Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Kotleciki mielone z bigosem. (Przeczytany 22018 razy)
|
renia
|
Podam przepis na pyszną (moim zdaniem i mojego męża) potrawę. Otóż zrobiłam z kilograma mielonego mięsa wieprzowego malutkie kotleciki i usmażyłam je na smalcu, nie obtaczając wcześniej w bułce tartej. Osobno zrobiłam bigos z samej białej kapusty (bez kiszonej), z grzybkami, koncentratem pomidorowym, bez mięsa - na samym wywarze. Kotleciki włożyłam do garnka, zakryłam bigosem (pół garnka kotlecików, a pół bigosu) i gotowałam przez pół godziny. Podałam z ziemniakami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
uhm, juz to czuje. Musi byc dobre. Kapucha i miecho. Czy moze byc cos lepszego od tego? NIE, no chyba, ze pomyslimy o niekulinarnych aspektach zycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. taki sobie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Reniu, rodzinie smakowało?
Jadłam kiedyś kotlety mielone w których już do surowego mięsa dodano kapustę, pewnie też gotowaną i też mi smakowały.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. taki sobie... brzmi fantastycznie... Reniu a możesz mi napisać jak dokładnie zrobiłaś ten bigos do tych kotlecików mielonych???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje. A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.
OK.! Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie. SAkladniki obowiazkowe: jedno cale jajko 5 zoltek 100 gr masla reszta...............................Twoja czekam z niecierpliwoscia
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. taki sobie... brzmi fantastycznie... Reniu a możesz mi napisać jak dokładnie zrobiłaś ten bigos do tych kotlecików mielonych??? Z chęcią . Wlałam do garnka wywar z mięsa i kości (miałam w słoiku) 1l. Pokroiłam kapustę białą tak jak do bigosu. Gotowałam ponad godzinę z kilkoma grzybkami, zielem angielskim, liściem laurowym - dodałam trochę majeranku, vegety i kostkę rosołową. Dodałam też trochę pieprzu czarnego mielonego i pół słoika koncentratu pomidorowego "Pudliszki". Do mielonego (ok. 1 kg.) dałam 5 żółtek i 2 białka, przyprawy (głównie pieprz i sól) i dwie łyżki bułki tartej. Uformowałam małe okrągłe kotleciki i obsmażyłam je na jasny brąz na patelni z roztopionym smalcem (pół kostki). Usmażone kotleciki przerzuciłam do pustego garnka, zakryłam całym bigosem i gotowałam pod przykryciem jeszcze pół godziny. Na koniec dałam ze 100g masła. Kotleciki, jak przeszły smakiem kapusty, to dostały przyjemny aromat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje. A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.
OK.! Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie. SAkladniki obowiazkowe: jedno cale jajko 5 zoltek 100 gr masla reszta...............................Twoja czekam z niecierpliwoscia
Tutaj gratuluję "adampio" w końcu uczysz się również oczekiwać czegoś od innych, a nie tylko dawać..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje. A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.
OK.! Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie. SAkladniki obowiazkowe: jedno cale jajko 5 zoltek 100 gr masla reszta...............................Twoja czekam z niecierpliwoscia
może i racja.... samemu ciężko coś wymyślić... jestem dopiero na początku mojej kulinarnej drogi.... dlatego wolę na razie gotować sprawdzone przepisy... i nie ukrywam, że jestem wam za to wdzięczna.... trochę nie mam czasu na tworzenie swoich, gdyż jestem zawalona robotą, ale już niedługo będę na macierzyńskim i wtedy będę miała więcej czasu na kulinarne pomysły ( mam przynajmniej taką nadzieję). a tak nawiasem mówiąc jadłeś krokiety wołowe???? wprawdzie to nie mój wymyślony przepis, ale smakują wyśmienicie i chętnie się podzielę przepisem jeśli jesteś zainteresowany:) a co do omletu to pomyślę i na pewno wkrótce pojawi się dla Ciebie przepis:) przynjamniej się postaram:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja właśnie z braku czasu wymyśliłam nowy przepis - miałam składniki na gołąbki, ale czasu niezbyt dużo ..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"akazah" bede czekal z niecierpliwoscia choc cierpliwie. krokiety wolowe jadlem ale Twoje moga byc inne, wiec dawaj
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Podam przepis na pyszną (moim zdaniem i mojego męża) potrawę. Otóż zrobiłam z kilograma mielonego mięsa wieprzowego malutkie kotleciki i usmażyłam je na smalcu, nie obtaczając wcześniej w bułce tartej. Osobno zrobiłam bigos z samej białej kapusty (bez kiszonej), z grzybkami, koncentratem pomidorowym, bez mięsa - na samym wywarze. Kotleciki włożyłam do garnka, zakryłam bigosem (pół garnka kotlecików, a pół bigosu) i gotowałam przez pół godziny. Podałam z ziemniakami.
reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Najlepsze jest - jak się zrobi samemu. Mielę najczęściej łopatkę z podgardlem. Odrzucam tylko te gruczoły z podgardla, a skórę zostawiam. Mam maszynkę o dużej mocy i mogę przynajmniej trochę skóry w ten sposób "przemycić". Nieraz mieliłam sam boczek na mielone. Zawsze mięso było smaczniejsze, niż to gotowe mielone. Możliwe, że oni mielą te mniej świeże, jakieś obeschnięte kawałki. Niestety, nie zawsze chce mi się mielić, czasami brakuje czasu i wtedy kupuję mielone wieprzowe, a nieraz wieprzowo-wołowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?
Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?
Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół. wiem....ja zawsze kupuje z mielonym podgardlem... i wtedy jest super:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..Czyli kupujesz gotowe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół.
Pachwina, podgardle, czy tłusty boczek?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..obojętnie..jak boczek nie jest zbyt tłusty, to może być sam.. ..ale Ty chyba znasz się na tym lepiej niż ja?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Nie znam się i stąd to pytanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..a czemu to oczko.. ..pytam, bo nie znam się..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|