Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać? (Przeczytany 22287 razy)
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Cytuję: "Dzieki najnowszycm osiagnieciom technologii wkrotce pojawia sie an rynku wyroby tzw. “Soczyste”. Soczyste szynki, balerony, kielbasy wedzone parzone i pieczone itp. Produkty bardzo zdrowe, skladajace sie w glownej mierze z wody (pst…, to jest sekret), Urzad Miesny sluchajac lekarzy rowniez je popiera – mniej tluszczu i kolesterolu, wiecej wody. W koncu sami wiemy, ze woda jest dla nas dobra.
Udalo mi sie zdobyc niedostepna jeszcze an rynku recepture an Wedzonke Soczysta (10 kg) i tak wyglada :
Surowiec : Woda (najlepsza czysta) - 6 kg Wieprzowina - 3 kg Niewykorzystane odpadki miesa – 700 g (beda uzyte w najnowszym stylu nastrzykiwania)
Przyprawy: Pieprz – 15 g Papryka - 80g – doda czerwonego koloru an wypadek jakby nam nie wyszlo przyspieszone peklowanie
Dodatki uzyte do peklowania : Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia Peklosol – 200g Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody) Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej
Skrot instrukcji :
Niewykorzystane odpadki miesa jakie moglyby eventualnie trafic do produkcji pozywienia dla psow i kotow, mozna z powodzeniem uzyc w procesie peklowania stosujac najnowsza na rynku technologie nastrzykiwania firmy Cozzini – tzw. SuspenTec. Odpadki miesa sa tak bardzo rozdrobnione, ze mozna ich uzywac do natrzykiwania iglowego. Co najwazniejsze proces ten jest niemozliwy do odkrycia okiem I nawet nie trzeba go wykazywc an etykiecie.
W warunkach domowych mozliwe jest kilkukrotne (4) przepuszczenie przez sitko 2 mm a nastepnie uzycie strzykawki z wiekszymo otworami.
Peklowanie : wymieszac w mikserze z woda wszystkie skladniki nie zapominajac o plynnym dymie i zaczac nastrzykiwanie. W celu super szybkiego peklowania mozna (an wlasna odpowiedzialnosc) zamiast askorbianu sodu uzyc” kwasu askorbinowego” (an ogol uzywanego w peklowaniu suchym), co spowoduje dosc burzliwe, spontaiczne peklowanie. Poniewaz zaczna sie wydzielac nadmierne ilosci tlenku azotu w postaci lekko trujacej zoltej pary, wskazane jest uzycie maski gazowej i szerokie otwarcie okna (tylko podczas peklowania).
Uzywajac strzykawki wpompowac do miesa maksymalna ilosc mieszanki i przystapic do masowania. Nie wyrzucac pozostalej mieszanki peklujacej, gdyz bedzie ponownie uzywana.
Masowanie : Stosowane do dalszego rozbicia tkanek miesniowych i dzieki temu lepszemu rozprowadzeniu mieszanki a co z tym sie wiaze, lepszemu wykorzystaniu tak zdrowej dla nas wody. Najbardziej stosowane masownice to obracajace sie bebny z przegrodami i w warunkach domowych idealnym rozwiazaniem jest suszarka do bielizny. Powinno sie zamknac doplyw gazu aby temperatura nie wzrosla za bardzo w trakcie mieszania co mogloby spowodowac niepotrzebne rozmrazanie drobnoustrojow i krotsza trwalosc gotowego produktu. Na ogol sie miesza mieso przez 10 min, nastepnie wstrzymuje prace bebna na 30 min i ponownie w tym samym stylu. W warunkach domowych dopuszczalne jest non-stop uzycie suszarki przez 60 min. Mieso mozna teraz wyjac i doszprycowac pozostala solanka, ktora powinna zostac teraz bez przeszkod wchlonieta przez mieso.
Parzenie
Wedzonke umiescic w siatce, lub jezeli dostepne, w zafarbowanej an kolor dymu oslonce i parzyc do temperatury nie wyzszej anizeli 66 C pamietajac o waznym fakcie, ze z wzrostem temperatury parzenia czy pieczenia mamy wiekszy ubytek miesa.
Studzenie
Oblac wedzonke zimna woda i nastepnie chlodzic.
Ostatnim krokiem bedzie ustalenie ceny sprzedazy, bo przeciez nie bedziemy tego produktu sami jedli. Biorac pod uwage ekonomiczny proces wykorzystany do jej produkcji, mozna ustalic cene 20 % nizsza anizeli obecna rynkowa cena, wykanczajac lekko konkurencje i ciagle zarabiajac swoje 100%."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Bardzo mi się podobają te "soczyste" wyroby! Uważam, że są w najwyższym stopniu godne polecenia!
PS póki nie będzie przymusu ich jeść.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Dla równowagi za - http://pychotka.pl - cyt: "Polska sarmacka……Suto zastawiony stół, a na nim smakowite mięsiwa, jaja na różne sposoby, apetyczne baby i mazurki. Królowały na nim pieczone mięsiwa i pasztety. Najważniejszym daniem była szynka – wielka, wędzona w jałowcowym dymie, w całości, razem z kością Słynne były surowe szynki litewskie, wędzone w dymie i podawane w cieniutkich plastrach. Tak niegdyś ucztowano w polskich dworach. Warto dziś wrócić do tych sprawdzonych przepisów. Zacznijmy od przepisu na szynkę z kością. Szynka z kością Składniki: 5 kg szynka wieprzowa Mieszanka peklująca: 33 dag peklosoli* po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego 1 dkg kolendry kilka goździków, liści laurowych czubata łyżka cukru (tylko w okresie zimowym) 10 ząbków czosnku 2,5 litra wody. Sposób przygotowania: Szynkę umyć, dokładnie oczyścić, osuszyć. Połowę zmiażdżonych przypraw, peklosoli wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamionkowym naczyniu; przycisnąć wykonanym z twardego, liściastego drewna wcześniej wyparzonym kółkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na dwa dni. Zagotować 2,5 litra wody z pozostałą połową przypraw i peklosoli, schłodzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolicach kości. Resztą zalewy zalać mięso i wstawić do chłodnego miejsca (4 do 8°C). Peklować około 4 tygodnie, przewracając mięso co dwa dni na wszystkie strony. Oczywiście nie muszę przypominać, że peklowana szynka musi przez cały czas być całkowicie przykryte zalewą. Codziennie sprawdzać stan zalewy. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć. Moczymy szynkę w zimnej wodzie (powinna być bieżąca) przez około 3 godz. Czas ten można skrócić, w zależności od wielkości szynki. Musicie po prostu po jakiejś godzinie spróbować kawałeczek ze środka i sprawdzić smakowo nasolenie. Po wymoczeniu obmywa się je w ciepłej (30-40 stopni C) wodzie, oczyszcza szczotką i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia. * peklosól można zastąpić mieszanką 25 dkg soli i 1 dkg saletry "
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
cyt. Dodatki uzyte do peklowania : Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia Peklosol – 200g Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody) Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Admin, moge Cie prosic o przeniesienie tego watku do innnego dzialu. Wydaje mi sie , ze dyskusja nie jest na temat. Tu szukaja ludzie przepisow optymalnych. Chyba, ze sie myle?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Ale, jak przeniosę do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie. A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje się złym miejscem...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Okey dokey. W kamir razie dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym". Masarze nabijaja mieso woda a nas nabijaja w butelke. To bylo powodem, ze od dobrych kilku, moze 4-ech lat nie kupilem kawalka miesa w sklepie. Kupuje wszystko bezposrednio od znajomego rolnika. To z kolei "na czarno" ale tluszczyk bialy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
I o to chodzi! Ale jak komu pasuje "schabowy z soi" - to niech sobie zajada... PS zawsze i wszędzie uda się kupić coś jadalnego, jak się wie, co kupować!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
... dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym".
Ja bym to nazwała raczej -"marnowaniem nienaturalnym" mięsa..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gazda412
Go
|
Nigdy nie kupuję żadnych mięs, wędlin czy podrobow w dużych sklepach i od dużych zakładów mięsnych. Kiedy jeszcze byłem w wieku produkcyjny, miałem okazję kilka razy zobaczyć jak wygląda technologia produkcji wędlin i wędzonek. Do dzisiaj nie jadam wędlin kupionych w supermarkecie. Dobrze że mieszkam na wsi i mogę się wymądrzać. Mała rzeżnia z własną ubojnią imałym sklepem mięsnym. Można sobie wcześniej zamówić coś czego na codzień nie można kupić np. skórki wp. uszy lub całą głowę. Natomiast rozumiem wszystkich optymalnych z dużych miast, że kiedy kupując w sklepie mięso, wędliny czy podroby nie mają pojęcia o ich pochodzeniu. Wtedy napewno można kupić boczek o zapachu ryby. Świnia nie musi być karmiona mączką rybną aby miała zapach ryby, wystarcz, że świerzy boczek (czyli nie wędzony) bardzo długo jest przechowywany w stanie zamrożonym w chłodniach. Takie wyjaśnienie otrzymałem od znajomego kierownika rzeżni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Ale, jak przeniosę do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie. A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje się złym miejscem...
Święta minęły, wędliny zostały, więc warto odświeżyć je, znaczy powyższe zdania, do następnych Świąt, a przynajmniej do Karnawału. ... Musicie po prostu po jakiejś godzinie spróbować kawałeczek ze środka i sprawdzić smakowo nasolenie. ...
i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia. ...
Tego żaden mały i duży wytwórcy- szanujący wielowiekową, uwarunkowaną genetycznie mentalność handlarza- nie zrobią. Nie są "gupi". Kupuję wędzonki od kilku domorosłych masarzy i w każdym przypadku, te dwie, cytowane czynności robię sam- szkoda, że dopiero po obróbce termicznej typu wędzenie. Kiedyś rozejrzałem się po fachowych forach- ileż tam dobrych i optymalnych nicków rozpoznałem. A pieniądze, co tam pieniądze! Są dla potrzebujących. Dla mnie jest ważne, że do pyska nieco ocieknięte wkładam. Czego sobie nieustająco, a i Wam przy tej okazji życzę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Wystarczy kupować wyroby, których nie opłaca się fałszować. Czyli optymalne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słusznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
administ
Go
|
Bardzo soczysta jest dieta 5*wio, jak komu na soczystości zależy!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słusznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Słusznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zyon
|
Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc
|
|
|
Zapisane
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Radzio
Go
|
Słusznie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
jukor
Go
|
Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc
Tak so czyste, że aż wyczyszczone z tego co najlepsze. I dotyczy to nie tylko mięsa i wędlin. Wczoraj chciałem kupić kakao, ale odłożyłem na półkę, gdy przeczytałem, że jest o obniżonej zawartości tłuszczu. Czyszczą co się da.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|