Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Czy można zmieniać proporcje BTW? (Przeczytany 16070 razy)
|
Krzysztof.K.
Go
|
Czytam już drugą książkę i wiem, że pewne odchylenia są dopuszczalne. O ile pamiętam, to węglowodanów na 70 masy ciała autor dopuszcza do 100, a nawet więcej. W zależności z jakiego źródła pochodzą. Optymalnie jest jednak te 50.
Osobiście staram się zyskać lekko na wadze, a mam bardzo szybką przemianę materii. Czasem po zjedzeniu 6 jajek na maśle nadal jestem głodny i dosmażam kolejne 6. Wczoraj o drugiej w nocy nie mogłem zasnąć i musiałem wstać i dojeść smażonej na całej kostce masła wątróbki, której kilka godzin wcześniej zjadłem do syta.
Do tej pory nie liczyłem kalorii, a jedynie węglowodany. Posiłki starałem się jeść bardzo podobne, do proponowanych przez dr. Kwaśniewkiego, więc proporcje powinne być podobne. Idealnie tak samo nie jestem w stanie jeść, bo mieszkam poza Polską i nie wszystko jest tu tak łatwo dostępne. Czuję się rewelacyjnie, więc dieta najwyraźniej mi służy. Wyniki krwi idealne.
Zastanawia mnie jednak co jest najważniejsze: proporcje, czy limit węgli lub białka. Tzn. jeśli mam zjeść 3500kcal, to nadal trzymać się sztywno proporcji, czy jednak nie przekraczać 50g węgli i zachwiać proporcje?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Czy można zmieniać proporcje BTW?
Odpowiadam: można, a nawet trzeba. W zależności od formuły zapotrzebowania rzeczywistego organizmu. Koniec odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
Witam I ja się wiele razy zastanawiałam na ile można zmienić proporcje i jakie będą tego konsekwencje. Z jakiegoś nieznanego mi powodu ciągle mam głód na węglowodany a przy tym permanentnie pojawiaja się ketony. A jem tych wegli wcale nie mało bo przy każdym posiłku przynajmniej ok 20-30g. a bywa, że i to jest za mało. Często budzę sie w nocy i musze zjeść czekolady bo dalszy sen jest niemożliwy. Staram sie jeść węglowodany tylko w postaci skrobi no chyba,że jest to noc to juz nie ma rady. Ten niedobór bardzo źle znoszę, napinaja mi sie mięśni i ścięgna nawet przez sen, przez co czuję sie zmęczona i bola nie stawy. Czuję układ nerwowy w całym organizmie. Te dolegliwości pojawiają się też z powodu zmiany pogody lub np. przepracowania umysłowego lub fizycznego. Czytałam, że jeśli je się węglowodany w postaci skrobi to można jeść ich wiecej ale żeby raczej nie przekraczać 100g na dobę a już napewno nie 150g. Ale też czytałam, żeby nie przekraczać proporcji 1:1,5 (białko: węglowodany) a ja często przekraczam. Ktos powie, że przy takiej ilości wegli to nie jest wcale dieta optymalna. Moze i racja ale co w takim razie robić? Może w tym roku uda mi się pojechać do arkdii i pobrać prądy selektywne. Zastanawia mnie czy po nich bedzie mniejszy głód weglowodanowy. Wiele sobie po nich obiecuję.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
A ile jesz bialka? Bo w Twojej wypowiedzi znajduja sie gotowe odpowiedzi. Tylko nie podajesz proporcji a gramature i tylko weglowodanow. Z jakiegoś nieznanego mi powodu ciągle mam głód na węglowodany a przy tym permanentnie pojawiaja się ketony. To raczej logiczne, prawda, niedobor weglowodanow rezultuje w pojawieniu sie ketonow. Ktos powie, że przy takiej ilości wegli to nie jest wcale dieta optymalna. Jezeli nie jadasz w zalecanych proporcjach BTW Podaj swoje BTW
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof.K.
Go
|
Mi natomiast zupełnie nie służy przekroczenie 50g węgli.
Jednak ciągle jestem głodny. Dopiero co zjadłem 6 jajek na maśle i było to zdecydowanie za mało. Aktualnie smażę dodatkowo dwa kawałki wieprzowiny ze skórą + brokuł gotuje się na parze.
Przyznaję, że nie jestem optymalny. Staram się nie przekraczać 50g cukrów i jeść możliwie tłusto, ale idealnie proporcji nie liczę.
Mimo jednak dawki węglowodanów często nie przekraczających 30g dziennie nie mam mocznika we krwi, ani objawów wejścia w ketozę. Tak więc jedząc około 3000 kcal i nie przekraczając 50g węgli dziennie moje proporcje są zupełnie inne, niż większości optymalnych.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
To się najedz i będziesz miał problem na boku.
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
ADAMPIO
Białka jem od 30 do 50 gram dziennie. Nie mogę za wiele bo zaraz swędzi mnie niemiłosiernie skóra, puchną nogi i bolą nerki .Rok temu miałam kamienie nerkowe i sadzę, że nabawiłam się ich bo przesadzałam z białkiem. Nie wiem czy już sie wypłukały ale jak w pracy będe miała więcej czasu to porobię sobie wyniki. To już niedługo.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
To niezły syndrom metaboliczny... Współczuję!
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof.K.
Go
|
To się najedz i będziesz miał problem na boku. No właśnie staram się najeść i przybrać na wadze, ale jakoś słabo to idzie. Mam wręcz wrażenie, że lekko straciłem na wadze.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
To niezły syndrom metaboliczny... Współczuję! Dużo łatwiej wyjść np: z ketozy niż ze swędzenia skóry "po białku"!
|
|
|
|
|
|
|
afmfo
Go
|
To prawda. Świąd znika po ok. miesiącu i ciagle nie wiadomo czy juz dość zmiejszania białka. Ketony znikaja szybko, jak dobrze ,że sa te paski. Dla ciekawostki dodam, że przy posiłku jem np. dwa duże ziemniaki i mimo ,że jestem najedzona to jeszcze długo czuje głód węglowodanowy. Znika po ok pół godz. , no chyba że zjem batona to odrazu znika.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Jednak ciągle jestem głodny. Dopiero co zjadłem 6 jajek na maśle i było to zdecydowanie za mało. Aktualnie smażę dodatkowo dwa kawałki wieprzowiny ze skórą + brokuł gotuje się na parze.
Może myślisz cały czas o jedzeniu? Myślę,że problem Twój z tym głodem po 6 jajkach na maśle ,siedzi w Twojej głowie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Za te sprawy odpowiedzialne są przeważnie imunoglobuliny E (IgE) występujące w śladowych ilościach w surowicy krwi. Norma to poniżej 0,004%. Jeśli jest jej zbyt dużo pobudza pochodne imidazolu, co prowadzi właśnie między innymi do alergii pokarmowych! Ale nie znam na tyle dokładnie problemu, aby radzić...
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof.K.
Go
|
Może myślisz cały czas o jedzeniu? Myślę,że problem Twój z tym głodem po 6 jajkach na maśle ,siedzi w Twojej głowie. Ja w tym generalnie nie widzę problemu. Lubię jeść. Pewien problem widzę w tym, że nie mogę przybrać na wadze. Mimo, że dużo jem i dodatkowo ćwiczę z ciężarkami.
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Ja w tym generalnie nie widzę problemu. Lubię jeść. Pewien problem widzę w tym, że nie mogę przybrać na wadze. Mimo, że dużo jem i dodatkowo ćwiczę z ciężarkami. ....bo może źle ćwiczysz ciężarkami. Mimo, że "ciężarkami" bawię się już z 15 lat i myślałem że wiem już wszystko na ten temat (niech żyje skromność ), to dopiero po przeczytaniu książki "Więcej niż bodybuilding" Pavela Tsatsoulina otworzyły mi się oczy. I zacząłem to robić jak należy - efekty przyszły szybko. Najgorzej jak informacje na te tematy (odżywianie, ćwiczenia siłowe) czerpie się wyłącznie z netu. W 95% to stek bzdur.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
pochodne imidazolu... Tak dla przypomnienia. Związki te są również naturalnymi "odgrzybiaczami" i ich niedobór w organizmie często prowadzi do "zagrzybienia"...
|
|
|
|
|
|
|
Krzysztof.K.
Go
|
....bo może źle ćwiczysz ciężarkami. Mimo, że "ciężarkami" bawię się już z 15 lat i myślałem że wiem już wszystko na ten temat (niech żyje skromność ), to dopiero po przeczytaniu książki "Więcej niż bodybuilding" Pavela Tsatsoulina otworzyły mi się oczy. I zacząłem to robić jak należy - efekty przyszły szybko. Najgorzej jak informacje na te tematy (odżywianie, ćwiczenia siłowe) czerpie się wyłącznie z netu. W 95% to stek bzdur. Mógłbyś proszę podać kilka podstawowych przykładów co radzi autor i jakie mity obala? Nie ćwiczę jakoś pro. Są to proste ćwiczenia w domu z hantlami i gumą + pompki i brzuszki. Wszystkie ćwiczenia robię bardzo powoli i dokładnie.
|
|
|
|
|
|
|
vigo
Go
|
Krzysztof, za duzo by pisac. Kup ksiazke - przeczytaj. Autor byl trenerem rosyjskiego specnazu. Obecnie szkoli sily specjalne w USA. Generalnie stawia na przyrosty sily, ale i masa miesniowa idzie w gore.
|
|
|
|
|
|
|
Iga
Go
|
Ja w tym generalnie nie widzę problemu. Lubię jeść. Pewien problem widzę w tym, że nie mogę przybrać na wadze. Mimo, że dużo jem i dodatkowo ćwiczę z ciężarkami.
Acha,to zmienia postać rzeczy,jeśli Ty lubisz jeść.Wtedy to takie 6 jajek na maśle to pikuś. Znam z reala dwie osoby,które lubią jeść i jednocześnie są szczupłe i gadają głównie o tym ile zjadły,jakie co jest pyszne i ile by jeszcze zjadły,a i tak są szczupłe. Ja z kolei nie mam upodobania w jedzeniu,więc pewnie Cię nie zrozumiem. Tak sobie pomyślałam,że może masz jakieś pasożyty ?
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Znam z reala dwie osoby,które lubią jeść i jednocześnie są szczupłe i gadają głównie o tym ile zjadły,jakie co jest pyszne i ile by jeszcze zjadły,a i tak są szczupłe.
To lepiej je ubierać niż żywic?
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|