisałam, żeby nie zjadać go więcej niż 3g dziennie. Zdarzały się bowiem sytuacje, gdzie optymalni zjadali np. 30g kolagenu i do tego 20g innego białka i występowały u nich objawy niedoboru białka, mimo, że dziennie spożywali go w sumie 50g.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Czyli mam go w ogóle nie liczyć ?Jeśli to jest 100g.wywaru? Bo spotkałam się już z takim zdaniem że nie liczyć. Zależy mi na tej odpowiedzi , jak i na tym ile dokladnie jest białka w 100 g wywaru, bo zamierzam przez pewien czas spożywać go codziennie.
I bardzo dobrze, że chcesz go spożywać. Odnośnie liczenia : Wywar odcedzasz, wyrzucasz kości (w dobrze rozgotowanych kostki same odchodzą) i to co pozostaje miksujesz i ważysz. Pamiętaj, że z tego 1kg nóżek odchodzą kości! W całości tego "miksu kolagenowego" jest 298g białka, praktycznie jest to kolagen. A z kolagenem jest podobnie jak z białkiem jaja - nie ma po co zjadać ich w nadmiarze, bo są lepsze białka w podrobach czy serach. Dlatego warto jest liczyc jego zawartość w pokarmach, aby nie zjadać go zbyt dużo. Jeśli będzie go 3g - to wtedy nie musisz go liczyc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Znalazłam, że w 1000g nóżek kości stanowią ok. 30%, czyli po wyrzuceniu kości pozostaje ok. 700g mięsa. Teraz można obliczyć zawartość białka w Twoim wywarze Cały wywar waży: 700g mięsa z nóżek + 1000g skórek + 4000g woda= 5700g W tym 5700g wywaru jest 298g białka. W 100 g wywaru będzie ok 5,2 g białka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
Mówimy o stópkach , a nie o golonku.Pytam dla pewności, , bo na tych stópkach nie bylo mięsa,tylko skóra i jakaś taka galareta Nie smiejcie się ze mnie, ani nie mówcie że jestem upierdliwa. Robię ten wywar pierwszy raz , a nie robiłam wcześniej dlatego, bo nie wiedzialam jak go obliczać. Dolewanie wody nie miało żadnego celu
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Przyjąłem do wiadomości, powodzenia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Mówimy o stópkach , a nie o golonku. Należy jeszcze tylko ustalić co to jest w/g Ciebie stópka, a co golonko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
mania25
Go
|
Mówię o raciczkach,ale bea chyba miała na myśli golonko
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Weź pod uwagę, że skóry wieprzowe się łatwo rozgotowują (co potwierdza "naukową" teorię o "niestrawności" kolagenu ), a więc powinnaś skórki dołożyć po godzinie gotowania rapetek wieprzowych, aby coś z tych skór Ci zostało.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
A jako smakosz dodam, że skórki wieprzowe najlepiej smakują, gdy są "al dente". Po godzinie gotowania na minutę zanurzyć w głęboki smalec do zrumienienia. To jeden z największych przysmaków do piwa!!!.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
Mówię o raciczkach,ale bea chyba miała na myśli golonko
Miałam na mysli raciczki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Edyta
Go
|
...raciczki,rapetki,stópki,może dłonie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
bea561
Go
|
...raciczki,rapetki,stópki,może dłonie?
Jesli nózki krótkie (przednie) to dłonie, Jeśli nózki dłuższe ( tylne) to stópki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wojteks
Go
|
Ważne tylko, aby były bez tipsów...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Witam! Narazie się temu przyglądam , nie stosuję jeszcze diety. Wg mnie to jeśli 1kg nóżek ma 140g białka i 124g tłuszczu, a skóry wieprzowe mają w 1 kg 230g białka i 204g tłuszczu. . Wszystko razem ma 370g białka i 328g tłuszczu. Jeśli dolejemy 4 litry wody to nadal będzie tyle samo białka i tłuszczu ale już nie waży to 2 kg ale 2kg+ 4kg -kości. Czyli mnie więcej 5,5kg( zakładając,że koście ważą ok. 0,5kg). To znaczy, że w 10 dkg tej zupy jest 37g białka i 32,8g tłuszczu. Piszą tu jednak, że to białko jest mniej przyswajalne więc chyba nie szkodzi, że jest tu go aż tyle. To tyle wg logicznego rozumowania. Moze się jednak mylę bo mało wiem na ten temat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|