adampio
Go
|
Odświeżam temat, gdyz u mojej mamy ktora juz ponad 1 rok stosuje DO pojawila sie cukrzyca? Tnz wyglada to tak na czczo ma cukier 107 (norma 120)-wiec tu ok ale po 1 godz ma 180 a norma jest 160 i ten wynik po 2 godz dopiero miesci sie w normie. Czy ktos mila podobnie?? Prawdopodobnie od tego ma wlasnie ok 1h po posilku kolatanie serca. Prosze o wypowiedzi jesli ktos moze podsunac jakis pomysl ??
Jezeli mama jest optymalna to "norma" jak to nazywasz, dopuszczalne jest 140.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Z tego co mi mówiła kiedyś lekarka endokrynolog, to cukrzycę można zdiagnozować po poziomie cukru na czczo (nie może przekroczyć 126 w dwóch pomiarach) i (dokładniej) 2 godziny po jedzeniu nie może być więcej niż 140 i nigdy nie może być więcej (nawet zaraz po posiłku) niż 200.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli jest OK.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Pewnie, ze tak. ale nie wg konwencjonalnej, bo trza spzredac insuline.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czyli dobrze rozumiem? ze wynik 180 po 1h po posilku jest ok?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Lekarka mi mówiła, że OK. Ważne, aby 2 godziny po posiłku nie przekraczało 140 (czegoś tam)...Jeszcze poszukam w necie...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..na czczo...miało być...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie ma to jak zdrowa choroba, której nie ma! Przez te zaniżone normy zrobili ze zdrowych ludzi cukrzyków, ale rozumiem, interes musi się rozwijać! Bo chodzi o pieniądze, a nie o zdrowie i to CUDZE!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Czyli z poziomem cukru jest analogiczna sytuacja jak z poziomem cholesterolu...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie. Jeśli zastosować "przelicznik" cholesterolowy to prawidłowy cukier w/g producentów insuliny powinien wynosić około 70mg% na czczo i około 120mg% po posiłku. Ale w takie "normy" to nikt raczej już nie uwierzy, więc jest jak jest!
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Czyli jest OK Ja znam tylko normy jakie podaje medycyna:) I wogole w temacie cukrzycy nic nie wiem bo takiego problemu u nas nigdy nie bylo, wiec jak gdzies byly rady Dr. Kwasniewskiego to nie zwracaam na to uwagi
Zobaczymy jak to pojdzie dalej , mama ma glukometr i ma caly tydzien systematycznie robic badania, zobaczymy jak to wyjdzie
Poki co dziekuje baardzo
I tak na leki bysmy sie nie zapatrywaly myslam ze gdzies blad w zywieniu, i najpier bysmy probowaly korygowac diete
Dziekuje Wam za rade
Nie ma to jak na sile wmawainie wszytskim jakies choroby:) a potem pewnie skutki uboczne albo rozlegulowana trzustka pociagnelaby nastepne choroby:)
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Trzeba badać glukozę w moczu, a nie poziom cukru we krwi.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Tak tez powiedzialm lekarzowi, to mnie wysmial I powiedzial ze jak sie cukier poj w moczu to juz jest zaawansowana cukrzyca A ze moja mama ma te problemy z sercem i nikt nie wie co to jest i zawsze sie to poj po posilku pelnym jak obiad myslalam ze jakies swiatelko w tunelu jest A tu dalej jestesmy w pkt wyjscia
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
no i stało się. Chyba zachorowałem . Pani zrobiła mi za darmochę dziś cukier.
Wyszło 93 . Optymalni nie mogą mieć tak patologicznie niskiego cukru! Pocieszam się, że mogło to spowodowane być mizerną kolacją ( pucharek bitej śmietanki z żółtkami i cukrem ) lub tym, że badanie wykonane po 1 godz po pływaniu ( wygłodniał organizm ? ) . Przejąłem się tym niezmiernie bo prawdziwy Optymalny tak jak ja, powinien mieć co najmniej 120 ! . Pani laborantka twierdzi, że to już cukrzyca, ale ona bredzi. Wygląda na to, że jestem niedożywiony! Ale już więcej nie mogę nic zmieścić ! Wiem, że Adam mi pomoże, bo jest specjalistą ( mniemam) w tej dziedzinie. Co zrobić, aby norma optymalna powróciła ?
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
To proste, Adam doradzi zbic jeszcze 4 punkty i bedzie super-opty-norma, bo na razie jestes w strefie proto-cukrzycowej. Tak mysle, choc nie wiem jakimi meandrami logiki podaza dzisiaj madrosc Adama....
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
|