forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 18:20:43

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669712 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wywar kolagenowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wywar kolagenowy.  (Przeczytany 287701 razy)
Syriusz
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #40 : 2008-06-24, 13:15:50 »

W Keni nie mieszkam ale na Zwrotniku Koziorozca. Temperatury i wilgotnosc sa podobne.
W AU tez sa rejony gdzie jest malo opadow, czesto bywaja susze i wtedy bydlo wyglada jak szkielet obleczony skora. Ja sam kupilem taka krowe pol roku temu a teraz ma potrojna wage.
Tak wiec nie wszedzie sa tluste krowy ale gdyby moje nie mialy co jesc to bym ich nie hodowal.

Natomiast co do dlugich nosow to myslalem, ze tylko jedna nacja ma takowe a wywodzi sie nie z zimnych krajow.
Z pozdrowieniem
Zapisane
carver
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #41 : 2008-07-07, 05:09:18 »


Natomiast co do dlugich nosow to myslalem, ze tylko jedna nacja ma takowe a wywodzi sie nie z zimnych krajow.
Z pozdrowieniem


Domyslam sie o jaka nacje Ci chodzi oni maja nos kuliscie zaokraglony na koncu (nie koniecznie) uszy przesuniete wyraznie w dol bardzo szeroka przegrode nosowa i zewnetrzne kaciki oczu skierowane ku dolowi Very Happy
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #42 : 2009-08-30, 15:50:38 »

Mam jeszcze jedno pytanie ale trochę odbiegające od soków. Jak ugotować treściwy wywar do zupy??? Ja dziś robię z mięsa: golonka, wołowe i podgardle, ale czy to wystarczy???u nas nie dostanie się kości szpikowych... Doradź Opal co by zrobić z tym fantem....
pozdrawiam
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #43 : 2009-08-30, 16:03:55 »

Na Żywieniu Optymalnym nie zapijamy się litrami zupek, nie gotujemy jednej kości w pięciu litrach wody. Treściwy, czyli coś w rodzaju koncentratu wygotowanego z dużej ilości mięsa, kości, skór - po to, żeby przy zjedzeniu małej ilości jednocześnie dostarczyć organizmowi jak najwięcej pożywienia. Z tego co gotujesz to będzie wywar i wystarczy jeżeli ilość mięsa będzie przykryta zaledwie wodą. Nie zapomnij dodać włoszczyzny do gotowania.

Ps. Prosty sposób na kupienie kości szpikowych, to kupienie na bazarze kości dla psa. Są po ponad 1 zł za kg i najlepiej poprosić, żeby od razu porąbali kości na kawałki. Sprzedawcy nie używają nazwy "kości szpikowe" ale jak się porozglądasz po sklepie, to zobaczysz ich dużo Smile Na przyszłość wymień podgardle na np. drapki kurze i spróbuj nowego smaku.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #44 : 2009-08-30, 16:13:07 »

Na Żywieniu Optymalnym nie zapijamy się litrami zupek, nie gotujemy jednej kości w pięciu litrach wody. Treściwy, czyli coś w rodzaju koncentratu wygotowanego z dużej ilości mięsa, kości, skór - po to, żeby przy zjedzeniu małej ilości jednocześnie dostarczyć organizmowi jak najwięcej pożywienia. Z tego co gotujesz to będzie wywar i wystarczy jeżeli ilość mięsa będzie przykryta zaledwie wodą. Nie zapomnij dodać włoszczyzny do gotowania.

Ps. Prosty sposób na kupienie kości szpikowych, to kupienie na bazarze kości dla psa. Są po ponad 1 zł za kg i najlepiej poprosić, żeby od razu porąbali kości na kawałki. Sprzedawcy nie używają nazwy "kości szpikowe" ale jak się porozglądasz po sklepie, to zobaczysz ich dużo Smile Na przyszłość wymień podgardle na np. drapki kurze i spróbuj nowego smaku.

dziękuję...wlałam troszkę więcej wody niż napisałaś, ale ona i tak się wygotuje.... więc już tak zostawię..
raz ugotowałam z drapkami kurzymi ale nie mogłam znieść tego zapachu...więc przestałam kupować....
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #45 : 2009-08-30, 16:16:13 »

Jeszcze jedno: pierwszy raz się spotykam z pomysłem gotowania w wywarze do picia podgardla. Może będzie dobre, a na pewno będzie tłuste. Ja podgardle jedynie wytapiam na patelni. Wywar to nie rosół, którego bazą jest drób. Możesz z wywaru zrobić zupę pomidorową zabielaną tłustą śmietaną. Biały barszczyk też jest dobry na tłustym wywarze. Golonkę, wołowinę możesz zmielić i wykorzystać do np. naleśników optymalnych lub dołożyć do zupy. To tylko takie pomysły, ale przecież już chyba sama wiesz co z tym zrobisz.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #46 : 2009-08-30, 16:52:56 »

Jeszcze jedno: pierwszy raz się spotykam z pomysłem gotowania w wywarze do picia podgardla. Może będzie dobre, a na pewno będzie tłuste. Ja podgardle jedynie wytapiam na patelni. Wywar to nie rosół, którego bazą jest drób. Możesz z wywaru zrobić zupę pomidorową zabielaną tłustą śmietaną. Biały barszczyk też jest dobry na tłustym wywarze. Golonkę, wołowinę możesz zmielić i wykorzystać do np. naleśników optymalnych lub dołożyć do zupy. To tylko takie pomysły, ale przecież już chyba sama wiesz co z tym zrobisz.

ja go dodałam żeby był troszkę tłuszczy wywar...
a na jakiej bazie Ty gotujesz wywar????
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #47 : 2009-08-30, 17:01:00 »

a na jakiej bazie Ty gotujesz wywar????

To zależy co chcę docelowo osiągnąć, ale najczęściej jest w garnku: cały kurczak, 1kg kości szpikowych, 30 dkg wołowiny, kilka kolanek wieprzywych tylnich i kilka drapek - z marchwią, pietruszką, selerem, porą, cebulą i przyprawami. Gotuję w szybkowarze 9l.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #48 : 2009-08-30, 17:11:30 »

a na jakiej bazie Ty gotujesz wywar????

To zależy co chcę docelowo osiągnąć, ale najczęściej jest w garnku: cały kurczak, 1kg kości szpikowych, 30 dkg wołowiny, kilka kolanek wieprzywych tylnich i kilka drapek - z marchwią, pietruszką, selerem, porą, cebulą i przyprawami. Gotuję w szybkowarze 9l.
[/quo

to już mam przynajmniej porównanie...szybkowar to bardzo dobra rzecz. Muszę w najbliższym czasie sobie zakupić taki garnek:)
dziękuję
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #49 : 2009-08-30, 17:19:16 »

ja go dodałam żeby był troszkę tłuszczy wywar...

Tłustszy wywar z białek wyciągowych to się uzyskuje raczej przez dodanie masła lub śmietany, a nie większego dodatku produktów zwiększających zawartość tłuszczy mięsnokostnych, które na tyle zmieniają smak późniejszych zup, że nie każdemu one smakują lub "wszystkie smakują jednakowo". Aby temu zaradzić - po schłodzeniu wywaru zbiera się powierzchniowo zastygły tłuszcz mięsnokostny i dodaje stosowną ilość masła lub śmietan(y)ki w zależności od zupy jaką się chce uzyskać.*

PS
wyciągowy tłuszcz mięsnokostny doskonale nadaje się zaś do pieczenia mięs, szklenia cebuli, czy bigosu...
*- dopisek dla "zenona" - przed dodaniem masła lub śmietan(y)ki zupę należy najpierw podgrzać Wink
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #50 : 2009-08-30, 17:22:42 »

kilka drapek - z marchwią, pietruszką, selerem, porą, cebulą i przyprawami...

Te rzeczy to się dodaje na 45-60 min. przed końcem gotowania wywaru, ale można też i inaczej Wink
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #51 : 2009-08-30, 17:26:57 »

PS
wyciągowy tłuszcz mięsnokostny doskonale nadaje się zaś do pieczenia mięs, szklenia cebuli, czy bigosu...

Akazah, "admin" ma oczywiście rację. Jeżeli zostawisz swój wywar na noc w lodówce, to jutro łyżką możesz zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu i wykorzystać go potem w ww. celu.


to już mam przynajmniej porównanie...szybkowar to bardzo dobra rzecz. Muszę w najbliższym czasie sobie zakupić taki garnek:)
dziękuję

Szybkowar to bardzo dobra pomoc w kuchni. Przy gotowaniu 1,5 godz. mięso samo odchodzi od kości, a kości są tak wygotowane jakby wyssane.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #52 : 2009-08-30, 17:29:55 »

Szybkowar daje intensywniejszy smak, a prócz tego, to bardzo dobra forma oszczędzania energii...
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #53 : 2009-08-30, 17:31:06 »

Te rzeczy to się dodaje na 45-60 min. przed końcem gotowania wywaru, ale można też i inaczej Wink

Jedyną wadą szybkowara jest brak możliwości dodania włoszczyzny pod koniec gotowania, ponieważ całość gotuje się pod ciśnieniem aż do wyłączenia. Całe szczęście, że całe gotowanie jest dużo krótsze niż w zwykłym garnku.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #54 : 2009-08-30, 17:32:30 »

Te rzeczy to się dodaje na 45-60 min. przed końcem gotowania wywaru, ale można też i inaczej Wink

Jedyn± wad± szybkowara jest brak możliwo¶ci dodania włoszczyzny pod koniec gotowania, ponieważ cało¶ć gotuje się pod ci¶nieniem aż do wył±czenia. Całe szczę¶cie, że całe gotowanie jest dużo krótsze niż w zwykłym garnku.
"adminie" - z Ciebie to dobry kucharz musi być Smile Żona to ma na pewno parytety równo rozdziela... Smile)
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #55 : 2009-08-30, 17:37:02 »

Bardzo lubię przygotowywać jedzenie - szczególnie z mięsa!
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #56 : 2009-08-30, 17:38:56 »

W to nie wątpię, to "czuć" w Twoich postach.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #57 : 2009-08-30, 17:41:32 »

Te rzeczy to się dodaje na 45-60 min. przed końcem gotowania wywaru, ale można też i inaczej Wink

Jedyn± wad± szybkowara jest brak możliwo¶ci dodania włoszczyzny pod koniec gotowania, ponieważ cało¶ć gotuje się pod ci¶nieniem aż do wył±czenia. Całe szczę¶cie, że całe gotowanie jest dużo krótsze niż w zwykłym garnku.
"adminie" - z Ciebie to dobry kucharz musi być Smile Żona to ma na pewno parytety równo rozdziela... Smile)
Tu wstawiłam nie ten cytat, który chciałam, jeszcze to "ma" jakoś się przyplątało Smile)
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #58 : 2009-08-30, 17:49:33 »

O tak, bardzo lubię słuchać mojej żony, ma taki miły głos... Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72234


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #59 : 2009-08-30, 20:15:44 »

Ja też mam bardzo miły głos, a mój mąż nie zawsze chce mnie słuchać Wink) A do kuchni to przychodzi tylko po gotowe jedzenie. Ale to może i dobrze, bo ja nie lubię, jak on mi się do garnków wtrąca Smile
Zapisane

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 17 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.041 sekund z 20 zapytaniami.