adampio
Gość
|
Kocham ta zupe, wiem, ze kazdy ja potrafi zrobic, ale jak dostalem kiszone ogorasy od mamy to o niczym innym nie myslalem. Zupa jest super. Robie ja bardziej po goralsku niz po nizinnemu dlatego moze byc ciekawa.
Zaczynam od:
-wyciagniecia z zamrazarki 1-1,5 kg zeberek, dobrych z duza iloscia miesa, najlepiej z duzej, 150 kg swini, hahahahaa - jak te sie rozmroza, wlewam do garnka 2 litry wody, po zagotowaniu dodaje dwie kostki bulionu wolowego - obieram 3 duze pietruszki. Kocham pitruszki nadaja zupie slodkosci - 5 marchewek, tez daja slodkosci - cwiarte selera - 6 ziemniakow - wszystkie warzywa ( minus ziemniaki ) kroje wmniejsza kostke - ziemniaki kroje w wieksza kostke
Jak juz woda sie zagotuje dodaje dwie kostki bulionowe. Nastepnie wkladam zeberka, ktore sie gotuja do godziny. Wszystko zalezy od wielkosci i "miesistosci" zeberek. Jak juz te sa ugotowane wyciagam zeberka i dodaje wazywa na 20 min. Teraz ucieram na grubej tarce 800 gr ogorkow, jest ich okolo 6-8 sztuk. Te utarte ogorki smaze na ( okolo 100- 150 gr ) smalcu az beda miekkie Jak juz wywar z warzywami jest gotowy, odlewam z garnka kubek, okolo 250 ml wywaru wlasnie do kubka i "chowam" Nastepnie dodaje do ogorkow latem zamrozony koper, dwie lyzki, nie lyzeczki oraz majeranek Smaze dalej ogorki z tymi przyprawami Teraz dodaje usmazone ogorki do wywaru Smakuje, jesli za malo kwasny-a pewnie jest dolewam garnuszek soku ze sloika Smakuje. Jest za kwasny mam w dalszym ciagu garnuszek wywaru, ktory moge dolac. Znajac polskie podniebienie, nie bedzie potrzebny.......ale macie. Teraz juz nic innego nie pozostalo jak wlozyc wczesniej ugotowane mieso w duzych kawalkach, najlepiej z koscia i czekac do jutra.
Ja podaje to tak:
Na moj talezklade 50 gr masla Zalewam to zupa ze wszystkimi warzywami, klade lyzke smietany 36 % na srodek zupy,ktora mieszam dokladnie i na to klade takie potrojne zeberko ze 150 kg-owej swini. UHM PALCE LIZAC.
Jeden talez-trzy dania.
Wyliczanka jest latwa ( na oko ):
B (25 gr ):z miesa okolo 150 gr zeberek z kochanymi chrzastkami T (40 gr) : z masla 50 gr W ( 15 gr): z w rzyw okolo 150 gr
BTW gdzies w okolicach 1:1,8: 0,7 ?
Nalezy dodac do dziennego bilansu a zupa, ze hohohohohoho...przegoralska
|