Autor
|
Wtek: Swieta (Przeczytany 66389 razy)
|
adampio
Go
|
powiem krótko święta dla optymalnych to MASAKRA! Nie bardzo rozumiem. Dla mnie to ktores tam z kolei swieta optymalne i nigdy nie mialem problemu. Wszystko mozna zjesc: barszcz zamiast z uszkami pijen z maslem, jezeli grzybowa no to wiadomo, ze z grzybami i maslem, pierogo na optymalne, ryba z cytryna i maslem a dla wyrownania balansu weglowodanowego dwie -trzy lampki bialego albo czerwonego wina. 375 ml samo zdrowie.
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
Radzio :
że wykładam -to taka przenośnia ;] oczywiście ja też staram się być dobrym przykładem a co do dziwaków, to tak naprawdę to nie oni a MY JESTEŚMY NORMALNI !
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
.... lub (przy "drugim" stole) kutia. Potem ryby pod różną postacią.
Mogę widzieć, czy jesteś z województwa podlaskiego... ..czy to jest za trudne pytanie.. .. u mnie w domu każdy na święta dostał paczkę z zakładu pracy i możecie sobie wyobrazić co w niej było!!!!!!!
U mnie nikt paczki nie dostaje z zakładu pracy, ale znajome mówiły, że z pracy zamiast paczek dostają w tym roku pieniądze, ze względu na taki postulat pracowników. To - zdecydowanie lepsze..
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
renia :
co do ciał ketonowych to można to też stwierdzić poprzez mroczki npw oczach ....jeżeli się pojawiają tzn ze trzeba zwiększyć WG
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Reniu, z powodu migracji ludnościowych kutia jest znana chyba w całej Polsce - znam Ślązaków, którzy z makówek "przeszli" na kutię.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
"adamel" a co to makowka? Czy to makielki czyli mak na slodko z makaronem?
|
|
|
|
|
|
|
adamel
Go
|
Mak na słodko rozrabiany na mleku z bułką pszenną.
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Dejzi9, wiem, że czekolada gorzka Goplny jest słodsza, ma więcej cukru, a czekolada Wawela więcej kakao, jej BTW - 8,9 : 41,1 : 32
|
|
|
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
Pani Tereso : wiem ale o gustach się nie dyskutuje ale można wymieniać poglądy co prawda kupiłam sobie kiedyś czekoladę 90 % kakao ale była strasznie gorzka po prostu nie do zjedzenia ale myślę że taką czekoladę można by było rozpuścić i polać nią np ubitą śmietanę! ;]
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
Pani Tereso : wiem ale o gustach się nie dyskutuje ale można wymieniać poglądy co prawda kupiłam sobie kiedyś czekoladę 90 % kakao ale była strasznie gorzka po prostu nie do zjedzenia ale myślę że taką czekoladę można by było rozpuścić i polać nią np ubitą śmietanę! ;] ........albo mozna sobie zrobic goraca czekolade zagotowujac smietanke 30% z dodatkiem 2-3 kostek gozkiej czekolady - niebo w gebie ,szczegolnie w chlodnej porze roku , ja ja pije do nalesnika optymalnego z bananem .....
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
renia :
co do ciał ketonowych to można to też stwierdzić poprzez mroczki npw oczach ....jeżeli się pojawiają tzn ze trzeba zwiększyć WG
Z tego widać, że u każdego organizm inaczej reaguje na ciała ketonowe. U niektórych są skurcze podudzi, u mnie kłopoty ze snem i poranny ból głowy, a u Ciebie mroczki.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Reniu, z powodu migracji ludnościowych kutia jest znana chyba w całej Polsce - znam Ślązaków, którzy z makówek "przeszli" na kutię. Pewnie tak jest. Ale u nas - na Kaszubach kutia raczej jest nieznana, a u moich teściów, w ówczesnym białostockim - była daniem wigilijnym nr 1
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
.... lub (przy "drugim" stole) kutia. Potem ryby pod różną postacią.
Mogę widzieć, czy jesteś z województwa podlaskiego... ..czy to jest za trudne pytanie.. Z tego, że nie odpowiadasz - wnioskuję, że pytanie faktycznie może być trudne.. W takim razie możesz skorzystać z podpowiedzi lub z telefonu do przyjaciela..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dzisiaj ucieram na tarce gorzką czekoladę (mam Wedla) i dodam ją do lodów optymalnych. Mam nadzieję, że będą dobre..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Będą świetne, Reniu. Żeby tak jeszcze do nich było z + 25'C... Ale ni jednego, ni drugiego, to jeszcze marniej więc dobrze że choć lody można mieć
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mój najmłodszy syn zimnem się nie przejmuje i je lody cały rok na okrągło. Ja jestem zadowolona, że je te optymalne. Dzisiaj zjadł czekoladowego, jak jeszcze był miękki, słabo zamrożony. Mówi, że pycha - lepsze od waniliowych. A mój mąż też uwielbia lody. Ja to tak od czasu do czasu i lepiej mi smakują jak jest ciepło. Lody zamrażam w filiżankach, zakrytych folią aluminiową.
|
|
|
|
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
.......jesli chodzi o Boze Narodzenie, to u mnie standardowo na wigilijnym stole pojawia sie - karp pieczony na masle , czerwony barszcz z uszkami , kapusta kiszona z grzybami i boczkiem , ziemniak , oplatek , jakis tlusty sos najlepiej grzybowy , delikatny, bardzo nisko slodzony kompocik z suszonych gtuszek i suszonych sliwek i oczywiscie wino wytrawne biale lub czerwone , moga byc jeszcze sledzie z cebulka w oliwie i kilka tego typu potraw , salatek ..............
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Radzio :
że wykładam -to taka przenośnia ;] Aaaach, wcześniej zabrzmiało "groźnie". .......a co do dziwaków, to tak naprawdę to nie oni a MY JESTEŚMY NORMALNI !
Normalni-nienormalni ............................... Albert podzielił się z nami teorią, która ma tu pewne zastosowanie. względnie nie ma ...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
|
|