forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-28, 22:28:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Pakiet Dieta Antyketogeniczna - zamówienia - korojoo.com
669820 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Co zamiast mąki?
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Co zamiast mąki?  (Przeczytany 19909 razy)
dejzi9
Go


Email
Co zamiast mąki?
« : 2010-01-08, 09:48:39 »

Witam mam pytanko czy można czymś zastąpić mąkę  w kuchni ??
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #1 : 2010-01-08, 09:53:10 »

Zalezy co chcesz zrobic.
Np, do zageszczania sosu mozna uzyc koncentratu pomidorowego albo robic gesty sos z warzyw. To znaczy miksujesz surowe warzywa z mala iloscia wywaru a nastepnie przelewasz do garnka i gotujesz 10 min doprawiajac tymi przyprawami, ktore lubisz.

Poza tym mozesz zmielic uprazone na patalni orzechy, pestki slonecznika, dyni, sezam itd.

Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #2 : 2010-01-08, 10:03:11 »

szybka odpowiedź dziękuję adampio!

konkretnie chcę zrobić  ciasto  na naleśniki właśnie dzisiaj chciałam kupić orzechy ziemnie i wypróbować czy zadziała, ale najpierw  wolałabym się Was poradzić

i  czy np  do placków optymalnych z sera też nadawały by się te orzechy zmielone?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #3 : 2010-01-08, 11:04:18 »

szybka odpowiedź dziękuję adampio!

konkretnie chcę zrobić  ciasto  na naleśniki właśnie dzisiaj chciałam kupić orzechy ziemnie i wypróbować czy zadziała, ale najpierw  wolałabym się Was poradzić

i  czy np  do placków optymalnych z sera też nadawały by się te orzechy zmielone?



Ciasto na nalesniki robie bez maki.

12 calych jaj miksuje z 70 ml smietanki i wupti, ciasto gotowe.
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #4 : 2010-01-08, 11:33:22 »

jednak ja wolę by te naleśniki miały "mączną" konsystencję
ps
a co z ciastem? czy można upiec np coś w rodzaju krakersów używając właśnie takiej orzechowej mąki ? czy to się nie rozleci? 
bo jak wiadomo mąka ma jakieś kleiste substancje

a 2- czy można użyć zmielonych zarodków pszennych?

a ha i pytanie trochę z innej beczki czy macie może pomysł jak zrobić gładką jedwabistą pastę ( o konsystencji kremu) z różnych nasion?

bo w sklepie np pasta sezamowa nie dość ze jest strasznie droga to ma mnóstwo cukru tak samo Nutella 

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #5 : 2010-01-08, 11:38:53 »

pasta sezamowa ..........czy myslisz o Tahini?
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #6 : 2010-01-08, 12:00:52 »

tak
i jak uzyskać taką  gładką masę?  także z innych nasion  bo  w maszynce do mięsa  to  chyba się nie da  Confused
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #7 : 2010-01-08, 12:13:53 »

tak
i jak uzyskać taką  gładką masę?  także z innych nasion  bo  w maszynce do mięsa  to  chyba się nie da  Confused


Sprawa jest raczej prosta. Musisz miec "blender", w ktorym mielisz nasiona z dodatkiem oleju. W taki sposob robi sie tez pesto.
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #8 : 2010-01-08, 12:18:08 »


mam takowe cuś ;] no ale ta ze sklepu jest bardzo gęsta mi właśnie chodzi mi o zrobienie takiej gęstej zamierzam zrobić też cośna wzór nutelli tylko jak hmmm
to koszmar  jak dużo mają te przysmaki WG tak wiec trzeba jakoś kombinować i szukać zamienników  Confused
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #9 : 2010-01-08, 12:31:56 »


mam takowe cuś ;] no ale ta ze sklepu jest bardzo gęsta mi właśnie chodzi mi o zrobienie takiej gęstej zamierzam zrobić też cośna wzór nutelli tylko jak hmmm
to koszmar  jak dużo mają te przysmaki WG tak wiec trzeba jakoś kombinować i szukać zamienników  Confused


dodajac sukcesywnie oleju otrzymasz taka konsystencje jaka bedziesz chciala
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #10 : 2010-01-08, 12:37:05 »

A powiedz mi do czego Ci takie pasty?
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #11 : 2010-01-08, 12:43:42 »

do jedzenia  Mr. Green


ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się  a wiadomo magnez  tu pomaga a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda?

a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!!
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #12 : 2010-01-08, 16:00:30 »

do jedzenia  Mr. Green


ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się  a wiadomo magnez  tu pomaga a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda?

a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!!


Magnezu jest bardzo duzo w kakale i pestkach dynii. Tylko, ze w pestkach dynii jest 64 gr weglowodanow w 100 gr pestek.

Poza tym admin pisal tu na forum jak to sie ma z tymi zalecanymi ilosciami magnezu w naszej diecie. Poszukaj.
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #13 : 2010-01-08, 17:45:22 »

"adampio"
Czy ty się nie pomyliłeś? Ja wszędzie gdzie patrzyłem widziałem max 27gr. W, a czasem 12 gr. W w pestkach dyni.
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #14 : 2010-01-08, 18:58:54 »

a cóż to za dyyynię znalazłeś  Shocked Shocked 

100 gr pestek dyni zawiera Wg przyswajalnych- 12 g i 5g błonnika ;]

na kakao mam uczulenie (w większych ilościach) no i trudno zrobić z kakaa naleśniki nie?
pozdrawiam ;]
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #15 : 2010-01-08, 19:30:48 »

a cóż to za dyyynię znalazłeś  Shocked Shocked 

100 gr pestek dyni zawiera Wg przyswajalnych- 12 g i 5g błonnika ;]

na kakao mam uczulenie (w większych ilościach) no i trudno zrobić z kakaa naleśniki nie?
pozdrawiam ;]
...a moze maka gryczana,ktora tez daje kleistosc i nadaje sie do wypiekow??.Pamietac nalezaloby o zawartosci weglowodanow  oraz specyficznym smaku. Smile
a moze  kartofle ugotowane  przepuszczone przez maszynke z jajkami i przyprawani do wlasnego smaku i upieczone w piekarniku jak ciasto albo chlebek??ß Smile
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #16 : 2010-01-08, 19:53:24 »

tytuł wątku brzmi" co zamiast mąki" a maka gryczana to też mąka hehe

dziś kupiłam otręby orkiszowe (20 gr WG/100gr ) i będę jeszcze dziś robić te naleśniki jak  będą dobre to jakby co dam znać  Laughing
to jest I próba co z tego w ogóle wyjdzie ;]

no macie jeszcze jakieś pomysły czym ją zastąpić?

Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #17 : 2010-01-08, 21:26:43 »

yeah!! udało się myślałam ze będzie gorzki gdyż same otręby orkiszowe takie są ale z jajkami  i mlekiem są nawet spoko ;]

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #18 : 2010-01-08, 21:31:57 »

Sorry. 100 gr pestek z dynii ma okolo 15 gr W.
Sorry.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Co zamiast mąki?
« Odpowiedz #19 : 2010-01-09, 06:25:30 »


ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się  a wiadomo magnez  tu pomaga ............
a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!!

Rozumiem, że nauka jest dla Ciebie ważna (zresztą nie tylko dla Ciebie). Neutral Czy próbowałaś zabierać magnez do tornistra? Czytałem, że "... od przybytku głowa nie boli". Wink Smile

Cytuj z: Dejzi9
.... a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda?

Prawda! Niestety trzeba je najpierw pogryźć.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 18 zapytaniami.