Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: pasta z avokado (Przeczytany 14895 razy)
|
gosia567
Go
|
Składniki:
1 duży owoc awokado, 20 dag twarożku śmietankowego, sok i skórka otarta z połówki cytryny, 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka majonezu, 1-2 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą, a następnie mieszamy z twarożkiem.
Dodajemy śmietanę, majonez, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
Wszystko to miksujemy.
Umyte awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę (nie wyrzucamy, przyda się do dekoracji i ochroni sos przed zbrązowieniem) i łyżeczką wyjmujemy miąższ.
Dodajemy go do masy i kolejny raz wszystko miksujemy.
Pastę musimy przed podaniem schłodzić w lodówce.
Na czas chłodzenia wkładamy do niej pestkę, która ma właściwości chroniące potrawy z awokado przed zbrązowieniem.
Przed podaniem pestkę możemy wyjąć.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
pycha,uwielbiam avokado i dziekuje za przypomnienie.Z postek wyrastaja wspaniale drzewka doniczkowe
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
pozwole sobie wtracic maly "marginesik": aby avokado nie brazowialo mozna polac sokiem z cytryny.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
pycha,uwielbiam avokado i dziekuje za przypomnienie.Z postek wyrastaja wspaniale drzewka doniczkowe Kodar, ta pestka łatwo wschodzi? Długo trzeba czekać by wzeszła? Jak już wzejdzie to drzewko to należy do roślin zdrowych, czy lubi chorować?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
pycha,uwielbiam avokado i dziekuje za przypomnienie.Z postek wyrastaja wspaniale drzewka doniczkowe Kodar, ta pestka łatwo wschodzi? Długo trzeba czekać by wzeszła? Jak już wzejdzie to drzewko to należy do roślin zdrowych, czy lubi chorować? Nasiono wsadza się do połowy do ziemi, tak, by wstawał ostry koniec. Podlewa sie je obficie i stawia w dobrze nasłonecznionym miejscu.Z drzewka mozna zrobic krzaczek i to duzy.Choruje jezeli zostanie przelane lub otrzyma zbyt malo wody.Wtedy liscie albo szybko opadaja albo czarnieja.Wiekszych problemow nie mialam. A ponizej ciekawostek wiecej: http://drzewa.net/drzewo/1279
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kodar, dziękuję. Już mi się podoba, jedno ale - moje mieszkanie nie jest słoneczne . Teraz się zastanawiam czego ja się mogłam spodziewać po wymaganiach awocado? Półcienia? Masz może coś do półcienia dla doniczek? I do wyhodowania w domu ?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kodar, dziękuję. Już mi się podoba, jedno ale - moje mieszkanie nie jest słoneczne . Teraz się zastanawiam czego ja się mogłam spodziewać po wymaganiach awocado? Półcienia? Masz może coś do półcienia dla doniczek? I do wyhodowania w domu ? moje drzewka a mam ich cale mnostwo staly pol roku na slonecznym balkonie,od miesiaca stoja w pokoju w miejscu do ktorego nie dochodzi slonce.Wszystkie sadzonki maja sie dobrze a nawet domowe zacisze im sluzy,bo zaczely sie rozrastac.Awokado jest malo wymagajace nalezy tylko umiejetnie podlewac.Zaczynalam ok.20 lat temu i tylko 2 sadzonki wyrosly na olbrzymie krzaki,ktore z braku miejsca oddane zostaly do pomieszczen basenowych. Obecne sa roznej wielkoscii a jest ich kilkanascie doniczek.Mam rowniez dluzsza praktyke. i droga prob i bledow nauczylam sie ich pielegnacji.Sadzonki maja piekna soczysta zielen. Mam w domu fiollki,mam azalie,hoje woskownice,orchidee .Mam 100mq mieszkanie,to i jak slonca nie ma to i tak w pomieszczeniach jest jasno.Dlatego nigdy nie zastanawialam sie nad wyborem kwiatow. Fachowa pomoc otrzymasz w sklepach ogrodniczych.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kodar, w sklepach to nie sztuka. Tym bardziej, że tam za sztukę mają sprzedać. Reklamacji się nie praktykuje. Też mam trochę kwiatów i nawet dobrze się mają, ale mam ochotę na coś nowego, innego. Sporo ich też tu nie wytrzymało... Nie to co ja
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Kodar, w sklepach to nie sztuka. Tym bardziej, że tam za sztukę mają sprzedać. Reklamacji się nie praktykuje. Też mam trochę kwiatów i nawet dobrze się mają, ale mam ochotę na coś nowego, innego. Sporo ich też tu nie wytrzymało... Nie to co ja a hoje woskownice,a bluszcze roznego rodzaju??a paprotki sa takie piekne ,a Fikus beniamina,?? http://www.swiatkwiatow.pl/hoja--woskownica---hoya-id370.html
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
z rozety owocu ananasa wyhodowalam sadzonke a teraz jestem ciekawa czy kiedykolwiek w warunkach domowych zakwitnie??
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Hoję mam, akurat taką jak na zdjęciu, paproć też, bluszcze mi przeszły (nadal lubię "na polu" i mam pod balkonami). Fiołki i storczyki też mam
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
W poprzednim mieszkaniu miała się pięknie, w obecnym chyba jej było za ciemno. Kolejna też się nie utrzymała.
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
uwielbiam avokado jedyny " optymalny " z tak dużą zawartością T
|
|
|
|
|
|
|
optymalna2008
Go
|
Właśnie dzisiaj zrobiłam sobie sałatke z awokado. Pokroiłam kapuste pekińską, dodałam troche majonezu, żółtego sera, soku z cytryny i dwa awokado. Pożywna sałatka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ta kapusta pekińska mnie odrzuca...
|
|