Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Lody Optymalne (Przeczytany 52193 razy)
|
RafałS
|
Na naukę nigdy nie jest za późno. Trzymam kciuki!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Trzymam kciuki za niego... Tak jest. A nawet się zaczynam martwić, bo to stare chłopisko, a jeszcze na dobrychdzieciach w profilu ma że student! Wieczny, czy jak? Pewnie studiuje dogłębnie...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Na naukę nigdy nie jest za późno. Trzymam kciuki! No to jest nas dwóch, co trzyma kciuki za Hanniusia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Lody jagodowe jakie są każdy widzi. Poprzednie- śmietankowe, skończyły się, więc rad nie rad pogalopowałem do lasu po "nowalijki". Tym bardziej, że okoliczności przyrody zachęcają do takiej formy posilania się. Obecnie, w zasięgu mojego wzroku , nikt nie garnie się do konsumpcji czegokolwiek, więc jest szansa, że lody starczą na dłużej. A jeśli nie starczą, to na takim paliwie ... znowu w las.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Zrobiłam lody z połączenia dwóch przepisów - z Książki Kucharskiej - z przepisu 598 i ze śmietanki bitej pól na pół. Czyli łącznie dałam 1 l śmietanki 30%, pół szklanki cukru i aromat waniliowy. Mieszałam żółtka (5 sztuk) z cukrem i śmietanką (0,5l) aż zaczęła się ta masa lekko gotować i robić gęsta. Przy stygnięciu gęstniała jeszcze bardziej, tak, że była konsystencji troszkę rzadszej niż budyń. Drugie pół litra śmietanki zmiksowałam na sztywno i połączyłam z ostudzonym "budyniem". Było pyszne już przed zamrożeniem. na liter daje 15 żółtek, wychodzą przepyszne śmietankowe - ale korzystam z tortowej 36 . Jedyne '' gotowanie '' to podgrzewanie żółtek przy ubijaniu ) > wszystko później się miesza ( także w zamrażarce , aby napowietrzyć ) wszelkie polewy pasują do śmietankowych ( owocowe , żółtkowe , czekoladowe itp ) zetrzyj czekoladę i dodaj przed zamrożeniem i straciatella
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
|