maf
Go
|
hehehe, to nie czytaj! Nie moge sie oprzec przed czytaniem. Duzo czytam. I sam zasmiecam.......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Badania sponsorowane przez producenta margaryny "Flora" wykazały, że Polacy chorują na sece, bo jedzą za dużo tłuszczów nasyconych, za mało leków na zbicie (ich zdaniem zbyt wysokiego) cholesterolu i zbyt małej ilości suplementow diety. Koenzym Q10 z tabletek pomaga a z mięsa szkodzi... Nie mają skrupułów dalej mordować (bo inaczej tego nie można nazwać) ludzi dla kasy. Dawniej ludzie nie obniżali sobie ani ciśnienia, ani cholesterolu, ani nie brali suplementów diety, a choroby wieńcowe występowały dużo rzadziej. W jaki sposób produkty jedzone prawie od zawsze mogą wywoływać nowe choroby? http://fitness.wp.pl/multimedia/galerie/go:4/art624.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, właśnie tak wdrukowano informację: "masło jest szkodliwe, a margaryna zdrowa", że każda odwrotna informacja, nie będzie przyjmowana do jaźni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czy masło można mrozić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Można.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Można.
Dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Ekonomiczniej jest mrozić masło extra, bo ma mniej wody, a partie przeznaczone do chłodzenia nie są pakowane w mleczarni tylko w pergamin, a w pergmin powleczony zewnętrznie folią aluminiową. Ona się jakoś fachowo nazywa, ale nazwa wyleciała mi chwilowo z głowy. Powiedzmy, że to gwarowo będzie: "pazłotko".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czyli że jakby masło w "pazłotku" było to do mrożenia nie treba już go w nic dodatkowego pakować?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Dokładnie tak.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Z wielu niepublikowanych, naszych przepisów kulinarnych pamiętam, że jest przepis na kotlety mielone robione jak tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=137 , ale przy formowaniu kotleta i zamiast śmietany, obtacza się mięsem kosteczkę mocno zmrożonego masła. Podczas pieczenia rozpuszczysza się ona powoli, przez co nie wypływa z mięsa, dając takim kotletom wyjątkową soczystość i maślany smak. To rarytas ze staropolskiej kuchni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
odobnie robi sie "staropolskiego" devolaja. Ale kto o tym dzis pamieta? Moze Brodnicki albo Olivier?
A to jest super jedzonko. To maslo ..hm..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
..... devolaja. Ale kto o tym dzis pamieta? .
Pewien Szef Kuchni z jadłodajni w IKEA.....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Z wielu niepublikowanych, naszych przepisów kulinarnych pamiętam, że jest przepis na kotlety mielone robione jak tu: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=137 , ale przy formowaniu kotleta i zamiast śmietany, obtacza się mięsem kosteczkę mocno zmrożonego masła. Podczas pieczenia rozpuszczysza się ona powoli, przez co nie wypływa z mięsa, dając takim kotletom wyjątkową soczystość i maślany smak. To rarytas ze staropolskiej kuchni. W przepisie nie ma o kostce masła dawanej do środka kotleta , ale spróbuję takie zrobić
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo, gdyby było w przepisie o mrożonym maśle, to przepis przestałby być "niepublikowany". Dodam tylko, że kostkę masła porcjuje się na stosownej wielkości słupki przed zamrożeniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Nie ma o kosteczce masła do faszerowania nią kotleta Może jest jeszcze inny przepis z taką opcją?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
... przy formowaniu kotleta i zamiast śmietany, obtacza się mięsem kosteczkę mocno zmrożonego masła. Podczas pieczenia rozpuszczysza się ona powoli, przez co nie wypływa z mięsa, dając takim kotletom wyjątkową soczystość i maślany smak. To rarytas ze staropolskiej kuchni.
Teresa - a to czytałaś...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Czytałam i spodziewałam się tę informację znaleźć w przepisie. Ale, masz rację, że w sytuacji jak tutaj, ona tam konieczna nie była. Przepraszam za zamieszanie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|