forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 17:17:02

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Lody Optymalne
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Lody Optymalne  (Przeczytany 52245 razy)
kangur
Go


Email
Lody Optymalne
« : 2010-01-21, 11:14:00 »

W Au jest piorunsko garaco. Do schladzania sie robie lody optymalne (przepis 598 z Ksiazki Kucharskiej JK i TK).
Po wyjeciu z zamrazalnika sa bardzo twarde. Co nalezaloby dodac do tych lodow aby nie byly takie twarde?
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #1 : 2010-01-21, 14:29:28 »

Żeby spulchnić masę lodową trzeba podczas zamrażania cały czas ją mieszać dostarczając powietrze, sa do tego odpowiednie maszyny Sad ale takim domowym sposobem poprawienia konsystencji lodów optymalnych jest wcześniejsze ubicie śmietany użytej do wyrobu tychże lodów Wink powodzenia w eksperymentach Wink
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #2 : 2010-01-23, 09:38:23 »

jja nawet nie zamrażam tylko jem prosto z mixera w postaci takiego shake'ya

ale te lody dają " kopa " zawsze mam po nich ochotę na wysiłek fizyczny co też wczoraj uczyniłam ....
-15 C na dworze a ja poszłam biegać ze swoim pieskiem  wieczorem ,komu by się chciało? hehe
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #3 : 2010-01-23, 11:05:38 »

jja nawet nie zamrażam tylko jem prosto z mixera w postaci takiego shake'ya
Jak jest tak zimno jak w Polsce, to po co wstawiac je do lodowki. Ale jak jest na dworze +36C, to mozna zjesc jedna porcje jako shake-a, a reszte trzeba poporcjowac i wstawic do zamrazalnika.
Wlasnie wyjalem z zamrazalnika i sie odmrazaja. Przed zjedzeniem dodam do nich troche whiski.
Zapisane
dejzi9
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #4 : 2010-01-23, 19:23:24 »

najbardziej wkurza mnie fakt że po dodaniu żółtek ubita piana natychmiast się rozrzedza  Confused
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #5 : 2012-04-23, 16:38:18 »

Zrobiłam lody z połączenia dwóch przepisów - z Książki Kucharskiej - z przepisu 598 i ze śmietanki bitej pól na pół.

Czyli łącznie dałam 1 l śmietanki 30%, pół szklanki cukru i aromat waniliowy.
Mieszałam żółtka (5 sztuk) z cukrem i śmietanką (0,5l) aż zaczęła się ta masa lekko gotować i robić gęsta. Przy stygnięciu gęstniała jeszcze bardziej, tak, że była konsystencji troszkę rzadszej niż budyń. Drugie pół litra śmietanki zmiksowałam na sztywno i połączyłam z ostudzonym "budyniem". Było pyszne już przed zamrożeniem.  Cool

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aabeae0cde80a3fb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fe21bab1099c231.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7aa0fbab6603d417.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6daab5202046e61a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc83960e38dee0b5.html
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #6 : 2012-04-23, 16:51:43 »

W składzie nie wymieniłam 5 żółtek, chociaż przy sposobie wykonania je wyszczególniłam.

Trochę przy rozlewaniu mi się naciapało... Cool

B: T: W wynosi 1: 8,6: 3,4                     

W 100g lodów jest białka 3,7g, tłuszczu 32,5g a węglowodanów 12,9g
Zapisane

fewa
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #7 : 2012-04-23, 17:33:52 »

Zjadłoby się......fajne pojemniczki na lody.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #8 : 2012-04-23, 17:44:19 »

Zamówiłam stąd... http://www.ceneo.pl/7711513  Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #9 : 2012-04-23, 18:36:34 »


Dzieciaki już są po degustacji tych lodów. Lody dostały od nich najwyższą notę. Jedno jest pewne, że dzieci ocena jest szczera, czasami do bólu... Laughing
Łatwo się te lody wyjmuje po uprzednim zanurzeniu w strumieniu ciepłej wody...
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #10 : 2012-04-23, 18:38:03 »

Aby było uczciwie, to dodam jeszcze, że pomysł z pojemniczkami jest Blackenda a z ciepłą wodą Admina... Cool Laughing
Zapisane

zofijeczka
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #11 : 2012-04-24, 08:48:14 »

Ja lody robię w dzieży mrożącej cały czas mieszającej masę [podczas tego procesu masa zwiększa swoją objętość ok 2x].
Mimo to po wyjęciu z zamrażalnika są twarde. [prawdopodobnie sam proces głębokiego zamrażania też powinien odbywać się z mieszaniem Smile]
Rozwiązaniem jest u mnie:
Trzymanie lodów podzielonych na porcje - w pojemniczkach po serkach mascarpone (tych 250g). [tu akurat jednorazowa porcja dla 2 osób]
Przed jedzeniem wyjmuję je i daję im się trochę ogrzać.

Ja do lodów z przepisu 598 dodaję garść mieszanki orzechów i czekolady przepisu na przysmak orzechowy [607]
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #12 : 2012-04-24, 09:02:11 »

a po jaka cholere  wy te lody gotujecie? ja miksuje zoltka z cukrem na zimno i osobno smietane, potem lacze  i gotowe do chlodni - lody sa  pulchniutkie i smaczne - smacznego ! Cool
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #13 : 2012-04-24, 09:51:08 »

a po jaka cholere  wy te lody gotujecie?

Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek.  Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #14 : 2012-04-24, 09:53:54 »

Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #15 : 2012-04-24, 10:04:25 »

a po jaka cholere  wy te lody gotujecie?

Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek.  Very Happy

dolem i tak poleci wczesniej czy pozniej,istotna jast jedynie konsystencja,natomiast warto zabezpieczyc gore Laughing smietane tez gotuj  bo umrzesz  Laughing Wink
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #16 : 2012-04-24, 10:09:55 »

Śmietany się nie da ugotować niestety, bo się serwatka wytrąci.
No chyba, że paschę się robi - to jak najbardziej!  Very Happy
Zapisane
temida135
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #17 : 2012-04-24, 11:53:45 »

Parę lat temu kupiłam maszynkę do produkcji lodów - super rzecz
Najbardziej cieszą się wnuki... przygotowują  je sami.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #18 : 2012-04-24, 12:07:35 »

Jaką ilość lodów w tej maszynce możesz zrobić? Ma ona funkcję zamrażania też? Jeszcze nie wiem czy kupię takie "coś", ale chciałabym się zorientować, które maszynki ewentualnie najbardziej opłaca się kupić...
Zapisane

wisienka
Go


Email
Odp: Lody Optymalne
« Odpowiedz #19 : 2012-04-24, 12:12:04 »

a po jaka cholere  wy te lody gotujecie?

Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek.  Very Happy

Jak ja robiłam ostatnio lody dając surowe żółtka, to aby właśnie i górą i dołem nie leciało, to wrzuciłam jajka na chwilkę na wrzątku, tylko wcześniej wyjęłam je z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i nie pękły podczas sparzenia.Z tego co wiem, salmonella znajduje sie tylko na skorupce a nigdy w jajku.Więc wystarczy chyba tylko sparzyć jaja wrzątkiem i po kłopocie.Jeśli się mylę to mnie poprawcie ...
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 19 zapytaniami.