forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 23:56:32

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Na koniec - nie wolno zapominać, że każdy człowiek jest inny i inny jest jego organizm.
669769 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wywar kolagenowy.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 17 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wywar kolagenowy.  (Przeczytany 288065 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #140 : 2009-09-01, 22:01:20 »

Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #141 : 2009-09-01, 22:07:28 »

Od czytania tego wątku zgłodniałam i dostałam apetyt na placki ziemniaczane, już dawno ich nie jadłam, a teraz są dobre świeże ziemniaki.
Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #142 : 2009-09-01, 22:22:40 »

A jednak nie na placki orzechowo- krakersowe Smile Poczytałam i o ile wypowiedź Daniela jest wiarygodna, to ja na pewno nie potrzebuję thermomixa. Swoją drogą to w tym temacie widać jakie małe jest obeznanie ludzi nawet w najprostszej terminologii "kuchennej". Sama przywliłabym za to kopystką Laughing Dobranoc Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #143 : 2009-09-01, 23:02:00 »

A jednak nie na placki orzechowo- krakersowe Smile
Na jedne i drugie mam teraz ochotę, ale już nie będę schodziła do kuchni i myszkowała po nocy. Czas już na sen...a mi się jeszcze nie chce spać.. Smile)
Zapisane

ali
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #144 : 2009-09-01, 23:20:05 »

Poczytałam i o ile wypowiedź Daniela jest wiarygodna, to ja na pewno nie potrzebuję thermomixa. Swoją drogą to w tym temacie widać jakie małe jest obeznanie ludzi nawet w najprostszej terminologii "kuchennej". Sama przywliłabym za to kopystką Laughing Dobranoc Wink
ech te baby....
moje panie
chyba jednak chłopy mają lepsze rozeznanie w sprzętach kuchennych
rację ma Daniel
w kuchni wystarczy porządna maszynka do mielenia mięsa z przystawką do tarcia ziemniaków i szatkowania warzyw,
i zwykły robot kuchenny z obrotową misą i blenderem
ewentualnie sokownik z mikserem
 i to wszystko co potrzeba do  ułatwienia sobie pracy
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #145 : 2009-09-02, 00:39:21 »

A do prania balia i tara?, albo i sama miska. Jak się policzy ile za tę pralkę słoniny można kupić, albo i jajek to nie ma się co zastanawiać.

Ja dziś zrobiłam dwa litry smalcu ze słoniny i kilka słoików dżemu z mirabelek. I to nawet nie dla siebie. Z mirabelkami cudnie nie było, bo musiałam się uporać z pestkami. Wymyśliłam, że najpierw je podprażę na dużej patelni ze 100 ml wody, wybiorę pestki, a cd w thermomixie - 10 min. 100'C i do słoików.

Ja z thermomixa jestem bardzo zadowolona już dużo lat i obym nie musiała go nie mieć. A wszystkie miksery, malaksery, blendery i czort wie co jeszcze, malo używane albo wcale (co to i z pudła nie wyszły) z przyjemnością oddałam. Nie używałam, bo na myśl o wyjmowaniu z szafki, skręcaniu, rozkręcaniu, myciu, suszeniu, chowaniu do szafki, odechciewało się robić cokolwiek, tym bardziej że i czasu brakowało. Thermomix stoi na blacie kuchennym (miejsca zajmuje niewiele więcej od kartki A4) i zawsze jest gotowy do użycia, wystarczy użyć 1 do 3 klawiszy. Mycie to fraszka, raz że naczynie z dobrej stali, a dwa, że najczęściej wlewa się do środka wodę, włącza wysokie obroty na parę sekund, wylewa, płucze i koniec.

Jutro mam zrobić bułkę tartą, z 10 bułek to ze 3 sek. I masę do wafli dzieciom jednej Pani (szykuję paczkę), planuję z orzechów 400 g, masła 400 g, kajmaku z puszki 400 g i 200 ml mleka, jakieś 8-10 minut. A!, i śmietany litr wczoraj na hali kupiłam to może masło zrobię.


Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #146 : 2009-09-02, 08:25:37 »

Termomix to świetna rzecz, gdybym mając kasę miała zastanawiać się między szybkowarem a termomixem , nie wahałabym się nawet minuty na korzyść tego drugiego...
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #147 : 2009-09-02, 09:19:55 »

Ja się teraz zastanawiam nad jeszcze jedną rzczą do kupienia, która ma więcej plusów (tak sądzę), niż te wszystkie sprzęty razem, bo ma wpływ na zdrowie. Chodzi mi o urządzenie oczyszczające, filtrujące wodę. Czytałam wczoraj w "Optymalnych", że pojawiające się wśród niektórych Optymalnych objawy, a nawet schorzenia, układu pokarmowego, mogą być skutkiem chemicznych zanieczyszczeń wody
(ołów,kadm, rtęć, azbest itd.,razem 2300 związków chem.). W końcu nie tylko jedzenie na nasze zdrowie wpływa. Ponoć takie urządzenia faktycznie pozbywają wodę trujących zanieczyszczeń.
Obawiam się jednak ceny. Nie mam o niej jeszcze pojęcia. Parę lat temu namawiano mnie na coć takiego, ale wiem, że cena mnie zniechęciła. Może ktoś ma taki filtr i mogłby coś o nim napisać?
Zapisane

viola44
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #148 : 2009-09-02, 11:30:11 »

Cena o ile wiem zależy od rodzaju filtru, ale taki całkiem do rzeczy nie kosztują aż tak bardzo dużo...sama mam zamiar zrobić taki zakup...
Zapisane
ali
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #149 : 2009-09-02, 12:01:41 »

A do prania balia i tara?, albo i sama miska. Jak się policzy ile za tę pralkę słoniny można kupić, albo i jajek to nie ma się co zastanawiać.

Ja z thermomixa jestem bardzo zadowolona już dużo lat i obym nie musiała go nie mieć. A wszystkie miksery, malaksery, blendery i czort wie co jeszcze, malo używane albo wcale (co to i z pudła nie wyszły) z przyjemnością oddałam. Nie używałam, bo na myśl o wyjmowaniu z szafki, skręcaniu, rozkręcaniu, myciu, suszeniu, chowaniu do szafki, odechciewało się robić cokolwiek, tym bardziej że i czasu brakowało. Thermomix stoi na blacie kuchennym (miejsca zajmuje niewiele więcej od kartki A4) i zawsze jest gotowy do użycia, wystarczy użyć 1 do 3 klawiszy. Mycie to fraszka, raz że naczynie z dobrej stali, a dwa, że najczęściej wlewa się do środka wodę, włącza wysokie obroty na parę sekund, wylewa, płucze i koniec.


ta
 maszynki do mielenia mięsa nie używasz?
robisz zupy/kremy i szatkujesz warzywa też w thermomiksie  ?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #150 : 2009-09-02, 12:27:34 »

Cena o ile wiem zależy od rodzaju filtru, ale taki całkiem do rzeczy nie kosztują aż tak bardzo dużo...sama mam zamiar zrobić taki zakup...
Patrzałam na allegro i wiem jeszcze mniej niż przedtem Smile
Są tam jakieś dzbanki filtrujące, filtry, odżelaźniacze, uzdatniacze, a ceny różne. Z tym zakupem poczekam,aż dobrze zorientuję się w temacie, ale wodę z kranu już się obawiam pić, nawet po przegotowaniu. Nie wiem czy temperatura może usunąć zanieczyszczenia? Myślę, że metalu szkodliwego nie usunie.
A jest jeszcze jedna opcja: zamontować sobie taki wymienny, 10 l pojemnik z wodą i ponoć przyjeżdzają wymieniać. Ceny też nie znam i nie wiem, czy taka woda jest wolna od zanieczyszczeń?
Zapisane

ali
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #151 : 2009-09-02, 13:02:38 »


Patrzałam na allegro i wiem jeszcze mniej niż przedtem Smile

Cytuj
jeżeli masz wodę  z sieci to musi być względnie czysta, jest kontrolowana
syf idzie ze starych rur
poszukaj dobrego filtra ceramicznego
jest wielokrotnego użytku
musi być  tylko od czasu do czasu czyszczony
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #152 : 2009-09-02, 13:39:56 »

Patrzałam na allegro i wiem jeszcze mniej niż przedtem Smile
Są tam jakieś dzbanki filtrujące, filtry, odżelaĽniacze, uzdatniacze, a ceny różne. Z tym zakupem poczekam,aż dobrze zorientuję się w temacie, ale wodę z kranu już się obawiam pić, nawet po przegotowaniu. Nie wiem czy temperatura może usunąć zanieczyszczenia? Myślę, że metalu szkodliwego nie usunie.
A jest jeszcze jedna opcja: zamontować sobie taki wymienny, 10 l pojemnik z wodą i ponoć przyjeżdzają wymieniać. Ceny też nie znam i nie wiem, czy taka woda jest wolna od zanieczyszczeń?

Najlepsze filtry to te, które mają odwróconą osmozę. Miałam okazję wypróbować z takiego wodę i robić na takiej wodzie przetwory. Zobaczyłam coś podobnego na tej stronie, więc poczytaj sobie w ogóle o odwróconej osmozie w wyszukiwarce.

  http://sklep.osmoza.pl/odwrocona-osmoza-c-2.html 
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #153 : 2009-09-02, 13:56:12 »

Ucieszyłabym się, gdyby swoje zdanie w tym temacie napisał "admin" - jaka woda jest najlepsza do spożycia?.. czy kupowana w butelkach ze sklepu?.. czy taka filtrowana?..i czy do gotowania taką niefiltrowaną można bezpiecznie używać?
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #154 : 2009-09-02, 15:11:56 »

Ucieszyłabym się, gdyby swoje zdanie w tym temacie napisał "admin" - jaka woda jest najlepsza do spożycia?.. czy kupowana w butelkach ze sklepu?.. czy taka filtrowana?..i czy do gotowania taką niefiltrowaną można bezpiecznie używać?



Pamietam sytuacje, kiedy w jednym miasteczku ogloszono stan alarmowy z powodu bakteri kolik w wodzie z kranu. Mowiono wowczas, ze wystarczy wode gotowac 10 min i po sprawie. Gotujac wywar kolagenowy, czy jaki kolwiek inny gotujesz taka wodwe pare godzin, wiec problemu byc nie powinno z bakteriami.

A jezeli sa jeszcze osoby twierdzace, ze jest inaczej to proponuje wode mineralna bez gazu "Zrodlo Marii" czyli inaczej ostromecka....jast super, zwlaszcza na wywzary kolagenowe, no i ponoc zalepia nadzerki w jelitach co by sok z czerwonego buraka nie wyciekl i nie zabarwil ani moczu ani kalu, bo przeciez szkoda tej betaniny.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #155 : 2009-09-02, 15:17:29 »

Ali,

maszynkę el. do mięsa mam i już o tym pisałam. Zupy kremowe w thermomixie robi się w 15 minut, a surówki z warzyw w parę sekund. Coś jeszcze?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #156 : 2009-09-02, 15:36:29 »


Pamietam sytuacje, kiedy w jednym miasteczku ogloszono stan alarmowy z powodu bakteri kolik w wodzie z kranu. Mowiono wowczas, ze wystarczy wode gotowac 10 min i po sprawie. Gotujac wywar kolagenowy, czy jaki kolwiek inny gotujesz taka wodwe pare godzin, wiec problemu byc nie powinno z bakteriami.

A jezeli sa jeszcze osoby twierdzace, ze jest inaczej to proponuje wode mineralna bez gazu "Zrodlo Marii" czyli inaczej ostromecka....jast super, zwlaszcza na wywzary kolagenowe, no i ponoc zalepia nadzerki w jelitach co by sok z czerwonego buraka nie wyciekl i nie zabarwil ani moczu ani kalu, bo przeciez szkoda tej betaniny.
Na pewno dłuższe gotowanie wody niszczy bakterie, ale nie wiem, czy wpływa na likwidację innych zanieczyszczeń, głównie chemicznych.
A z tymi nadżerkami w jelitach to jest ciekawa sprawa, z tym sokiem z buraków też. Może to wygląda inaczej u górali i u ceprów?  Wink)
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #157 : 2009-09-02, 15:42:05 »

Poszukałam wodę "Źródło Marii", czy to o tą chodzi Smile
http://pomorze.naszemiasto.pl/turystyka/specjalna_artykul/541048.html
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #158 : 2009-09-02, 15:49:02 »

Znalazłam. Jest koło Bydgoszczy..
http://www.wodymineralne.pl/in.htm
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Wywar kolagenowy.
« Odpowiedz #159 : 2009-09-02, 16:45:18 »

Cytuj
A z tymi nadżerkami w jelitach to jest ciekawa sprawa, z tym sokiem z buraków też. Może to wygląda inaczej u górali i u ceprów?  Wink)

Czytalem troche o "tescie buraczanym". Pije sie sok ze surowych burakow trzy godziny po posilku i cztery godziny pozniej kontroluje sie mocz.
Kiedys admin pisal w jakim temacie na ten temat. Problem polega tu na tym, ze na pewno byla to odpowiedz na post nie zwiazny z tematem i bedzie ta wypowiedz bardzo trudno odnalesc.

Po czerwonym czystym barszczu wigilijnym nie mam czerwonego moczu, natomiast po zjedzonych burakach tak. I badz tu madra.Wink
Aby nie pograzac swojej psychiki odstawiam buraki i zaczynam jesc buraczki;)
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 17 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.043 sekund z 20 zapytaniami.