Strony: [1] 2 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Prace nie odpowiadają profilowi czasopisma. (Przeczytany 52725 razy)
|
toan
Go
|
Odmowa publikacji tych artykułów z którymi Państwo, jako pierwsi będziecie mięli okazję się zapoznać, jest oczywista - Polski Tygodnik Lekarski zajmuje się leczeniem chorób - natomiast Jan Kwaśniewski - przywracaniem zdrowia.
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Leczeniem chorób to nie tylko zajmuje się PTL, ale i wiele innych instytucji w tym NFZ, samorząd lekarski, koncerny farmaceutyczne, IŻiŻ, WHO itp. - to bilionowy rynek liczony w US$!. Czy ktoś dobrowolnie "w imię bilźniego" może zrezygnować z dochodów, nawet mając świadomość nieuczciwości . To tak jakby złodziejowi powierzyć majątek i podpowiedzieć, że jakby co, to się nic nie stało - państwo wyrówna szkody . A zdrowie jest zbyt cenne by powierzać je "fachowcom" typu IŻiŻ, czy WHO - prawda - tak ktoś mądry stwierdził. Dlaczego dzieci pediatrów są najbardziej chorymi dziećmi? - choć każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka? Przywracanie zdrowia - jest karygodne, bo zmniejsza dochody "cwaniaków". Np. 4mln Polaków "chorych" na własne życzenie na cukrzycę zminiejsza w ciągu tygodnia przyjmowanie leków o połowę, a po miesiącu w ogóle nic nie przyjmuje - czy można do takiej plajty dopuścić dysponując miliardowymi jeszcze dochodami?. A może łatwiej i taniej jest opłacić "naukowców", którzy za "ochłap" udowodnią co się chce - nawet, że "pięć razy warzywa i owocki" jest zdrowe dla zdrowia płacących za "badania naukowe"?
|
|
|
|
|
|
|
o.n.ania
Go
|
A ja właśnie pogryzam pasztetówkę skąpaną w smalczyku i chrupię skwarki! Koleżanka jest przeziębiona - mówię o gorącym, tłustym rosole, a ona bleee rosół? tłuste? A tak a propo: zgadzam się z mama : dzisiaj pieniądz rządzi i za kasę można "udowodnić" wszystko
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Rosół - nektar młodości. Dawniej jak się chadzało w niedzielę do szpitala, prawie u wszystkich chorych to było przynoszone danie "rodzinne". Obowiąskowo pularda pół na pół z wołowiną włoszczyzną i przyprawami. A dziś - co przynosi się chorym do szpitala?
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Które to konkretnie artykuły odrzucił Tygodnik????Warto by przeczytać,może miał powody.A propos dzieci pediatrów to skąd mama wzięła takie doniesienie?Mozna poprosić o link?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
|
Bruford
« Odpowiedz #6 : 2004-04-11, 10:49:42 » |
|
No,teraz staje się oczywiste dlaczego ww artykuły zostały odrzucone i dlaczego nie odpowiadają profilowi pisma.Każdy z nich zaczyna się od kategorycznie sformułowanej zasady " (nazwa choroby..) spowodowana jest nieprawidłowym składem diety".Podobne twierdzenie należałoby udowodnić patofizjologicznie , w przeciwnym razie ma rangę czystej spekulacji.Pismo takie jak "Tygodnik" nie może publikować spekulacji. Idźmy dalej : w art. o astmie - cytat :" Uzyskane wyniki:
Wyleczenie choroby po 2-3 dniach u 14 chorych (34%)
Wyleczenie choroby po 7-12 dniach u 9 chorych
Wyleczenie choroby po 5 tygodniach u 1 chorego
Wyleczenie łącznie u 24 chorych (59%)"
Tyle że nie podano najważniejszego----jak definiuje się wyleczenie w tej chorobie ,biorąc pod uwagę że jest to choroba przewlekła?Jak długi był follow-up?Utrzymywanie się efektu prądów "przez 9 miesięcy" oznacza że o żadnym wyleczeniu przyczynowym mowy być nie może,wszak efekt byłby na całe życie.Jak stwierdzono wyleczenie po 7-12 dniach???Jakich uzto metod weryfikacji i obiektywizacji spostrzeżeń?Wiadomo bowiem że astma atopowa jest chorobą w której zawsze można na jakiś czas odstawić leki , za wyjątkiem niewielkiej grupy chorych.Samo zmniejszenie się duszności jest związane często z rytmem tej choroby , jest to bowiem u większości chorych symptomatologia napadowa.Użyto sformułowania " należy się spodziewać wyleczenia w warunkach domowych" --co to znaczy?Należy się spodziewać to daleko od wyleczyć.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Tyle że nie podano najważniejszego----jak definiuje się wyleczenie w tej chorobie ,biorąc pod uwagę że jest to choroba przewlekła? Czy brak objawów bez konieczności przyjmowania lekarstw jest dla Ciebie wyleczeniem ???
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Bruford A może znasz definicję zdrowia wg WHO? - to takie ładne dość krótkie zdznko.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Ponawiam prośbę , jeśli ktokolwiek chciałby ustosunkować się merytorycznie do zadanych przeze mnie pytań z chęcią podyskutuję.Zadałem konkretne pytania.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Ponawiam prośbę , jeśli ktokolwiek chciałby ustosunkować się merytorycznie do zadanych przeze mnie pytań z chęcią podyskutuję.Zadałem konkretne pytania. No to dla mnie wyleczenie z Astmy objawia się tym co powiedziałem , znasz inną definicję wyleczenia z Astmy ??? merytoryczną ??
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Ilu widziałeś ludzi chorych na astmę oskrzelową?Oczywiście nie mówię o ludziach chorych na POCHP która ma takie same objawy tyle , że jest inną chorobą.Zatem ilu i przez jaki czas oglądałeś?Jaką literaturę dotyczącą astmy znasz?
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Ilu widziałeś ludzi chorych na astmę oskrzelową? swego czasu w kolejkach do Alergologa trochę się tego przewinęło. Jaką literaturę dotyczącą astmy znasz?
kiedyś trochę poczytałem szukając pomocy dla siebie , niestety literatura opisuje co najwyzej co się dzieje w organiżmie i okazała się nieprzydatna w WYLECZENIU , a tu masz jedna książka JK w dodatku nie odpowiadająca profilowi )) i pozbyłem się tej przypadłosci
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Nic zatem dziwnego że moje pytania wydają Ci się tak jak Ci się wydają.Apeluję ..., po dotychczasowych doswiadczeniach dyskusyjnych z innych opty-grup liczę na odpowiedzi ewentualnych fachowców bądź ludzi dla których z racji zawodowych pytania jakie zadałem są czytelne i zrozumiałe.Pozostaję z szacunkiem , ale wierz mi, nie chce mi się powtarzać po raz nie wiem już który tych samych kwestii.
Jakie miałeś FEV1%VC? Jaki był rozklad PEF? pytam z ciekawości.
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Jakie miałeś FEV1%VC? Jaki był rozklad PEF? pytam z ciekawości. Nie miałem robionych badań spirometrycznych
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Go
|
Nic zatem dziwnego że moje pytania wydają Ci się tak jak Ci się wydają. Pytania normalne , chyba ze wiesz cos o mnie czego ja nie wiem , a dlaczego nie odpowiesz na moje pytania??
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Bruford, jak widzisz, temat, który zaproponowałeś nikogo jakoś nie wciąga. Groźnie wykrzykujesz , że nie będziesz ponawiał pytań, a tu - masz babo placek - one nikogo nie interesują. Chcesz nas wciągnąć w udowadnianie czegoś, co my sobie już dawno udowodniliśmy. Przez całe lata od lutego do maja cierpiałam na alergię pyłkową (leszczyna, brzoza). W maju nie wychodziłam z domu, bo natychmiast mój stan się pogarszał (gorączka, kaszel, katar, duszności). Ok. 4 lata temu w listopadzie zaczęłam DO i już w lutym widziałam pierwsze oczywiste efekty. Po alergii został tylko ślad w postaći paru kichnięć. Ciekawe, że ta alergia pojawiła się w moim życiu nie od razu, tylko mniej więcej w czasie, kiedy rynek został zarzucony odchudzonymi produktami, bogatymi w węglowodany i nie wiem jakimi jeszcze świństwami. Bruford, dlaczego właśnie nas chcesz wciągnąć w swoje dyskusje? Na forum jest też Sceptyk. Porozumcie się, jesteście obydwa "dociekliwe". Jak już odpowiecie sobie na nurtujące was pytania i przeprowadzicie naukowe dowody, dajcie znać o efektach.
|
|
|
|
|
|
|
Bruford
Go
|
Nic nie zrozumialaś droga Ewo , prawda?
|
|
|
|
|
|
|
DRYX-22
Go
|
=ciach= A zdrowie jest zbyt cenne by powierzać je "fachowcom" typu IŻiŻ, czy WHO - prawda - tak ktoś mądry stwierdził. Dlaczego dzieci pediatrów są najbardziej chorymi dziećmi? - choć każdy rodzic chce jak najlepiej dla swojego dziecka? Przywracanie zdrowia - jest karygodne, bo zmniejsza dochody "cwaniaków". =ciach= Dyskutujmy normalnie , szanowna Pani Mama ! Nie rozumiem , dlaczego o osobach z WHO albo z IZIZ piszesz w cudzysłowiu ? Jeśli wątpisz w ich intencje , to prosze , by to opisać ( dlaczego wątpisz ). Znam wiellu lekarzy , także padiatrów. Mogę zaobserwowac , że dzieci pediatrów są ogólnie zdrowsze od pozostałych dzieci. Węszysz spisek wielkich koncernów farmaceutycznych , ale nie wiem dlaczego. Teza o karygodności w przywracaniu zdrowia jest niezrozumiała dla mnie . Jeżeli możesz wytłumaczyc , co rozumiesz przez to napisałaś , to byłoby dobrze , bo nie wiadomo , o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
mama
Go
|
Cześć DR-ku! Poszperałam troszkę w necie i już wiem skąd czerpiesz garściami informacje na temat diety "optymalnej" - www.izz.waw.pl/izz/news_003.htmlGratuluję wsparcia "naukowego". Szacowny Instytut reprezentowany naukowym autorytetem drwóch prof. i jednego doc. kolejny raz udowadnia, że nie powinien się zajmować nauką, a dietetyką szczególnie twierdząc, że Atkins i ŻO nazwane tu dietą "optymalną" - to to samo. Jeśli podpisane osoby twierdzą, że jedynym uzasadnieniem teoretycznym ŻO jest podany cytat z Diety Optymalnej - to ty możesz również wypisywać teksty na forum www.gazeta.pl typu "Uwaga na sekciarza" - gratuluję ... Szkoda, że najwięcej do powiedzenia w publicznych mediach na temat Żywienia Optymalnego mają tylko te osoby i instytucje, które nie znając jego podstaw (biochemii i fizjologii) propagują dietę pastwiskową. Ale w Mekce głupoty dietetycznej na której się opierają poglądy dietetyczne IŻiŻ - czyli US - coś drgnęło, bo jak długo można naukowo tuczyć własne społeczeństwo - wywołując naukowymi zaleceniami eksplozję chorób cywilizacyjnych - nawet tamta gospodarka tego nie wytrzyma. Nieśmiało zaczyna się polecać (Harvard University) coś co przypomina Żywienie Optymalne, ale i do nich nie wiele dociera po przeczytaniu "Optimal Nutrition" & "Homo Optimus" - to taka "naukowa skaza". I dobrze - po wiedzę trzeba przyjechać do Polski, a właściwie do Ciechocinka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3
|
|
|