forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 15:22:57

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Białkowe bułeczki - rewelacja :)  (Przeczytany 52615 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #60 : 2010-05-17, 15:46:19 »


Ja robiłam.. Very Happy faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się.
A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? Wink
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #61 : 2010-05-18, 12:16:13 »


Ja robiłam.. Very Happy faktycznie pyszne, ale przykleiły mi się do blachy, bo nie miałam specjalnego papieru. Teraz mam i będę musiała spróbować znowu. Z tym papierem do pieczenia piekłam sernik i nie przykleił się.
A jak Natalka? Na Diecie Optymalnej..? Wink

mi też na początku przywierały i to strasznie. robię teraz bez paieru na samelj blaszce wysmarowanej smalcem i daje tylko jedną blachę do pieca i ogrzewanie od spodu. W ten sposób mi nie przywierają. Wcześniej robiłam więcej i na dwóch blachach i na tej co była wyżej bułeczki mi przywierały. Więc chyba na tym się nie zaoszczędzi. Wink
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #62 : 2010-05-18, 12:18:54 »

a Natalka znakomicie!!! jest taka grzeczna, że aż trudno uwierzyć. Przeciwieństwo mojej pierwszej córki. Spokojniutka, grzeczniutka - prawdziwy Aniołek. Nie ma kolek, śpi i w dzień i w nocy..... w nocy potrafi spać nawet do 7 godz. więc rewelacja!!! Oby nie zapeszyć i nie przechwalić Wink
dziękuję za pamięć Smile Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #63 : 2010-05-18, 13:00:04 »


Very Happy Świetnie. To masz przynajmniej trochę czasu dla siebie. A karmisz piersią ? (no nie jedną Laughing) .. czy brakuje Ci pokarmu?
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #64 : 2010-05-19, 15:25:12 »


 Very Happy Świetnie. To masz przynajmniej trochę czasu dla siebie. A karmisz piersią ? (no nie jedną Laughing) .. czy brakuje Ci pokarmu?

karmie piersią  Wink
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #65 : 2010-05-19, 15:25:50 »

wam też te bułki wychodzą takie płaskie????
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72244


Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #66 : 2010-05-19, 17:56:48 »


karmie piersią  Wink

Czyli DO "pierwszy sort".. Very Happy


wam też te bułki wychodzą takie płaskie????


Mi ładnie wyrastają, a potem opadają  Sad  i są takie średnie.
Zapisane

Radzio
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #67 : 2014-12-09, 19:57:37 »

wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki Smile palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mąka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5

Dzisiaj zrobiłam te bułeczki, naprawdę są pyszne. Oczywiście musiałam po swojemu. Zamiast 100g kokosa - dałam 150 g. Podczas zrumieniania kokosa na patelni dodałam czubatą łyżkę masła. Nie myliłam się, bułki potrzebowały tłuszczu. Po tej małej zmianie bułeczki ładnie odeszły od papieru do pieczenia. Piekłam całość 30 min. 25 min z grzałkami góra i dół na 180 st. i 5 min z termoobiegiem na 160 st. Posmarowane masłem i nic więcej nie potrzeba Laughing

Akurat. Jak się komu spieszy do nieba? Confused  1:1,1:1,8 Ile tego masła trzeba teraz dosmarować, aby dziecku* smakowało? Po co mumu taka bombka, na deserek, do syta, przed snem?

wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki Smile palce lizać
...

Gdzie to można odkryć? W KK-700 nie znalazłem. Very Happy

Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.

U Kristana też nie. Very Happy
Zapisane
Diogenes z Synopy
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #68 : 2015-07-13, 20:18:08 »

Mam już mąkę ryżową (w pierwszym większym sklepie była) i chcę zrobić te rewelacyjne bułeczki.. tylko zastanawiam się ,czy dać również wiórki kokosowe i czy dodać jakiegoś tłuszczu? ..czy tylko blachę wysmarować masłem lub smalcem?

połóż papier do pieczenia. Smalcem wysmaruj bułkę.  Wink

Używam nieraz mąki ryżowej do biszkoptu ( z 2 łyżeczki ), jest ok bo nie ma żadnego smaku. Ale kiedyś faworki zrobiliśmy z niej i były do du...    Sad
Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.024 sekund z 19 zapytaniami.