Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Białkowe bułeczki - rewelacja :) (Przeczytany 52615 razy)
|
renia
|
Ja robiłam.. faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się. A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Ja robiłam.. faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się. A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? mi też na początku przywierały i to strasznie. robię teraz bez paieru na samelj blaszce wysmarowanej smalcem i daje tylko jedną blachę do pieca i ogrzewanie od spodu. W ten sposób mi nie przywierają. Wcześniej robiłam więcej i na dwóch blachach i na tej co była wyżej bułeczki mi przywierały. Więc chyba na tym się nie zaoszczędzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
renia
|
Świetnie. To masz przynajmniej trochę czasu dla siebie. A karmisz piersią ? (no nie jedną ) .. czy brakuje Ci pokarmu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
Świetnie. To masz przynajmniej trochę czasu dla siebie. A karmisz piersią ? (no nie jedną ) .. czy brakuje Ci pokarmu? karmie piersią
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
wam też te bułki wychodzą takie płaskie????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
karmie piersią Czyli DO "pierwszy sort".. wam też te bułki wychodzą takie płaskie????
Mi ładnie wyrastają, a potem opadają i są takie średnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki palce lizać może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:) OTO PRZEPIS: - 100 g kokos - 100 g mąka - 500 g białka - szczypta soli Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym. Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć. Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem. W 100g produktu: B: 8,6 T:8,9 W: 15,7 Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5 Dzisiaj zrobiłam te bułeczki, naprawdę są pyszne. Oczywiście musiałam po swojemu. Zamiast 100g kokosa - dałam 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodałam czubatą łyżkę masła. Nie myliłam się, bułki potrzebowały tłuszczu. Po tej małej zmianie bułeczki ładnie odeszły od papieru do pieczenia. Piekłam całość 30 min. 25 min z grzałkami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masłem i nic więcej nie potrzeba Akurat. Jak się komu spieszy do nieba? 1:1,1:1,8 Ile tego masła trzeba teraz dosmarować, aby dziecku* smakowało? Po co mumu taka bombka, na deserek, do syta, przed snem? wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki palce lizać ... Gdzie to można odkryć? W KK-700 nie znalazłem. Grażyna robi to jak w przepisie http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36 Natomiast ja smarowałem blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały. Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite. Pozdrawiam Grażynkę B.
U Kristana też nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
Mam już mąkę ryżową (w pierwszym większym sklepie była) i chcę zrobić te rewelacyjne bułeczki.. tylko zastanawiam się ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoś tłuszczu? ..czy tylko blachę wysmarować masłem lub smalcem?
połóż papier do pieczenia. Smalcem wysmaruj bułkę. Używam nieraz mąki ryżowej do biszkoptu ( z 2 łyżeczki ), jest ok bo nie ma żadnego smaku. Ale kiedyś faworki zrobiliśmy z niej i były do du...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 2 3 [4]
|
|
|
|