renia
|
Świetny artykuł...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nowe badania nad dietą Polaków... http://nowadebata.pl/2012/01/19/nowe-badania-diety-polakow-solidna-robota-czy-zwykla-fuszerka/ "Z tego co mi wiadomo, nikt z odchudzających się na diecie niskowęglowodanowej uszczerbku na zdrowiu nie doznał, a wręcz przeciwnie. Osobiście znam takich osób kilkanaście, należy do nich m.in mój mąż. Na diecie optymalnej dr Jana Kwaśniewskiego nie tylko schudł prawie 30 kg w ciągu 4 m-cy, ale również, co najważniejsze, bez farmakoterapii wyleczył się ze „skaczącego ciśnienia”."
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"...zalecenia dietetyczne dotyczące spożycia białka, zostały niedawno zmienione (4-5 lat temu). Zamiast 1-1,5 g białka/kg masy ciała aktualnie zaleca się zaledwie 0,8g/kg masy ciała." Zmiana w dobrym kierunku...ale jedna zmiana to za mało...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"Z tego co mi wiadomo, nikt z odchudzających się na diecie niskowęglowodanowej uszczerbku na zdrowiu nie doznał, a wręcz przeciwnie. Osobiście znam takich osób kilkanaście, należy do nich m.in mój mąż. Na diecie optymalnej dr Jana Kwaśniewskiego nie tylko schudł prawie 30 kg w ciągu 4 m-cy, ale również, co najważniejsze, bez farmakoterapii wyleczył się ze „skaczącego ciśnienia”. Właśnie dlatego Dieta Optymalna jest bardzo niebezpieczna dla współczesnej medycyny i farmakologii.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Może im bardzo zaszkodzić...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie pierwszy raz podziwiam odwagę wypowiedzi pani prof. Cichosz. To trudne mówić prawdę wbrew utartym opiniom naukowców na temat Diety Optymalnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Teoria ta zakłada, że dieta bogata w białka zwierzęce, ze względu na wysoką zawartość aminokwasów siarkowych prowadzi do zakwaszenia organizmu. To z kolei, powoduje wzmożone wydzielanie wapnia z moczem a w konsekwencji ubytki w fazie mineralnej kości. Jednakże białka, również zwierzęce, charakteryzują się dużą pojemnością buforową, dzięki czemu wysoka zawartość aminokwasów siarkowych nie prowadzi do zakwaszenia organizmu oraz do utraty wapnia z kości. " Czyli białko zwierzęce nie zakwasza...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Nie pierwszy raz podziwiam odwagę wypowiedzi pani prof. Cichosz. To trudne mówić prawdę wbrew utartym opiniom naukowców na temat Diety Optymalnej.
ale nie ma nic o rotacji mlecznych Widac,źe czytala 'Kwasniewskiego'. Wiedzialem,ze PUFA zwieksza zapotrzebowanie na antyoksydanty,ale ze az tak znacznie 100x. Fajna ciekawostka.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Wysłałam ten artykuł prof. Cichosz mojemu Profesorowi z UG. Po co oni mają się głowić na sympozjach naukowych nad problemem - skąd się bierze spadek poziomu nauczania? - jak mogą mieć gotową odpowiedź...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Renia dublujesz Molcię? PS nie chce mi się już dziś zajrzeć do tabel, bo coś mi te krótkołańcuchowe, nasycone, niezdrowe tłuszcze zwierzęce z kokosa nie pasują. Masło i owszem ma krótkołańcuchowe nasycone i nienasycone, ale kokos? Jutro sobie popatrzę w Szczygła.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie pierwszy raz biorę linki z DD... Nie ważne "gdzie", tylko "co"...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
No, ale jakże tak. Moluś się naszukała po sieci, a Ty tak gotowca wstawiasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I dobrze!
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A ten o kokosie i włosach też wstawisz, bo ciekawy jest? Tylko w linkach wewnętrznych linkach "404" wychodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|