forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 09:42:31

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
658490 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  To be, or not to be?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 [3] 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: To be, or not to be?  (Przeczytany 42585 razy)
zenon
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #40 : 2009-12-27, 14:49:01 »

Dzieki.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #41 : 2009-12-27, 15:01:05 »

"(kierowanie cukru na szlak pentozowy)"  spróbuj przełożyć na "język praktyczny

Ale krótko: szlak pentozowy "przerabia" glukozę na rybulozo-5-fosforan, który jest wykorzystywany do biosyntezy kawsów nukleinowych, ale także szlak ten jest jedynym liczącym się źródłem NADPH używanym i niebędnym głównie do redukcji krotonylo-ACP do butyrylo-ACP - czyli "po normalnemu" - do syntezy tłuszczu z węglowodanów. Czyli "po normalnemu" - im więcej glukozy zostanie skierowane na szlak pentozowy (niezależnie od zapotrzebowania na rybozę, a na zapotrzebowanie na NADPH) - tym szybciej się tyje (stłuszcza wątrobę) z pozostałej reszty glukozy. To klasyczny syndrom metaboliczny cukrzycy typ II na diecie korytkowej.

PS
na szybkość i kierowanie glukozy na szlak pentozowy ma również wpływ cytozolowe stężenie dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej (G-6-PD). U rasy czarnej często spotyka się defekt genetyczny niedoboru G-6-PD powiązany ze zwiększeniem odporności na malarię. Anemia sierpowata również zmniejsza ryzyko zapadalności na tę chorobę. Ale mnie choroby raczej nie interesują, więc się nie rozpisuję... Wink
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #42 : 2009-12-27, 15:07:37 »

A co z chudnięciem na "wielbłąda". Niektórym to bardziej pasuje. Dr Kwaśniewski pisze tak:

5. Pić należy tyle, na ile człowiek ma ochotę, ale nie więcej U otyłych reagujących na stres żarłocznością po 2-3 miesiącach, jeśli nie chudną, można ograniczyć ilość wypijanych płynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru znajdującego się w tłuszczach, czyli do spalania własnego tłuszczu. Wielbłąd tłusty może długo nie pić. Chudy pić musi. Z człowiekiem jest tak samo...

Warto , czy nie warto?
Zapisane
Dario Ronin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #43 : 2009-12-27, 16:05:46 »

"im więcej glukozy zostanie skierowane na szlak pentozowy"...

a od czego to zależy ?

tylko od ilości zjedzonych WW  ?
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #44 : 2009-12-27, 17:24:22 »

a od czego to zależy ?
tylko od ilości zjedzonych WW 

Dokładnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru węglowodanów na diecie mieszanej - czyli tych węglowodanów, co muszą być przerobione na tłuszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II!
NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabłczanu w pirogronian i ta ilość powstałego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tłuszczu z węglowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". Tłuszcz "na tycie" powstaje wyłącznie dzięki NADPH ze szlaku pentozowego.
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #45 : 2009-12-27, 17:36:56 »

A co z chudnięciem na "wielbłąda". Niektórym to bardziej pasuje. Dr Kwaśniewski pisze tak:

5. Pić należy tyle, na ile człowiek ma ochotę, ale nie więcej U otyłych reagujących na stres żarłocznością po 2-3 miesiącach, jeśli nie chudną, można ograniczyć ilość wypijanych płynów, aby zmusić organizm do wytwarzania wody z wodoru znajdującego się w tłuszczach, czyli do spalania własnego tłuszczu. Wielbłąd tłusty może długo nie pić. Chudy pić musi. Z człowiekiem jest tak samo...

Warto , czy nie warto?
Młody wielbłąd pyta ojca - wielbłąda:
- Tato, dlaczego mamy takie brzydkie kopytka, a koniki mają takie ładne?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie i dlatego mamy takie a nie inne kopytka, żeby nie zakopać się po kolana w piachu.
- Tato, a dlaczego mamy taką brzydką, skudloną sierść, a koniki mają taką śliczną, błyszczącą?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie, a na pustyni w nocy jest -10 stopni, w dzień +40 stopni, i taka sierść chroni nas przed takimi skokami temperatur.
- Tato, a dlaczego mamy te dwa garbu na grzbiecie, a koniki mają taki gładki?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie i w tych garbach magazynujemy tłuszcz i wodę, żeby nie zginąć na pustyni z głodu i pragnienia.
Na to wszystko młody wielbłąd:
- Tato a na co nam to wszystko, kiedy mieszkamy w ZOO?! Shocked Laughing
Zapisane
Dario Ronin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #46 : 2009-12-27, 17:38:40 »

Dokładnie od zapotrzebowania na NADPH

czyli  , od wydatków energetycznych  danego dnia ?

dobrze rozumiem ?
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #47 : 2009-12-27, 17:54:10 »

W pewnym sensie - tak...
Ale w niektórych syndromach metabolicznych na to wszystko może nałożyć się prawo minimum, które ma postać - jesz tyle, aż zaspokoisz zapotrzebowanie na składnik (głównie mikroelementy) występujący w minimum. Czyli musisz jeść, więcej niż to wynika z zapotrzebowania na GSO. I musi to skutkować kolejnymi kłopotami zdrowotnymi.

PS
Czyli "im dalej w las, tym więcej drzew", czyli "im więcej wiesz, tym więcej pytań"...  Wink
Ale ja to lubię - lubię się siebie pytać!  Very Happy
Zapisane
Dario Ronin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #48 : 2009-12-27, 18:09:59 »

" Czyli "im dalej w las, tym więcej drzew", czyli "im więcej wiesz, tym więcej pytań"...  Wink
Ale ja to lubię - lubię się siebie pytać! "

no właśnie   ,  czym więcej  wiem  , tym jestem "głupszy" ( przynajmniej w tej dziedzinie Smile   )

jak  czytam  wszystko pasuje , ale w praktyce jakoś nie wychodzi ...

dobrze , że chce ci się jeszcze pisać  - dziękuję
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #49 : 2009-12-27, 18:16:41 »

Zadziwiająca jest logika i powiązania przyczynowo-skutkowe metabolizmu. To wydaje się niemożliwe, aby w takim chaosie, był taki ład!  Shocked
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70133


Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #50 : 2009-12-27, 18:30:54 »

W całym chaosie tego Wszechświata jest ład...
Zapisane

Dario Ronin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #51 : 2009-12-27, 18:31:50 »

Zadziwiająca jest logika i powiązania przyczynowo-skutkowe metabolizmu. To wydaje się niemożliwe, aby w takim chaosie, był taki ład!  Shocked

Ale ja chaosu nie widzę ,  tylko ... brak zrozumienia czy poznania , jak kto woli  Very Happy
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #52 : 2009-12-28, 09:24:41 »

a od czego to zależy ?
tylko od ilości zjedzonych WW 

Dokładnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru węglowodanów na diecie mieszanej - czyli tych węglowodanów, co muszą być przerobione na tłuszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II!
NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabłczanu w pirogronian i ta ilość powstałego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tłuszczu z węglowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". Tłuszcz "na tycie" powstaje wyłącznie dzięki NADPH ze szlaku pentozowego.

Już o tym pisałem tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3844.msg65595#msg65595

Ale nie byłbym sobą, gdybym nie zamieszał w głowach do reszty stawiając pytanie: co się dzieje, gdy jednak nie starcza z tych dwóch źródeł NADPH do zamiany acetylo-CoA pochodzenia węglowodanowego do syntezy tłuszczu?
Przypominam, że u zwierząt wyższych (niektórzy twierdzą, że tylko u ssaków) acetylo-CoA nie może być zamieniony w pirogronian, co skutkuje niezdolnością tych zwierząt do zamiany tłuszczu w węglowodany.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #53 : 2009-12-31, 17:46:47 »

http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=694 - ładny tekst o stłuszczeniu wątroby.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #54 : 2013-12-21, 18:46:11 »

Szefu! Ależ Ty jesteś sobą. Ho, ho ,ho. Wink bebe Very Happy

A cytat, do którego się odnoszę, jest poniżej, czyli normalnie powyżej. Wink Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #55 : 2013-12-21, 18:47:49 »

a od czego to zależy ?
tylko od ilości zjedzonych WW 

Dokładnie od zapotrzebowania na NADPH, co jest uzależnione od spożytego nadmiaru węglowodanów na diecie mieszanej - czyli tych węglowodanów, co muszą być przerobione na tłuszcz zapasowy lub dać "syndrom metaboliczny" cukrzycy typ II!
NADPH powstaje jeszcze przy cytozolowej zamianie jabłczanu w pirogronian i ta ilość powstałego NADPH, jest wykorzystywana do syntezy tłuszczu z węglowodanów, ale nie tego "na tycie", a tego "na spalenie". Tłuszcz "na tycie" powstaje wyłącznie dzięki NADPH ze szlaku pentozowego.

Już o tym pisałem tu - http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3844.msg65595#msg65595

Ale nie byłbym sobą, gdybym nie zamieszał w głowach do reszty stawiając pytanie: co się dzieje, gdy jednak nie starcza z tych dwóch źródeł NADPH do zamiany acetylo-CoA pochodzenia węglowodanowego do syntezy tłuszczu?
Przypominam, że u zwierząt wyższych (niektórzy twierdzą, że tylko u ssaków) acetylo-CoA nie może być zamieniony w pirogronian, co skutkuje niezdolnością tych zwierząt do zamiany tłuszczu w węglowodany.

Mam! Cuda się dzieją, bowiem Dario był w zasadzie ludzki. Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #56 : 2013-12-21, 18:54:03 »

Nudne te teksty, jak...  Evil or Very Mad
Nawet na chomika by nie skopiowali!  Wink Laughing
Ale kiedyś byłem w dobrej formie...  Cool
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #57 : 2013-12-21, 18:58:16 »

bebe Laughing
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #58 : 2013-12-21, 19:00:02 »

Rzekłbym nieskromnie - expert!  Shocked  Wink
Ale ta głupawka już mi minęła na szczęście.  Laughing
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: To be, or not to be?
« Odpowiedz #59 : 2013-12-21, 19:03:12 »

Super expert! Myśl przekażesz komu trzeba. Wink Very Happy Rzekłbym nieskromnie- Trzeciemu! Laughing Wink
Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.032 sekund z 19 zapytaniami.