|
adampio
|
Nie pamietam jak te ciastka sie nazywaja po posku, najprawdopodobniej ptysie. Niemniej jednak polecam sa superowe.
Skladniki: 250 ml wody 125 gr masla 125 gr maki 5 jajek
Sposob robienia:
wode i maslo zagotowac a nastepnie dodac cala make. Mieszamy tak dlugo az ciasto bedzie odchodzilo do garnka. Garnek zdejmujemy z "ognia" i studzimy zawartosc do temperatury "letnie" i dodajemy po jednym jajku caly czas mieszajac aby po kazdym dodanym jajku masa byla rowna. Lyzka nakladamy rowne porcje na wysmarowana blache i wkladamy do nagrzanego na 200 stopni pieca. Pieczemy okolo 20 min NIE OTWIERAJAC PIECA W CZASIE PIECZENIA. Jak ciastka wystygna przecinamy w zdluz, albo tak jak miekkie jajko gore ciastka, do srodka podstawy wkladamy krem albo bita smietane albo jaki kto ma pomysl, przykrywamy gorna czescia, ktora mozna poglazurowac w rozne sposoby, np polac rozpuszczonym w smietanie kakaem, albo czekolada albo jaki kto ma pomys.
BTW samych ciastek:
1:3,5:2,5
|
Pozdrawiam adampio
Sa tylko dwie rzeczy, ktore nie maja konca: wszechswiat i ludzka glupota. ( A.Einstein )
|
|
|
|
adampio
|
Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta? Za optymalne? A no tak trzeba bylo mowic od razu.
No to nie polecam. Sa niedobre. Sam se je zjem.
|
Pozdrawiam adampio
Sa tylko dwie rzeczy, ktore nie maja konca: wszechswiat i ludzka glupota. ( A.Einstein )
|
|
|
|
renia
|
Jakbyś tak przysłał gotowe w paczce, to wszyscy byśmy spróbowali..  przynajmniej ja na pewno.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|
renia
|
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka. Robiłam je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". Lubię wszystkie wyroby z bitą śmietaną (niestety cała rodzinka je lubi..  ) 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
adamel
Jr. Member

|
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka. Robiłam je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". Lubię wszystkie wyroby z bitą śmietaną (niestety cała rodzinka je lubi..  )  Najgorzej, jak człowiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinę 
|
|
|
|
|
RTS
Newbie

|
No to nie polecam. Sa niedobre.
No nie wiadomo... A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka... Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeślijcie do mnie próbne partie - zrobi się badania i będzie wszystko jasne, a nie się droczyć będziecie. Ale nie ukrywam że takie badania mogą trochę potrwać (jak to w "poważnych" badaniach) i konieczna będzie wielokrotna weryfikacja uzyskanych wyników - wiecie co to oznacza. 
|
|
|
|
|
adamel
Jr. Member

|
...znowu ktoś się chce podpiąć pod fundusze "unijne"... 
|
|
|
|
|
|
renia
|
A tak w ogóle - to są moje najsmaczniejsze ciastka. Robiłam je z przepisu z Forum -"Ptysie optymalne". Lubię wszystkie wyroby z bitą śmietaną (niestety cała rodzinka je lubi..  )  Najgorzej, jak człowiek musi dokonać wyboru, kogo kochać bardziej - SIEBIE, czy rodzinę  A jeszcze gorzej - jeśli musi wybrać między sobą, rodziną i  ..ptysiami.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
adamel
Jr. Member

|
...i tutaj już zupełny pat...  - mimo trzech czynników 
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hmmm... być może, być może... Najlepiej podeślijcie do mnie próbne partie - zrobi się badania i będzie wszystko jasne, a nie się droczyć będziecie..
Ja się poddaję bez badań..  do "adampia" zdolności kulinarnych nie mam nawet porównania.. Tylko kto teraz na tym najgorzej wyjdzie..  ..chyba pomysłodawca badań.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|
renia
|
...i tutaj już zupełny pat...  - mimo trzech czynników  Właśnie, pat - przed szachem..  albo padł - z łakomstwa.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|
renia
|
Dla jasności mam na myśli łakomstwo własne i powinno pisać "padła", a nie "padł" - ale nie pasowałoby do kontekstu.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
akazah
Newbie

|
Czyzby nikt nie znal tych ciatek/ tego ciasta? Za optymalne? A no tak trzeba bylo mowic od razu.
No to nie polecam. Sa niedobre. Sam se je zjem.
czytałam kiedyś przepis na ptysie optymalne ale jakos nie miałam werwy żeby je zrobić, ale Twój przepis i SAM TY jesteś bardziej przekonywujący, więc spróbuje.  Na razie jesteśmy na etapie bułeczek....tak nam zasmakowały, że się najeść nie możemy....zawsze to coś innego 
|
Magda
|
|
|
|
renia
|
No i ciasto mam zrobione (częściowo - jeszcze musi wystygnąć, żebym mogła dodać jajka) , ale jest trochę grudkowate..  Chyba mąkę za szybko całą dodałam - zamiast stopniowo.. Ale liczy się efekt końcowy.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
akazah
Newbie

|
Reniu a próbowalas kiedyś tych bułeczek???? są naprawdę pyszne...właśnie je robię 
|
Magda
|
|
|
|
renia
|
Jeszcze nie próbowałam, ale skoro tak zachwalasz - to spróbuję ..i podzielę się wrażeniami.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|
adampio
|
"akazah" jakie buleczki?
|
Pozdrawiam adampio
|
|
|
akazah
Newbie

|
mi i mojemu mężowi bardzo smakują..... "akazah" jakie buleczki?
dałam przepis na forum 
|
Magda
|
|
|
|
renia
|
Moje ptysie się pieką, ale jakieś płaskie placki wyszły  (12 sztuk) Może urosną.. Już wcześniej nieraz robiłam ptysie, ale nie osobiście  tylko dałam przepis i oceniłam efekt.. 
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|
renia
|
Ale jaja  wszystkie mi się połączyły..  (nie jaja tylko ptysie  )
|
Pozdrawiam - Renia 
|
|
|
|