forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 17:05:06

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
6. Pić należy tyle, na ile mamy ochotę i wtedy, kiedy mamy ochotę.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Białkowe bułeczki - rewelacja :)  (Przeczytany 52627 razy)
akazah
Go


Email
Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« : 2010-02-03, 10:15:07 »

wczoraj odkryłam przepis na przepyszne bułeczki Smile palce lizać
może już je kiedyś robiliście, bo przepis prawdopodobnie mam wydrukowany z internetu.... i leżał z innymi przepisami głęboko w szafie:)

OTO PRZEPIS:

- 100 g kokos
- 100 g mąka
- 500 g białka
- szczypta soli

Kokos zarumienić na patelni i pozostawić do wystygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i kokos, delikatnie wymieszać by pianka nie opadła. Blachę wykładamy pergaminem. Piankę kładziemy łyżką, tak by powstała mała bułeczka, ok. 2 czubate łyżki nakładamy za kolejnością jedna na drugą. Z porcji wychodzi ok. 12 bułeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku tem. 180 C, ok. 40 min. by były rumiane, przechowujemy w woreczku foliowym.

Mi bułeczki przywarły do papieru, więc myślę że najlepiej posmarować papier smalcem lub masłem, żeby tego uniknąć.
Myślę że można też posypać na wierzch makiem lub sezamem.

W 100g produktu:
B: 8,6 T:8,9 W: 15,7

Jedna bułeczka waży ok. 40g i ma B:4 T:4,5 W:7,5
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #1 : 2010-02-24, 14:39:55 »

czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... Sad
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #2 : 2010-02-24, 14:43:14 »


A jaki dałaś papier? Bo mi wczoraj do chleba przywarła folia aluminiowa. Lepszy chyba jest biały papier do ciast. No i ja smaruję masłem.
Zapisane

akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #3 : 2010-02-24, 14:46:39 »

dalam taki specjalny do pieczenia - brazowy.... ale tak strasznie przywieraja te bulki ze az sie wierzyc nie chce.... wiecej roboty z odklejeniem tego papieru od bulek niz samo robienie.... i nie wiem z jakiego powodu... moze zrobic na zlotku???
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #4 : 2010-02-24, 15:00:16 »

czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... Sad

To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży Laughing  w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #5 : 2010-02-24, 15:55:24 »

Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #6 : 2010-02-24, 15:57:22 »

czy wiecie co może być powodem przywierania bułek do papieru do pieczenia??? robiłam na dwa sposoby. raz posmarowałam papier smalcem a raz nie ale efekt przywierania i tak się pojawił... Sad

To nie może chodzić o papier do pieczenia. Mnie na szarym, czy białym nigdy nic nie przywiera. Moim zdaniem wina leży Laughing  w składzie ciasta, w którym brak tłuszczu. Tak samo jak do chleba białkowego, do tych bułeczek też trzeba dodać masła i problem zniknie.

a jak myślisz dużo tego masła?????

Grażyna robi to jak w przepisie   http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=36
  Natomiast ja smarowałem  blachę od piekarnika grubo smalcem, żona piekła nieco dłużej i same odskakiwały.
Teraz nie ma takiej potrzeby - są zbędne , choć wyśmienite.
Pozdrawiam Grażynkę B.

samą blachę bez papieru????
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #7 : 2010-02-24, 16:17:34 »

Magda, porównując składniki z chlebem białkowym, to może być 10 dkg masła.

Przy okazji podam skład chleba białkowego, żebyś porównała ilości i składniki"

20 białek (500g) białek
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg stopionego, lecz chłodnego masła

s. 64 "Książki Kucharskiej"

Kiedyś, w zamierzchłych czasach,... kiedy to jeszcze nie było papieru do pieczenia ciasta - smarowało się blachę do ciasta margaryną Laughing lub masłem i posypywało mąką lub bułką tartą. Blacha to nie ta kupiona razem z piekarnikiem, ale forma do ciasta różnej wielkości i kształtu.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #8 : 2010-02-24, 18:20:17 »

Formy akrylowe do pieczenia ktoś z Państwa sprwdzał ?
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #9 : 2010-02-24, 20:04:01 »

Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach Smile
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #10 : 2010-02-25, 10:10:49 »

wczoraj piekłam bułeczki...na samej blaszce od piekarnika posmarowanej smalcem i posypanej bułką tartą - troszkę lepiej niż na papieże, ale i tak przywierały...

Akrylowych nie próbowałam, ale piekłam w silikonowych firmy Tupperware. Są rewelacyjne, nie wymagają smarowania, ani papieru do pieczenia, a ciasto wyrasta w nich piękniej niż w zwykłych formach. Wyjęcie gotowego ciasta z formy trwa kilka sekund. Oczywiście nie piszę tutaj o tandetnych formach silikonowych sprzedawanych w marketach Smile

patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? Smile jeśli to rzeczywiście takie dobre....
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #11 : 2010-02-25, 12:35:25 »

po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #12 : 2010-02-27, 10:23:44 »

po co ta bułka....sam smalec i ...gitara.

nastepnym razem spróbuje z samym smalcem... Smile
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72246


Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #13 : 2010-02-27, 11:44:59 »


..i gitarą.. Wink
Zapisane

Opal
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #14 : 2010-02-27, 13:34:12 »


patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? Smile jeśli to rzeczywiście takie dobre....

Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek Wink  i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat Smile
Zapisane
akazah
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #15 : 2010-03-09, 10:33:57 »


patrzyłam na te maty sylikonowe - troszkę drogie, ale może zamówię sobie na prezent np. na imieniny? Smile jeśli to rzeczywiście takie dobre....

Na matach moje koleżanki pieką kotlety mielone. Ja nie mam maty, tylko formę na keksa, czy chlebek. Próbowałam babki majonezowej w formie do babek Wink  i wszystko pięknie rośnie. Formy kosztują ponad 100 zł do 200 zł/szt., ale mają trzydziestoletnią gwarancję. Jeden zakup na wiele lat Smile

witam Opal

możesz mi podać przepis na babkę majonezową??? ostatnio właśnie chodzi za mną upieczenie babki ale nie znam żadnego optymalnego przepisu...
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #16 : 2010-03-09, 20:17:55 »

Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc Smile
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60   Jak się będziesz opychała babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziłaś i o niczym nie wiemy? Laughing Opowiadaj...
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #17 : 2010-03-09, 20:33:51 »

Ups Shocked
Zapisane
kangur
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #18 : 2010-03-10, 03:32:09 »

Magda, daj spokój z tymi babkami majonezowymi. Na DD pisałaś 29 stycznia, że jesteś w 9 miesiącu ciąży, więc wychodzi na to, że teraz zaczęłaś chyba 11 miesiąc Smile
  http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=12997&postdays=0&postorder=asc&start=60   Jak się będziesz opychała babeczkami, to nigdy nie urodzisz, a może już urodziłaś i o niczym nie wiemy? Laughing Opowiadaj...
Oczekujemy słoniątka.
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Białkowe bułeczki - rewelacja :)
« Odpowiedz #19 : 2010-03-10, 08:42:32 »

Jeśli 29.01. był dziewiąty miesiąc to znaczy że ciąży Akazah miała za sobą osiem miesięcy, na koniec lutego zaś - dziewięć. Czy wyliczenia dla terminu porodu są ścisłe?
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.047 sekund z 20 zapytaniami.