adampio
Go
|
Miedzy Swietami a Nowym rokiem postanowilem zmienic moje tradycyjne sniadanie, czyli omleta na jajka gotowane na miekko. Zjadalem jedno cale jajko i 5 zoltek, jeden chleb Waza z 50-ma gramami masla. Obiadokolacje jak zwykle tak, ze calodzienny bilans BTW byl w okolicach 1:3:0,5-1,5
Po tygodniu pokazaly sie na twarzy czerwone, podskorne plamy i swad skory w okolocach klatki piersiowej i podbrzusza. Postanowilem wiec wrocic do standardu, czyli omleta na 80 - 100 gr masla, ktory od trzech dni jjem z kasza jaglana, do pracy biore jeden chlebek Waza z 40 gr masla i 40 gr bardzo dobrego sera (BTW 1:3:0) i na obiad jak zwykle tak, ze calodzienne BTW jest w okolicach 1:3:0,5-1,5.
Rezultat jest taki, ze samopoczucie jest duzo lepsze, czerwonch plam nie ma i skora nie swedzi.
Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Z tego co piszesz, to nastąpiła reakcja organizmu na alergen. Jednak wnioski, które wysnuwasz, moim zdaniem mogą być błędne. Wystarczy tylko mała ilość alergenu, aby wywołać uczulenie. Dlatego często umyka, to naszej uwadze. Jeżeli masz takie reakcje, to na Twoim miejscu zabawiłbym się w detektywa. Alergia jest od drobin białka, a one aktywne są w stanie surowym. Jeść jeden rodzaj białka i sprawdzać reakcje. Odstęp pomiędzy próbami zrobić 48 godzinny. Surowe jajko (niedogotowane) może być przyczyną alergii.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Daniel, tez o tym myslalem. Jednak powiem Ci szczerze, ze nie mam ochoty na tego rodzaju rotacje. Stwierdzilem, ze jajko w tej formie mi nie sluzy wiec w tej formie jajka jesc nie bede. Mamy tak malo czasu, w koncu zycie jest jedno, ze nie mam czasu na zabawe w detektywa i bede jadl to co wiem, ze mi sluzy.
Ale masz racje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jerzy
Go
|
Ja miałem podobne objawy skórne najpierw swędzenie i pieczenie potem czerwienienie a w końcu łuszczenie się skóry wszystkie te objawy na twarzy i mam je okresowo do dzisiaj. Byłem na diecie Atkinsa i z powodów w/w nigdy nie ukończyłem I etapu tej diety. Mam zamiar zacząć DO w której jest mniej białka i więcej węgli niż w Atkinsie (przynajmniej w I etapie). Zawsze podejrzewałem, że te wykwity skórne to sprawka dużej ilośći białka lub alergia na mięso wieprzowe.Ale tak naprawdę to tylko domysły.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
raff75
Go
|
Ja też mam czerwone zmiany na twarzy. Skóra na całym ciele gładka i elegancka, a na gębie plamy i jakieś zmiany podskórne. Szczególnie po kąpieli i posmarowaniu oliwką lub kremem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
aga
Go
|
Ja na święta upiekłam pieguski optymalne i zauważyłm że nie cuchnie mi z ust,po świętach skończyły sie pieguski i znów zaczeło mi jechać smrodem z ust.Przedwczoraj zaczełam jeść ok (3sz) dziennie i już nie mam problemu z oddecchem.Czy ten oddech może być zwązany z zakwaszeniem, może za mało jadłam warzyw jak myślicie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
"aga" a jak dlugo jestes na diecie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
aga
Go
|
We wrześniu mineło dwa lata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
przemo
Go
|
Wniosek: smazone na masle ( tluszczu ) jaja / zoltka sa dla mojego organizmu duzo lepsze co potwierdza wczesniej przedstawiona przez Pana dr. Jana Kwasniewskiegp teorie.
A mnie smażenie na maśle nie smakuje przez zbytnie podgrzanie sie masła w czasie takiego przyzadzania jajek/ żółtek, wole wypić podgrzane (tylko roztopione) masło oddzielnie a żółtka zjeść na pół miekko. Jest to tylko kwestia zmiany smaku masła ktore mi nie odpowiada po zbytnim podgrzaniu ale nie wierze że to jest powodu oddczuwania tak szybko jakiekolwiek dolegliwości... bo co by sie działo z ludzmi ktorych dieta daleka jest od optymalnej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" czyli po wiedeńsku. Jaja należy ugotować na miękko i dać do szklanki - tu jedno łącznie z białkiem, z pozostałych same żółtka. Oraz masło. Też lubię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
przemo
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Tylko mnie na pierwszy posiłek nie wystarczy tylko tyle tłuszczu co 50g masła bo jem ok 130g tłuszczu + zółtka. Jakbym chciał sobie zrobić tak jajecznice to byłaby z tego niezła papka a tłuszcz tak by pływał że musiałbym go jesc łyżka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" "admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Daniel
Go
|
Alergen jest drobiną białka. Układ odpornościowy je rozpoznaje i w różny sposób reaguje. Reakcja może się rozpocząć już po 15 minutach i stopniowo wygasa w przeciągu 48 godzin. W wyniku obróbki termicznej alergen ulega modyfikacji i przestaje być groźny. Dlatego ten sam produkt na surowo uczula, a ugotowany już nie. Np. jajecznica na maśle może nie szkodzić, a zjedzenie jajka na miękko czy masła nie podgrzanego już wprowadza zamieszanie u osób uczulonych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Tylko mnie na pierwszy posiłek nie wystarczy tylko tyle tłuszczu co 50g masła bo jem ok 130g tłuszczu + zółtka. Jakbym chciał sobie zrobić tak jajecznice to byłaby z tego niezła papka a tłuszcz tak by pływał że musiałbym go jesc łyżka A coszkodzi zjeść do tego 150 gr chlebka orzechowego z masłem ( oczywiście solidną porcją )? - To był tylko przykład
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
RTS
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" "admin" kiedys pisal o tym, ze podczas smazenia zoltek na masle dzieje sie cos dobrego Magia!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Nie trzeba zbytnio podgrzewać masła - 1 jajko i 6-7 żółtek + 40-50 gr masła - fantastyczne "jaja w szklance" Czy wbijasz żółtka do szklanki i potem wkładasz szklankę na gotującą się wodę? Jeszcze nigdy tego nie próbowałam, ale widziałam w telewizji jak to się robi Bardzo lubię żółtka na miękko i chyba niedługo jednak zaryzykuję <pęknieciem szklanki > ten sposób.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
czyli po wiedeńsku.
Mój tata robił mi tą potrawę. Bardzo ją lubię - jak to smaki z dzieciństwa często kształtują jadłospis po latach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Blackend - proszę, opisz dokładnie jak to robił.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
To jest mało skomplikowane Tak jak pisała p. Teresa Jajka gotujemy na miękko-twardo, do szklanki wrzucamy np. jedno całe i parę żółtek do tego masło, pietruszkę, sol do smaku, a potem łyżeczką mocny "miszung" i bach do "dzioba"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|