forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-29, 10:02:27

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669827 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  OSBO w Sejmie...
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: OSBO w Sejmie...  (Przeczytany 7768 razy)
admin
Go


Email
OSBO w Sejmie...
« : 2010-02-14, 15:58:35 »

W uzupełnieniu materiału zamieszczonego pod podanym linkiem: http://optymalni.org.pl/aktualnosci.php?id=172
zamieszczam materiały przygotowane na tę kosnultację społeczną;

cyt:

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych
 im. ks. prof. Włodzimierza Sedlaka
z siedzibą w Jaworznie

INFORMACJA dotycząca optymalnego modelu żywienia zgodnie z zasadami dr Jana Kwaśniewskiego.
Opracowała: Anna Kazuba
      Członek ZG OSBO
      Prezes Szczecińskiego Oddziału OSBO

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych im. ks. prof. Włodzimierza  Sedlaka z siedzibą w Jaworznie powstało w 1998 r.. Jest organizacją typu NON PROFIT. Członkami Stowarzyszenia są osoby zainteresowane i stosujące optymalny model żywienia, zgodnie z zasadami opracowanymi przez lekarza medycyny Jana Kwaśniewskiego.
Po dziesięciu latach działalności, Stowarzyszenie liczy kilka tysięcy członków.
W rozumieniu statutu Stowarzyszenia ogół społeczności tworzą wszyscy, bez względu na swój status społeczny, zawodowy lub inny, którzy uczestniczą w realizacji celów i zadań stojących przed szeroko rozumianym, zdrowym odżywianiem i zdrową żywnością, z uwzględnieniem zasad optymalnego odżywiania według metod lekarza medycyny Jana Kwaśniewskiego, a także wszystkie osoby będące podmiotami oddziaływań w tym zakresie.
Popularyzowanie nowoczesnego, optymalnego modelu odżywiania się ludzi oraz upowszechnianie osiągnięć efektów stosowania jest jednym z podstawowych działań Stowarzyszenia w celu realizacji zadań statutowych.
Zgodnie ze statutem, celem głównym Stowarzyszenia jest rozwijanie szerokiego zainteresowania, jak i organizowanie działalności informacyjnej, upowszechniającej, wspomagającej, ochronnej i pomocowej na rzecz ochrony zdrowia, upowszechniania kultury fizycznej i sportu, dobroczynności oraz rehabilitacji społecznej i zawodowej inwalidów, jak również wspieranie działalności naukowej, naukowo-technicznej i oświatowej oraz innej w przyjętych w statucie sferach zadań pożytku publicznego, podejmowanej w związku z nowoczesnym, optymalnym odżywianiem się ludzi i ekologiczną żywnością, skierowanych do ogółu społeczności, jak również na rzecz członków Stowarzyszenia.
Od  czerwca 1999 r. Stowarzyszenie wydaje czasopismo, miesięcznik „OPTYMALNI”, którego czytelnicy mieszkają nie tylko w naszym kraju a także w wielu krajach Europy, w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie a także w Australii i Afryce.
Dr Jan Kwaśniewski od 1965 r. zajmował się dietetyką i w 1968r. ustalił, że w żywieniu człowieka najważniejsze są proporcje między głównymi składnikami pokarmowymi – białkiem, tłuszczami i węglowodanami.
Określeniu zapotrzebowania człowieka na spożywanie odpowiednich, zgodnych z indywidualnymi potrzebami człowieka ilości białek, tłuszczów i węglowodanów, służy opracowana przez dr Jana Kwaśniewskiego proporcja B : T : W = 1 : 2,5 - 3,5 : 0,5- 0,8 ( B – białko, T – tłuszcze, W – węglowodany).
Jak widać, jest wyraźna przewaga tłuszczów nad węglowodanami – odwrotnie do zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia.
W pożywieniu należy dostarczać najlepszych składników:
   budulcowych – białka zwierzęce, zbliżone najbardziej do składu chemicznego     ciała ludzkiego
   paliwa, zawierające jak najwięcej wodoru a najmniej węgla, czyli tłuszcze nasycone, twarde pochodzenia zwierzęcego
   węglowodanów, czyli związków węgla z wodą organizm człowieka potrzebuje niewiele.
Diety niskowęglowodanowe cenione były już od dawna. Niemniej jednak, zachowanie proporcji w spożywanych produktach, tak jak podał dr Jan Kwaśniewski, przynosi jak dotąd największe efekty w profilaktyce i leczeniu.
Na polecenie ówczesnego premiera Piotra Jaroszewicza – Minister Zdrowia i Minister Nauki, powołali specjalną komisję, która poleciła wykonanie badań na zwierzętach i w zależności od osiągniętych wyników, wykonanie badań także na ludziach.
Zespół prof. Rafalskiego w wyniku badań przeprowadzonych na zwierzętach wykazał, że żywienie optymalne nie jest miażdżycorodne.
Następnie przeprowadzono badania na grupie mężczyzn chorych na miażdżycowe zwężenie tętnic wieńcowych i otyłych, jednocześnie stosujących żywienie optymalne. Po sześciu miesiącach obserwacji w tej grupie, stwierdzono spadek wagi ciała u osób otyłych, złagodzenie objawów choroby wieńcowej, wydolności fizycznej i układu oddechowego.
Poprawa stanu zdrowia nastąpiła w każdym przypadku, natomiast jego pogorszenie w żadnym, określanej grupy.
Nie wzrósł poziom cholesterolu i kwasu moczowego, wzrósł natomiast poziom cholesterolu dobrego HDL, znacznie obniżył się poziom trójglicerydów.
Udowodniono m.in., że żywienie optymalne ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Recenzenci pracy – prof. Tatoń i prof. Hasik podkreślili wysoki poziom wykonanych badań i brak jakichkolwiek szkodliwych objawów u osób chorych.
Niestety, wyników badań nie opublikowano.
Zaplanowano przeprowadzenie dalszych badań na pacjentach z różnymi schorzeniami. Miały być one wykonane w latach 1982 – 1986. Po wprowadzeniu stanu wojennego badań nie wykonano.
Lech Wałęsa były Prezydent R.P. skorzystał z wiedzy dr Jana Kwaśniewskiego i zastosował optymalny model żywienia. Na Zjeździe Optymalnych, który odbył się w 2006 r. w Sali Kongresowej w Warszawie, Lech Wałęsa podzielił się swoimi doświadczeniami w stosowaniu żywienia optymalnego, a przede wszystkim opowiedział o jego skuteczności leczniczej.
Z wypowiedzi Lecha Wałęsy wynikało, że wyleczył się z cukrzycy.

W dniu 28.12.2008r. Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej PAN, na stronie internetowej PAN umieścił informację, że żywienie optymalne nie jest miażdżycorodne.

W Katedrze Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu opublikowano w styczniu 2008 roku wyniki badań przeprowadzonych u 117 osób, stosujących żywienie optymalne. Badania nie wykazały szkodliwości żywienia optymalnego.
Katedra i Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu zajmuje się badaniem jakości zdrowotnej żywności, wpływem żywności oraz sposobu odżywiania na rozwój różnych jednostek chorobowych, jak również oceną sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności.
Katedrą kieruje prof. Juliusz Przysławski, a badania w tej Katedrze są prowadzone od ponad 20 lat  we współpracy z innymi jednostkami organizacyjnymi  Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i innych uczelni krajowych i zagranicznych.
W roku 2006 Katedra i Zakład Bromatologii we współpracy z Kliniką Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, postanowili zająć się oceną sposobu żywienia oraz wybranych wskaźników odżywienia osób stosujących dietę niskowęglowodanową – optymalną.
Badania umożliwią uzyskanie odpowiedzi dotyczącej zasadności stosowania diety optymalnej dr Jana Kwaśniewskiego, jako alternatywnej w uzyskaniu redukcji masy ciała, bądź zapobieganiu chorobom u podłoża, których leży nieprawidłowy sposób odżywiania, czyli tzw. metabolicznym chorobom cywilizacyjnym, do których zalicza się m, in. niedokrwienną chorobę serca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę insulinoniezależną oraz niektóre rodzaje nowotworów, mogące być następstwem zarówno niedoboru jak i nadmiaru poszczególnych składników pokarmowych.
Wnioski z badań będą w 2010 roku – trwa ostatni etap badań.

Dr Izabela Bolesławska i prof. Juliusz Przysławski fragmentaryczne wnioski prezentowali na wielu konferencjach w kraju i za granicą, m. in. brali udział w Światowej Konferencji Żywienia Klinicznego w Meksyku na przełomie stycznia i lutego 2009 r.
Przedstawionymi badaniami zainteresowali się także uczeni z Kanady, gdzie również mamy Optymalnych.

Podczas III Konferencji Lekarzy i Fizjoterapeutów Optymalnych w Międzywodziu w dniach 23 – 24 kwietnia 2005 roku obecni tam lekarze i fizjoterapeuci złożyli Oświadczenie, z którego wynika, iż w swojej praktyce lekarskiej spotkali się z licznymi przypadkami potwierdzającymi skuteczność leczniczą żywienia optymalnego.

   Ogromną możliwość dla rozpoczęcia badań nad żywieniem optymalnym stwarza inicjatywa EUREKA.
Jest to umowa 17 państw europejskich, potwierdzona tzw. Hannowerską Deklaracją Zasad w roku 1985.
Rządy państw członkowskich zobowiązały się do wspierania i promowania współpracy „ponad granicami” w celu zwiększenia produktywności, nowoczesności i konkurencyjności przemysłu państw europejskich.
Projekt EUREKA stawia sobie szczytny cel, aby finansowane w nim badania naukowe, doprowadziły do wytworzenia produktu, który nie doskonali techniki wojennej, a buduje dobrobyt ekonomiczny społeczeństw.
Ma to być technologia służąca budowaniu pokoju, współpraca mająca na celu rozwój nauki i gospodarki.
Zastosowanie żywienia optymalnego na skalę społeczną może zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym, pozwoli np. chorym na miażdżycę uniknąć amputacji kończyn dolnych. Przykłady można byłoby mnożyć długo.
Istnieją już opracowane konkretne szczegóły projektu EUREKA, nad wdrożeniem którego podjęte zostaną działania.
Jest to idea przebadania populacji 200 osób żywionych optymalnie przez okres minimum 2 lat. W tym okresie osoby te otrzymywałyby żywność optymalną przygotowaną według ścisłych proporcji B:T:W. Okres ten obejmowałby również ok. 2 – miesięczny pobyt w ośrodku sanatoryjnym. W czasie tych 2 lat, badani zobowiązani byliby wyłącznie do odżywiania się dostarczonymi posiłkami i poddawani byliby szczegółowym, cyklicznym /co 3 miesiące/ badaniom lekarskim. Wyniki badań medycznych poddane będą analizie poprzez jednostkę naukowo badawczą. W tym przypadku będzie to Akademia Medyczna Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

W celu wykazania wartości żywienia optymalnego na leczenie chorób cywilizacyjnych, wybrano do projektu EUREKA cukrzycę. Do projektu badawczego zakwalifikowanych będzie 200 cukrzyków, którzy przez okres 2 – letni będą poddani żywieniu optymalnemu.
Autorem metody żywienia optymalnego w projekcie EUREKA jest oczywiście dr Jan Kwaśniewski.
Jednym z partnerów uczestniczących w projekcie jest nasze Stowarzyszenie.
Działania zmierzające do realizacji projektu są zgodne z celami statutowymi Stowarzyszenia. Stwarzają one szansę na oczekiwane upowszechnienie właściwego odżywiania nie tylko w Polsce, ale i w innych krajach Europy, a co za tym idzie – spowoduje przywrócenie zdrowia wielu ludziom, skazanym na nieskuteczne działania medycyny.

W dniu 09 czerwca 2007 roku Ukraińskie Towarzystwo Lekarskie Miasta Lwowa, Ukraińskie Towarzystwo Optymalnych oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych zorganizowało we  Lwowie  Konferencję, na której było zgromadzonych około 200 lekarzy ukraińskich.
Wykład doktora Jana Kwaśniewskiego, w którym przedstawił optymalny model żywienia i jego skuteczność leczniczą, wywołał ogromne zainteresowanie wśród zebranych. Z następnych wykładów na szczególną uwagę zasługiwało wystąpienie doradcy Ministra Ochrony Zdrowia Ukrainy, prof. Mikołaja Poliszczyka. Przedstawił on informację o stanie zdrowia ludności Ukrainy oraz wpływ na zdrowie takich czynników jak zatrucia, choroby przewlekłe, wypadki i urazy, sposób odżywiania i jakość spożywanych produktów. Stwierdził, że rząd Ukrainy musi szukać sposobów na poprawienie stanu zdrowia ludności.
Być może ta konferencja przyczyni się do uruchomienia działań, zmierzających do wprowadzenia żywienia optymalnego na teren Ukrainy, jako jednej z metod leczniczych.

Rada Unii Europejskiej opracowała dokument pt. „Zielona Księga”, w którym wskazuje na konieczność promowania zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, europejskiego wymiaru zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym. Akcja ma trwać w latach 2006 do 2012.
Propozycja naszego Stowarzyszenia oparta na praktycznych dowodach stosowania faktycznie zdrowego sposobu żywienia, opartego na wiedzy lekarza medycyny    Jana Kwaśniewskiego, udostępnionej w jego książkach i publikacjach - była następująca:
- uwzględnić w pracach Komisji Europejskiej temat: „Kontynuacja  badań  naukowych przerwanych w latach 80 - tych XX wieku, wpływu diety optymalnej na zdrowie ludzi” Ukończenie tych badań oraz wprowadzenie w życie uznanego przez naukę żywienia optymalnego dr Kwaśniewskiego  przerwie „dreptanie w miejscu ‘’ i pozwoli wyjść       z „ zaczarowanego ‘’ koła niemocy. Może to być dużym osiągnięciem  Komisji Europejskiej. Ludzkość pozbędzie się nie tylko plagi otyłości, ale i wielu innych związanych z nią chorób


W dniu 25 kwietnia 2009 roku w Jaworznie  odbyła się Konferencja z okazji  10 – lecia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych.
W imieniu gości z Ukrainy głos zabrał prof. Orest  Abrahamowicz, który kieruje  Katedrą  Chorób Wewnętrznych na  Lwowskim Narodowym  Uniwersytecie Medycznym. 
Powiedział m.in. „… że mnie, jako naukowcowi i praktykującemu interniście ,imponuje idea uratowania świata, dzięki powszechnemu zastosowaniu metody optymalnego  żywienia. Ale nasza koncepcja ratowania świata takim sposobem, zakłada wykonanie gruntowych i wielokierunkowych badań naukowych…”.

Naukowcy z Katedry Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu ,dr Izabela  Bolesławska i prof. Juliusz  Przysławski przedstawili  na tej Jubileuszowej  Konferencji , wyniki swoich badań dot .żywienia optymalnego, które zostały już opublikowane w kilku wydawnictwach naukowych.



Autorka niniejszego opracowania stosuje optymalny model żywienia 12 lat.
Poza skutecznością leczniczą tego modelu żywienia należy także zauważyć, że jest to wyjątkowo tanie żywienie, w którym podstawowymi produktami są m. in.: jaja, podroby, wędliny podrobowe, mięso wieprzowe i boczek oraz tłuszcze zwierzęce takie, jak: smalec, słonina, masło.


Zapisane
admin
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #1 : 2010-02-14, 16:00:19 »

oraz
cyt:
Projekt ustawy o wprowadzeniu GMO bardzo zainteresował, ale przede wszystkim zaniepokoił Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych, czemu dajemy wyraz w niniejszym wystąpieniu.
Ogólnopolskie Stowarzyszenie Bractw Optymalnych im. ks. prof. Włodzimierza Sedlaka z siedzibą w Jaworznie powstało w 1998 roku. Jest organizacją typu NON PROFIT.
Członkami Stowarzyszenia są osoby zainteresowane i stosujące optymalny model żywienia, zgodnie z zasadami opracowanymi przez lekarza medycyny Jana Kwaśniewskiego.
Po dziesięciu latach działalności, Stowarzyszenie liczy kilka tysięcy członków.
Są wśród nas lekarze, doradcy żywienia, fizjoterapeuci a przede wszystkim rzesze ludzi, nie tylko w kraju, ale także za granicą, którzy odzyskali zdrowie dzięki żywieniu optymalnemu i ekologicznie wysokiej jakości produktom.
   Popularyzowanie nowoczesnego, optymalnego modelu odżywiania się ludzi oraz upowszechnianie osiągnięć efektów stosowania, jest jednym z podstawowych działań Stowarzyszenia, w celu realizacji zadań statutowych.
Zgodnie ze statutem, celem głównym Stowarzyszenia jest m.in. rozwijanie szerokiego zainteresowania, jak i organizowanie działalności informacyjnej, upowszechniającej, wspomagającej, ochronnej i pomocowej na rzecz ochrony zdrowia, upowszechniania kultury fizycznej i sportu, dobroczynności oraz rehabilitacji społecznej i zawodowej inwalidów, jak również wspieranie działalności naukowej, naukowo-technicznej i oświatowej oraz innej w przyjętych w statucie sferach zadań pożytku publicznego, podejmowanej w związku z nowoczesnym, optymalnym odżywianiem się ludzi i ekologiczną żywnością, skierowanych do ogółu społeczności, jak również na rzecz członków Stowarzyszenia.

   Dr Jan Kwaśniewski od 1965 roku zajmował się dietetyką i w 1968 roku ustalił, że w żywieniu człowieka najważniejsze są proporcje między głównymi składnikami pokarmowymi - białkiem, tłuszczami i węglowodanami.
Określeniu zapotrzebowania człowieka na spożywanie odpowiednich, zgodnych z indywidualnymi potrzebami człowieka ilości białek, tłuszczów i węglowodanów, służy opracowana przez dr. Jana Kwaśniewskiego proporcja B : T : W = 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,8  /B-białko, T-tłuszcze, W-węglowodany/.
   Dr hab. med. prof. filozofii Wolfgang Lutz tę proporcję nazwał "złotą formułą życia". Jest on autorem książki pt. „Życie bez pieczywa”. Odsłania w niej tajemnice żywienia, pokazując w jaki sposób dieta uboga w węglowodany, ale bogata w zdrowe tłuszcze, może uchronić nas przed wieloma chorobami.

Żywienie optymalne polega na dostarczeniu organizmowi odpowiednich składników pokarmowych w odpowiedniej ilości, co zapewnia najwyższą sprawność psychofizyczną, zwiększa odporność organizmu i gwarantuje właściwą wagę ciała. Spożywane przez człowieka białko powinno być najwyższej wartości biologicznej, czyli powinno być zwierzęce, jako materiał do budowy i wymiany komórek naszego ciała.
Źródłem najlepszej energii powinny być głównie tłuszcze, także zwierzęce. Węglowodanów, czyli związków węgla z wodą, organizm człowieka potrzebuje niewiele.
Diety niskowęglowodanowe cenione były już od dawna, niemniej jednak, zachowanie proporcji w spożywanych produktach, tak jak podał dr Jan Kwaśniewski przynosi jak dotąd, największe efekty w profilaktyce i leczeniu.
   Większość dolegliwości i chorób spowodowanych jest czynnikami ekologicznymi, czyli wpływem środowiska zewnętrznego.
Głównym czynnikiem środowiskowym jest dla człowieka sposób odżywiania. Jeżeli człowiek spożywa dokładnie to, do czego jest przystosowany, to wszystkie szlaki metaboliczne funkcjonują bez zakłóceń i osobnik pozostaje zdrowy.
Im bardziej żywienie odbiega od naturalnego, tym większe będzie ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolizmu, czyli układu zasilania człowieka.
Żywienie optymalne doktora Kwaśniewskiego jest właśnie metodą naturalnego zaopatrzenia organizmu w energię i środki budulcowe.
W diecie tej tłuszcz jest podstawowym paliwem, a wysokowartościowe białka umożliwiają regenerację tkanek.
Po dłuższym czasie stosowania diety dochodzi do regeneracji uszkodzonych narządów. Najszybciej przebudowują się tkanki miękkie – dobrze ukrwione, a najwolniej te, które pozbawione są naczyń krwionośnych, np. chrząstka.
Na pierwsze pozytywne zmiany po zastosowaniu żywienia optymalnego nie trzeba długo czekać, widać je czasem po kilku dniach. Natomiast na pełną przebudowę organizmu potrzeba kilku lat, w zależności od wieku i stanu organizmu. Całkowite zniszczenie jakiegoś organu, może spowodować nie ustąpienie choroby czy dolegliwości.
Niestety, stereotypy myślowe szerzonej wiedzy na temat odżywiania, są jak mocno zakorzenione chwasty, zagłuszające szlachetne rośliny.
My, OPTYMALNI, wiemy na pewno, że jedzenie to źródło naszej energii, zdrowia i dobrego samopoczucia.
Wiemy, że na przeziębienie lub grypę najlepszy jest esencjonalny, tłusty rosół z dużą ilością żółtek. Najlepiej, jak jaja i rosół są z " wiejskiej" kury czy też, jak inni mówią, że kura jest z chłopskiej zagrody.
Stan zdrowia społeczności wiejskiej, podobnie jak i miejskiej jest nie najlepszy.
A przecież właśnie mieszkańcy wsi i mniejszych miejscowości mają dogodne warunki do produkowania żywności i to jak najwyższej jakości.
Mamy ogromny interes w tym, aby konsekwentnie szerzyć wiedzę doktora Jana Kwaśniewskiego i uświadamiać mieszkańcom wsi przy każdej okazji, że nie kolejna nowa apteka jest im potrzebna. Natomiast każde domostwo i zagroda, w której chodzą kury, pieje kogut i kwiczą świnie jest na wagę złota.
   Zadaniem dla nas, już wiedzących, jest mówienie o tym, co nam jest potrzebne do odzyskania zdrowia - żywność ekologiczna, ale nie przede wszystkim owoce, warzywa i chude mięso. Podstawowymi produktami w żywieniu optymalnym są m.in. jaja kurze, tłuste mięsa i podroby, najlepiej wieprzowe, drób - najlepiej tuczone gęsi i kaczki, sery i śmietana – im więcej zawiera tłuszczu, tym lepiej.
   Nie możemy pozwolić, aby skuteczność lecznicza optymalnego modelu żywienia była skrzętnie ukrywana przed ludźmi, którzy najbardziej tego potrzebują.
   Nie możemy także pozwolić na to, aby niepodważalna skuteczność lecznicza żywienia optymalnego stosowanego już nie tylko w naszym kraju, ale także na całym świecie, była obniżona przez wprowadzenie GMO.
Ludzie świadomi zagrożeń. związanych z dopuszczeniem GMO do polskiego rolnictwa, starają się wziąć czynny udział w kampanii przeciwko tym działaniom i decyzjom. Nie mają one prawie żadnego związku z zachowaniem zdrowej żywności i ochroną ludzkiego zdrowia.
Natura nie znosi kłamstwa. Odżywiający się optymalnie wiedzą, jak ważna jest jakość żywności. Świadomość ta rośnie też u ogółu społeczeństwa, a wraz z nią zapotrzebowanie na produkty ekologiczne.
Każdy, kto chce być zdrowy, powinien jeść żywność dobrej jakości, dbać o naturalne i kulturowe środowisko. Ludzie na całym świecie nie chcą jeść modyfikowanej żywności.
W Unii Europejskiej 70-80% konsumentów jest przeciwko GMO. Żywność oparta na GMO nie jest bezpieczna. Świadczą o tym liczne doniesienia od rolników z całego świata oraz wyniki badań i wypowiedzi niezależnych naukowców.
Obserwacja skutków wprowadzenia GMO do środowiska jest możliwa na przykładzie krajów, gdzie uprawia się GMO od 12 lat. Widać wyraźnie w tych krajach negatywne efekty upraw. Są to sytuacje nieodwracalne. Skażenie GMO jest dużo gorsze niż chemiczne; narasta i jest nie do opanowania.
Dobra jakość żywności to podstawa dobrego zdrowia człowieka.
Polska cieszy się jeszcze godną pozazdroszczenia reputacją, ze względu na "prawdziwą żywność". Niestety, coraz częściej wpisują się w polskie realia fast foody, zawierające konserwanty i polepszacze smaku, oraz wątpliwą jakość zdrowotną. Jedno jest pewne – ta żywność modyfikowana genetycznie ładnie wygląda. Wielokrotnie dowiedziono naukowo, że niezdrowa żywność sprzedawana w fast foodach, jest tak samo uzależniająca, jak narkotyki, alkohol, nikotyna czy też inne pobudzające środki psychoaktywne. Z tą tylko różnicą, że wyniszcza w przeciwieństwie do nich organizm przez otyłość.
   Dr Zbigniew Hałat, lekarz epidemiolog, Prezes Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów mówi: „….. Genetycznie modyfikowana żywność grozi szerzeniem się alergii, raka i odporności na antybiotyki. W wyniku modyfikacji mogą powstawać nowe białka o charakterze nieznanych alergenów i toksyn. Wiele negatywnych stron GMO jest jeszcze nie odkrytych lub skrzętnie ukrywanych......”.
Alergia może pojawić się po spożyciu żywności GMO lub wdychaniu pyłków roślin transgenicznych.
U szczurów karmionych genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą, stwierdzono poważne anomalia zdrowotne - podwyższenie ilości białych krwinek, wzrost poziomu cukru we krwi, zaburzenia pracy nerek.
Podczas produkcji GMO mogą powstawać agresywne bakterie i wirusy.

   Projekt polskiej ustawy o GMO wprowadza w błąd Polaków sugerując, że jest możliwe sąsiadowanie upraw GMO z uprawami tradycyjnymi. Tymczasem nie istnieją żadne możliwości zastosowania skutecznych stref buforowych oraz oddzielenia plantacji roślin GMO od gatunków konwencjonalnych, tradycyjnych czy ekologicznych, uprawianych od wielu pokoleń, przystosowanych do warunków glebowych i klimatycznych, o czym mówią przeciwnicy GMO.
Dlatego skażenie biologiczne zasiewami GMO przyniesie w niedalekiej przyszłości kres produkcji żywności wolnej od GMO. Konsument będzie miał zatem "wolny wybór", przebierając do woli w różnych gatunkach genetycznie zmodyfikowanej żywności.
   Ustawa " Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych" powinna zabraniać wprowadzenia na terenie Polski organizmów modyfikowanych genetycznie.

„.....Uprawy roślin GMO są ogromnym, niekontrolowanym, niezwykle kosztownym eksperymentem, którego wyniku nie da się przewidzieć. Powstaje pytanie - kto wygra batalię o panowanie nad światem? Czy kilku supermiliarderów, czy reszta świata?.....” /prof. Stanisław Wiąckowski/.

   Apelujemy, aby troska o zdrowie, mądrość i rozsądek naszego Rządu nie pozwoliły na wdrożenie w życie tego, co spowoduje obniżenie wartości biologicznej ludzi i zwierząt hodowlanych w stopniu, który nie będzie możliwy do opanowania przez służbę zdrowia. Tym samym nadal będzie postępować degeneracja narodu polskiego.
Stanowisko Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych jest jednoznaczne.
Protestujemy przeciwko wprowadzeniu GMO do Polski. 



                           Szczecin, dnia 09.02.2010r.





OPRACOWAŁA:

ANNA KAZUBA
CZŁONEK ZG OSBO
PREZES SZCZECIŃSKIEGO BRACTWA OSBO

Zapisane
admin
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #2 : 2010-02-14, 16:05:16 »

Dziękuję Autorce niniejszych opracowań za wyrażenie zgody na zamieszczenie ich na tym Forum!
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Kwaśniewski
Zapisane
vigo
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #3 : 2010-02-14, 17:16:07 »

ale jak to jest adminie z tym GMO w kontekscie zwierzat.
Czy dla nas bazujacych na pokarmach pochodzenia zwierzecego, rowniez istnieje niebezpieczenstwo ? Tzn. czy zwierzeta karmione roslinnoscia GMO sa niebezpieczne dla ludzi, ktorzy sie nimi zywia ?
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #4 : 2010-02-14, 17:36:12 »


..."W celu wykazania wartości żywienia optymalnego na leczenie chorób cywilizacyjnych, wybrano do projektu EUREKA cukrzycę. Do projektu badawczego zakwalifikowanych będzie 200 cukrzyków, którzy przez okres 2 – letni będą poddani żywieniu optymalnemu...."

Bardzo dobrze, że będą takie badania. Wyniki nietrudno przewidzieć.
Na pewno przyczyni się to do rozpowszechnienia DO i będzie szansa wyzdrowienia, dla szerszej rzeszy chorych..
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #5 : 2010-02-14, 17:47:38 »

"vigo"
Wszystko zależy od tego, kto zleca badania...  Wink

Ale można się zastanawiać nad następującą kwestią - co jest bezpieczniejsze: zajadanie "marchewki GMO", czy zajadanie zwierząt karmionych "marchewką GMO"?
Ważne, aby każdy mógł dokonać świadomego "bezprzymusowego" wyboru!

PS
GMO będzie wprowadzone niezależnie od społecznego "chciejstwa".   Sad
Testy na wykrywanie GMO są bardzo łatwe i tanie w procedurze (koszt badania masowca wpływającego do portu - to tylko około 100zł), więc nie ma problemu z uszczelnieniem rynku przed taką żywnością, ale ... "za parę srebrników"... Cool
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #6 : 2010-02-14, 18:19:37 »

"adminie" - czy te badania Diety Optymalnej już się zaczęły, czy dopiero są opracowywane?
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #7 : 2010-02-14, 18:26:59 »

Od kilku lat nie interesuję się tymi sprawami. Mam swoje PIĘKNE ŻYCIE  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #8 : 2010-02-14, 18:35:07 »


Szkoda. Bo ja się interesuję. Ale bardzo dobrze, że masz PIĘKNE ŻYCIE  Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #9 : 2010-02-14, 18:38:29 »

Skoro tak, to może pytaj Pana Prezesa Adama Jany. On wie więcej na ten temat.  Very Happy
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72263


Odp: OSBO w Sejmie...
« Odpowiedz #10 : 2010-02-14, 18:39:21 »

Myślę, że na Zjeździe Optymalnych będą te sprawy poruszane..
Zapisane

Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.031 sekund z 20 zapytaniami.