Autor
|
Wtek: Poważne problemy ze ściegnami i skórą (Przeczytany 228427 razy)
|
smalec
Go
|
Dr Kwaśniewski o witaminie C: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=225Czasem u stosujących niedokładnie ŻO pojawiają się wczesną wiosną dolegliwości ze strony narządu ruchu: bóle tkanek okołostawowych, szczególnie w tych okolicach ciała, w których uprzednio były jakieś urazy, czy zmiany zwyrodnieniowe. Przyczyną takich bólów może być niedobór witaminy C, której zapasy nie uzupełniane systematycznie – wyczerpują się. Powinien Pan przeanalizować swoje żywienie pod tym kątem i jeśli okaże się, że spożywa Pan zbyt mało lub wcale produktów zawierających witaminę C, to szybko można ją uzupełnić pobierając w tabletkach. Dla czytających uważnie moje książki problemów z niedoborem wit. C być nie powinno. Zalecam zrobienie sobie zapasu mrożonych owoców na zimę, najlepiej malin i spożywanie ich systematycznie w ilości 50-60 g kilka razy w tygodniu. Jeśli w Pana przypadku przyjęcie przez kilkanaście dni po100 mg wit. C spowoduje ustąpienie lub złagodzenie bólów, to trzeba będzie pobrać tę witaminę przez kilka tygodni po 2-3 razy w tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Świetny artykuł..
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Czasem u stosujących niedokładnie ŻO... Czasem u kierowców łamiących przepisy ruchu drogowego pojawiają się kolizje, a nawet wypadki. Im częściej łamią prawo, tym prawdopodobieństwo szczęśliwego dotarcia do celu... i.t.d.
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
A oto kolejny dowód na pochodzenie szczawianów w moczu założyciela wątku Brytyjska Food Standards Agency ostrzega, że gram witaminy C dziennie powoduje biegunki i bóle brzucha. Złogi szczawianów wapnia odkładają się w nerkach już po trzech dnia zażywania dwóch gramów witaminy C na dobę. http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2004/II/13/12.pdf
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Smalec, nie popadajmy w skrajności. Czy Ty wiesz, co musiałbyś zjeść w ciągu dnia żeby dostarczyć organizmowi 5g witaminy C? Adampio, dziękuję , mam jednak nadzieję, że nikt nie bierze tej dyskusji za wykłócanie się Jak widać, każdy z nas ma odmienne zdanie, a najbardziej zażarte dyskusje biorą się najczęściej właśnie z odmienności zdań dyskutantów. Nie odbierajmy nikomu prawa do jego własnego zdania, tylko dlatego, że jego wiedza na temat, różni się od naszej.
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
Smalec, nie interesuje mnie i nie jest w stanie przekonać, co ma do powiedzenia na temat witaminy C medycyna konwencjonalna. Mam na ten temat własne zdanie i nie zmienię go, bo wiem co potrafi zdziałać witamina C (naturalna), tak samo, jak nie interesuje mnie, co ma do powiedzenia medycyna konwencjonalna na temat DO, bo i tu mam już swoje zdanie i wiem, co DO potrafi zdziałać. W obu przypadkach jestem tego niezłym przykładem To jakaś patologia, a nie normalne spożywanie naturalnej witaminy C w codziennych dawkach, zawartych w posiłkach najbogatszych w tę witaminę. Ty wciąż o skrajnościach.
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
Smalec, nie interesuje mnie i nie jest w stanie przekonać, co ma do powiedzenia na temat witaminy C medycyna konwencjonalna.
I tak trzeba było od razu mówić - żałuję straconego czasu.
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
Smalec, nie interesuje mnie i nie jest w stanie przekonać, co ma do powiedzenia na temat witaminy C medycyna konwencjonalna. Mam na ten temat własne zdanie i nie zmienię go, bo wiem co potrafi zdziałać witamina C (naturalna), tak samo, jak nie interesuje mnie, co ma do powiedzenia medycyna konwencjonalna na temat DO, bo i tu mam już swoje zdanie i wiem, co DO potrafi zdziałać. W obu przypadkach jestem tego niezłym przykładem To jakaś patologia, a nie normalne spożywanie naturalnej witaminy C w codziennych dawkach, zawartych w posiłkach najbogatszych w tę witaminę. Ty wciąż o skrajnościach. P.S. Reprezentujesz bardzo prymitywne podejście do spraw medycznych. Dr Kwaśniewski opiera się na naukach ścisłych i na ich podstawie stworzył swoją dietę. Na podstawie krytycznie przyjmowanej wiedzy a nie bezmyślnych uprzedzeń. Zrównywanie go z internetowymi oszustami jest ubliżające. Ty bezrefleksyjnie wrzucasz reklamówki sprzedawców suplementów, które z biochemią i fizjologią nie mają nic wspólnego, tylko mają nakłonić do zakupu witaminy C sygnowanej przez szarlatana. Zwolniłaś się z myślenia i widać tego skutki. Na takich ludzi obliczona jest ta cała internetowa szarlataneria.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Ale co takie Ciebie śmieszy? To że ktoś dostał nagrodę nobla za badania nad witaminami? Nie, mnie smieszy to, ze dryfujac po bezkresnym oceanie niewiedzy potrafimy cos zakwestionowac np dlatego, ze po zjedzeniu 2 gr witamy C dostajesz nadkwasoty i to jest wystarczajacy argument aby obalic teorie budowana przez innego czlowieka 50 lat. To mnie smieszy. To jest to samo co inni mowia o ZO. Jak mozna leczyc choroby czyms co szkodzi....tluszcz!!! Rozumiesz co mnie smieszy?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Adampio, dziękuję Smile, mam jednak nadzieję, że nikt nie bierze tej dyskusji za wykłócanie się Smile A tu sie mylisz.
|
|
|
|
|
|
|
Tymoteusz82
Go
|
Ja mysle ze w ludzkim organizmie odzywiajacym sie optymalnie nie dojdzie do odkladania sie kamieni, nawet przy wysokich dawkach witaminy C. Dr Kwasniewski pisal ze ZO rozpuszcza kamienie. W porownaniu z tym niedopuszczenie do powstania kamieni to przeciez jest... pryszcz. Znacznie latwiej jest przeciez zapobiegac (powstawaniu kamieni) niz leczyc (rozpuszczać kamienie). Skoro wiec organizm optymalny absolutnie radzi sobie z czyms wygladajacym na duzo trudniejsze zadanie, to dlaczego mialby sobie nie poradzic z takim ktore sprawia wrazenie duzo latwiejszego?
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Bardzo dobry link. Tylko, ze wowczas medycyna konwencjonalna podawala jako dawke dzienna 60 mg, dzis mowi sie o 2 gr, co jest naukowo potwierdzone. Pewnie, ze mozna to kwestionowac ale po glebszym sie zastanowieniu i przeliczeniu wit C zjadanej w 100 gr owocow kilka razy dziennie okaze sie, ze zjadles max 2 gr w tygodniu Abym nie zostal zle zrozumiany, mnie nie chodzi o propagowanie zjadania 2 czy 10 gr wit C dziennie a tylko na zwrocenie uwagi na fakt, ze nie dostarczamy jej w ilosciach optymalnych. Kazdy organizm jest inny, inaczej reaguje na rozne witaminy,mineraly tudziez inne faktory. Jedno jest pewne, nasz organizm wit C nie wytwarz i nie ma gotowych ensymow, ktore morzemy dostarczyc organizmowi aby zaspokoic jego potrzeby w witamine C. Czy leczy raka, AIDS czy tez inne choroby, no coz ludzie robili na ten temat badania i wyciagneli jakies tam wnioski a my mozemy sie tylko do tych wnioskow ustosunkowac- kazdy w inny sposob jak widac.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
... nie popadajmy w skrajności. Czy Ty wiesz, co musiałbyś zjeść w ciągu dnia żeby dostarczyć organizmowi 5g witaminy C?
Tylko po co komuś 5g witaminy C dziennie, skoro zapotrzebowanie jest dużo mniejsze - niecały 1g , jedynie palacze potrzebują 2g. Jeśli nie ma się problemu z dziąsłami (krwawienia przy myciu zębów) to niedoboru witaminy C nie ma. http://www.doz.pl/apteka/p4292-Cevikap_Vitaminum_C_krople_100_mg__ml_30_ml_w_butelce"..Witamina C w dawce dobowej powyżej 1 g może prowadzić do nadmiernego wydalania kwasu szczawiowego z moczem oraz krystalizacji moczanów i cytrynianów (nasilone ryzyko kamicy dróg moczowych) oraz powodować zaburzenia żołądka i jelit (biegunka). Stosowanie dużych dawek u pacjentów z niedoborem G-6-PD może prowadzić do hemolizy. Długotrwałe przyjmowanie dużych dawek może być przyczyną rozwoju tolerancji, manifestującej się objawami niedoboru po odstawieniu leku...."
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja mysle ze w ludzkim organizmie odzywiajacym sie optymalnie nie dojdzie do odkladania sie kamieni, nawet przy wysokich dawkach witaminy C.
"Tymoteusz" sam się przekonałeś, że nadmiar witaminy C Tobie szkodzi, a nadal upierasz się przy stosowaniu jej dużych dawek. Przecież to nierozsądnie sobie szkodzić....
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
ŻO to reguły. Jak się ich to tu to tam poniecha, to to już nie jest ŻO i wówczas kamienie powstają nie zaś się rozpuszczają i samoistnie wydalają.
|
|
|
|
|
|
|
smalec
Go
|
adampio - nasilenie nadkwasoty to normalny objaw po przedawkowaniu witaminy C, o czym ostrzega wielu producentów, podobnie jak bóle żołądka, sraczka itd. Podawałem linki - poczytasz, to się dowiesz, chyba że podobnie jak użytkownik "Zonia" z góry przekreślasz naukę, badania, informacje na ulotkach, instrukcje obsługi itp. Nie wiem też, skąd wytrzasnąłeś te zalecane dwa gramy, skoro 2 gramy to górna dopuszczalna granica: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C#Daily_requirementsSkoro piszesz, co cię śmieszy, to mnie z kolei śmieszą ludzie, którzy bez medycznego uzasadnienia zajmują się znachorskimi praktykami a ich głównym argumentem jest brak odczuwanych skutków ubocznych. Chociaż bardziej niż śmiech, głupota budzi moje politowanie. Ciesz się, że masz silniejszy organizm niż Tymoteusz, który dostał szczawianów w moczu przez debilną internetową modę. Może teraz czas na srebro koloidalne, cieciorkę albo MMS? A może już stosujesz Tymoteusz - twoje zachowanie jest, delikatnie mówiąc, irracjonalne, a mówiąc wprost - idiotyczne. Masz wykryte szczawiany w moczu, kwaśny odczyn moczu i masz linki do artykułów medycznych mówiących, że ponad 1 gram witaminy C dziennie zagraża szczawianami i kamieniami i upierasz się, że na DO kamienie ci nie grożą. Przecież wszelkie możliwe okoliczności wskazują, że te szczawiany są od witaminy C, a przy okazji niskiej podaży warzyw i sporej białka. Na DO nikt nie stworzył jako reguły suplementacji, a szczególnie w tak wysokich dawkach, do jakich się przyznałeś. Jesteś żywym dowodem na szkodliwość suplementacji dużymi dawkami kwasu askorbinowego, chyba, że po prostu masz chore nerki - ale w takim przypadku też musisz przystopować z tą witaminą.
|
|
|
|
|
|
|
Zonia
Go
|
P.S. Reprezentujesz bardzo prymitywne podejście do spraw medycznych. Dr Kwaśniewski opiera się na naukach ścisłych i na ich podstawie stworzył swoją dietę. Na podstawie krytycznie przyjmowanej wiedzy a nie bezmyślnych uprzedzeń. Zrównywanie go z internetowymi oszustami jest ubliżające. Ty bezrefleksyjnie wrzucasz reklamówki sprzedawców suplementów, które z biochemią i fizjologią nie mają nic wspólnego, tylko mają nakłonić do zakupu witaminy C sygnowanej przez szarlatana. Zwolniłaś się z myślenia i widać tego skutki. Na takich ludzi obliczona jest ta cała internetowa szarlataneria.
A więc jestem prymitywem, bezmózgowiem niezdolnym do refleksji. A Ty, ferując takie opinie, za kogo się masz, wielki znawco tematu? By nie obrażać innych podobnym zachowaniem do Twojego, nie powiem kim Ty jesteś. Ale powiem Ci kim nie jesteś. Jako kompletny ignorant, nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy. To tyle co mam do powiedzenia o Tobie i Twoim podejściu do adwersaża, resztę zachowam dla siebie. Aaaa, jeszcze coś. Nigdy nikogo nie porównywałam z dr Kwaśniewskim. Moja wdzięczność dla tego człowieka już teraz nie jest do opisania, a wiem, że dzięki niemu będzie jeszcze lepiej. Jego sposób na życie jest w tej chwili jedynym dla mnie słusznym sposobem, a najlepszym na to dowodem była dzisiejsza reakcja mojego "tradycyjnego" lekarza. Pozdrawiam pozostałych forumowiczów i przepraszam za atmosferę jaka tu zapanowała, a została wywołana moim niefortunnym włączeniem się do tematu o witaminie C. Wybaczcie zatem.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
"smalec" ja juz napisalem raz, kazdy ma swoj poglad na pewne tematy. Dla Ciebie wykladnikiem jest wikipedia a dla mnie wyniki badan czlowieka, ktory pracowal na tematem 50 lat. Poza tym ja biore 2 gr wit C kazdego dnia i ani sraczki ani innych objawow nadkwasoty nie mam. Zamiast czytac wczorajsze opracowania wikipedii poczytaj moze Paulinga. I prosze nie komentuj juz mnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|