kangur
Go
|
W Au jest piorunsko garaco. Do schladzania sie robie lody optymalne (przepis 598 z Ksiazki Kucharskiej JK i TK). Po wyjeciu z zamrazalnika sa bardzo twarde. Co nalezaloby dodac do tych lodow aby nie byly takie twarde?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Żeby spulchnić masę lodową trzeba podczas zamrażania cały czas ją mieszać dostarczając powietrze, sa do tego odpowiednie maszyny ale takim domowym sposobem poprawienia konsystencji lodów optymalnych jest wcześniejsze ubicie śmietany użytej do wyrobu tychże lodów powodzenia w eksperymentach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
jja nawet nie zamrażam tylko jem prosto z mixera w postaci takiego shake'ya
ale te lody dają " kopa " zawsze mam po nich ochotę na wysiłek fizyczny co też wczoraj uczyniłam .... -15 C na dworze a ja poszłam biegać ze swoim pieskiem wieczorem ,komu by się chciało? hehe
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kangur
Go
|
jja nawet nie zamrażam tylko jem prosto z mixera w postaci takiego shake'ya
Jak jest tak zimno jak w Polsce, to po co wstawiac je do lodowki. Ale jak jest na dworze +36C, to mozna zjesc jedna porcje jako shake-a, a reszte trzeba poporcjowac i wstawic do zamrazalnika. Wlasnie wyjalem z zamrazalnika i sie odmrazaja. Przed zjedzeniem dodam do nich troche whiski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
dejzi9
Go
|
najbardziej wkurza mnie fakt że po dodaniu żółtek ubita piana natychmiast się rozrzedza
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
W składzie nie wymieniłam 5 żółtek, chociaż przy sposobie wykonania je wyszczególniłam. Trochę przy rozlewaniu mi się naciapało... B: T: W wynosi 1: 8,6: 3,4 W 100g lodów jest białka 3,7g, tłuszczu 32,5g a węglowodanów 12,9g
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fewa
Go
|
Zjadłoby się......fajne pojemniczki na lody.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Dzieciaki już są po degustacji tych lodów. Lody dostały od nich najwyższą notę. Jedno jest pewne, że dzieci ocena jest szczera, czasami do bólu... Łatwo się te lody wyjmuje po uprzednim zanurzeniu w strumieniu ciepłej wody...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
zofijeczka
Go
|
Ja lody robię w dzieży mrożącej cały czas mieszającej masę [podczas tego procesu masa zwiększa swoją objętość ok 2x]. Mimo to po wyjęciu z zamrażalnika są twarde. [prawdopodobnie sam proces głębokiego zamrażania też powinien odbywać się z mieszaniem ] Rozwiązaniem jest u mnie: Trzymanie lodów podzielonych na porcje - w pojemniczkach po serkach mascarpone (tych 250g). [tu akurat jednorazowa porcja dla 2 osób] Przed jedzeniem wyjmuję je i daję im się trochę ogrzać. Ja do lodów z przepisu 598 dodaję garść mieszanki orzechów i czekolady przepisu na przysmak orzechowy [607]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
a po jaka cholere wy te lody gotujecie? ja miksuje zoltka z cukrem na zimno i osobno smietane, potem lacze i gotowe do chlodni - lody sa pulchniutkie i smaczne - smacznego !
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
a po jaka cholere wy te lody gotujecie?
Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
a po jaka cholere wy te lody gotujecie?
Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek. dolem i tak poleci wczesniej czy pozniej,istotna jast jedynie konsystencja,natomiast warto zabezpieczyc gore smietane tez gotuj bo umrzesz
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Śmietany się nie da ugotować niestety, bo się serwatka wytrąci. No chyba, że paschę się robi - to jak najbardziej!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
temida135
Go
|
Parę lat temu kupiłam maszynkę do produkcji lodów - super rzecz Najbardziej cieszą się wnuki... przygotowują je sami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jaką ilość lodów w tej maszynce możesz zrobić? Ma ona funkcję zamrażania też? Jeszcze nie wiem czy kupię takie "coś", ale chciałabym się zorientować, które maszynki ewentualnie najbardziej opłaca się kupić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
wisienka
Go
|
a po jaka cholere wy te lody gotujecie?
Przeważnie po to, aby po konsumpcji nie leciało i górą i dołem, czyli tak na wszelki wypadek. Jak ja robiłam ostatnio lody dając surowe żółtka, to aby właśnie i górą i dołem nie leciało, to wrzuciłam jajka na chwilkę na wrzątku, tylko wcześniej wyjęłam je z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i nie pękły podczas sparzenia.Z tego co wiem, salmonella znajduje sie tylko na skorupce a nigdy w jajku.Więc wystarczy chyba tylko sparzyć jaja wrzątkiem i po kłopocie.Jeśli się mylę to mnie poprawcie ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|