Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Wieprzowina (wołowina, baranina...) w pomidorach (Przeczytany 7457 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mięso kroimy na małe plastry grubości około 2 cm, lekko zbijamy młotkiem i osmażamy (obsmażamy?) na smalcu do zrumienienia. Następnie w tym samym tłuszczu obrumieniamy pokrojoną cebulę, a po jej wyjęciu dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, ziele ang, inne ulubione), po czym zagotowujemy. Otrzymanym sosem napełniamy słoje do 1/3 wysokości i wkładamy do nich mięso. Słoje zamykamy i pasteryzujemy w kotle 1,5 godz, po czym schładza.
Do jedzenia na już mięso obsmażam, potem duszę w małej ilości wywaru i pod koniec dodaję przecier pomidorowy oraz smalec ze smażenia. Lepiej żeby postało do jutra, kiedy to danie należy odgrzać i zjeść z ziemniakiem oraz warzywami duszonymi na patelni. Ja lubię. Dziś udusiłam paprykę, por, cebulę i zielone oliwki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
... mięso obsmażam, potem duszę w małej ilości wywaru i pod koniec dodaję przecier pomidorowy oraz smalec ze smażenia. .. Dziś udusiłam paprykę, por, cebulę i zielone oliwki.
To całkiem podobne chyba do Boeuf'a Strogonowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
...raczej do kurczaka po węgiersku (przynajmniej sos)...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Nie znam tego dania. Ale domyślam się, że sos jest pikantny, pomidorowy i z papryką..?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
całkiem dobrze się domyślasz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|