halina
Go
|
Witam. Od roku stosuje ZO,wszystko pięknie ładnie,schudłam 15 kilo.Bóle kręgosłupa przeszły a byłam skazana na co dwu tygodniowe zastrzyki przeciw bólowe w kręgosłup.Lekarze rozkładali już tylko ręce. Niestety od paru tygodni mam cukier pow. 180. Od pięciu dni biorę znowu insulinę w injekcjach bo po prostu nie wiem co juz robić.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Za dużo węglowodanów, czy za dużo białka? Na wszelki wypadek warto skontrolować...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Witam. Od roku stosuje ZO,wszystko pięknie ładnie,schudłam 15 kilo.Bóle kręgosłupa przeszły a byłam skazana na co dwu tygodniowe zastrzyki przeciw bólowe w kręgosłup.Lekarze rozkładali już tylko ręce. Niestety od paru tygodni mam cukier pow. 180. Od pięciu dni biorę znowu insulinę w injekcjach bo po prostu nie wiem co juz robić.
A ten cukier to jest na czczo?
|
|
|
|
|
|
|
halina
Go
|
Tak,na czczo.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"halina" mam jeszcze jedno pytanie: miałaś kontakt z lekarzem optymalnym?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przy takim porannym poziomie cukru potrzebne by były indywidualne zalecenia lekarskie, szczególnie ustalenie dziennego BTW.
|
|
|
|
|
|
|
halina
Go
|
Niestety nie mialam nigdz kontaktu z lekarzem optymalnym. Potrzeboje namiary na optymalnych w Berlinie.Dzis rano mialam 240 cukru,12 jednostek insuliny i tabletki i spadlo do 67,prawie zaslablam.Prosze napiszcie jakies kontakty i ev.lekaza w Berlinie.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja o żadnym w Berlinie nie wiem. Proponuję zadzwonić do Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych, może tam będą umieli pomóc - kontakty na stronie OSBO.
ALbo do lekarza optymalnego w Polsce, może coś poradzi. Białko i węglowodany skontrolowane?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie mam namiarów na lekarza optymalnego w Niemczech (może ktoś ma?), ale mam nr telefonu na dyżur telefoniczny do Poznańskiego Centrum ŻO w Poznaniu : czynny w każdy wtorek od 19:00 - 22:00. (61) 851 55 92
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Coś jeszcze. Na forum jest duży wątek Cukrzyca. Można sprobować się radzić osób, ktore z cukrzycy wyszły, również na priv.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Halina, podaj jeszcze przykladowe dzienne posilki. Czyli napisz dokladnie co jesz! Ile masz lat, ile wazysz, co robisz, jakie owoce jesz na co dzien i ile?
|
|
|
|
|
|
|
halina
Go
|
Stosuję cały czas - pierwsze dwa tygodnie- .jestem rencistką mam 61 lat.Około godziny 18.00 jem kiwi lub pòł banana.Ważę 70 kilo.
|
|
|
|
|
|
|
halina
Go
|
Przepraszam , odnośnie wagi to ważę już 88 kilo bo strasznie znowu tyję. Jak ustalić BTW? Z książek nic nie rozumię
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Halina , proponuję odpowiedzieć na pytania Adampio. Za dużo węglowodanów? Za dużo białka? Trzeba szukać przyczyny, a bez informacji nie ma organizacji.
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Jr. Member
wiadomoci: 652
|
|
|
|
|
|
|
|
halina
Go
|
Kontaktowałam się już z w.w osobą przez syna , niestety nie jest to lekarz tylko bardzo zawansowany optymalny. Niestety też nie ma namiaru na lekarza optymalnego.
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Odświeżam temat, gdyz u mojej mamy ktora juz ponad 1 rok stosuje DO pojawila sie cukrzyca? Tnz wyglada to tak na czczo ma cukier 107 (norma 120)-wiec tu ok ale po 1 godz ma 180 a norma jest 160 i ten wynik po 2 godz dopiero miesci sie w normie. Czy ktos mila podobnie?? Prawdopodobnie od tego ma wlasnie ok 1h po posilku kolatanie serca. Prosze o wypowiedzi jesli ktos moze podsunac jakis pomysl ??
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
A przed DO miała cukrzycę?
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Nie
|
|
|
|
|
|
|
friga
Go
|
Bede jutro u niej to zobacze jak jada i napisze jadlospis z 1 dnia raczej wszytsko bilansuje i liczy w zeszycie, dlatego mnie to zaskoczylo ze nagle cukier wyszedl wysoki
zawsze po obiedzie a na obiad jada przewaznie 100g ziemniakow 100g miesa np karkowka 100g brokuly wszytsko zalane smalcem kolo 40g i po takim zestawei skacze cukier dosc wysoko ale tylko po 1h inne wyniki raczej ma w normie (na czczo i po 2h, chodz i tak wyzsze niz nizsze)
calosc zdiagnozowalysmy przez przypadek bo calay czas chodzi po kardiologach co to jest i nikt jej nie moze pomoc a ze ja jestem w ciazy to robie sobie co jakis czas cukier i dalam jej teraz glukometr tak dla samokontroli i masz...wyszlo...
|
|
|
|
|
|
|
|