forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 20:01:11

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669722 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  ZACZYNAM
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Do dou Drukuj
Autor Wtek: ZACZYNAM  (Przeczytany 136327 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #60 : 2009-11-05, 11:12:39 »

Tam by trzeba było jakąś kontrol nasłać do zakładu  Cool Wink W Pollsce jak się pracuje - to się pracuje..a nie... Cool Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #61 : 2009-11-05, 11:14:01 »

Ciekawe co to za Polska - przez dwa "l" ? Shocked  Laughing
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #62 : 2009-11-05, 12:43:55 »


Spróbuję swoich "złotych" myśli :

- używać wagi i tabel odżywczych składników pokarmowych, przynajmniej do czasu aż tak jedno jak drugie wejdzie w krew jak tabliczka mnożenia

- potem (po kwartale?, miesiącu?) można, jak robi to Renia, od czasu do czasu sprawdzić poprawność stosowanych proporcji; proporcje opisane są tu na stronie z tysiąc razy i wynoszą dla B:T:W 1: 2,5 - 3,5 : 0,5 dla osoby początkującej; szczególnie przy nadwadze nie przekraczać 0,5 dla W jest ważne; tłuszcz można obniżyć do 2 g, a nawet do 1,5 g w porównaniu do 1 g białka - w okresie początkowym

- pamiętać aby nie być głodnym i się nie przejadać (w jednym i drugim przypadku człowiek się marnie czuje)

- chleb? A po co on w ogóle? Są ziemniaki i warzywa. W ekstremalnej sytuacji, ktore nie zdarzają się często, może być pieczywo Waza (1 kromka to 6 g W)

- na lodówce mam przyczepioną (magnes) kartkę, na której zapisuję BTW dla dań które zamroziłam, np kotlety mielone, sernik, biała gotowana kiełbasa, pasztet, nawet placki ziemniaczane jak zostają ze smażenia

- jajecznicę można robić z różnymi dodatkami, tu na stronie w dziale Kulinaria jest też dużo przepisów na omlety (Adampio Smile ), można też zjeść żółtka ugotowane na twardo z dodatkiem majonezu i jarzyn: wszystkie dania z jaj smakują wyśmienicie i szyblo się je przyrządza

- na drugi posiłek coś z wieprzowiny (podroby, karkówka, galarety z nóżek, golonka, ja jadam też salceson z kiszonym ogórkiem na zimno, pasztet wieprzowy, wspomniane kotlety mielone duszone w maśle - rarytas) z łyżką ziemniaków i warzywami

- do picia: woda, kawa, herbata, bez cukru oczywiście, ale może być ze śmietanką (kawa, mocna herbata)

Bardzo smacznie! Ktoś uzupełni, skoryguje?

Po okresie przejściowym zjada się mniej białka i proporcje się korygują stosownie do potrzeb organizmu, tak dla T jak i W. Dla kontroli spożycia (właściwego) W można używać pasków do kontroli ketonów w moczu
Zapisane
belert
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #63 : 2009-11-05, 15:27:42 »

a jak jest z RZS w diecie optymalnej ?
Zona sie upiera na Dieta zgodna z grupą krwi D'Adamo?
Co o tym sadzicie ?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #64 : 2009-11-05, 15:38:06 »

Tu jest Forum z Dietą Optymalną dr.Jana Kwaśniewskiego. Informcje na temat innych diet możesz uzyskać na forum Dobra Dieta.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #65 : 2009-11-06, 06:56:00 »

a jak jest z RZS w diecie optymalnej ?
Zona sie upiera na Dieta zgodna z grupą krwi D'Adamo?
Co o tym sadzicie ?


No, jezeli sie upiera to musi "na nia isc".
Zapisane
belert
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #66 : 2009-11-06, 08:40:53 »

to mnie martwi bo bedziemy mieli dwie zupelnie rozne kuchnie w domu Sad
A jak z Waszych doswiadczen było , jak zaczeliscie ?
W jednymz postow czytałem ze ktos sie skarzył ze chyba za malo wegla zjada , jak bilansuje sie jedzenie np. tygodniowo zeby wszystkie witaminy i co tam jest potrzebne bylo tyle ile trzeba?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #67 : 2009-11-06, 08:53:35 »

to mnie martwi bo bedziemy mieli dwie zupelnie rozne kuchnie w domu Sad
A jak z Waszych doswiadczen było , jak zaczeliscie ?
W jednymz postow czytałem ze ktos sie skarzył ze chyba za malo wegla zjada , jak bilansuje sie jedzenie np. tygodniowo zeby wszystkie witaminy i co tam jest potrzebne bylo tyle ile trzeba?


Ja tego pojac nie moge. Jakie dwie kuchnie?
U nas w domu tylko ja jem optymalnie.
Robie najzwyklejszy w swiecie obiad typu mieso, ziemniaki i dodatki. Zona jje to tak jak ona chce a ja dodaje T odraniczam W i jjem optymalnie.

Colotygodniowy bilans? hm ja nie wiem na co bede mial ochote za dwie godziny a co dopiero jutro czy pojutrze.

Zacznij jesc optymalnie i nie przejmuj sie tygodniowkami ani dwiema kuchniami.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #68 : 2009-11-06, 09:03:10 »

to mnie martwi bo bedziemy mieli dwie zupelnie rozne kuchnie w domu Sad
A jak z Waszych doswiadczen było , jak zaczeliscie ?
W jednymz postow czytałem ze ktos sie skarzył ze chyba za malo wegla zjada , jak bilansuje sie jedzenie np. tygodniowo zeby wszystkie witaminy i co tam jest potrzebne bylo tyle ile trzeba?


Proponuję w wyszukiwarkę wpisać hasło: witaminy i odnaleźć informację o witaminach i składnikach mineralnych zawartych w żółtkach, a o ENZYMACH w mięsie. Witamina C to ziemniaki, pietruszka i in.warzywa. Ma Pan komplet witamin, minerałów i enzymów.
Zapisane
belert
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #69 : 2009-11-06, 10:55:23 »

dzieki wiec skoąd ten post o dreszczach itp.?
Czyli jak bede jadł jajka i mieso  plus warzywa o niskiej zawartosci weglowodanow( bez tych nieszczesnych chlebków) to wszystko bedzie ok?
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #70 : 2009-11-06, 11:42:06 »

dzieki wiec skoąd ten post o dreszczach itp.?


a masz dreszcze?
Zapisane
belert
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #71 : 2009-11-06, 14:30:25 »

nie Smile gdzies na forum przeczytałem ze ktos sie skarżył że ma dreszcze i padla odpowiedz ze moze to brak wegla.Hmm...
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #72 : 2009-11-06, 14:46:39 »

nie Smile gdzies na forum przeczytałem ze ktos sie skarżył że ma dreszcze i padla odpowiedz ze moze to brak wegla.Hmm...

no fakt brak węgla może doprowadzić do dreszczy nawet na DO bo jednak mamy prawie zime  Smile



a poważnie to z mojego  krótkiego doświadczenia  nie każdego rad na forum warto słuchać bo zaczną sie jakieś modyfikacje, rotacje odchodzenie od podstawowych zasad  itd.
to jest świat wirtualny nie wiesz kto ile ma lat, jak ma/miał choroby jak się naprawdę odżywia.

co oczywiście nie znaczy że nie ma tu postaci które bardzo pomagają :0
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #73 : 2009-11-06, 14:53:33 »

mi np. przy nadmiarze weglowodanow wyskakują jakieś "syfy" ze tak to nazwe


przy np. spożyciu mleka w większej ilości katar, kichanie itp, bo nie doczytałem że mleko to zło Smile a na początku (pare dni) myślałem że to jakieś złe efekty DO co oczywiście było nie prawda, dlatego im prościej (potrawy) tym lepiej i pewniej że to co stosuje jest bliskie ideałowi , szczególnie,  na początku

więcej nie doradzam bo nie mam do tego tzw. kompetencji
Zapisane
talgo
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #74 : 2009-11-06, 16:28:00 »

to masz tak ja też od nadmiaru wegli mam dziwne swędzące miejsca na skórze  Very Happy
Zapisane
Sandman80
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #75 : 2009-11-06, 17:55:18 »

to masz tak ja też od nadmiaru wegli mam dziwne swędzące miejsca na skórze  Very Happy

tzn. od znacznego nadmiaru jakiś tort czy ciasto np. zjedzony 2 dni pod rząd, walczę z tym  Cool
Zapisane
viola44
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #76 : 2009-11-06, 18:01:52 »

mnie też czasem swędzi skóra i nie bardzo mogłam się połapać czemu? kupiłam sobie dzisiaj "krówki" hi nie mogłam się oprzeć "chcicy", zjadłam 3 , zobaczę jaka bedzie reakcja na te sztuczne słodkości.... Smile
Zapisane
belert
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #77 : 2009-11-06, 18:22:50 »

Własnie tak miałem ze po 3 dniach byłem tak wsciekle głodny pod wieczor ze pozarłem 4 kromki grachamu z masłem :(Cholerka gruby jestem i mam rozepchany zołądek , zawsze pod wieczor cos chrupałem , to chyba nerwowe .
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #78 : 2009-11-06, 19:47:26 »

Cytuj z: Belert
...to mnie martwi bo bedziemy mieli dwie zupelnie rozne kuchnie w domu Sad

To jest uciążliwe i stanowi dodatkowe obciążenie dla budżetu domowego.  Posiłki przygotowuję sobie sam. Mój pierwszy, optymalny sernik wiedeński jadłem przez kilka dni razem z ................................................ kotami. (Dzięki nim wiedziałem, że jest dobry, tyle że nieestetyczny) Smile
Cytuj z: Belert
A jak z Waszych doswiadczen było , jak zaczeliscie ?
Ryzykowałem rozpad małżeństwa (ryzyko jest nadal). Ale o tym w innym wątku...........wkrótce. Wink


Własnie tak miałem ze po 3 dniach byłem tak wsciekle głodny pod wieczor ze pozarłem 4 kromki grachamu z masłem :(Cholerka gruby jestem i mam rozepchany zołądek , zawsze pod wieczor cos chrupałem , to chyba nerwowe .

Zdarzało mi się, że zwykły głód (nie "wściekły") zastawał mnie w sytuacji, kiedy przygotowanie posiłku było trudne albo niemożliwe. Przegryzałem wtedy wcześniej przygotowane drobno pokrojone kawałki skóry z wędzonych:boczku, albo pachwiny. Kostki miały wymiar około 1/2cm na 1/2 cm i "nie dawały" się połknąć od razu. Żułem je na tyle długo, aż- dzięki ślinie i zębom- byłem w stanie je połknąć. Do buzi wkładałem jednorazowo zaledwie kilka kawałków. Gdy (z wielkim trudem) zacząłem w końcu ważyć produkty okazało się, że "oszukuję" głód zaledwie 10-20 gramami takich kawałków. Dla niezorientowanych obserwatorów wyglądało to jak zwykłe żucie gumy, z tą jedynie różnią, że ja swoją "gumę" połykałem. Smile
Zapisane
talgo
Go


Email
Odp: ZACZYNAM
« Odpowiedz #79 : 2009-11-07, 08:18:20 »

hehe dawno sie tu tak nie usmiałem to rozumiem że tylko koty radzio chciały spojrzeć na twój sernik Very Happy

u mnie wyglada to tak ze jak wiem ze nie będe miał mozliwosci uszykowania posiłku zabieram placki serowo jajeczne zawijam w folie i do plecaka takie 100g placka jest nadzwyczaj sycące
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.447 sekund z 20 zapytaniami.