Tak na wszelki wypadek podaję, że z 30g tłuszczu w 100g śmietanki, tłuszcze nasycone stanowią jedynie 20g z czego 4:0 - 1%*, 16:0 - 10%*, 18:0 - 4%*. Resztę - reszta.
Natomiast nienasyconych około 10g z czego 18:1 - 8%*.
Do tego w skład aminakwasowy białka śmietanki wchodzi głównie glutaminian (około 50% z około 2g białka ogółem), który w razie potrzeby może być łatwo utleniony - dając z mola, aż około 16 moli ATP netto!.
* w tym przypadku podany %, to również dokładnie gram (g)
Czyli w 350g śmietanki jest około 70g tłuszczu nasyconego, około 35g tłuszczu nienasyconego i 1 gram glutaminianu.
PS
czy już jasne dlaczego "straszą" szkodliwoącią glutaminianu sodu? - tuczy równie dobrze niektórych - jak alkohol
Jest zbyt późno... Może jutro.