forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2024-11-28, 16:41:24

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669819 wiadomości w 4061 wątkach; wysłane przez 34 użytkowników
Najnowszy użytkownik: root
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Zupa ogorkowa z wkladka
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zupa ogorkowa z wkladka  (Przeczytany 8202 razy)
adampio
Gość


Email
Zupa ogorkowa z wkladka
« : 2010-01-11, 22:59:10 »

Kocham ta zupe, wiem, ze kazdy ja potrafi zrobic, ale jak dostalem kiszone ogorasy od mamy to o niczym innym nie myslalem. Zupa jest super.
Robie ja bardziej po goralsku niz po nizinnemu dlatego moze byc ciekawa.

Zaczynam od:

-wyciagniecia z zamrazarki 1-1,5 kg zeberek, dobrych z duza iloscia miesa, najlepiej z duzej, 150 kg swini, hahahahaa
- jak te sie rozmroza, wlewam do garnka 2 litry wody, po zagotowaniu dodaje dwie kostki bulionu wolowego
- obieram 3 duze pietruszki. Kocham pitruszki nadaja zupie slodkosci
- 5 marchewek, tez daja slodkosci
- cwiarte selera
- 6 ziemniakow
- wszystkie warzywa ( minus ziemniaki ) kroje wmniejsza kostke
- ziemniaki kroje w wieksza kostke

Jak juz woda sie zagotuje dodaje dwie kostki bulionowe.
Nastepnie wkladam zeberka, ktore sie gotuja do godziny. Wszystko zalezy od wielkosci i "miesistosci" zeberek.
Jak juz te sa ugotowane wyciagam zeberka i dodaje wazywa na 20 min.
Teraz ucieram na grubej tarce 800 gr ogorkow, jest ich okolo 6-8 sztuk.
Te utarte ogorki smaze na  ( okolo 100- 150 gr ) smalcu az beda miekkie
Jak juz wywar z warzywami jest gotowy, odlewam z garnka kubek, okolo 250 ml wywaru wlasnie do kubka i "chowam"
Nastepnie dodaje do ogorkow latem zamrozony koper, dwie lyzki, nie lyzeczki oraz majeranek
Smaze dalej ogorki z tymi przyprawami
Teraz dodaje usmazone ogorki do wywaru
Smakuje, jesli za malo kwasny-a pewnie jest dolewam garnuszek soku ze sloika
Smakuje. Jest za kwasny mam w dalszym ciagu garnuszek wywaru, ktory moge dolac.
Znajac polskie podniebienie, nie bedzie potrzebny.......ale macie.
Teraz juz nic innego nie pozostalo jak wlozyc wczesniej ugotowane mieso w duzych kawalkach, najlepiej z koscia i czekac do jutra.

Ja podaje to tak:

Na moj talezklade 50 gr masla
Zalewam to zupa ze wszystkimi warzywami, klade lyzke smietany 36 % na srodek zupy,ktora mieszam dokladnie i na to klade takie potrojne zeberko ze 150 kg-owej swini. UHM PALCE LIZAC.

Jeden talez-trzy dania.

Wyliczanka jest latwa ( na oko ):

B (25 gr ):z  miesa okolo 150 gr zeberek z kochanymi chrzastkami
T (40 gr) : z  masla 50 gr
W ( 15 gr): z w rzyw okolo 150 gr

BTW gdzies w okolicach 1:1,8: 0,7 ?

Nalezy dodac do dziennego bilansu a zupa, ze hohohohohoho...przegoralska
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Płeć: Kobieta
wiadomości: 72260


Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #1 : 2010-01-11, 23:08:36 »

"adampio" dzięki  Very Happy To jest telepatia  Wink bo ja planowałam w tym tygodniu ogĂłrkową zrobić. Trochę modernizacji przepisu nie zaszkodzi.
Po tym przepisie znowu pójdę głodna spać.. Laughing
Zapisane

Rudka
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #2 : 2010-01-12, 03:37:06 »

Nierozumiem -po co Ty te ogĂłrki smazysz????? za duĹźo ewangelli
  ja na koniec gotowania  wsypuje uprzednio utarte na tarce .
 
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #3 : 2010-01-12, 07:17:49 »

Tak, ale moje sa miekkie, rozplywaja sie w ustach, hmmmm
Zapisane
akazah
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #4 : 2010-01-12, 09:46:48 »

brzmi cudownie.... uwielbiam zupkę ogórkową Smile
Zapisane
Rudka
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #5 : 2010-01-12, 23:37:02 »

Kobiety nie lubią miękkich i rozpływających się w ustach.
   No ale kaĹźdy ma swĂłj sposĂłb aby podniebieniu dogodzić
Zapisane
Teresa Stachurska
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #6 : 2010-01-12, 23:39:36 »

Kobiety nie lubią miękkich i rozpływających się w ustach.
   No ale każdy ma swój sposób aby podniebieniu dogodzić


Fajna genealizacja Smile  Ja akurat lubię dania delikatne w smaku i formie.
Zapisane
adamel
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #7 : 2010-01-12, 23:40:57 »

Ło matko z córką, czy tu żaden temat na poważnie nie przejdzie? Shocked Laughing Mr. Green
Zapisane
adamel
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #8 : 2010-01-12, 23:42:26 »

To miało być a propos postu Rudki Rolling Eyes
Zapisane
Opal
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #9 : 2010-01-13, 08:49:45 »

Ło matko z córką, czy tu żaden temat na poważnie nie przejdzie? Shocked Laughing Mr. Green

W każdym poważnym temacie wkładka powinna być Laughing Wink
Zapisane
akazah
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #10 : 2010-01-13, 12:54:14 »

adampio - ta zupa wychodzi bardzo gęsta??? właśnie ją gotuje.....spożytkuje jutro tak jak radzisz..... ale już wiem że będzie pychotka....
zresztą wszystkie Twoje przepisy są REWELACYJNE!!!!!!!!!
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: Zupa ogorkowa z wkladka
« Odpowiedz #11 : 2010-01-13, 13:44:00 »

adampio - ta zupa wychodzi bardzo gęsta??? właśnie ją gotuje.....spożytkuje jutro tak jak radzisz..... ale już wiem że będzie pychotka....
zresztą wszystkie Twoje przepisy są REWELACYJNE!!!!!!!!!


Jezeli jest za gesta a masz wode z ogorkow to dolej. jezeli  nie masz wody z ogorkow to dolej troche zwyklej wody.
Ale poczekaj troche bo surowe warzywa sa objetosciowo troche wieksze, po ugotowaniu zmniejsza swoja objetosc.
 Jak powiedzialem dolej na koncu troce wody do takiej gestosci jaka lubisz.
Zapisane
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.038 sekund z 20 zapytaniami.