Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wtek: Białkowe bułeczki - rewelacja :) (Przeczytany 52627 razy)
|
akazah
Go
|
wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki palce lizać może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:) OTO PRZEPIS: - 100 g kokos - 100 g mąka - 500 g białka - szczypta soli Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym. Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć. Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem. W 100g produktu: B: 8,6 T:8,9 W: 15,7 Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jaki dałaś papier? Bo mi wczoraj do chleba przywarła folia aluminiowa. Lepszy chyba jest biały papier do ciast. No i ja smaruję masłem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
dalam taki specjalny do pieczenia - brazowy.... ale tak strasznie przywieraja te bulki ze az sie wierzyc nie chce.... wiecej roboty z odklejeniem tego papieru od bulek niz samo robienie.... i nie wiem z jakiego powodu... moze zrobic na zlotku???
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Grażyna robi to jak w przepisie http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36 Natomiast ja smarowałem blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały. Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite. Pozdrawiam Grażynkę B.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie. a jak myślisz dużo tego masła????? Grażyna robi to jak w przepisie http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36 Natomiast ja smarowałem blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały. Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite. Pozdrawiam Grażynkę B. samą blachę bez papieru????
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Magda, porównując składniki z chlebem białkowym, to może być 10 dkg masła. Przy okazji podam skład chleba białkowego, żebyś porównała ilości i składniki" 20 białek (500g) białek 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dkg stopionego, lecz chłodnego masła s. 64 "Książki Kucharskiej" Kiedyś, w zamierzchłych czasach,... kiedy to jeszcze nie było papieru do pieczenia ciasta - smarowało się blachę do ciasta margaryną lub masłem i posypywało mąką lub bułką tartą. Blacha to nie ta kupiona razem z piekarnikiem, ale forma do ciasta różnej wielkości i kształtu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Formy akrylowe do pieczenia ktoś z Państwa sprwdzał ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
wczoraj piekłam bułeczki...na samej blaszce od piekarnika posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - troszkę lepiej niż na papieże, ale i tak przywierały... Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? jeśli to rzeczywiście takie dobre....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.
nastepnym razem spróbuje z samym smalcem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..i gitarą..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? jeśli to rzeczywiście takie dobre.... Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
akazah
Go
|
patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? jeśli to rzeczywiście takie dobre.... Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat witam Opal możesz mi podać przepis na babkę majonezową??? ostatnio właśnie chodzi za mną upieczenie babki ale nie znam żadnego optymalnego przepisu...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Opal
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
kangur
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli 29.01. był dziewiąty miesiąc to znaczy że ciąży Akazah miała za sobą osiem miesięcy, na koniec lutego zaś - dziewięć. Czy wyliczenia dla terminu porodu są ścisłe?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
|