Autor
|
Wtek: Swieta (Przeczytany 66486 razy)
|
|
Gwidon
Go
|
.........kutia to chyba ta sama kategoria co makowki- tloste i slodkie , swietny srodek na wywolanie ostrej zgagi ..........
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
W moich stronach jest popularna jeszcze taka świąteczna potrawa, którą nazywają tutaj "frykasy". Jest to ryż ze słodkim sosem, zrobionym z rosołu z kury, z żółtkami i rodzynkami. Podaje się go z gotowanym mięsem kury z rosołu. Potrawa ta ma chyba tyle samo wielbicieli - jak i przeciwników. Ja należę do tych drugich..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Kolejne swieta przed nami i ponownie trzeba zadbac o to aby dla nas, odzywiajacych sie optymalnie, byly optymalne.
U nas na wygnaniu i roznych kulturach robimy swieta z potrawami goralskimi i centralno-polskimi. Jak zwykle zaczynamy od oplatka, pozniejidzie zupa. W tym roku bedzie barszczyk czerwony z uszkami grzybowymi ( ciasto optymalne), nastepnie ryba, pozniej akcent lodzki czyli kapusta z grochem, nastepnie ponownie akcent lodzki makielki, dalej idzie pierog z oscypkiem, w nastepnej kolejnosci pojdzie "ryz a*la mande", ktory polecam i ktory jest typowo dunski.
A jak to u Was wyglada?
nigdy nie jadłam makiełek...ale dużo o nich słyszałam....w mojej rodzinie nie było to danie tradycją???trudno sie je robi??? możecie podać przepis?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja o kuti jedynie słyszałam, ale ze względu na jej skład nie było mi pilno ją próbować robić. W mojej rodzinie w jej miejsce robiono mak z łazankami (ciasto jak na makaron), ja zaś robię jedynie mak z bakaliami i żółtkami oraz masłem oczywiście. Bakalii tyle co maku, cukru zero, trochę miodu (niskosłodzona). W thermomixie masę makową (z suchego maku) robi się 10 minut, potem pozostaje wymieszać z bakaliami i odstawić na parę godzin by wszystko "przeszło". Dodaję trochę alkoholu, a masę makową robię w temp. 80 ' C. Jest ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Ja o kuti jedynie słyszałam, ale ze względu na jej skład nie było mi pilno ją próbować robić. W mojej rodzinie w jej miejsce robiono mak z łazankami (ciasto jak na makaron), ja zaś robię jedynie mak z bakaliami i żółtkami oraz masłem oczywiście. Bakalii tyle co maku, cukru zero, trochę miodu (niskosłodzona). W thermomixie masę makową (z suchego maku) robi się 10 minut, potem pozostaje wymieszać z bakaliami i odstawić na parę godzin by wszystko "przeszło". Dodaję trochę alkoholu, a masę makową robię w temp. 80 ' C. Jest ok.
...to co robisz to wlasnie sa makowki , tylko ,,normalnie ,, dodaja do tego jeszcze bulke , mleko i duzo slodu........
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
........a taka optymalna wersje jeszcze idzie sprobowac ............
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mleko też trzeba dodać. Z taką masą dobrze smakują też pierogi (gotowane, smażone w wysokim tłuszczu, pieczone) i nalesniki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Piszecie pewnie o czymś podobnym, co obowiązkowo gości u mnie na stole. Makaron domowej roboty, połączony z namoczonym na noc makiem, trzykrotnie mielonym, z rodzynkami, miodem i oliwą z oliwek. Każdy u nas to uwielbia, więc bez tego byłoby jak nie w Święta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Opal, bez makaronu , z masłem . Jeśli mak moczyć to może w mleku?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
U każdego coś innego U mnie jest mak moczony w mleku, ale makaron domowej roboty musi być. Nikt z nas od zjedzenia kilku widelców tego dania się nie rozchoruje, bo na więcej zabraknie miejsca w brzuchu. Oprócz innych dań króluje smażony karp ręką (kiedyś mojego taty) potem, od wielu lat męża. Ja nie potrafię tak pysznego zrobić. On ma swoje tajemnice i masę cierpliwości do tej ryby. Musi być też sałatka warzywna z dużą ilością jajek w majonezie, zupa z borowików na śmietanie. Śledzie w śmietanie są zawsze na obiad, więc na kolację jedynie trochę własnoręcznie przygotowywanych w oleju z cebulą, ogórkiem kiszonym, papryką (musi odstać kilka dni). Nie przesadzam z ilością potraw, bo na drugi dzień jest masa różnorodnych mięs, bigos, galarety. Ciasto zawsze jakieś jest - głównie sernik, makowiec, coś w galarecie, lody. Dobrze, gdy do opłatka jest wiele osób, a potem jest komu to wszystko zjeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Piszecie pewnie o czymś podobnym, co obowiązkowo gości u mnie na stole. Makaron domowej roboty, połączony z namoczonym na noc makiem, trzykrotnie mielonym, z rodzynkami, miodem i oliwą z oliwek. Każdy u nas to uwielbia, więc bez tego byłoby jak nie w Święta.
opal mozesz mi napisać jak robisz dokladnie to danie???? brzmi bardzo smacznie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Radzio, kutia pochodzi z Ukrainy, prawdopodobnie ze Lwowa, a nie z Litwy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
opal mozesz mi napisać jak robisz dokladnie to danie???? brzmi bardzo smacznie akazah – przepis jak się robi makaron znajdziesz wszędzie w necie. Opakowanie niebieskiego maku namaczasz na noc w letnim mleku. Na drugi dzień mak odsączasz i mielisz w maszynce trzy razy. Łączysz ugotowany i ostudzony makaron z makiem, rodzynkami, miodem i oliwą z oliwek. Ilość poszczególnych składników jest zależna od własnych upodobań i preferencji.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Radzio, kutia pochodzi z Ukrainy, prawdopodobnie ze Lwowa, a nie z Litwy. Tak! Jedna z moich Babć(a nie "kutia") pochodzi z Wilna i to od niej ten wyrób.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Czytam Wasze posty na temat kutii i sie troche zastanawiam, hm, w oryginale jest to danie na bazie ziaren przenicy, miodu i suszonych owocow!!! Na dobra sprawe trzy podstawowe skladniki, ktore nie sa "skladnikami" naszego sposobu zywienia. Wiem, mozna zjesc lyzeczke, dwie......ale polemika osiagnela tu kilka stron!!!! Brakuje Wam przepisow na dobre optymalne swieta. Nie, nie wierze!!! A co z maslem na sztywno? albo ryba z maslem smarowanym? albo pierogi z maslem na cieplo? albo chleb optymalny z maslem do smarowania hihihihihi, czego Wam potrzeba? Chyba duzego kosza na smieci aby te kutie po po kilku dniach do niej wy.....tegowac. Sorry, ale podmiot tematu zaczyna byc " nie na temat"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|