Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: mało tłuszczów-problem (Przeczytany 52354 razy)
|
pozytywnawibracja
Go
|
witam, to mój pierwszy post na tym forum od kilku tygodni próbuję stosować DO, ale szczerze mówiąc dopiero ostatnio sobie przeliczyłam ile czego jadłam no i okazuje się, że wszystkiego jest za mało Rzecz polega na tym, że mi się po prostu nie chce więcej jeść. Cokolwiek w ciągu dnia bym nie jadła, zawsze staram się zeby było tam jak najwięcej tłuszczu (co się da smażę w ogromnej ilości smalcu/oleju, jem żótka, serki topione bo są dość tłuste, zagryzam orzechy włoskie itd). Nie wiem co mam jeszcze robić, żeby tego tłuszczu było więcej (bo białka czy węglowodany raczej łatwo uzupełnić i z tym chyba nie miałabym problemu). Dodam, że na dietę przeszłam z powodu łuszczycy, przy wzroście 163cm ważę 49kg i nigdy nie ważyłam więcej niż 50kg a wg kalkulatora powinnam ważyć 63 kg co wydaje mi się mocno przesadzone, bo wyglądam normalnie więc jakbym 13kg utyła byłabym zwyczajnie za gruba (optycznie ). Z góry dzięki za rady
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Proponuję w dziale kulinarnym poszukać dań, w któych zawartość tłuszczu jest na "przyzwoitym" poziomie. Jest jeszcze "Ksiązka kucharska" dr Kwaśniewskiego... Łuszczyca nie jest z nadmiaru białka? Jak będzie Pani jeść za mało tłuszczu to pewnie zjadać będzie więcej białka, a to równia pochyła. Jajecznice z 1 jajka i 2-3 żółtek na maśle, słoninie, podobnie omlety (Adampio wpisał ich wiele) - polecam
|
|
|
|
|
|
|
Ruler
Go
|
w moim przypadku nie ma z tluszczem problemu, zawsze mozna go dodawac do weglowodanow i w ten sposob go "przemycac" do organizmu bo jak narazsie to mam opory przed zjedzieniem samego tluszczu np. kawalka masla bez niczego. Ale juz powiedzmy 2 srednia ziemniaki tluczone moga spokojnie wchlonac 30-40 g masla i tworzy sie taka fajna papka smaczan i przy tym gogata w tluszcz.
|
|
|
|
|
|
|
pozytywnawibracja
Go
|
dzięki za odpowiedzi, już wcześniej robiłam tak jak radzicie ale czy jeśli zachowując odpowiednie proporcje będę jeść wszystkiego za mało (będąc jednak najedzona ) to czy będzie to optymalne?
|
|
|
|
|
|
|
Dario Ronin
Go
|
strona główna w prawym górnym - główne zasady DO - jeść zgodnie z proporcją i do syta , ani mniej , ani więcej czyli ... optymalnie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Jak w tytule wątku (dla przypomnienia, bo sama nieraz o tym zapominam) :
..."Osoby unikające tłuszczu czują się stale zmęczone, szybko tracą energię, a u niektórych rozwijają się uczulenia pokarmowe, pojawiają się wzdęcia, wahania nastroju i niepohamowana ochota na słodkie. O tłuszczach od lat mówi się nieprawdę! Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia, niezbędnym dla dobrego stanu naszego całego organizmu, w tym i mózgu. Ludzie jedzący dużo tłuszczu żyją dłużej".
źródło: "Prawda o Żywieniu Optymalnym" (Materiały szkoleniowe)
|
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jak w tytule wątku ( dla przypomnienia, bo sama nieraz o tym zapominam) :
..."Osoby unikające tłuszczu czują się stale zmęczone, szybko tracą energię, a u niektórych rozwijają się uczulenia pokarmowe, pojawiają się wzdęcia, wahania nastroju i niepohamowana ochota na słodkie. O tłuszczach od lat mówi się nieprawdę! Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia, niezbędnym dla dobrego stanu naszego całego organizmu, w tym i mózgu. Ludzie jedzący dużo tłuszczu żyją dłużej".
ktos,cos pomylil?? powyzszy cytat nie jest logiczny!!a nawet ma sie nijak do Diety Optymalnej!!! Podobno jedzac optymalnie zyje sie dluzej,czyli wtedy gdy wszystkie skladniki Diety a nie tylko tluszcz jadamy w odpowiednich proporcjach
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
ktos,cos pomylil?? powyzszy cytat nie jest logiczny!!a nawet ma sie nijak do Diety Optymalnej!!! Podobno jedzac optymalnie zyje sie dluzej,czyli wtedy gdy wszystkie skladniki Diety a nie tylko tluszcz jadamy w odpowiednich proporcjach Ja uważam, że ten cytat, (jak i całe pozostałe teksty Dr Kwaśniewskiego) jest jak najbardziej logiczny. To, że w nim zwraca się szczególną uwagę na tłuszcz, nie oznacza wcale, że białka i węglowodanów jeść nie trzeba, albo należy jeść ich bardzo dużo. Wszystko powinno być w optymalnych proporcjach, a u każdego one mogą być trochę inne.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
ktos,cos pomylil?? powyzszy cytat nie jest logiczny!!a nawet ma sie nijak do Diety Optymalnej!!! Podobno jedzac optymalnie zyje sie dluzej,czyli wtedy gdy wszystkie skladniki Diety a nie tylko tluszcz jadamy w odpowiednich proporcjach Ja uważam, że ten cytat,(jak i całe pozostałe teksty Dr Kwaśniewskiego) jest jak najbardziej logiczny. To, że w nim zwraca się szczególną uwagę na tłuszcz, nie oznacza wcale, że białka i węglowodanów jeść nie trzeba, albo należy jeść ich bardzo dużo. Wszystko powinno być w optymalnych proporcjach, a u każdego one mogą być trochę inne. Jeżeli omawiany cytat jest autorstwa Dr. Kwaśniewskiego, to wypada o tym wspomnieć poza nawiasem. Cytat pochodzi z materiałów szkoleniowych, a te czyjego są autorstwa? Tytułem wstępu do ... logiki.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Cześć. Pytanie mam. Z czego są odtwarzane IMTG po wysiłku? Bo glikogen leci z mleczanu i aminokwasów, a tłuszcz?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Aż tak mnie to nie zajmuje. Poza tym, z całym szacunkiem dla Smalcowni, nie znam lepszego dietetyka, wraz z przyrodniczymi opłotkami dietetyki, od Ciebie. I nie trzymam jęzora w Twoim zadku, tylko stwierdzam fakt.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to mi miło, dlatego napiszę w uproszczeniu tak: po wysiłku - u ludzi szczupłych na dietach gdzie ponad 50% energii dostarczają tłuszcze - z chylomikronów, a na dietach wysokowęglowodanowych z VLDL. Natomiast bardziej skomplikowanie - to zależy od tego czy przewagę maja hormony katalityczne - wtedy wolne kwasy tłuszczowe z adipocytów na wyskowęglowodanówkach i u otyłych na dietach korytkowych - często prowadzi u jednych i drugich do zawałów śmiertelnych, szczególnie między 30 a 50 w latach. Natomiast przy przewadze hormonów anabolicznych - jak przy wysiłku. Szybko uzupełniają tłuszcz okołomitochondrialny ciała ketonowe, zamieniane głównie na palmitynian i stearynian, natomiast przy niedoborze octanu w mitochondrium z powodu wysiłku - kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe, które praktycznie nie są magazynowane, bo od razu są wciągane łatwo do mitochondrium, bo nie wymagają pomocy l-karnityny. Przepraszam, ale z wieczora nie chce sie rozpisywać, bo później będę miał kłopoty z uśnięciem, a tyle powinno starczyć.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Starczy. Piękne dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Problem jest bardziej złożony, ale nie ma się co zbytnio zagłębiać, bo im głębiej, tym więcej zmiennych...
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Problem jest bardziej złożony ... U każdego zwierzęcia z tego co zje, a u człowieka problem jest bardziej złożony i dalsze badania są konieczne. Istny cud inżynierii genetycznej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|