forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-19, 01:58:20

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
659784 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Dieta Optymalna
| | |-+  Cukrzyca. Zróbcie coś!
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Cukrzyca. Zróbcie coś!  (Przeczytany 224044 razy)
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #120 : 2006-11-14, 17:38:11 »

Dołujący, moim zdaniem, artykuł:

http://portalwiedzy.onet.pl/,11123,1370463,czasopisma.html

Mnie najbardziej przeraził ten fragment, stwierdzający oczywisty fakt:

"Jeśli jednak ludzie wiedzą, że ich problemy mogą zostać rozwiązane dzięki lekom, na ile motywujące są próby zmiany diety i nakłonienia pacjentów do ćwiczeń?
- Behawioryści twierdzą, że jeśli dostępny jest skuteczny lek, pacjenci nie będą próbować zmiany stylu życia – mówi Nathan."


No i fakt przepisywania leków natychmaist po stwierdzeniu stanu "przedcukrzycowego", tak dla "profilaktyki".

Marishka
Zapisane
SzymonNM100
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #121 : 2006-11-14, 17:57:39 »

Bo widzisz, Marishka, styl życia i jedzenie to nie są główne powody, dla ktorych liczba diabetyków w takich Indiach z obecnych 32 milionów wzrośnie prawdopodobnie do 79 milionów w 2030. Bo jak stwierdzono praprzyczyny to:
"genetic predisposition, high population growth (which spreads genetic predisposition to more offspring), high illiteracy, poverty and socio-economic transition"
Więc wobec cukrzycy ludzie muszą pozostać bezradni  Confused

http://timesofindia.indiatimes.com/articleshow/432507.cms
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #122 : 2006-11-15, 08:18:02 »

W sumie, im więcej węglowodanów (zbóż!) w diecie tym większe też ryzyko sercowo-naczyniowe...

Dieta ubogowęglowodanowa a ryzyko sercowo-naczyniowe: 20-letnia obserwacja

Thomas L. Halton i wsp. Low-Carbohydrate-Diet Score and the Risk of Coronary Heart Disease in Women Link: NEJM 2006;355:1991

Opublikowano wyniki 20-letniej obserwacji 82 802 uczestniczek badania Nurses' Health Study w odniesieniu do wpływu diety na rokowanie sercowo-naczyniowe. Nie stwierdzono niekorzystnego wpływu diety ubogowęglowodanowej (względne ryzyko choroby wieńcowej 0.94 (95% CI 0.76-1.18) w stosunku do diety ubogotłuszczowej. Ryzyko zwiększała dieta o dużym ładunku glikemicznym (RR=1.90) a zmniejszała dieta z dużą ilością białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego (RR=0.70).

Data ukazania się notatki: 9 listopada 2006
Opracowane na podstawie: NEJM / 9 listopada 2006

Zapisane
Bruford
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #123 : 2006-11-15, 08:56:29 »

CZytałem ten artykuł.Względne ryzyko CAD takie samo na obu (nieco ale nieznamiennie gorsze na low-carb) z tą różnicą ,że tłuszcze były pochodzenia roślinnego.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #124 : 2006-11-15, 19:58:39 »

 To niedaleko oliwie z oliwek do...smalcu. Tylko jedno wiązanie podwojne.
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #125 : 2006-11-16, 12:12:32 »

oczywiscie , a smalec to niby skad sie bierze no chyba z wegli Cool
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #126 : 2006-11-29, 08:07:42 »

Trzeba dbać o siebie (stosować dietę niskowęglowodanową; z oliwy z oliwek, smalcu nie tworzy się cukier-technicznie w organizmie człowieka NIE JEST  możliwe by wytworzyć cukier z nich) by mieć prawidłowe stężenie cukru rano i prawidłową tolerancję glukozy i w konsekwencji najnizsze możliwe zapotrzebowanie na insulinę.

Zaburzenia metabolizmu glukozy u osób z chorobą wieńcową-najnowsze dane epidemiologiczne

Veikko Salomaa. Sweet and sour coronary heart disease: results from the China Heart Survey Eur Heart J 2006;27:2491

Na łamach European Heart Journal Veiko Salomea komentuje wyniki programu The China Heart Survey, dotyczące zaburzeń metabolizmu glukozy. Przypomina przy tej okazji wcześniejsze dane, uzyskane przez Norhammara i wsp., którzy u 181 pacjentów ze świeżym zawałem mięśnia serca, bez uprzednio rozpoznanej cukrzycy, wykonywali test doustnego obciążenia glukozą (OGTT). W tej grupie chorych wykryto wysoką częstość występowania cukrzycy i upośledzonej tolerancji glukozy (IGT) - odpowiednio 31% i 35%. W kolejnym programie badawczym - Euro Heart Survey - również potwierdzono wysoką częstość zaburzeń metabolizmu glukozy. W grupie 923 pacjentów z ostrym zespołem wieńcowym cukrzycę i IGT rozpoznano u odpowiednio 22% i 36% badanych. W grupie ze stabilną chorobą wieńcową liczby te wyniosły odpowiednio 14% i 37%. Dodanie do tych wartości 31% osób z uprzednio rozpoznaną cukrzycą oznacza, że wśród chorych z chorobą wieńcową około połowa cierpi na cukrzycę a kolejna ¼ na IGT. Powyższe wyniki uzupełnia badanie The China Heart Survey. Wśród 3513 pacjentów hospitalizowanych z powodu choroby niedokrwiennej serca 53% stanowiły osoby z cukrzycą (33% cukrzyca uprzednio rozpoznana, 20% wykryta de novo) oraz 24% z IGT. Wartości te okazały się podobne w podgrupie ze stabilną chorobą wieńcową i jej ostrymi epizodami. Wyniki uzyskane w Chinach potwierdzają ponadto konieczność opracowania właściwych dla każdej rasy wskaźników otyłości. Średni BMI, obwód talii dla mężczyzn i kobiet w China Heart Survey i Euro Heart Survey wyniosły odpowiednio: 24,2 vs 27,4 kg/m2, 90 vs 99 cm i 88 vs 95 cm.

Data ukazania się notatki: 26 listopada 2006
Opracowane na podstawie: European Heart Journal, 15 października 2006

Marek Kowrach


Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #127 : 2006-12-01, 18:23:11 »

Ciekawa audycja dziś była w moim ulubionym Publicznym Radiu stanu Wisconsin (USA) na temat cukrzycy. Zaproszono Jamesa Hirscha, autora książki “Cheating Destiny: Life with Diabetes, America's Biggest Epidemic", który opowiadał o swojej cukrzycy i cukrzycy swojego 5-letniego synka, odbierał telefony od słuchaczy, etc., etc. Co mnie zaskoczyło:

1) Zadzwonił słuchacz z cukrzycą typu II i powiedział, że ograniczył drastycznie spożycie węglowodanów, przestał jeść produkty zbożowe, owoce zastąpił warzywami, zero cukrów prostych, więcej białka (o tłuszczu nic nie wspominał akurat). Szanowny pan Hirsch zgodził się, że W odgrywają ważną rolę i że zmniejszenie W w diecie bardzo pomaga, szczególnie w typie II, ALE (i tu uwaga!!!) i tak wcześniej lub później taki chory na typ II będzie musiał zwrócić się po środki farmaceutyczne, bo inaczej się nie da! I że właśnie dlatego, że niektórzy stosują diety niskowęglowodanowe i czują się dobrze, to za późno zwracają się po leki, co jest bardzo niebezpieczne dla ich zdrowia. Bo i tak będą musieli stosować leki, więc lepiej wcześniej niż później.

2) Zadzwonił mocno starszy pan z cukrzycą typu I i powiedział, że stosuje metody alternatywne do ogólnie przyjętych, czyli dietę Dr Richarda Bernsteina, opartą na bardzo niskim spożyciu W. Ten pan podawał swoje zaskakujące wyniki testów, mówił, jak bardzo stan jego zdrowia polepszył się i bardzo dużo mówił o szkodzie W. Mówił, że W są przyczyną wielu problemów współczesnych Amerykanów, że przeciętny Amerykanin zjada około 2 szklanek cukru dziennie i że CZEMU  O TYM SIĘ NIE MÓWI. Szanowny pan Hirsch znów się zgodził z korzyściami płynącymi z ograniczenia spożycia W, ALE  (i tu uwaga!!!) powiedział, że metody Dr Bernsteina są mocno kontrowersyjne, ponieważ stawia on swoim pacjentom NIEREALNE wymagania!!! Bowiem jego wymagania ograniczenia W i zmiany sposobu żywienia się są dla pacjętów STRESUJACE!!! Pacjęci starają się, a później czuja się sfrustrowani kiedy im się nie udaje. Lepiej więc cukrzyków nie stresować i zafundowac im bardziej zbalansowaną dietę, czyli... taką jaką się obecnie stosuje w szpitalach. Bo przecież wielu cukrzyków ma problem z dostosowaniem się do oficjalnej diety, a co dopiero do tak drastycznego ograniczenia W. Po co więc ich dodatkowo stresować?!

3) Zadzwoniła oburzona matka 8-letniego cukrzyka, która też poparła odkrycia Dr Bernsteina, mówiła, że stan zdrowia jej syna znacznie się polepszył, a był on w fatalnym stanie, szczególnie po pobycie w szpitalu gdzie karmiono go oficjalnie przyjętym dietetycznym żywieniem. Ta pani też mówiła o szkodliwości W i o tym, że dlaczego nie mówi się o tym oficjalnie, i że propozycje Dr Bernsteina naprawdę przynoszą pozytywne skutki. Szanowny pan Hirsch, natomiast, doczepił się tego, że wyniki badań syna miały 5,3 czegoś tam (chyba chodziło o coś glikemicznego?), a nie 4,5 jak to zaleca Dr Bernstein. Tylko TYLE miał do powiedzenia! Ale najlepsza była prowadząca tą audcję, która szybciutko przerwała tej dzwoniącej pani i rozłączyła połączenie pod pretekstem tego, że jeszcze inni słuchacze czekają!

Morał z tej audycji każdy może wyciągnąć sam.

Marishka
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #128 : 2006-12-01, 20:15:43 »

 Przepraszam Kwiatuszku, że wchodzę Ci pod posta, lecz jestem zaszokowany tym , co usłyszałaś. Niby wszystko wiadomo, a jednak takie informacje wciąż bulwersuja. Najbardziej smutne jest to, że ówczesny świat medycyny , to jeden z największych ciosów, jakie zadano intelektowi człowieka. Wiekszość lekarzy i naukowców to obraza inteligencji pacjenta.  Tylko popzostaje wciąż otwarta wątpliwość - czy pacjent faktycznie jest inteligentny ?? Odpowiem sobie sam. Wszyscy jesteśmy inteligentni, bo mamy to jako potencjał, tyle że tak wielu z nas nie raczy jej użyć.
   
Tomek
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #129 : 2006-12-03, 20:30:38 »

1. Ja tam wolę kontynuować dietę niskowęglowodanową...
2. Te NIEREALNE wymagania są o.k. Zero nadwagi, zero cukrzycy, prawidłowy cholesterol (i cały lipidogram)...
3. Czekamy aż koncerny farmaceutyczne wyprodukują smalec o smaku np.truskawkowym. Oczywiście zamiast insuliny  Very Happy. No dobrze może być oliwa z oliwek o smaku malinowym  Very Happy.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #130 : 2006-12-06, 17:40:06 »

Skład diety ubogowęglowodanowej a ryzyko choroby wieńcowej u kobiet

Thomas L. Halton i wsp. Low-carbohydrate-diet score and the risk of coronary heart disease in women N Engl J Med 2006;355:1991

Pomimo sceptycznych opinii ekspertów, diety ubogowęglowodanowe są wciąż popularną metodą odchudzania, o czym świadczą wysokie pozycje kolejnych publikacji poświęconych temu tematowi na listach bestsellerów. Dane o odległym bezpieczeństwie diet ubogowęglowodanowych są sprzeczne, a wątpliwości wynikają głównie z wysokiej zawartości nasyconych tłuszczów i cholesterolu. W New England Journal of Medicine opublikowano interesująco zaprojektowane badanie (w ramach programu Nurses' Health Study), w którym oceniano wpływ omawianych diet na ryzyko choroby wieńcowej u kobiet. Do oceny tego parametru posłużono się narzędziem opracowanym specjalnie na potrzeby badania, to jest skalą diety ubogowęglowodanowej, opartą na procentowym udziale węglowodanów, tłuszczów i białka w całkowitej zawartości energetycznej diety. Liczba punktów w tej skali była tym większa, im większy był udział tłuszczów i białka, a mniejszy węglowodanów. W okresie 20 lat obserwacji zarejestrowano 1994 przypadków choroby wieńcowej w grupie 82802 kobiet. Po uwzględnieniu czynników zakłócających, względne ryzyko choroby wieńcowej u kobiet z najwyższego kwintyla pod względem punktacji w skali diety ubogowęglowodanowej, wynosiło 0.94 vs najniższy kwintyl (95% przedział ufności, 0.76-1.18). Co ciekawe, diety ubogowęglowodanowe, bogate w białko i tłuszcze pochodzenia roślinnego, wiązały się z umiarkowanym obniżeniem ryzyka choroby wieńcowej (0.70, 0.56-0.88). Jedynym czynnikiem istotnie zwiększającym to ryzyko był wysoki indeks glikemiczny diety. Siłę dodatniej korelacji pomiędzy tymi parametrami oceniono na 1.90 (1.15-3.15). Podsumowując, dość nieoczekiwanie, diety ubogowęglowodanowe nie tylko nie zwiększają względnego ryzyka choroby wieńcowej u kobiet, ale mogą to ryzyko obniżać, o ile białko i tłuszcze zawarte w tych dietach są pochodzenia roślinnego.

Data ukazania się notatki: 30 listopada 2006
Opracowane na podstawie: NEJM, 9 listopada 2006

Krzysztof Kurek

Jakoś nie zauważają, że oliwa z oliwek rożni się od smalcu tylko jednym podwójnym wiazaniem.
Nie podkreślają cukrogennego działania produktów mlecznych (choć dieta optymalna bez zbóż jest dla osób bogatszych w cukier - bardzo dobra).
Mówią by jadać białko roślinne. A te produkty są bogate w cukier. Co prawda mniej bogate niż zboża...
Dobrze, że coraz szerzej mówi sie o korzyściach diet niskowęglowodanowych.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #131 : 2006-12-06, 17:59:26 »

 Bo Ewo chyba jest tak, że smalec jest tym dla współczesnych, czym Diabeł dla mentalności średniowiecza. 

Tomek
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #132 : 2006-12-07, 07:33:20 »

3. Czekamy aż koncerny farmaceutyczne wyprodukują smalec o smaku np.truskawkowym. Oczywiście zamiast insuliny  Very Happy. No dobrze może być oliwa z oliwek o smaku malinowym  Very Happy.


Już się postarano o tran o smaku owocowym, jest dostępny w naszych aptekach.
Co do tekstu omawianego niżej, należy właśnie zwrócić uwagę na fakt milczenia na temat laktozy, jak zwykle.
Pozdrawiam,

Małgorzata.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #133 : 2006-12-07, 21:29:40 »

No tak Very Happy jest tran o smaku owocowym. Zwykły wypiję, a na ten owocowy reaguję odruchem wymiotnym. Tak samo nie znoszę kawy o smaku truskawkowym itp. Lubię czyste smaki. Po co oszukiwać instynkt?
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #134 : 2006-12-07, 21:50:55 »

Ponoc najlepszy jest psi smalec  Very Happy .Duzo jest psow...i zeby to jeszcze mądrych...
W kazdej klatce w bloku musi ktos miec psa.Psow wiecej niz ludzi.Czasem mam wrazenie ,ze to psy wychodza na spacer z ludzmi a nie na odwrot.Jedyna rasa ,ktora bardzo lubie to Hasky.
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #135 : 2006-12-08, 10:10:07 »

Juz kreca film "planeta psow"  dziwne!!! ? Shocked Laughing
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #136 : 2006-12-08, 10:14:48 »

Ponoc psy mają objąć kontrolę nad ludźmi ,te no... bulteriery  Mr. Green
Czy nie lepiej aby od razu zająć się tym smalcem  Rolling Eyes
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #137 : 2006-12-08, 12:57:36 »

Ciekawe gdzie lezy pies pogrzebany Cool Laughing Mr. Green
Zapisane
lutonn
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #138 : 2006-12-08, 12:59:54 »

Na dodatek naukowcy wychodowali psa "dachowca" no przerazajace Sad Evil or Very Mad Mr. Green Mr. Green
Zapisane
malgo35
Go


Email
Odp: Cukrzyca. Zróbcie coś!
« Odpowiedz #139 : 2006-12-09, 00:57:10 »

Ależ się temat rozwinął  Shocked Ponieważ jestem miłośniczką zwierząt, dorzucę tematycznie z tym forum związane przysłowie:
"Jeśli chcesz długo żyć i zdrowym być, jedz jak kot i pij jak pies"  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 20 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 17 zapytaniami.