akazah
Go
|
dzisiaj na obiadek zrobiłam dorsza z warzywami.... ogólnie lubię bardzo ryby, a dorsz bardzo mi smakuje Składniki: 2 pietruszki ok. 120 gr marchew 100 gr. brokuł 140 gr. smalec 50 gr ziemniaki 300 gr masło 130 gr filet z dorsza 350 gr 50 gr smalcu Jarzyny poszatkowałam na grubych oczkach i usmażyłam na maśle. Pokroiłam brokuł i dodałam do jarzyn. To dusiłam pod przykryciem do miękkości. Międzyczasie obrałam i pokroiłam ziemniaki w talarki i usmażyłam na smalcu. Po usmażeniu ziemniaczków włożyłam je do jarzyn z całym smalcem, który był na patelni. Przyprawiłam do smaku. Filet z dorsza przyprawiłam i usmażyłam na smalcu bez panierki, chwilę dusząc pod przykryciem. BTW całej potrawy w 100 gr B:15.8 T: 30.84 W. 9.7 Nie wiem czy dobrze są obliczone te proporcje, gdyż jest to moja pierwsza potrawa w której sama ustaliłam BTW. Do tej pory korzystałam z gotowych przepisów, zarówno waszych jak i z książki kucharskiej. Oceńcie i napiszcie czy ewentualnie byście coś zmienili.... pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Rybe usmazylbym na masle z dodatkiem odrobiny oleju z oliwek a zimniaki smazylbym na smalcu.
Usmazonych ziemniakow nie dodalbym do warzyw a podal obok warzyw na talerzu.
Wowczas tez jest latwiej wyliczyc BTW w zaleznosci od tego ile czego zjadlas.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
dziękuję za radę danie wyszło - w moim odczuciu - bardzo dobre, jeśli ktoś lubi tego typu dania
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Ja tam wolę halibuta...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja - węgorza. Jedyna ryba, którą lubię. Potem śledź i makrela wędzona. Od biedy lin. W kolejności troć i halibut. I to by było na tyle. Jednak rzadko. Węgorz za drogi, a pozostałe są tak lubiane, że może ich... nie być
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
A ja najbardziej lubie rybę co się filet nazywa Na święta zawsze jem fileta bo u mnie ważna jest tradycja
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Coraz trudniej o prawdziwe filety. Te obecne mają najczęściej dużo ości.. Widocznie jest to gatunek na wymarciu.. Chyba jedynie mintaje mrożone w kostkach są bez ości. No i panga której już nie kupujemy.. trochę poczytałam na temat jej hodowli..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adamel
Go
|
Ja - węgorza. Jedyna ryba, którą lubię. Potem śledź i makrela wędzona. Od biedy lin. W kolejności troć i halibut. I to by było na tyle. Jednak rzadko. Węgorz za drogi, a pozostałe są tak lubiane, że może ich... nie być Fajnie, preferencje mamy podobne, tylko, że mogę sobie o świeżym węgorzu tylko pomarzyć, aczkolwiek jego smak mnie zniewala, mimo ubiegu lat Śledź, makrela - absolutnie OK. Suma sumarum zostaje mi tylko to, co mogę 500 km od morza kupić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Z ryb najbardziej lubie tluste zeberka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Z ryb najbardziej lubie tluste zeberka Mój mąż twierdzi, że z ryb najbardziej lubi rypAnie Ja uwielbiam tłuste karpie, solone śledzie, wędzone makrele, pstrągi, wędzone węgorze, dorsze - mniam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Mój mąż twierdzi, że z ryb najbardziej lubi rypAnie Ja uwielbiam tłuste karpie, solone śledzie, wędzone makrele, pstrągi, wędzone węgorze, dorsze - mniam. to tak jak ja:)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Swoją drogą te tłuste żeberka z warzywami będą też świetne, albo i lepsze
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jakbyś Reniu była po obiedzie to byś nie zgłodniała po poście... Post jako wypowiedź mógłby się chociaż inaczej odmieniać żeby nie kojarzyć się z nie jedzeiem
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja lubię dwuznaczne wypowiedzi - każdy może sobie wybrać tą, która mu bardziej odpowiada..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wracając do ryb, to przynajmniej mi, smakują dużo bardziej zimą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Wracając do ryb, to przynajmniej mi, smakują dużo bardziej zimą.
W takim razie, dla zaspokojenia głodu polecam ulubioną rybę mojego męża. Mnie też smakuje i to przez cały rok
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
I można poważnie? Moja ryba wyjechała.. O przeciwwskazaniach na Diecie Optymalnej nie czytałam Sprawdzisz smak jak ryba wróci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|