forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 15:10:39

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669838 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Chutney pomidorowy
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Chutney pomidorowy  (Przeczytany 9402 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Chutney pomidorowy
« : 2009-09-11, 20:29:26 »

Do kategorii przetwory.

Skadniki:
- 1 kg pomodorów
- 4 czerwone papryki
- 5 średnich cebul
- 3 kwaśne jabłka
- 5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 ml czerwonego octu winnego
- pieprz, sól. ew. cukier

Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć pestki, jabłka obrać, cebulę również. Wszystko pokroić w kostkę, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować 40 minut. Gorący chutney nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić.

Konsumować na zimno jako dodatek do mięsa, ale pewnie można i do jajek z majonezem.

Chcecie Państwo inny jeszcze przepis na chutney?
-
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #1 : 2009-09-11, 20:35:52 »

Podczas gotowania nie używać przykrywki do garnka. Płyny mają znacznie odparować.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #2 : 2009-09-13, 13:40:37 »

Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne Sad Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać Smile)

Zamowłam sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wątrobę, móżdżek, słoninę i mięso). Chciałam jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziła. Mówiła, że raz gotowała (cztery razy zmieniając wodę) i od tego "zapachu" odechciało jej się jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam cynaderek i na razie dam sobie spokój. Smile)
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #3 : 2009-09-13, 16:52:20 »

Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne Sad Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać Smile)

 Zamowłam sobie na wtorek produkty na pasztet wieprzowy (wątrobę, móżdżek, słoninę i mięso). Chciałam jeszcze zamówić cynadry, ale babka mi odradziła. Mówiła, że raz gotowała (cztery razy zmieniając wodę) i od tego "zapachu" odechciało jej się jedzenia. Ja jeszcze nigdy nie robiłam, ani nie jadłam cynaderek i na razie dam sobie spokój. Smile)
 

Renia, cynadry czyli nerki swinskie nalezy moczyc w calosci min 24 godz ,zmieniajac wode, przed jakakolwiek obrobka terminczna i juz nie smierdza. Tak robilem i problemow nie bylo.
Chyba, ze swinia napila sie duzo piwa przed "szlachtowaniem" wowczas moczymy 48 godz.Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #4 : 2009-09-13, 17:01:45 »

Też tak myślałam, że ta pani niezbyt się znała na robieniu cynaderek (tak jak ja Smile. Teraz sprawdzałam w "Optymalnych" sposób ich przygotowywania i też piszą o wstępnym moczeniu.
PS.Po czym poznać, że świnia przed zabiciem była pijana jak świnia? Wink Myślę, że one są kulturalniejsze od niektórych ludzi, których nazywanie "świnią" - obraża świnie Smile
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #5 : 2009-09-13, 17:56:14 »

Tereso, wydaje mi się to smakowite, ale pracochłonne Sad Gotowe takie słoiki, to bym chciała dostać Smile)
...


Reniu, trochę czasochłonne, teraz, bo gdy się zdecydujesz otworzyc słoik do obiadu, to już parę sekund. Ja po raz pierwszy jadłam taki zimny pasto - sos w bałkańskiej restauracji do wątróbek pieczonych w boczku (zawijanych) i tak mi smakowało, że robię w domu na zapas (zimę). Można też robić dziś na jutro, żeby przestygło. Można takie na "świeżo" robić z wytrawnymi winami, a nawet szampanem. Swoją drogą ciekawe czy takie danko przygotowane na winie/szampanie dobrze by się przechowało w wecku?

O cynadrach też pojęcia nie mam, znaczy na zaleglościach.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #6 : 2009-09-13, 18:12:11 »

Tak to apetycznie Tereso opisujesz, że już bym miała ochotę spróbować taki chutney, a i te wątróbki pieczone w boczku też Smile
A z tym winem, czy szampanem, to bym nie wekowała, jedynie po otwarciu słoika, ewentualnie dodała.
Jednak zrobię małą ilość tego, tak na raz, na spróbowanie Smile
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #7 : 2009-09-13, 18:45:35 »

Nie pożałujesz. Ja się przymierzam do sprawdzenia przepisu na chutney z selerem naciowym. Może jutro.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #8 : 2009-09-13, 18:49:22 »

Oj.. Tereso, czy Ty aby na wegetarianizm nie przeszłaś ? Wink)
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #9 : 2009-09-13, 18:54:23 »

Nie przeszłam na wegetarianizm, jeszcze co! Smile  , ale za surowymi jarzynami nie przepadam, więc raz się wysilę i na dłużej mam coś na podorędziu.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #10 : 2009-09-13, 18:58:39 »

Ja też nie przepadam za surowymi warzywami, wolę przystawki z gotowanych warzyw. Dzisiaj miałam już drugi dzień pod rząd buraczki na ciepło do obiadu i na jakiś czas mam ich dosyć.
Surówek w ogólę nie robię Smile
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #11 : 2009-09-15, 21:05:02 »

No to zrobiłam dziś tuzin słoików chutney na zielono (cukinia, cebula, papryka zielona i trochę żółtej, antonówka, ocet winny, trochę cukru, sół, gorczyca, curry i ostra papryka w proszku). Poprzedniego też tuzin, samo tak wyszło.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #12 : 2009-09-15, 21:17:17 »

Jak piszecie o przetworach, to mi uświadamiacie moje lenistwo Sad  Ale i w tej dziedzinie mam zamiar się poprawić.. Smile))
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #13 : 2009-09-15, 22:16:41 »

Ja zrobilem sobie taki przetwor:

200 gr twarogu z mleka koziego
50 gr masla
100 gr smietany 38%
20 gr oliwek czarnych
oregano
bazylia
pieprz

BTW 1:3,6:0,3
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #14 : 2009-09-15, 23:21:45 »

Ja zrobilem sobie taki przetwor:

200 gr twarogu z mleka koziego
50 gr masla
100 gr smietany 38%
20 gr oliwek czarnych
oregano
bazylia
pieprz

BTW 1:3,6:0,3

Z pewnością znakomity.I łyżka chutney do tego bu smakowała  Smile 
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Chutney pomidorowy
« Odpowiedz #15 : 2009-09-16, 11:30:34 »

Tak Pani Teresko, czasami dodaje lyzeczke chutnej ostrego z mango....niestety kupnego.
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.