forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 02:53:49

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Kotleciki mielone z bigosem.
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Kotleciki mielone z bigosem.  (Przeczytany 21976 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Kotleciki mielone z bigosem.
« : 2009-12-07, 21:24:52 »

Podam przepis na pyszną (moim zdaniem i mojego męża) potrawę.
Otóż zrobiłam z kilograma mielonego mięsa wieprzowego malutkie kotleciki i usmażyłam je na smalcu, nie obtaczając wcześniej w bułce tartej. Osobno zrobiłam bigos z samej białej kapusty (bez kiszonej), z grzybkami, koncentratem pomidorowym, bez mięsa - na samym wywarze. Kotleciki włożyłam do garnka, zakryłam bigosem (pół garnka kotlecików, a pół bigosu) i gotowałam przez pół godziny. Podałam z ziemniakami.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #1 : 2009-12-07, 21:38:42 »

uhm, juz to czuje. Musi byc dobre. Kapucha i miecho. Czy moze byc cos lepszego od tego? NIE, no chyba, ze pomyslimy o niekulinarnych aspektach zycia.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #2 : 2009-12-07, 21:44:53 »

Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa  Wink ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. Rolling Eyes taki sobie...
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #3 : 2009-12-07, 21:59:23 »

Reniu, rodzinie smakowało?

Jadłam kiedyś kotlety mielone w których już do surowego mięsa dodano kapustę, pewnie też gotowaną i też mi smakowały.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #4 : 2009-12-07, 22:00:07 »

Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa  Wink ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. Rolling Eyes taki sobie...

brzmi fantastycznie... Reniu a możesz mi napisać jak dokładnie zrobiłaś ten bigos do tych kotlecików mielonych???
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #5 : 2009-12-07, 22:08:39 »

"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje.
A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.

OK.!
Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie.
SAkladniki obowiazkowe:
jedno cale jajko
5 zoltek
100 gr masla
reszta...............................Twoja
czekam z niecierpliwoscia
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #6 : 2009-12-07, 22:35:02 »

Zapachu narobiło, że chyba sąsiedzi apetytu nabrali - ale nic nie ważyłam, nie wiem jakie jest BTW. Po wyłączeniu dodałam jeszcze do tej potrawy masła, bo wydawała mi się za chuda. A smaczniejsze, dla mojego męża to są żeberka z kapustą - bardzo wyrafinowana potrawa  Wink ale nie o to chodzi, bo przeważnie najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Nieraz się przekonałam o tym robiąc wykwitną potrawę, spędzając najmniej trzy godziny w kuchni, a efekt końcowy.. Rolling Eyes taki sobie...

brzmi fantastycznie... Reniu a możesz mi napisać jak dokładnie zrobiłaś ten bigos do tych kotlecików mielonych???

Z chęcią  Very Happy .
Wlałam do garnka wywar z mięsa i kości (miałam w słoiku) 1l. Pokroiłam kapustę białą tak jak do bigosu. Gotowałam ponad godzinę z kilkoma grzybkami, zielem angielskim, liściem laurowym - dodałam trochę majeranku, vegety i kostkę rosołową. Dodałam też trochę pieprzu czarnego mielonego i pół słoika koncentratu pomidorowego "Pudliszki".
Do mielonego (ok. 1 kg.) dałam 5 żółtek i 2 białka, przyprawy (głównie pieprz i sól) i dwie łyżki bułki tartej. Uformowałam małe okrągłe kotleciki i obsmażyłam je na jasny brąz na patelni z roztopionym smalcem (pół kostki). Usmażone kotleciki przerzuciłam do pustego garnka, zakryłam całym bigosem i gotowałam pod przykryciem jeszcze pół godziny. Na koniec dałam ze 100g masła. Kotleciki, jak przeszły smakiem kapusty, to dostały przyjemny aromat.  Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #7 : 2009-12-07, 22:38:57 »

"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje.
A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.

OK.!
Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie.
SAkladniki obowiazkowe:
jedno cale jajko
5 zoltek
100 gr masla
reszta...............................Twoja
czekam z niecierpliwoscia

Tutaj gratuluję "adampio" w końcu uczysz się również oczekiwać czegoś od innych, a nie tylko dawać.. Rolling Eyes Wink 
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #8 : 2009-12-08, 08:46:11 »

"akazach" jak na pierwsza lekcje w kuchni chcesz za duzo!!!!hahahaha Oczywiscie zartuje.
A tak nawiasem mowiac, powinnas poprobowac zrobic cos w kuchni sama i dac nam przepis, co zmobilizuje Cie do stania w kuchni i pichcenia, co z kolei nie znaczy, ze nie masz korzystac z tych tu przepisow.

OK.!
Czekam na przepis "akazach" dla adampio.......prosze o jakiegos omleta, prosze "akazach", prosze, chce dobre sniadanie.
SAkladniki obowiazkowe:
jedno cale jajko
5 zoltek
100 gr masla
reszta...............................Twoja
czekam z niecierpliwoscia

może i racja.... samemu ciężko coś wymyślić... jestem dopiero na początku mojej kulinarnej drogi.... dlatego wolę na razie gotować sprawdzone przepisy... i nie ukrywam, że jestem wam za to wdzięczna.... trochę nie mam czasu na tworzenie swoich, gdyż jestem zawalona robotą, ale już niedługo będę na macierzyńskim i wtedy będę miała więcej czasu na kulinarne pomysły ( mam przynajmniej taką nadzieję).

a tak nawiasem mówiąc jadłeś krokiety wołowe???? wprawdzie to nie mój wymyślony przepis, ale smakują wyśmienicie i chętnie się podzielę przepisem jeśli jesteś zainteresowany:)Smile
a co do omletu to pomyślę i na pewno wkrótce pojawi się dla Ciebie przepis:) przynjamniej się postaram:)
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #9 : 2009-12-08, 09:02:21 »

Ja właśnie z braku czasu wymyśliłam nowy przepis  Laughing - miałam składniki na gołąbki, ale czasu niezbyt dużo ..
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #10 : 2009-12-08, 09:18:54 »

"akazah" bede czekal z niecierpliwoscia choc cierpliwie.
krokiety wolowe jadlem ale Twoje moga byc inne, wiec dawaj Very Happy
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #11 : 2009-12-09, 19:31:28 »

Podam przepis na pyszną (moim zdaniem i mojego męża) potrawę.
Otóż zrobiłam z kilograma mielonego mięsa wieprzowego malutkie kotleciki i usmażyłam je na smalcu, nie obtaczając wcześniej w bułce tartej. Osobno zrobiłam bigos z samej białej kapusty (bez kiszonej), z grzybkami, koncentratem pomidorowym, bez mięsa - na samym wywarze. Kotleciki włożyłam do garnka, zakryłam bigosem (pół garnka kotlecików, a pół bigosu) i gotowałam przez pół godziny. Podałam z ziemniakami.

reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #12 : 2009-12-09, 19:48:40 »

Najlepsze jest - jak się zrobi samemu. Mielę najczęściej łopatkę z podgardlem. Odrzucam tylko te gruczoły z podgardla, a skórę zostawiam. Mam maszynkę o dużej mocy i mogę przynajmniej trochę skóry w ten sposób "przemycić". Nieraz mieliłam sam boczek na mielone. Zawsze mięso było smaczniejsze, niż to gotowe mielone. Możliwe, że oni mielą te mniej świeże, jakieś obeschnięte kawałki.
Niestety, nie zawsze chce mi się mielić, czasami brakuje czasu i wtedy kupuję mielone wieprzowe, a nieraz wieprzowo-wołowe.
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #13 : 2009-12-09, 19:51:54 »

reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?

Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół.
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #14 : 2009-12-09, 20:31:32 »

reniu a jakie kupujesz mielone???? gotowe czy np. z lopatke mielisz???? jakie jest lepsze?

Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół.

wiem....ja zawsze kupuje z mielonym podgardlem... i wtedy jest super:)
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #15 : 2009-12-09, 20:34:58 »

..Czyli kupujesz gotowe?
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #16 : 2009-12-09, 20:48:11 »


Z samej łopatki mielone byłoby za chude i za suche..lepiej jest tłustego mięsa również dodać - tak pół na pół.


Pachwina, podgardle, czy tłusty boczek?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #17 : 2009-12-09, 20:51:37 »

..obojętnie..jak boczek nie jest zbyt tłusty, to może być sam.. Rolling Eyes ..ale Ty chyba znasz się na tym lepiej niż ja?  Rolling Eyes
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #18 : 2009-12-09, 21:01:13 »

 Nie znam się Neutral i stąd to pytanie. Wink
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72243


Odp: Kotleciki mielone z bigosem.
« Odpowiedz #19 : 2009-12-09, 21:06:20 »

..a czemu to oczko.. Wink ..pytam, bo nie znam się..  Laughing
Zapisane

Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.04 sekund z 20 zapytaniami.