lj19
Go
|
ostatnio nabyłem mrożone gęsie tłuszcze .Wytopiłem na smalec i muszę przyznać,że jego walory smakowe bardzo mi odpowiadają ale....w temperaturze pokojowej ten smalec jest w stanie prawie półpłynnym a przetrzymywany w lodówce też jest konsystencji miękkiej! Pamiętam ,że dr J.K rankingując masła zalecał wybierać te , które w takiej samej temperaturze są twardszej konsystencji......admin rankingując tu na forum tłuszcze zwierzęce nic nie wspomniał o gęsim smalcu. Nie wiem czy z racji niepowszechnej jego dostępności czy z racji niskiej przydatności dla optymalnych!...może ktoś coś na ten temat? adminie poproszę!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja przetapiam tłuszcz gęsi, razem ze słoniną - w stosunku 1:1. Wtedy nie jest taki rzadki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kasara1991
Go
|
A jak sie ma smalec kaczki do smalcu wieprzowego? Z poprzednich postow i ksiazek, smalec wieprzowy lepszy, ale kaczy tez mozna uzywac do woli?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Kaczka nie ma tyle tłuszczu, żeby smalec robić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kasara1991
Go
|
Czyli to jest poprostu tluszcz z kaczki - a jak sie nadaje do smazenia i jedzenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Z racji , iż wygrywa we wszystkich rankingach - zakupiłem. Obaczym, czy u mnie zajmie miejsce w czołówce, która w tej chwili przedstawia się tak ( smakowo i odczuwalnie - żadnej biochemii ) : 1. Smalec ze słoniny ( swój wytop) 2 łój wołowy 3 masło 4 kaczy ( od wielkiego dzwonu ) dyskwalifikacja: odstawiłem, tran , oliwę , oleje z pierwszego tłoczenia ( nie smakuje mi to ) , olej kokosowy do smaku sporadycznie , Czy zdobędzie ''pudełko '' ? Wyniki za miesiąc \ ( subiektywne )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Zrób sobie budyń żółtkowy na gęsim smalcu. Bardzo dobry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Też czytałem, że organizm odkłada syf w sadło... Jak jest?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gavroche
|
To z czym teraz ten chleb się je?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Ale gadają, że smalec to same toksyny! Zrób sobie budyń żółtkowy na gęsim smalcu. Bardzo dobry. Właśnie, gdzieś na forum czytałem o pralinach czy cukierkach -czekoladzie z gęsiego . Spróbuje oczywiście. Ale gadają, że smalec to same toksyny! A wątróbka ile ma ! Dziś mi pani zwróciła uwagę że to sama trucizna . Odrzekłem, że jak tak - to ja się po niej dobrze czuję. Książki Doktora i tak zamówiła , ale bez przekonania ( już tyle czytałam - odrzekła ) ( na allegro tanizna, używane, jedynie KK 700 trzyma się cenowo
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
To z czym teraz ten chleb się je?
Ze smalcem oraz wiśniowym dżemem. Smalec ma być biały żeby wiśni nie przećmił
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ciekawe i ładne. Tylko cieniuśko tego smalcu musi być i gitara.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Wynalazek jest autorstwa sprzed lat pani Magdy Gessler
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Oj, to trzeba koniecznie sprobowac. Pani Gesler ma bardzo dobra kuchnie - to widac po niej. Fajnie jest baba zbudowana. Niedlugo bedzie jej figura wzorem do nasladowania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wynalazek jest autorstwa sprzed lat pani Magdy Gessler Widać, że fajnie tuczy...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|