Strony: 1 [2] 3
|
|
|
Autor
|
Wtek: Zróżnicowanie białek, jak ustalić poprawność wchłaniania białek (Przeczytany 87694 razy)
|
admin
Go
|
litosci... Zeniu litości... Pan Prof. Lutz napisał i opublikował: http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=802PS kiedyś pewien fanatyk "niskowęglowodanówki" po przeczytaniu tego tekstu zapytał: "A czemu Kwaśniewski pisze o sobie w trzeciej osobie?" -
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
zenon
Go
|
Nie wiedzialem, ze prof. Lutz umie po polsku. PS kiedys pewien fanatyk "niskoweglowodanowki" po przeczytaniu tego tekstu zapytal: "A czemu Kwasniewski pisze o sobie w trzeciej osobie?" - :lol: moglbys podac linki do takiej wypowiedzi? Albo nie, "renia" znajdzie. "renia", to jest Twoja misja, znajdz prosze takie wypowiedzi "pewnego fanatyka >niskoweglowodanowki<", no bo chyba nie sugerujesz, ze "admin" moze mowic nieprawde, mylic sie... a wiec - do dziela. Ja znalazlem jedynie "cus" takiego: http://dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=76459#76459http://dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?p=76468#76468PS. "admin" - swoja droga "obcykany" jestes jesli chodzi o forum DD. No i wole Cie w innych "garniturach", jakis taki milszy wtedy jestes Ale... KMWTW
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Zeniu litości..., "Cytując" Filonkę - "Wez nie rznij glupa"... PS btw ... KMWTW a do tego WSCWD...
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Albo nie, "renia" znajdzie. "renia", to jest Twoja misja, znajdz prosze takie wypowiedzi "pewnego fanatyka >niskoweglowodanowki<", no bo chyba nie sugerujesz, ze "admin" moze mowic nieprawde, mylic sie... a wiec - do dziela.
"Zenek" - a kim Ty jesteś, żeby wydawać mi rozkazy?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Albo nie, "renia" znajdzie. "renia", to jest Twoja misja, znajdz prosze takie wypowiedzi "pewnego fanatyka >niskoweglowodanowki<"..
Co mnie obchodzą problemy pewnego fanatyka..
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Doktor Kwaśniewski w zupełności dobrze to opisuje. Ja przestałem już rozmawiać o DO z ludźmi ponieważ stwierdziłem że jest to prawdopodobnie dieta dla wybranych ale myślących ludzi. Myśleć i wyciągać wnioski z jej dobrodziejstw. Ja to zastosowałem i jestem bardzo zadowolony Podpisuję się pod słowami "jerzy555" PS. "Zenek"..Ja znalazłam - nie muszę szukać..
|
|
|
|
|
|
|
zenon
Go
|
Zeniu litosci..., "Cytujac" Filonke - "Wez nie rznij glupa"... Czy to aby na pewno ja rzne glupa? PS btw ... KMWTW Dokladnie KMWTW, czyli dla niezorientowanych "Kto Ma Wiedziec Ten Wie". Ja wiem, i Ty wiesz OCB Przy czym nie uwazam by w tym bylo cos zlego, dlatego nie konkretyzuje, bo wole by bylo tak niz wcale. Wiesz co mam na mysli PS. Co do Lutza i listu: Nie wykluczam, ze takowy istnieje. Ponoc Lutz byl (byc moze nadal jest) zafascynowany DO i zjawiskiem jakie kilka ladnych lat temu mialo miejsce w Polsce. Z jego punktu widzenia moglo to wygladac na wielka rewolucje. Nie sadze by mial pojecie o skali zjawiska. Z perspektywy Londynu - zwazywszy, ze docieral dov niego skrajnie subiektywny, jednostronny przekaz - moglo to wygladac jakby polowa Polski byla na DO. Watpie by dotarly do niego informacje o raczyskach i roznych innych chorobach, ktore u niektorych po latach sie ujawnily. Podobnie jest z Barrym Groves'em - on tez jest zafascynowany osoba JK, powtarza po nim rozne tezy zupelnie ich nie weryfikujac. Nawet te kontrowersyjne. Zwykly autorytaryzm. W ten sposob ciezko isc naprzod i dokonac prawdziwego postepu. W ten sposob nie stworzy sie rzetelnych podstaw teoretycznych swoich zalecen. No ale cytujac "klasyka": "to nie moj problem" Co do listu - nie zobacze oryginalu to nie uwierze. A jak zobacze i sam przetlumacze, to swiatopogladowo nic to u mnie nie zmieni. Byc moze jedynie Lutz straci u mnie citke szacunku za dawanie swojego weksla w zasadzie "in blanco" bo przeciez nie moze tak na prawde wiedziec co konkretnie poswiadczyl swoim nazwiskiem. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
zenon
Go
|
Albo nie, "renia" znajdzie. "renia", to jest Twoja misja, znajdz prosze takie wypowiedzi "pewnego fanatyka >niskoweglowodanowki<", no bo chyba nie sugerujesz, ze "admin" moze mowic nieprawde, mylic sie... a wiec - do dziela.
"Zenek" - a kim Ty jestes, zeby wydawac mi rozkazy? "renia", a jednak powstal w Tobie jakis dysonans. I to cos wewnatrz jest na tyle silne, intensywne, ze odpisalas mi az 3 razy... Coz to takiego, hm? Sprobujmy jeszcze raz: czy "admin" napisal prawde, czy nieprawde w blachej skad inad kwestii wpisu "pewnego fanatyka niskoweglowodanowki". Czy "admin" moze sie mylic, czy jest to niemozliwe?
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
"Zenon" wybrałeś nieadekwatny cytat. Ja nie pisałam, że "admin" nie może się mylić (Ty tak napisałeś), tylko napisałam, że wierzę dr Kwaśniewskiemu i "adminowi", że nas nie okłamują (co do stosowania DO przez prof. Lutza).
A dysonans mój jest spowodowany podziwem co do prowadzonej przez Ciebie misji odciągania ludzi od DO.
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
a co z żelatyną ? jak liczyć z niej białko i mam jeszcze jedno pytanie mianowicie czy żelatynę wieprzową można traktować jako skoncentrowany kolagen? czy jednak trzeba gotować i pić wywary kolagenowe z nóżek czy też ze skórek wieprzowych ?
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
dziękuję za link ale proszę mi powiedzieć jeszcze czy jednak ta żelatyna jest też dobrym źródłem kolagenu?
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Nie jest Polecam forumową przeglądarkę hint: żelatyna - autor "Toan", "Admin"
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Witam,
Jakoś nie znalazłem w tym temacie odpowiedzi. Skoro, są różne rodzaje mięs, to zawierają w sobie różne białka. Człowiek potrzebuje jakiegoś garnituru białek do swojego poprawnego funkcjonowania. Stąd pojawia się pytanie jakie mięsa jeść, ewentualnie w jakich proporcjach ? Czy na przykład zjadając 4 żółtka dziennie i wątróbkę wieprzową 2 razy w tygodniu dostarczę organizmowi wszystkich białek jakie on potrzebuje ? Jak stworzyć taki prawidłowy, garnitur białek dla zdrowego człowieka ?
I kolejna kwestia. Mamy w sobie jakiś garnitur bakterii trawiących/enzymów/czego tam jeszcze, które przez lata chodowaliśmy/dostaliśmy od natury. Dostarczamy organizmowi przykładowe 50 g zółtka ( połykając ). Skąd mogę wiedzieć, że wszystkie potrzebne białka z żółtka zostały wchłonięte ( poprzez trawienie ) ? Jaką mam pewność, że jedząc 50g żółtka organizm wybierze 50%, 60% 100% białek ? Czy to zależy od moich bakterii/enzymów ? Czy jedyne kryteria oceny to samopoczucie i objawy/brak objawów jakiejś choroby ? Jak to się ma do zaleceń dr Kwasniewskiego ? Skoro dorosły człowiek nie powienien zjadać białka od 30g do 50g to jaką mam pewność, że jedząc akurat tyle białka zostanie to wchłonięte i prawidłowo wykorzystane przez organizm ?
Zna ktoś odpowiedź, na powyższe pytania.
... mam takie szczescie,ze lubie eksperymentowac i to na sobie.I zauwazylam ze najwartosciowsze pozywienie i to takie,ktore swym smakiem i wygladem w momencie jedzenia powoduje naplyw sliny do jamy ustne j .WIemy,ze trawienie zaczyna sie juz w jamie ustnej i nalezaloby o tym pamietac.Brak chorob,wspaniale samopoczucie,checi do pozytywnych czynow i juz wiadomo,ze bialka i inne skladniki sa prawidlowo dobierane i trawione przez organizm.
|
|
|
|
|
|
|
hutshi
Go
|
szkoda bo było by to wygodne źródło kolagenu .... ja gotuję wywary ze skórek wieprzowych ,rzadziej z chrzęści i z nóżek wieprzowych a proszę powiedzcie mi jeszcze na czym tak najepiej gotować ? tzn który z tych składników zawiera najwartościowszy kolagen? )
|
|
|
|
|
|
|
Gazda412
Go
|
Njleprzy kolagen będzie jeżel do zrobienia galaretki zastosujesz wszystkie trzy art. tj. skórko, chrzęści oraz ratki (oczywiście bez dodatku galaretki z torebki) Optymalny nigdy nie stosuje jakichś sztucznych tworów. Sznowni "ream" i "vigo" jeżeli znajdziecie takiego twórcę sposobu odżywiania się który opracuje jedyne prawdziwe i niepodważalnw proporcje wszystkich składników potrzebnych danemu człowiekowi, to bardzo proszę o informację. Zapewniam, że zastosuję ją mojemu jeszcze nie narodzonemu prawnukowi, aby żył jeżeli nie wiecznie , to kilka razy dłużej od swojego pradziadka. Nikt na dzieN dzisiejszy nie opracował i nie stwierdził autoratotywnie, że 15g bialka z karkówki wieprzowej jest odpowiednikiem 12g białka z podgarla lub 8g białka z żółtka jajka. Nier uwierzę,że nie rozumiecie że inny jest ilościowy i jakościowy skład w mięsie świni ośmio miesięcznejod swini niż u świni 20-to miesięcznej. To samo dotyczy jajek i innych art. spożywczych. Po kilkakrotnym przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że celem było nie tylko ośmieszenie żywienia optymalnego, ale i tych dla których ŻO jest sposobem na zdrowe życie, a szczególnie twórcę ŻYWIENIA OPTYMALNEGO DR. JANA KWAŚNIEWSKIEGO. żYWIENIE OPTYMALNE MA TO DO SIEBIE, ŻE ROZJAŚNIA UMYSŁY........... Pozdrawiam wszystkich optymalnych i życze zdrowia.
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Po kilkakrotnym przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że celem było nie tylko ośmieszenie żywienia optymalnego, ale i tych dla których ŻO jest sposobem na zdrowe życie, a szczególnie twórcę ŻYWIENIA OPTYMALNEGO DR. JANA KWAŚNIEWSKIEGO. pogięło Cię ? Szanowny "Gazda412" przyjmij do wiadomości, że gdyby nie ŻO to już prawdopodobnie by mnie nie było na tym świecie. Serio. W związku z tym dlaczego miałbym ośmieszać kogolwiek ? Irytują mnie tylko "klapki na oczach" i wyłączenie własnej mózgownicy u co poniektórych.
|
|
|
|
|
|
|
ream
Go
|
Nier uwierzę,że nie rozumiecie że inny jest ilościowy i jakościowy skład w mięsie świni ośmio miesięcznejod swini niż u świni 20-to miesięcznej.
Rzeczywiście jest to fakt powszechnie znany. Zajrzałem do biologi klasa 6 szkoły podstawowej . Jest !!! . Podano taką informację . Widocznie nie byłem zbyt skupiony na lekcji i przegapiłem . Proszę mi wybaczyć moją ignorację. Po kilkakrotnym przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że celem było nie tylko ośmieszenie żywienia optymalnego, ale i tych dla których ŻO jest sposobem na zdrowe życie, a szczególnie twórcę ŻYWIENIA OPTYMALNEGO DR. JANA KWAŚNIEWSKIEGO. żYWIENIE OPTYMALNE MA TO DO SIEBIE, ŻE ROZJAŚNIA UMYSŁY...........
Tobie zapewne tak rozjaśniło, że od ciągłego świecenia, coś się przepaliło . Szukasz drugiego dna, tam gdzie go nie ma. Atakujesz osoby a nie ich argumenty. Pytam po co ? Inicjując wątek zadałem proste pytania i podałem swoją argumentację. Jest to publiczne forum i formułować pytania mogę takie, jak chcę. Nie uważam, żeby było całkiem bez sensu. Dowiesz się o tym, za jakiś czas czytając wątek o nadciśnieniu który zainicjowałem. Razi to Twoją mądrość. Nie czytaj. Założ sobie forum. Uczyń się moderatorem i dopuszczaj jedynie słuszne pytania .
|
|
|
|
|
|
|
bartoche
Go
|
Odkopuję temat, mam nadzieję że nie pojawią się już tutaj trole. Czy ktoś dysponuje oryginałem listu dr Lutza? Zbieram materiały do artykułu który chciałbym kiedyś napisać o diecie optymalnej i takie rzeczy bardzo by mi się przydały.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2] 3
|
|
|