forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-03-29, 12:03:50

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
658493 wiadomoci w 4058 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?  (Przeczytany 19414 razy)
Malgosia
Jr. Member
**
wiadomoci: 2874


Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« : 2010-02-04, 08:45:32 »

Cytuję:
"Dzieki najnowszycm osiagnieciom technologii wkrotce pojawia sie an rynku wyroby tzw. “Soczyste”. Soczyste szynki, balerony, kielbasy wedzone parzone i pieczone itp. Produkty bardzo zdrowe, skladajace sie w glownej mierze z wody (pst…, to jest sekret), Urzad Miesny sluchajac lekarzy rowniez je popiera – mniej tluszczu i kolesterolu, wiecej wody. W koncu sami wiemy, ze woda jest dla nas dobra.

Udalo mi sie zdobyc niedostepna jeszcze an rynku recepture an
Wedzonke Soczysta (10 kg) i tak wyglada :

Surowiec :
Woda (najlepsza czysta) - 6 kg
Wieprzowina - 3 kg
Niewykorzystane odpadki miesa – 700 g (beda uzyte w najnowszym stylu nastrzykiwania)

Przyprawy:
Pieprz – 15 g
Papryka - 80g – doda czerwonego koloru an wypadek jakby nam nie wyszlo przyspieszone peklowanie

Dodatki uzyte do peklowania :
Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia
Peklosol – 200g
Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody)
Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci
Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej

Skrot instrukcji :

Niewykorzystane odpadki miesa jakie moglyby eventualnie trafic do produkcji pozywienia dla psow i kotow, mozna z powodzeniem uzyc w procesie peklowania stosujac najnowsza na rynku technologie nastrzykiwania firmy Cozzini – tzw. SuspenTec. Odpadki miesa sa tak bardzo rozdrobnione, ze mozna ich uzywac do natrzykiwania iglowego. Co najwazniejsze proces ten jest niemozliwy do odkrycia okiem I nawet nie trzeba go wykazywc an etykiecie.

W warunkach domowych mozliwe jest kilkukrotne (4) przepuszczenie przez sitko 2 mm a nastepnie uzycie strzykawki z wiekszymo otworami.

Peklowanie :
wymieszac w mikserze z woda wszystkie skladniki nie zapominajac o plynnym dymie i zaczac nastrzykiwanie. W celu super szybkiego peklowania mozna (an wlasna odpowiedzialnosc) zamiast askorbianu sodu uzyc” kwasu askorbinowego” (an ogol uzywanego w peklowaniu suchym), co spowoduje dosc burzliwe, spontaiczne peklowanie. Poniewaz zaczna sie wydzielac nadmierne ilosci tlenku azotu w postaci lekko trujacej zoltej pary, wskazane jest uzycie maski gazowej i szerokie otwarcie okna (tylko podczas peklowania).

Uzywajac strzykawki wpompowac do miesa maksymalna ilosc mieszanki i przystapic do masowania. Nie wyrzucac pozostalej mieszanki peklujacej, gdyz bedzie ponownie uzywana.

Masowanie :
Stosowane do dalszego rozbicia tkanek miesniowych i dzieki temu lepszemu rozprowadzeniu mieszanki a co z tym sie wiaze, lepszemu wykorzystaniu tak zdrowej dla nas wody. Najbardziej stosowane masownice to obracajace sie bebny z przegrodami i w warunkach domowych idealnym rozwiazaniem jest suszarka do bielizny. Powinno sie zamknac doplyw gazu aby temperatura nie wzrosla za bardzo w trakcie mieszania co mogloby spowodowac niepotrzebne rozmrazanie drobnoustrojow i krotsza trwalosc gotowego produktu. Na ogol sie miesza mieso przez 10 min, nastepnie wstrzymuje prace bebna na 30 min i ponownie w tym samym stylu. W warunkach domowych dopuszczalne jest non-stop uzycie suszarki przez 60 min.
Mieso mozna teraz wyjac i doszprycowac pozostala solanka, ktora powinna zostac teraz bez przeszkod wchlonieta przez mieso.

Parzenie

Wedzonke umiescic w siatce, lub jezeli dostepne, w zafarbowanej an kolor dymu oslonce i parzyc do temperatury nie wyzszej anizeli 66 C pamietajac o waznym fakcie, ze z wzrostem temperatury parzenia czy pieczenia mamy wiekszy ubytek miesa.

Studzenie

Oblac wedzonke zimna woda i nastepnie chlodzic.

Ostatnim krokiem bedzie ustalenie ceny sprzedazy, bo przeciez nie bedziemy tego produktu sami jedli. Biorac pod uwage ekonomiczny proces wykorzystany do jej produkcji, mozna ustalic cene 20 % nizsza anizeli obecna rynkowa cena, wykanczajac lekko konkurencje i ciagle zarabiajac swoje 100%."
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #1 : 2010-02-04, 09:18:38 »

Bardzo mi się podobają te "soczyste" wyroby!
Uważam, że są w najwyższym stopniu godne polecenia!

PS
póki nie będzie przymusu ich jeść.
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #2 : 2010-02-04, 09:21:35 »

Dla równowagi za - http://pychotka.pl - cyt:
"Polska sarmacka……Suto zastawiony stół, a na nim smakowite mięsiwa, jaja na różne sposoby, apetyczne baby i mazurki. Królowały na nim pieczone mięsiwa i pasztety. Najważniejszym daniem była szynka – wielka, wędzona w jałowcowym dymie, w całości, razem z kością Słynne były surowe szynki litewskie, wędzone w dymie i podawane w cieniutkich plastrach. Tak niegdyś ucztowano w polskich dworach. Warto dziś wrócić do tych sprawdzonych przepisów. Zacznijmy od przepisu na szynkę z kością.
Szynka z kością
Składniki:
5 kg szynka wieprzowa
Mieszanka peklująca:
33 dag peklosoli*
po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
1 dkg kolendry
kilka goździków, liści laurowych
czubata łyżka cukru (tylko w okresie zimowym)
10 ząbków czosnku
2,5 litra wody.

Sposób przygotowania:
Szynkę umyć, dokładnie oczyścić, osuszyć. Połowę zmiażdżonych przypraw, peklosoli wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamionkowym naczyniu; przycisnąć wykonanym z twardego, liściastego drewna wcześniej wyparzonym kółkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na dwa dni.
Zagotować 2,5 litra wody z pozostałą połową przypraw i peklosoli, schłodzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolicach kości. Resztą zalewy zalać mięso i wstawić do chłodnego miejsca (4 do 8°C). Peklować około 4 tygodnie, przewracając mięso co dwa dni na wszystkie strony. Oczywiście nie muszę przypominać, że peklowana szynka musi przez cały czas być całkowicie przykryte zalewą.
Codziennie sprawdzać stan zalewy. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć. Moczymy szynkę w zimnej wodzie (powinna być bieżąca) przez około 3 godz. Czas ten można skrócić, w zależności od wielkości szynki. Musicie po prostu po jakiejś godzinie spróbować kawałeczek ze środka i sprawdzić smakowo nasolenie. Po wymoczeniu obmywa się je w ciepłej (30-40 stopni C) wodzie, oczyszcza szczotką i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia.
* peklosól można zastąpić mieszanką 25 dkg soli i 1 dkg saletry "
Zapisane
Gwidon
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #3 : 2010-02-04, 09:28:23 »

   cyt.

Dodatki uzyte do peklowania :
Dym w plynie – 4 lyzki - do nadania wodzie (wedzonce) smaku wedzenia
Peklosol – 200g
Koncentrat bialka sojowego – 300g (trzeba jakos zwiazac tyle wody)
Fosforany – 50g, niasamowite wiazanie wody dzieki otwieraniu struktury bialek miesniowych i dzieki temu uzyskanie super soczystosci
Askorbinian sodu – 5g – znaczne przyspieszenie peklowanie i utrwalenie barwy peklowniczej

   Shocked Shocked Shocked Laughing Cool
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #4 : 2010-02-04, 10:47:02 »

Admin, moge Cie prosic o przeniesienie tego watku do innnego dzialu. Wydaje mi sie , ze dyskusja nie jest na temat. Tu szukaja ludzie przepisow optymalnych.  Very Happy

Chyba, ze sie myle?
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #5 : 2010-02-04, 15:58:10 »

Ale, jak przeniosę do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie.
A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje się złym miejscem...
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #6 : 2010-02-04, 16:29:30 »

Okey dokey.

W kamir razie dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym". Masarze nabijaja mieso woda a nas nabijaja w butelke.
To bylo powodem, ze od dobrych kilku, moze 4-ech lat nie kupilem kawalka miesa w sklepie. Kupuje wszystko bezposrednio od znajomego rolnika. To z kolei "na czarno" ale tluszczyk bialy Laughing
Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #7 : 2010-02-04, 16:59:01 »

I o to chodzi!
Ale jak komu pasuje "schabowy z soi" - to niech sobie zajada...  Wink

PS
zawsze i wszędzie uda się kupić coś jadalnego, jak się wie, co kupować!
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 70135


Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #8 : 2010-02-04, 17:26:03 »



... dodam, ze w Danii "nabijanie" miesa woda nazywaja "marynowaniem naturalnym".

Ja bym to nazwała raczej -"marnowaniem nienaturalnym" mięsa.. Wink
Zapisane

Gazda412
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #9 : 2010-02-07, 01:20:19 »

Nigdy nie kupuję żadnych mięs, wędlin czy podrobow w dużych sklepach i od dużych zakładów mięsnych. Kiedy jeszcze byłem w wieku produkcyjny, miałem okazję kilka razy zobaczyć jak wygląda technologia produkcji wędlin i wędzonek.  Do dzisiaj nie jadam wędlin kupionych w supermarkecie. Dobrze że mieszkam na wsi i mogę się wymądrzać.
Mała rzeżnia z własną ubojnią imałym sklepem mięsnym. Można sobie wcześniej zamówić coś czego na codzień nie można kupić np. skórki wp. uszy lub całą głowę. Natomiast rozumiem wszystkich optymalnych z dużych miast, że kiedy kupując w sklepie mięso, wędliny czy podroby nie mają pojęcia o ich pochodzeniu. Wtedy napewno można kupić boczek o zapachu ryby. Świnia nie musi być karmiona mączką rybną aby miała zapach ryby, wystarcz, że świerzy boczek (czyli nie wędzony) bardzo długo jest przechowywany
w stanie zamrożonym w chłodniach. Takie wyjaśnienie otrzymałem od znajomego kierownika rzeżni.
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #10 : 2013-12-30, 08:00:19 »

Ale, jak przeniosę do "wolnych tematów", to nikt nie zwróci uwagi lub szybko zapomnie o problemie.
A tu w "kuchni" takie ostrzeżenie o tych "soczystych" produktach, nie wydaje się złym miejscem...

Święta minęły, wędliny zostały, więc warto odświeżyć je, znaczy powyższe zdania, do następnych Świąt, a przynajmniej do Karnawału. Wink Laughing



... Musicie po prostu po jakiejś godzinie spróbować kawałeczek ze środka i sprawdzić smakowo nasolenie. ...

 i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia.
...

Tego żaden mały i duży wytwórcy- szanujący wielowiekową, uwarunkowaną genetycznie mentalność handlarza- nie zrobią. Cool Nie są "gupi". Very Happy
Kupuję wędzonki od kilku domorosłych masarzy i w każdym przypadku, te dwie, cytowane czynności robię sam- szkoda, że dopiero po obróbce termicznej typu wędzenie. Wink Laughing
Kiedyś rozejrzałem się po fachowych forach- ileż tam dobrych i optymalnych nicków rozpoznałem. Wink Very Happy
A pieniądze, co tam pieniądze! Są dla potrzebujących. Dla mnie jest ważne, że do pyska nieco ocieknięte wkładam.
Czego sobie nieustająco, a i Wam przy tej okazji życzę. Very Happy Razz Laughing

Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #11 : 2013-12-30, 08:17:42 »

Wystarczy kupować wyroby, których nie opłaca się fałszować.
Czyli optymalne.  Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #12 : 2013-12-30, 08:24:59 »

Słusznie. Very Happy
Zapisane
administ
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #13 : 2013-12-30, 08:29:20 »

Bardzo soczysta jest dieta 5*wio, jak komu na soczystości zależy!  Very Happy
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #14 : 2013-12-30, 16:59:54 »

Słusznie. Very Happy
Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #15 : 2013-12-30, 21:29:14 »

Witam wszystkich forumowiczów jeszcze w starym roku!
To mój debiut.

"Soczyste wyroby". Chyba ktoś wyszedł z założenia, że woda to źródło życia. Owszem, ale nie ta w szynce i innych wyrobach mięsopodobnych.
Akurat dziś ukazał się artykuł o zakazie wędzenia wyrobów wędliniarskich. Wędzenie naturalnymi metodami ogranicza znacznie ilość wody w gotowym wyrobie.
A przecież jeść mamy "soczyście"! Wędzić też możemy, ale dolewając parę łyżek Very Happy

tutaj link:
http://www.biztok.pl/artykul/znika-wedzona-kielbasa-przedsiebiorcy-maja-problem_a14708?utm_source=o2_SG&utm_medium=Biznes&utm_campaign=o2
Zapisane
Radzio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #16 : 2013-12-31, 07:58:06 »

Słusznie. Very Happy
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25496

pindżar ryskow wyszy


Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #17 : 2013-12-31, 08:17:31 »

Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc
Zapisane

Work Buy Consume Die
Radzio
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #18 : 2013-12-31, 08:22:26 »

Słusznie. Very Happy
Zapisane
jukor
Go


Email
Odp: Wyroby "soczyste" - kto ma to spozywać?
« Odpowiedz #19 : 2013-12-31, 10:00:14 »

Jak wyroby so czyste to mozna jesc, jak nie so czyste to trza umyc

Tak so czyste, że aż wyczyszczone z tego co najlepsze. I dotyczy to nie tylko mięsa i wędlin.
Wczoraj chciałem kupić kakao, ale odłożyłem na półkę, gdy przeczytałem, że jest o obniżonej
zawartości tłuszczu. Czyszczą co się da.
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.037 sekund z 19 zapytaniami.