dejzi9
Go
|
Witam mam pytanko czy można czymś zastąpić mąkę w kuchni ??
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Zalezy co chcesz zrobic. Np, do zageszczania sosu mozna uzyc koncentratu pomidorowego albo robic gesty sos z warzyw. To znaczy miksujesz surowe warzywa z mala iloscia wywaru a nastepnie przelewasz do garnka i gotujesz 10 min doprawiajac tymi przyprawami, ktore lubisz.
Poza tym mozesz zmielic uprazone na patalni orzechy, pestki slonecznika, dyni, sezam itd.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
szybka odpowiedź dziękuję adampio!
konkretnie chcę zrobić ciasto na naleśniki właśnie dzisiaj chciałam kupić orzechy ziemnie i wypróbować czy zadziała, ale najpierw wolałabym się Was poradzić
i czy np do placków optymalnych z sera też nadawały by się te orzechy zmielone?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
szybka odpowiedź dziękuję adampio!
konkretnie chcę zrobić ciasto na naleśniki właśnie dzisiaj chciałam kupić orzechy ziemnie i wypróbować czy zadziała, ale najpierw wolałabym się Was poradzić
i czy np do placków optymalnych z sera też nadawały by się te orzechy zmielone?
Ciasto na nalesniki robie bez maki. 12 calych jaj miksuje z 70 ml smietanki i wupti, ciasto gotowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
jednak ja wolę by te naleśniki miały "mączną" konsystencję ps a co z ciastem? czy można upiec np coś w rodzaju krakersów używając właśnie takiej orzechowej mąki ? czy to się nie rozleci? bo jak wiadomo mąka ma jakieś kleiste substancje
a 2- czy można użyć zmielonych zarodków pszennych?
a ha i pytanie trochę z innej beczki czy macie może pomysł jak zrobić gładką jedwabistą pastę ( o konsystencji kremu) z różnych nasion?
bo w sklepie np pasta sezamowa nie dość ze jest strasznie droga to ma mnóstwo cukru tak samo Nutella
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
pasta sezamowa ..........czy myslisz o Tahini?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
tak i jak uzyskać taką gładką masę? także z innych nasion bo w maszynce do mięsa to chyba się nie da
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
tak i jak uzyskać taką gładką masę? także z innych nasion bo w maszynce do mięsa to chyba się nie da Sprawa jest raczej prosta. Musisz miec "blender", w ktorym mielisz nasiona z dodatkiem oleju. W taki sposob robi sie tez pesto.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
mam takowe cuś ;] no ale ta ze sklepu jest bardzo gęsta mi właśnie chodzi mi o zrobienie takiej gęstej zamierzam zrobić też cośna wzór nutelli tylko jak hmmm to koszmar jak dużo mają te przysmaki WG tak wiec trzeba jakoś kombinować i szukać zamienników
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
mam takowe cuś ;] no ale ta ze sklepu jest bardzo gęsta mi właśnie chodzi mi o zrobienie takiej gęstej zamierzam zrobić też cośna wzór nutelli tylko jak hmmm to koszmar jak dużo mają te przysmaki WG tak wiec trzeba jakoś kombinować i szukać zamienników dodajac sukcesywnie oleju otrzymasz taka konsystencje jaka bedziesz chciala
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A powiedz mi do czego Ci takie pasty?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
do jedzenia ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się a wiadomo magnez tu pomaga a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda? a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
do jedzenia ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się a wiadomo magnez tu pomaga a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda? a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!! Magnezu jest bardzo duzo w kakale i pestkach dynii. Tylko, ze w pestkach dynii jest 64 gr weglowodanow w 100 gr pestek. Poza tym admin pisal tu na forum jak to sie ma z tymi zalecanymi ilosciami magnezu w naszej diecie. Poszukaj.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
"adampio" Czy ty się nie pomyliłeś? Ja wszędzie gdzie patrzyłem widziałem max 27gr. W, a czasem 12 gr. W w pestkach dyni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
a cóż to za dyyynię znalazłeś 100 gr pestek dyni zawiera Wg przyswajalnych- 12 g i 5g błonnika ;] na kakao mam uczulenie (w większych ilościach) no i trudno zrobić z kakaa naleśniki nie? pozdrawiam ;]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kodar
Go
|
a cóż to za dyyynię znalazłeś 100 gr pestek dyni zawiera Wg przyswajalnych- 12 g i 5g błonnika ;] na kakao mam uczulenie (w większych ilościach) no i trudno zrobić z kakaa naleśniki nie? pozdrawiam ;] ...a moze maka gryczana,ktora tez daje kleistosc i nadaje sie do wypiekow??.Pamietac nalezaloby o zawartosci weglowodanow oraz specyficznym smaku. a moze kartofle ugotowane przepuszczone przez maszynke z jajkami i przyprawani do wlasnego smaku i upieczone w piekarniku jak ciasto albo chlebek??ß
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
tytuł wątku brzmi" co zamiast mąki" a maka gryczana to też mąka hehe dziś kupiłam otręby orkiszowe (20 gr WG/100gr ) i będę jeszcze dziś robić te naleśniki jak będą dobre to jakby co dam znać to jest I próba co z tego w ogóle wyjdzie ;] no macie jeszcze jakieś pomysły czym ją zastąpić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
yeah!! udało się myślałam ze będzie gorzki gdyż same otręby orkiszowe takie są ale z jajkami i mlekiem są nawet spoko ;]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Sorry. 100 gr pestek z dynii ma okolo 15 gr W. Sorry.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
ponieważ szukam słodkich zamienników i magnezu ponieważ uczę się a wiadomo magnez tu pomaga ............ a poza tym nasiona to prawdziwa kopalnia minerałów i witamin!!!!
Rozumiem, że nauka jest dla Ciebie ważna (zresztą nie tylko dla Ciebie). Czy próbowałaś zabierać magnez do tornistra? Czytałem, że "... od przybytku głowa nie boli". .... a trudno jeść te nasiona tak na sucho prawda? Prawda! Niestety trzeba je najpierw pogryźć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|