forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 11:49:07

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
5. Węglowodany staramy się zjadać w postaci skrobi, tj. w ziemniakach i warzywach.
669733 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Obserwacje wlasnego organizmu
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Obserwacje wlasnego organizmu  (Przeczytany 18238 razy)
adampio
Go


Email
Obserwacje wlasnego organizmu
« : 2010-01-09, 10:04:57 »

Miedzy Swietami a Nowym rokiem postanowilem zmienic moje tradycyjne sniadanie, czyli omleta na jajka gotowane na miekko.
Zjadalem jedno cale jajko i 5 zoltek, jeden chleb Waza z 50-ma gramami masla.
Obiadokolacje jak zwykle tak, ze calodzienny bilans BTW byl w okolicach 1:3:0,5-1,5

Po tygodniu pokazaly sie na twarzy czerwone, podskorne plamy i swad skory w okolocach klatki piersiowej i podbrzusza. Postanowilem wiec wrocic do standardu, czyli omleta na 80 - 100 gr masla, ktory od trzech dni jjem z kasza jaglana, do pracy biore jeden chlebek Waza z 40 gr masla i 40 gr bardzo dobrego sera (BTW 1:3:0) i na obiad jak zwykle tak, ze calodzienne BTW jest w okolicach 1:3:0,5-1,5.

Rezultat jest taki, ze samopoczucie jest duzo lepsze, czerwonch plam nie ma  i skora nie swedzi.

Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie. 
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #1 : 2010-01-09, 13:02:09 »

Z tego co piszesz, to nastąpiła reakcja organizmu na alergen. Jednak wnioski, które wysnuwasz, moim zdaniem mogą być błędne. Wystarczy tylko mała ilość alergenu, aby wywołać uczulenie. Dlatego często umyka, to naszej uwadze. Jeżeli masz takie reakcje, to na Twoim miejscu zabawiłbym się w detektywa. Alergia jest od drobin białka, a one aktywne są w stanie surowym. Jeść jeden rodzaj białka i sprawdzać reakcje. Odstęp pomiędzy próbami zrobić 48 godzinny.
Surowe jajko (niedogotowane) może być przyczyną alergii.
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #2 : 2010-01-09, 14:52:19 »

Daniel, tez o tym myslalem. Jednak powiem Ci szczerze, ze nie mam ochoty na tego rodzaju rotacje. Stwierdzilem, ze jajko w tej formie mi nie sluzy wiec w tej formie jajka jesc nie bede. Mamy tak malo czasu, w koncu zycie jest jedno, ze nie mam czasu na zabawe w detektywa i bede jadl to co wiem, ze mi sluzy.

Ale masz racje.
Zapisane
Jerzy
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #3 : 2010-01-09, 17:42:14 »

Ja miałem podobne objawy skórne najpierw swędzenie i pieczenie potem czerwienienie a w końcu łuszczenie się skóry wszystkie te objawy na twarzy i mam je okresowo do dzisiaj. Byłem na diecie Atkinsa i z powodów w/w nigdy nie ukończyłem I etapu tej diety.
Mam zamiar zacząć DO w której jest mniej białka i więcej węgli niż w Atkinsie (przynajmniej w I etapie). Zawsze podejrzewałem, że te wykwity skórne to sprawka dużej ilośći białka lub alergia na mięso wieprzowe.Ale tak naprawdę to tylko domysły.
Zapisane
raff75
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #4 : 2010-01-10, 09:06:07 »

Ja też mam czerwone zmiany na twarzy. Skóra na całym ciele gładka i elegancka, a na gębie plamy i jakieś zmiany podskórne. Szczególnie po kąpieli i posmarowaniu oliwką lub kremem.
Zapisane
aga
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #5 : 2010-01-10, 10:41:32 »

Ja na święta upiekłam pieguski optymalne i zauważyłm że nie cuchnie mi z ust,po świętach skończyły sie pieguski i znów zaczeło mi jechać smrodem z ust.Przedwczoraj  zaczełam jeść ok (3sz) dziennie i już nie mam problemu z oddecchem.Czy ten oddech może być zwązany z zakwaszeniem, może za mało jadłam warzyw jak myślicie?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #6 : 2010-01-10, 12:11:04 »

"aga" a jak dlugo jestes na diecie?
Zapisane
aga
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #7 : 2010-01-10, 12:28:04 »

We wrześniu mineło dwa lata.
Zapisane
przemo
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #8 : 2010-01-11, 00:05:24 »

Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie. 

A mnie smażenie na maśle nie smakuje przez zbytnie podgrzanie sie masła w czasie takiego przyzadzania jajek/ żółtek, wole wypić podgrzane (tylko roztopione) masło oddzielnie a żółtka zjeść na pół miekko.

Jest to tylko kwestia zmiany smaku masła ktore mi nie odpowiada po zbytnim podgrzaniu ale nie wierze że to jest powodu oddczuwania tak szybko jakiekolwiek dolegliwości... bo co by sie działo z ludzmi ktorych dieta daleka jest od optymalnej.
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #9 : 2010-01-11, 06:59:25 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #10 : 2010-01-11, 10:24:04 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile


czyli po wiedeńsku. Jaja należy ugotować na miękko i dać do szklanki - tu jedno łącznie z białkiem, z pozostałych same żółtka. Oraz masło. Też lubię.
Zapisane
przemo
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #11 : 2010-01-11, 13:45:36 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile

Tylko mnie na pierwszy posiłek nie wystarczy tylko tyle tłuszczu co 50g masła bo jem ok 130g tłuszczu + zółtka. Jakbym chciał sobie zrobić tak jajecznice to byłaby z tego niezła papka Laughing a tłuszcz tak by pływał że musiałbym go jesc łyżka
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #12 : 2010-01-11, 14:21:08 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile


"admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego
Zapisane
Daniel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #13 : 2010-01-11, 14:29:09 »

Alergen jest drobiną białka. Układ odpornościowy je rozpoznaje i w różny sposób reaguje.
Reakcja może się rozpocząć już po 15 minutach i stopniowo wygasa w przeciągu 48 godzin. W wyniku obróbki termicznej alergen ulega modyfikacji i przestaje być groźny.
Dlatego ten sam produkt na surowo uczula, a ugotowany już nie.
Np. jajecznica na maśle może nie szkodzić, a zjedzenie jajka na miękko czy masła nie podgrzanego już wprowadza zamieszanie u osób uczulonych.
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #14 : 2010-01-11, 15:30:13 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile

Tylko mnie na pierwszy posiłek nie wystarczy tylko tyle tłuszczu co 50g masła bo jem ok 130g tłuszczu + zółtka. Jakbym chciał sobie zrobić tak jajecznice to byłaby z tego niezła papka Laughing a tłuszcz tak by pływał że musiałbym go jesc łyżka
      A coszkodzi zjeść do tego 150 gr chlebka orzechowego z masłem ( oczywiście solidną porcją )? - To był tylko przykład Rolling Eyes
Zapisane
RTS
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #15 : 2010-01-11, 15:57:04 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile


"admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego
Magia!  Surprised  Cool
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #16 : 2010-01-11, 16:18:20 »

Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Smile

Czy wbijasz żółtka do szklanki i potem wkładasz szklankę na gotującą się wodę? Jeszcze nigdy tego nie próbowałam, ale widziałam w telewizji jak to się robi Smile Bardzo lubię żółtka na miękko i chyba niedługo jednak zaryzykuję <pęknieciem szklanki Laughing > ten sposób.
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #17 : 2010-01-11, 16:19:22 »

czyli po wiedeńsku.

Mój tata robił mi tą potrawę. Bardzo ją lubię - jak to smaki z dzieciństwa często kształtują jadłospis po latach  Rolling Eyes
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #18 : 2010-01-11, 16:22:29 »

Blackend - proszę, opisz dokładnie jak to robił.
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #19 : 2010-01-11, 16:35:20 »

To jest mało skomplikowane  Cool

Tak jak pisała p. Teresa
Jajka gotujemy na miękko-twardo, do szklanki wrzucamy np. jedno całe i parę żółtek do tego masło, pietruszkę, sol do smaku, a potem łyżeczką mocny "miszung" i bach do "dzioba" Wink
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.05 sekund z 18 zapytaniami.