forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-24, 09:07:29

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669724 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Obserwacje wlasnego organizmu
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Obserwacje wlasnego organizmu  (Przeczytany 18229 razy)
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #20 : 2010-01-11, 16:48:56 »

To jednak jest inna potrawa od tej, o której pisałam. Ty gotujesz jajka na miękko, wybierasz żółtka do szklanki, mieszasz z masłem i przyprawami. Ja opisałam żółtka surowe wbijane do szklanki i gotowane w szklance na wrzątku. Nazwy nie znam, ale to podobno dopiero jest pyszotka Smile Można zamiast szklanki użyć innego żaroodpornego naczynia mieszczącego się do większego garnka z wodą. Można też ubić pianę z białka i dodać żółtka, przyprawy - razem gotować we wrzątku. Na wierzch gotowej potrawy położyć masło Smile
Zapisane
Blackend
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #21 : 2010-01-11, 16:57:20 »

Nie znam tej potrawy, ale tak na mój chłopski "rozum" Wink to to żółtko zetnie się w tym wrzątku jak normalne jajko na miękko  Cool
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #22 : 2010-01-11, 17:16:27 »

Okazuje się, że ja również opisałam sposób przygotowania jajek po wiedeńsku Smile  http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aniadanie_wiede%C5%84skie


Są dwie wersje :   http://breakfast.blox.pl/2009/01/Jajko-w-szklance.html
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #23 : 2010-01-12, 12:27:56 »

Ja gotuję jajka 45-60 sek., w zależności od ich wielkości, bardzo krótko studzę ( żeby tylko się nie oparzyć ), rozbijam "przez pół", resztki surowego białka wywalam, a żółteczka pięknie same, w całości wypływają do szklanki, zanurzonej we wrzątku, prościutko na masełko, dokładam białko ścięte z 1 jajka i to by było na tyle Smile Very Happy Pyszota! Cool
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #24 : 2010-01-12, 22:38:28 »

Prawdopodobnie - to co przygotowujesz, jest szybszą i prostszą wersją jajek po wiedeńsku. Jutro spróbuję przygotować śniadanie wg ogryginalnego przepisu - surowe żółtka na wrzątek, w szklance Smile Może nie przypalę Laughing Jak przypalę, to wywalę Laughing
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #25 : 2010-01-12, 22:40:14 »

...i będziesz głodna Laughing
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #26 : 2010-01-12, 22:52:28 »

Postaram się nie przypalić Laughing Opiszę później wrażenie, które odczuje moje podniebienie Laughing  Już możesz mi zazdrościć Wink
Zapisane
adamel
Go


Email
Odp: Obserwacje wlasnego organizmu
« Odpowiedz #27 : 2010-01-12, 22:55:51 »

Życzę powodzenia Smile i już zazdroszczę Laughing
Zapisane
Strony: 1 [2] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 18 zapytaniami.