forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 20:39:02

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
9. Nie należy robić większych odstępstw od diety ani łamać jej zasad okresowo.
669713 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  Konferencja Optymalnych.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 66 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Konferencja Optymalnych.  (Przeczytany 548402 razy)
administ
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #380 : 2012-09-16, 19:36:23 »

Tam są fotoradary...? Shocked ja miałam najwięcej 170 na liczniku... Rolling Eyes

Fotoradarów nie ma, ale ganiają w cywilnych autach i jeździć przeszkadzają...  Evil or Very Mad Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #381 : 2012-09-16, 19:38:14 »

Nie jest tak źle...  Rolling Eyes Ja płaciłam 29,90 ... Laughing

A ja 27,80PLN  Razz
Poza tym to jeszcze nie jest z Pn na Pd. A na dodatek liczmy tam i z powrotem. Very Happy

Ale w końcu ile razy my będziemy tą naszą piękną Polskę przemierzać? Dwa razy w roku? Na aptece oszczędzamy to możemy z podróżami trochę poszaleć... Very Happy Nie bądź takim sknerą  Cool ktoś tą dziurę budżetową musi załatać... Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #382 : 2012-09-16, 19:40:43 »

Tam są fotoradary...? Shocked ja miałam najwięcej 170 na liczniku... Rolling Eyes

Fotoradarów nie ma, ale ganiają w cywilnych autach i jeździć przeszkadzają...  Evil or Very Mad Wink

Albo ich nie było, albo mają słabe auta... Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #383 : 2012-09-16, 19:42:35 »

...
Tam są fotoradary...? Shocked ja miałam najwięcej 170 na liczniku... Rolling Eyes

A znaków ostrzegawczych o "nisko przelatującej zwierzynie", przy tej prędkości, to pewnie nie widziałaś. Wink Very Happy


Nie jest tak źle...  Rolling Eyes Ja płaciłam 29,90 ... Laughing

A ja 27,80PLN  Razz
Poza tym to jeszcze nie jest z Pn na Pd. A na dodatek liczmy tam i z powrotem. Very Happy

Ale w końcu ile razy my będziemy tą naszą piękną Polskę przemierzać? Dwa razy w roku? Na aptece oszczędzamy to możemy z podróżami trochę poszaleć... Very Happy Nie bądź takim sknerą  Cool ktoś tą dziurę budżetową musi załatać... Cool

Przecież w jedną stronę zapłaciłem!!!  Laughing Laughing

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #384 : 2012-09-16, 19:50:41 »


A znaków ostrzegawczych o "nisko przelatującej zwierzynie", przy tej prędkości, to pewnie nie widziałaś. Wink Very Happy


 Shocked Ani jednego... Cool
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #385 : 2012-09-16, 19:51:41 »


Przecież w jedną stronę zapłaciłem!!!  Laughing Laughing


To nawet nie starczy na odsetki od odsetek... Cool Laughing
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #386 : 2012-09-16, 19:53:46 »


Przecież w jedną stronę zapłaciłem!!!  Laughing Laughing


To nawet nie starczy na odsetki od odsetek... Cool Laughing

To ktoś będzie musiał się dołożyć...  Cool z powrotem.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #387 : 2012-09-16, 19:54:43 »

Może przed wyborami obniżą cenę... Rolling Eyes żeby potem dowalić... Sad Laughing
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #388 : 2012-09-16, 20:36:42 »

Niech juz te autobany będą płatne (tylko rozsądnie, na naszą kieszeń) byleby były  Confused
Tylko nie wiem po jakie licho na tych nowych płatnych są bramki zamiast elektronicznego systemu albo przynajmniej winiety - ostatnio na A4-ce do Wrocławia stałem dobre pół godziny do kas!  Shocked  Confused
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #389 : 2012-09-16, 20:41:11 »

Niech juz te autobany będą płatne (tylko rozsądnie, na naszą kieszeń) byleby były  Confused
Tylko nie wiem po jakie licho na tych nowych płatnych są bramki zamiast elektronicznego systemu albo przynajmniej winiety - ostatnio na A4-ce do Wrocławia stałem dobre pół godziny do kas!  Shocked  Confused

Następnym razem skorzystaj z mobila, który ma ... siedzenia. Very Happy
Zapisane
Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #390 : 2012-09-16, 20:47:58 »

 Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #391 : 2012-09-21, 10:49:00 »

Zamieszczam Referat wygłoszony w Słupcy przez Paną Reginę Janicką, Przewodniczącą Komisji Rolnictwa OSO im. Adama Jany:

Metody produkcji żywności w Polsce i na świecie , a zdrowie ludzi.

Gdy przystąpiłam do opracowania dzisiejszej prelekcji uświadomiłam sobie, że jest to temat bardzo obszerny i mogłabym mówić długo, bardzo długo, a mogę mówić tylko pół godziny.
Opracowałam więc dla Państwa „pigułkę” całokształtu spraw związanych z rolnictwem, aby wskazać na priorytetowe znaczenie tej dziedziny gospodarki i życia, a zainteresowanych głębiej tematami, będę odsyłać do materiałów szczegółowych w literaturze i internecie.

1.Wprowadzenie – związek jakości żywności ze zdrowiem człowieka.
Moi poprzednicy mówili bardzo dużo o zbawiennym wpływie dobrze skomponowanej diety na zdrowie człowieka. Wskazywali wręcz, na rewelacje zdrowotne nie do uwierzenia, szczególnie w obliczu wyników dzisiejszej medycyny akademickiej, która mówi: to jest nieuleczalne, do końca życia tabletki, trzeba się nauczyć żyć z tą chorobą, przyczyny choroby nieznane.
Ale. Ale, aby dobrze skomponować dietę –ułożyć wartościową dawkę żywieniową, trzeba mieć dostęp do dobrej jakości produktów spożywczych. I dochodzimy do momentu, gdzie należy się zastanowić nad jakością żywności, która jest dostępna w sprzedaży i którą spożywamy. Przeciętni konsumenci, szczególnie o niższych dochodach, nie przykładają wagi do pochodzenia i składu żywności, działając wg. powiedzonka „ czy kłak, czy wełna byle kiszka była pełna” i zamiast zostawiać więcej u gospodarza, to zostawiają znacznie więcej u aptekarza. Zamiast jeść prawidłowo, być zdrowym, mieć siłę do życia i dobry nastrój , to jemy przypadkowo, chorujemy, jesteśmy obciążeniem rodziny i Państwa, narzekamy na los i jesteśmy nieszczęśliwi.
W tym miejscu chciałabym mocno podkreślić, że dobra żywność jest podstawą dobrej egzystencji człowieka, a elity światowe są w pełni tego świadome.
Podam dwa przykłady, współczesny i historyczny:
Książę Walii Karol jest wielkim działaczem ekologicznym , w swoich dużych, wypielęgnowanych posiadłościach, produkuje żywność wg. praw natury i Dwór Królewski wie co je.
W starożytnym Egipcie kapłani rządzący całymi narodami, znający wiele tajemnych nauk sami  produkowali dla siebie żywność, a na ścianach świątyń pisało: „nie przyjmuj jedzenia od niewolnika swojego”.
Podsumowując, w produkcję żywności należy wkładać wiele troski, pielęgnować zgodnie z naturą, włożyć wiele serca, a nie traktować technokratycznie, wielkoprzemysłowo niszcząc jej wartości energetyczne  
,odżywcze i smakowe.

2.Co to jest rolnictwo, historia powstania i rozwoju.

Rolnictwo, to ważny dział gospodarki, którego głównym zadaniem jest dostarczenie płodów rolnych, roślinnych i zwierzęcych, w celu zabezpieczenia podstawowych potrzeb społeczeństwa.
Rolnictwo zaczęło się pojawiać, kiedy rosła populacja ludzi, przechodząc stopniowe formy rozwoju, w coraz to nowsze metody, sposoby i w końcu chemiczno-przemysłowe technologie w XX wieku.
Początki rolnictwa datuje się na neolit tj. okres około  12 000 do 3000  lat p.n.e.
Przejście od łowiectwa i zbieractwa do uprawy roli, stopniowo przyniosło rewolucyjne zmiany gospodarcze i społeczne .  Zmienił się tryb życia ludzi z koczowniczego na osiadły, powstały bardziej złożone formy społeczne, doszło do rozwoju bogatej kultury i cywilizacji . Zmienił się stosunek człowieka do przyrody, którą zaczął zmieniać na coraz szerszą skalę i dostosowywać do własnych potrzeb. Do XIX wieku człowiek wykorzystując przyrodę do swoich potrzeb nie gwałcił  praw natury, a raczej umiejętnie je wykorzystywał. Natomiast XX wiek  wraz ze skokowym rozwojem nauk przyrodniczych i techniki przyniósł nadmierną eksploatację, zatruwanie i niszczenie środowiska naturalnego. Skutki tejże rewolucji naukowo-technicznej po około 100 latach jej istnienia, zaczynamy odczuwać bardzo boleśnie.  Daje to aktualnie wyraz w bardzo niekorzystnych zjawiskach, takich np. jak zanieczyszczenie wód, powietrza, ziemi, masowe ginięcie różnych gatunków świata roślinnego i zwierzęcego, znaczny wzrost chorób cywilizacyjnych ludzi, silniejsze niż dotychczas niekorzystne zjawiska pogodowe; powodzie, osuwiska, huragany i susze. Skutkuje to ograniczeniem produkcji żywności i obniżeniem jej jakości, a dalej choroby, bieda i głód.  Na zakończenie tego wątku zacytuję wypowiedź profesora Macieja Giertycha  zawartą w broszurce pt. „Opoka” z września 1999 roku:
 „ Sam jestem naukowcem, genetykiem i perspektywa odwrócenia się ludzi od naukowców nie może być miła dla mojego środowiska zawodowego. Jeżeli jednak teoria ewolucji padnie, w co głęboko wierzę, gdyż nie stoją za nią, żadne wiarygodne dowody naukowe, to rzeczywiście przyznać wypadnie, że przemądrzały XX wiek, wiek nauki, który dał się na nią nabrać, był najgłupszym z wieków.”

3.Znaczenie rolnictwa w życiu społeczeństw

Pozwolę sobie na stwierdzenie - żywność, to potężny oręż !
Wielokrotnie w historii posiadanie zapasów żywności, lub ich brak, decydowało o wynikach konfliktów zbrojnych, niedobór żywności był powodem wielu groźnych epidemii, dziesiątkujących ludzkość, dostateczna ilość  dobrej żywności tworzyła potęgi narodowe, a brak żywności je gubił.
Król Popiel złupiwszy poddanych nagromadził ogromne zapasy zboża w swojej twierdzy, zamknął się i czuł się na długo bezpieczny. Przeciwnicy jednak sprytnie wpuścili do zamku myszy, które zjadły zapasyżywności i król Popiel musiał się poddać.
Napoleon w Rosji został pokonany głównie z powodu braku żywności, która była usuwana  z linii marszu jego armii.
Pandemia grypy w latach 1918-1919 znana pod potoczną nazwą "hiszpanka" pochłonęła ona  od 50 do 100 mln ofiar śmiertelnych na całym świecie i  
wielokrotnie przewyższyła liczbę ofiar frontów I wojny światowej . Była to jedna z największych pandemii w historii ludzkości, w przebiegu której zachorowało ok. 500 mln ludzi, co stanowiło wówczas 1/3 populacji świata.  
Zatem, należy zauważyć, że pandemia hiszpanka i wszystkie zarazy zbierają największe żniwo po wojnach i różnych kataklizmach ograniczających dostęp do żywności, wtedy kiedy ludzie są wygłodniali i tracą odporność.
Potęga Imperium Brytyjskiego powstała dzięki korzystnym zmianom w produkcji żywności.  Cyt. Dr Jan Kwaśniewski: „Przyczynę powstania Imperium Brytyjskiego zauważył i opisał myślący Fryderyk Engels. Pisał:
„Na szczęście dla Anglii dawni feudalni baronowie wymordowali się prawie zupełnie w wojnach Białej i Czerwonej Róży. Ich następcy doskonale znali wartość pieniądza. Wyrzucili drobnych dzierżawców z ziemi i zastąpili ich przez krowy i owce”. I okazało się, że jeden pasterz wytwarza żywność dla kilkunastu ludzi i to żywność ZUPEŁNIE INNEGO RODZAJU.
Ta żywność spowodowała szybki i (w czasach historycznych) największy wzrost wartości biologicznej Anglików, którzy nagle zauważyli, że we wszystkich dziedzinach znacznie przewyższali Francuzów, Niemców, czy inne narody.
Rządzącym elitom również bardzo rozjaśniło się w głowach dzięki m.in. obfitym angielskim śniadaniom – codziennie jajka na tłustym bekonie. „
Wzloty i upadki w historii Polski także zależały od gospodarki  żywnościowej. Rozkwit Polski za Kazimierza Wielkiego, który „zastał Polskę drewnianą, a zostawił murowaną” był podyktowany dużymi, korzystnymi zmianami w rolnictwie. Dlatego też Kazimierz Wielki ma przydomek „król chłopów”. Gdy zabrakło Kazimierza zaczął się sukcesywny upadek Polski poprzez obżarstwo Sasów - „za króla Sasa jedz, pij i popuszczaj pasa”, poprzez ciemiężenie chłopów, aż doszło do rozbiorów Polski.
Wielki Polak epoki Oświecenia ksiądz Stanisław Staszic, działacz na rzecz poprawy losu chłopów w swoim dziele pt. „Przestrogi dla Polski” zauważa :
„Z wszystkich stanów, z wszystkich rzemiosł i nauk najpierwsze jest rolnictwo. To żywi. Inne sztuki ogładzają. Rolnik jest karmicielem towarzystwa (czyt. Społeczeństwa),   każdy inny człowiek wyjadaczem. W  
towarzystwie tylko jeden rolnik niekoniecznie  od innych stanów zawisł. On jeden mógłby się bez wszystkich innych utrzymać.  Wszystkie inne stany bez rolnika niszczeć muszą.
Każdy kto żyje w towarzystwie, a  nie jest rolnikiem, rolnikowi życie  
winien.”
Moja dygresja: zawód rolnika najważniejszy , a bardzo lekceważony. Prestiżowe natomiast są zawody najmniej potrzebne ludziom; dziennikarstwo, aktorstwo, malarstwo, politologia, czy prawo.I dalej celne spostrzeżenie Stanisława Staszica:
„Wagą szczęśliwości publicznej jest szczęśliwość rolnika.(....)Jeżeli rolnik jest niewolnikiem, cały kraj czeka niewola. (...)
„Ale rolnictwo nie tylko naturze dzikiej daje doskonałość. Odda i rodzajowi ludzkiemu wolność. Rolnictwo mnoży i łączy ludzi. Gdzie ludność będzie wielka, a lud złączony, tam niewoli koniec.”
A jaka jest aktualna polityka rolna?
Polityka rolna – oznacza zespół środków, regulacji prawnych i działań, które podejmuje Państwo, aby wpływać na rozmiar i jakość produkcji rolnej oraz jej opłacalność. To właśnie głównie stopień opłacalności, uwarunkowany przepisami rządów, decyduje jak rozwijają się gospodarstwa rolne.
Współcześnie polityka prowadzi do koncentracji i specjalizacji rolnictwa oraz przyspieszenia postępu technologicznego i agrotechnicznego. Zarazem  
ustanowione przez rządy czynniki ekonomiczno-prawne wobec rolnictwa, prowadzą do znacznego ograniczenia produkcji w małych i średnich gospodarstwach, a w ostatnich tygodniach w Polsce zrobiono także zamach na  ogródki działkowe, biorąc wzór z Ameryki. W USA już wcześniej wprowadzono prawo, rzekomo mające na celu kontrolę bezpieczeństwa żywności w ogródkach działkowych. Dziwne, urzędnicy chcą kontrolować Pana Boga-naturę. Co tu kontrolować, przecież natura jest doskonała, tylko nie należy w nią nadmiernie ingerować i działkowcy sami sobie wyprodukują żywność najwyższej jakości, bez zagrożeń i bez kontroli.
Rosja, w przeciwieństwie do polityki Zachodu wspiera rozwój małych gospodarstw, ustanawiając już od kilkunastu lat, prawo o tzw. rodowych siedzibach. Rodowici Rosjanie mogą za darmo nabywać niewielki areał ziemi, symboliczny 1hektar  i  tworzyć tam swoje siedziby rodzinne i produkować naturalną żywność. Proces ten przybrał już skalę masową. Pięknie to opisuje prekursor rodowych siedzib Władimir Megre, cyt
”To co się dzieje w Rosji, o czym nie donoszą żadne media, to idea obiegająca cały rosyjski kraj. Rosjanie zakładają działki, zakładają własne prywatne osady, opuszczają miasta. Kiedy przychodzi weekend, wielkie miasta Rosji są  
puste. Ludzie zatęsknili do miłości do własnej ziemi.”

Szanowni Państwo,
głęboko przemyślałam sprawę efektywności produkcji żywności w rolnictwie wielkoobszarowym i w małych gospodarstwach. Stwierdzam, że znacznie więcej żywności i to wysokiej jakości można globalnie wyprodukować w małych  
gospodarstwach, działkach i ogródkach niż w dużych, przemysłowych gospodarstwach.  Na małych, maleńkich areałach, gdzie nie wjedzie duży sprzęt uprawowy można produkować żywność, a w sumie są to ogromne powierzchnie do wykorzystania.  Także, argumenty broniące politykę promującą koncentrację, specjalizację, chemizację, biotechnologie gospodarstw, jakoby ta forma gospodarstw miałaby się przyczynić do likwidacji głodu na świecie jest po prostu nie prawdą. Kryje się za tym wyłącznie interes lobby (wąskiej grupy finansjery , właścicieli dużych gospodarstw i przemysłu), a nie dobro ogółu ludzkości.

4.Sposoby zagospodarowania ziemi i produkcji zwierzęcej kiedyś i dzisiaj

Jak już  mówiłam na początku, do XIX wieku uprawa roli i hodowla zwierząt podlegały wyłącznie prawom naturalnym. Zmiany w sposobach gospodarowania polegały głównie na sukcesywnym postępie w mechanizacji oraz doskonaleniu gatunków i tworzenie ras na podstawie doboru naturalnego. Natomiast w XX wieku   rewolucja naukowo-techniczna pociągnęła za sobą także ogromne zmiany w rolnictwie. Najważniejsze i najbardziej kontrowersyjne, to chemizacja i biotechnologia. W ramach chemizacji występują między innymi: nawozy mineralne, środki ochrony roślin, suplementy diety, lekarstwa.
W ranach biotechnologii należy wskazać głównie na GMO – żywność genetycznie modyfikowaną, budzącą wśród samych nawet naukowców bardzo dużo obaw i różnicy zdań. Nie będę szczegółowo omawiać tego zagadnienia, a raczej zainteresowanych odsyłam do licznych opinii dostępnych w internecie. Wspomnę, że bardzo ciekawy na ten temat artykuł, jest także we wrześniowym numerze „Optymalni”.
Kolejną sprawą jest  tzw. nanotechnologia , dział nauki w powijakach –  jeszcze mało znany, stosowana również w żywności, pomimo braku regulacji  prawnych dotyczących jej stosowania.  Nanotechnologia, to manipulowanie cząsteczkami o wymiarach od 1 do około 100 nanometrów. W praktyce służy między innymi do zastępowania surowców spożywczych, np. cukier, gdzie  
przez znieczulenie receptorów na języku myślimy, że jemy cukier, chociaż tak nie jest. A jakie są skutki uboczne tych kombinacji, to na razie tylko Bóg raczy wiedzieć!
Osobiście nie mam dostatecznej wiedzy o poszczególnych innowacjach technologicznych, aby je prawidłowo ocenić i myślę, że na tym etapie wiedzy i doświadczeń na Ziemi, mądrych do końca nie ma.  Z pewnością wiele jest korzyści z postępu technologicznego, ale także  wiele zagrożeń i niewiadomych.  Decydenci bardzo powierzchownie podchodzą do nowości, jest duża samowola w stosowaniu ich w praktyce.
Ale po efektach poznajemy słuszność działań.  A efekty społeczne są katastrofalne. Drastycznie spada zdrowotność ludzi. Mam tutaj artykuł pt.  
„Porażające dane na temat 12-latków” - aż 90% 12 latków ma próchnicę. To nie służba zdrowia jest niewydolna, tylko jest zbyt dużo chorych, co powoduje również upadek gospodarczy kraju. Jeżeli nie usuniemy przyczyn  procesu przybywania chorych, to może dojść do tego, że zabraknie zdrowych do opiekowania się chorymi.
Wobec tak drastycznego obniżenia się wartości biologicznej ludności, czy nie należy poważnie się zastanowić, że skoro tradycyjna produkcja żywności da wystarczającą jej ilość, to dlaczego tak ślepo podejmować ryzyka nowości niezbadanych do końca, wprowadzając je  do powszechnego stosowania, czego skutki mogą być nieodwracalne?
A propozycje Optymalnych dla gospodarki żywnościowej są następujące, gdzie Pan Doktor Jan Kwaśniewski opracował ramowe zasady uporządkowania gospodarki żywnościowej, cyt.:
„Zadanie dla Rządu: tak zorganizować produkcję żywności, aby z każdego hektara uzyskać jak najwięcej białka i tłuszczu, przy najniższych nakładach energii
W tym celu należy:
Maksymalnie rozwinąć hodowlę bydła mlecznego i produkcję serów, masła i gęstej śmietany
Zaprzestać produkcji żywca wołowego
Rozwinąć produkcję żywca wieprzowego
Rozwinąć produkcję kur niosek
Zaprzestać produkcji brojlerów
Nie bawić się w produkcję ryb
Maksymalnie przybliżyć przetwórstwo do producenta. Odbierać od niego produkty trwałe, uszlachetnione, skoncentrowane. Nie wozić wody.Rozwinąć te gałęzie produkcji roślinnej, które bezpośrednio dają koncentraty białka i tłuszczu o wartości przydatnej w żywieniu człowieka. W warunkach polskich będą to orzechy laskowe, włoskie i słonecznik.
Rozwinąć produkcję soi – tylko na paszę
Rozwinąć hodowlę kóz
Rozwinąć hodowlę gęsi z następowym ich tuczem
Większość białka z mleka i węglowodany z mleka przeznaczyć na paszę dla  trzody chlewnej i kur niosek.

Nie należy produkować:
Zaprzestać produkcji cukru.
Zaprzestać produkcji słodzonych napojów i słodzonych przetworów owocowych.
Znacznie ograniczyć produkcję owoców, zaprzestać produkcji owoców najbardziej szkodliwych – jabłka, gruszki.
Zaprzestać produkcji zbóż na cele spożywcze.
Zaprzestać produkcji ziemniaków, grochu i fasoli na cele spożywcze.
Rzepak produkować wyłącznie na cele paszowe.
Natychmiast przerwać wszelką produkcję szklarniową w ogóle, a produkcję kwiatów w szczególności.
Natychmiast opróżnić chłodnie z produktów zawierających głównie wodę.  
Określić procentową zawartość białka i tłuszczu w produkcie, poniżej którego przechowywanie produktów w chłodniach będzie zabronione.”

5.Metody produkcji żywności i jakość żywności

Nie odkryję Ameryki, mówiąc Państwu o stosowaniu ogromnych ilościach dodatków chemicznych i dużego udziału surowców , nazwijmy je, „śmieciowych” w produkcji żywności, a szczególnie w wędlinach.
Przybliżę Państwu temat MOM, czyli o mięsie oddzielonym mechanicznie.
Według  Wikipedii MOM, to rozdrobniona masa mięsno-tłuszczowa otrzymywana z elementów zwierzęcych, przeznaczona jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawana dalszej obróbce cieplnej. Tutaj metodami  
chemicznymi i mechanicznymi maksymalnie oddziela się od kości resztki mięsa, ścięgien i trochę kości. Nie byłoby w tym nic złego, ponieważ dla Optymalnych tego typu części tusz drobiowych czy wieprzowych są wartościowe.
Natomiast niebezpieczeństwo kryje się dalej; aby z tak uzyskanego surowca otrzymać ładnie wyglądające wyroby spożywcze, konieczne jest stosowanie różnego typu dodatków chemicznych np. takich jak polepszacze, barwniki, konserwanty.
Dopóki więc, będzie taki rozgardiasz w podaży żywności jak naświetliłam powyżej, to my jako przeciętni jej zjadacze musimy znaleźć sposób, aby maksymalnie minimalizować zagrożenia. Proponuję , aby jak najmniej  
korzystać z produktów gotowych. Gospodynie domowe powinny większość posiłków przygotowywać samodzielnie,najlepiej z surowców z wiadomego pochodzenia, własne działki wykorzystywać do maksimum, robić pyszne domowe  zaprawy, a nawet wino. Kobiety mogą  rozkoszować się w tych zajęciach, zarazem wygospodarowując duże oszczędności, może nawet większe niż często wynoszą ich niewolnicze pensje.
A korzyści to: rodzina wie co je, jest zdrowa, dzieci mają mamę w domu, jest czas na rodzinną rekreację i rodzina jest rodziną.

6.Problemy żywnościowe na świecie

Temat ten rozpocznę pytaniem: czy godnym jest człowieka XXI wieku, aby 1/3 ludzkości głodowała, a miliony dzieci umierały na rękach zrozpaczonych matek?
Dominacja kolonialna wcześniej, teraz ekonomiczna jest przyczyną głodu na świecie. Gra oszustów trwa cały czas. Prawdziwą pełnowartościową produkcję żywności zabijają spekulanci oraz tzw. farmerzy, którzy gospodarując na wielkich obszarach, a widzący tylko zysk stosują „nowoczesne” technologie niszczące żywność i dalece niezdrową konkurencyjnością niszczą możliwość produkcji wartościowej żywności w  małych gospodarstwach i zagrodach. Co tu więcej mówić; głód na świecie nie jest problemem braku możliwości produkcyjnych ziemi, a jest problemem wyłącznie etycznym.

7.Wpływ jakości żywności i sposobu odżywiania na zdrowotność ludzi

Jakość i sposób odżywiania ma bezpośredni i decydujący wpływ na nasze zdrowie fizyczne, ale także, a może przede wszystkim, na nasze zdrowie psychiczne, sposób myślenia,a nawet charakter. I to jest bardzo ważna informacja.  
„Jesteśmy tym, co jemy!” A stare ludowe porzekadło mówiło:”byle co jesz i byle co godosz”.
 I tu, na podstawie omawianego tematu żywienia można zauważyć, że przysłowia są, w pełnym słowa znaczeniu, mądrością narodów. I wychodzi, że nasi przodkowie mieli prawdziwą wiedzę(skąd?), na fali historii zagubioną , a w XIX i XX wieku nastąpił zalew sprzecznych informacji, czyli dezinformacja i chaos informacyjny. Na bazie badań naukowych powstają przeróżne wynalazki, często nie służące ludzkości  lub źle wykorzystane. Np. prądem można zabić, ale przecież służy on ewidentnie do  udogodnienia życia.  Wszystko można wykorzystać dla dobra, ale i do zła , w zależności od woli, która często jest przekupna.
Nie wierzmy wyłącznie w moc „cudownych” pigułek, bo  zdrowie przede wszystkim  leży na talerzu.

Szanowni Państwo,
Mamy już XXI wiek, nauczeni błędami XX zróbmy coś, aby odwrócić liczne procesy,  prowadzące w szybkim tempie, jak po równi pochyłej, do samozagłady!
Przede wszystkim musimy być świadomi tego co się naprawdę dzieje wokół naszego zdrowia i życia. Dlatego zachęcam do lektury, szukajcie a znajdziecie. Jest bardzo dużo informacji w niezależnych źródłach, internet jest kopalnią informacji, są organizowane różne odczyty i zachęcam do czytania naszego miesięcznika „Optymalni”.

Na zakończenie, zwracam się do młodych słuchaczy: często stawiajcie sobie pytania, bo pytanie to już połowa odpowiedzi. Małe dzieci, ciekawe świata, zadają liczne pytania: a ciemu, a po co? Później pod wpływem niecierpliwości rodziców, szkoły, środowiska zostajemy stłamszeni, przestajemy samodzielnie myśleć, przyjmujemy za prawdę bezkrytycznie wszystko to, co przekazują nam tzw. autorytety – media, dorośli, naukowcy, a nie zawsze intencje tych osób są dobre, a wiedza prawdziwa.
I tą sugestią zakończę moje wystąpienie z nadzieją, że zainspirowałam Państwa do wzięcia zdrowia w swoje ręce, życząc dużo zdrowia.

Regina Janicka
Przewodnicząca Komisji Rolnej OSO
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #392 : 2012-09-21, 12:25:13 »

Pięknie.  Very Happy Same konkretne fakty, wnioski i drogowskazy...
Zapisane

Blackend
Hero Member
*****
wiadomoci: 57185


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #393 : 2012-09-21, 12:57:32 »

Bardzo ładnie - z przyjemnością przeczytałem  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #394 : 2012-09-21, 13:40:14 »

Prawda!
Można pięknie i mądrze zorganizować ten Kraj, ale nie wszystkim się to spodoba.  Sad
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #395 : 2012-09-21, 14:08:17 »

Niektórym się podoba jak jest coraz gorzej i mogą mówić: "a nie mówiłe(a)m? Polacy nic nie potrafią..." a potrafiliby, gdyby im tylko do tego stworzono odpowiednie warunki... Rolling Eyes gdyby chociaż nie utrudniano...
Zapisane

administ
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #396 : 2012-09-21, 14:09:46 »

Bardzo ładnie - z przyjemnością przeczytałem  Very Happy

Młodzież uczestnicząca w Konferencji, do której był skierowany ten tekst, wysłuchała go z należytą uwagą i zainteresowaniem!  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #397 : 2012-09-21, 14:11:58 »

Część z nich była z Technikum Rolniczego, to akurat temat pasował...
Zapisane

piosza
Go


Email
Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #398 : 2012-09-21, 14:32:26 »

Cytuj
zacytuję wypowiedź profesora Macieja Giertycha  zawartą w broszurce pt. „Opoka” z września 1999 roku
Facet, który opowiada bajki o smokach i jest autorem licznych kompromitujących wypowiedzi to ma być autorytet godny cytowania???

Cytuj
poprzez ciemiężenie chłopów, aż doszło do rozbiorów Polski.
Warto pamiętać, że to ciemiężenie trwało jeszcze długo po rozbiorach (zwł. w zaborze rosyjskim) i efekty tego widać do dzisiaj. No ale ci, co "płaczą" nad losem "ciemnego chłopstwa" to "lewacy". Teraz moda jest jest na Branickich i inne rody równie dla Polski zasłużone. Trzeba szybko zwrócić im ich uczciwie zdobytą własność, którą rozparcelowała im zła komuna mocą reformy rolnej.  

Cytuj
Prestiżowe natomiast są zawody najmniej potrzebne ludziom; dziennikarstwo, aktorstwo, malarstwo, politologia, czy prawo.
Malarstwo prestiżowe? W Polsce? Politologia? Gdyby tak było, to humanistyką zajmowałyby się najtęższe głowy. A tak nie jest. Refleksja humanistyczna jest bardzo istotna, a w Polsce jest na bardzo niskim poziomie, czego dowodem jest popularność mesjanizmu martyrologiczno-romantycznego, kult katastrof, fetowanie klęski (jako "zwycięstw moralnych"), fascynacja bezsensowną śmiercią (radzę odwiedzić Muzeum Powstania Warszawskiego, jeśli ktoś ma wątpliwości), chorobliwa potrzeba przeprowadzania niekończących się ekshumacji, nieumiejętność ponoszenia odpowiedzialności za samych siebie (najnowsze wydanie - "teoria magnesu i sztucznej mgły"), aroganckie przekonanie o swojej wyższości względem innych narodów (zgniły Zachód, barbarzyńska Rosja, śmieszne żółtki, które tylko kopiuję innych) etc. Z naiwności i infantylizmu polskiej "myśli" historycznej głośno śmieją się nawet na Dalekim Wschodzie, o czym miałem okazję się wielokrotnie przekonać. Oczywiście trzeba najpierw wiedzieć, dlaczego miły Polakom mesjanizm jest tak zły. Od tego jest właśnie ta "niepotrzebna" humanistyka.  

Cytuj
ustanowione przez rządy czynniki ekonomiczno-prawne wobec rolnictwa, prowadzą do znacznego ograniczenia produkcji w małych i średnich gospodarstwach
Nie rozumiem. Przecież wszyscy zachwalają gospodarkę wolnorynkową i narzekają, że regulacji jest zbyt dużo. Konsumenci chcą dużo i tanio, producenci po prostu zaspokajają te potrzeby, a to można zrobić tylko dzięki efektowi skali, czyli w ramach dużych gospodarstw. To nie efekt żadnych specjalnych "czynników" tylko immanentna cecha gospodarki rynkowej. W USA mechanizmy rynkowe są szczególnie rozwinięte, co powoduje, że konsumenci dostają to, czego chcą w jeszcze większych ilościach i jeszcze taniej niż np. w Europie. A chcą wysokoprzetworzonych, smacznych produktów typu Cola, chipsy, hamburgery, ciasteczka Oreo, piwo etc.  Jeśli nawet nie wiedzą, że tego właśnie chcą, przekona ich do tego najzupełniej legalny agresywny marketing.
Cytuj
a w ostatnich tygodniach w Polsce zrobiono także zamach na  ogródki działkowe,
Jak wiadomo, ogródki działkowe ustanowiła w Polsce zła komuna, którą do tej Świętej Polskiej Ziemi przyniosły sowieckie bagnety. Trzeba zdecydowanie walczyć z pozostałościami tego totalitarnego ustroju. Na szczęście w Sejmie są liczni patrioci, którzy to wiedzą.
Cytuj
Co tu kontrolować, przecież natura jest doskonała, tylko nie należy w nią nadmiernie ingerować
Sorry, ale rozwój cywilizacji polega właśnie na zwiększaniu stopnia kontroli nad naturą i nieustanną ingerencję w "naturę", która może i jest doskonała, ale wcale niekoniecznie zawsze przyjazna życiu człowieka.
Cytuj
Stwierdzam, że znacznie więcej żywności i to wysokiej jakości można globalnie wyprodukować w małych  
gospodarstwach, działkach i ogródkach niż w dużych, przemysłowych gospodarstwach.  
Mam wrażenie, że liderzy miliardowych Indii czy Chin mieliby tu nieco inne zdanie. Niestety, nie dla wszystkich tego typu rozwiązania są dostępne i praktyczne. Nie wolno abstrahować o konkretnych uwarunkowań i ograniczeń.

Cytuj
do XIX wieku uprawa roli i hodowla zwierząt podlegały wyłącznie prawom naturalnym.
A teraz to niby jakim prawom podlegają? Takie same "prawa naturalne" działają wtedy, gdy produkuje się nawóz naturalny i sztuczny. Efekty są różne, co nie znaczy, że efekt działania jakichś "nienaturalnych praw".
Cytuj
Natomiast w XX wieku   rewolucja naukowo-techniczna pociągnęła za sobą także ogromne zmiany w rolnictwie. Najważniejsze i najbardziej kontrowersyjne, to chemizacja i biotechnologia. W ramach chemizacji występują między innymi: nawozy mineralne, środki ochrony roślin, suplementy diety, lekarstwa.
Saletra była stosowana szeroko jako nawóz jeszcze w XIX wieku. Przydałoby się nieco więcej precyzji.

Cytuj
maksymalnie rozwinąć, Zaprzestać produkcji , Rozwinąć produkcję Rozwinąć hodowlę opróżnić chłodnie
Rozumiem dobre intencje przyświecające tym propozycjom. Fakty jednak są takie, że taki "plan" można by wdrożyć od góry wyłącznie w ramach gospodarki centralnie planowej (był on zresztą formułowany w latach 1970-tych!). A obecnie mamy gospodarkę rynkową - producenci produkują to, co przynosi zysk im samym a nie to, co zgodne jest z ideami jakiegoś planisty.  Zresztą każda próba narzucenia producentom jakichkolwiek regulacji i ograniczeń kończy się krzykiem, że to zamach na "zasadę świętej własności" i "wolność", że konsument sam sobie doskonale poradzi, a jak państwo się "wtrąca" to to prowadzi do "socjalizmu".

Cytuj
konieczne jest stosowanie różnego typu dodatków chemicznych np. takich jak polepszacze, barwniki, konserwanty.
Doskonale wiadomo, że nie wszystkie te substancje są szkodliwe. Może zamiast wrzucać je do jednego worka, lepiej jasno zdefiniować, która naprawdę i w jakich ilościach są szkodliwe?
 
Cytuj
Dopóki więc, będzie taki rozgardiasz w podaży żywności jak naświetliłam powyżej, to my jako przeciętni jej zjadacze musimy znaleźć sposób, aby maksymalnie minimalizować zagrożenia.
Za każdym razem, gdy ktoś próbuje coś zmienić i narzucić pewne standardy producentom mnóstwo ludzi krzyczy, że to "totalitaryzm" i przejaw "zniewolenia". Gdy UE wprowadziła pewne minimalne standardy mające poprawić warunki bytowe zwierząt hodowlanych (decyzja nie tylko o przesłankach etycznych ale i zdrowotnych) śmiechom i drwinom z "eurokołchozu"  nie było w Polsce końca. Na szczęście polscy politycy są dużo mądrzejsi niż ten cały zgniły Zachód, więc gdy rozległy się głosy, by Ministerstwo Rolnictwo zrobiło coś, by ukrócić handel pseudowędlinami i pseudomięsem, Pan Minister słusznie odmówił tym bezczelnym "socjalistycznym" krzykaczom. "Tak działa rynek" , przytaknął pan W. Gadomski z GW http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105405,11787352.html
  
Cytuj
Kobiety mogą  rozkoszować się w tych zajęciach, zarazem wygospodarowując duże oszczędności, może nawet większe niż często wynoszą ich niewolnicze pensje.
A mężczyźni to co? Mają się przyglądać z boku? W Polsce pensje mężczyzn to niby nie są niewolnicze?
 
Cytuj
Dominacja kolonialna wcześniej, teraz ekonomiczna jest przyczyną głodu na świecie. Gra oszustów trwa cały czas. Prawdziwą pełnowartościową produkcję żywności zabijają spekulanci oraz tzw. farmerzy, (...) dalece niezdrową konkurencyjnością niszczą możliwość produkcji wartościowej żywności w  małych gospodarstwach i zagrodach.
Narzekania na kolonializm to przejaw "lewactwa".  Spekulanci? Nieodzowna część gospodarki wolnorynkowej. Dalece niezdrowa konkurencyjność? Konkurencja to kościec wolnego rynku. Państwo poprzez swoje regulacje niepotrzebnie ją ogranicza. Tylko nieudacznicy mogą narzekać na "nadmierną" konkurencję. Oto dominujący nurt myślenie w tym temacie.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72235


Odp: Konferencja Optymalnych.
« Odpowiedz #399 : 2012-09-21, 14:35:21 »

Cytuj
zacytuję wypowiedź profesora Macieja Giertycha  zawartą w broszurce pt. „Opoka” z września 1999 roku
Facet, który opowiada bajki o smokach i jest autorem licznych kompromitujących wypowiedzi to ma być autorytet godny cytowania???



Nie liczą się autorytety tylko sens słów...
Zapisane

Strony: 1 ... 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 ... 66 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.055 sekund z 20 zapytaniami.