forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-04-28, 02:22:00

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
660527 wiadomoci w 4059 wtkach; wysane przez 27 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: startom
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Problem ze śmietaną ?
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Problem ze śmietaną ?  (Przeczytany 69503 razy)
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #60 : 2015-07-21, 12:32:18 »

Człowiek to taki ssak co się nie może odessać od wapnia z mleka, nieraz nawet do końca życia. Wapniak taki. Rozważam dzisiaj zakup śmietanki 82,5%-owej.
Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #61 : 2015-07-21, 12:46:21 »

Pięknie dopracowany post Adaś.  Laughing

Człowiek człowiekowi nie równy, tradycyjni Inuici nie wąchali nawet mleka, po zejściu z maminego cyca (może sporadycznie resztki, kiedy ubili samicę w laktacji), a tacy Masajowie oparli na mleku przeżuwaczy swoje istnienie. Wink
I mimo, że lactose intolerance, to bezobjawowa. Smile
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #62 : 2015-07-21, 13:10:55 »

Pięknie dopracowany post Adaś.  Laughing
Wycyzelowany maksymalnie, widac od razu, ze darmowy a nie platny  Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #63 : 2015-07-21, 13:12:57 »

Rozważam dzisiaj zakup śmietanki 82,5%-owej.
Tylko z czym tę kostkę łyknąć, z kawą, z kakaem, ze szpinakiem, zblendowaną z tatarką duszona na sypko, białka od wczoraj mam po górna krawędź brwi. Do kapusty kiszonej nie pasuje.
 Confused
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #64 : 2015-07-21, 13:23:33 »

Po górną krawędź brwi to już dotarło do mózgu, czy jeszcze nie? Laughing
Nieźle masz zmaślone w bańce, żeby o jednym posiłku spożywanym w parę minut gdybać przez pozostałą część doby...
Nie dziwota, że nie masz masz czasu na pitolenie głupot i trollowanie. Wink
Zapisane
Jarek
Hero Member
*****
wiadomoci: 31058


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #65 : 2015-07-21, 13:26:03 »

 Bez wykresu ,nie łykniesz.
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #66 : 2015-07-21, 13:30:25 »

Po górną krawędź brwi to już dotarło do mózgu, czy jeszcze nie? Laughing
Nieźle masz zmaślone w bańce, żeby o jednym posiłku spożywanym w parę minut gdybać przez pozostałą część doby...
Nie dziwota, że nie masz masz czasu na pitolenie głupot i trollowanie. Wink
Laughing Laughing

Prawdziwy foodysta po prostu  Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #67 : 2015-07-21, 13:48:57 »

Dokładnie tak!.
Pełnoporcjowa dieta bezresztkowa - żółtka, śmietana, masło lub żółtka kolagen, szpik powoduje najniższe zapotrzebowanie na białko i energię przeniany podstawowej (energię i budulec na wysiłek fizyczny zwiększa się przesunięciem proporcji w kierunku tłuszczu oraz zwiększonym apetytem regulowanym cytozolowym stężeniem ATP, a raczej zmianą potencjału cytozolu), a do tego przy spożyciu 0,8g/kg nmc produkcja NADPH następuje tylko z betaoksydacji, co pozwala tylko na ewentualną zamianę połowy nadmiaru acetylo-CoA na cholesterol budulcowy i tłuszcz zapasowy, a ciała ketonowe nie powstają przy utrzymaniu poziomu cukru we krwi bez zwiększonej glukoneogenezy, a wątroba produkuje głównie ATP w fosforylacji oksydacyjnej na potrzeby mózgu i serca. Tego modelu metabolicznego "nauka dietetyczna" pojąć nie może i przyjmuje, że nie istnieje! i nie wie, że do cyklu kwasu cytrynowego wchodzi głównie acetylo-CoA pochodzący z betaoksydacji  Shocked, co pisze w każdym podręczniku bochemii!!!. Zwiększona podaż cukrowców powoduje "syndrom metaboliczny", bo komórki nie chcą spalać cukru w szlaku heksozowym, powodując insulinooporność i zamianę cukru na tłuszcz i z frakcji chlesterolowej - głównie LDL Sad . Niezbędny do tego NADPH organizm zaczyna wytwarzać w szlaku pentozofosforanowym, który się uruchamia niehormonalnie - dostępnością substratu (stężeniem cytozolowym glukozy). W kondensacji dwóch cząsetk acetylo-CoA w malonylo-CoA - prekursora syntezy ciał ketonowych, trójglicerydów, cholesterolu osoczowego i blaszki miażdżycowej uczestniczy wyłącznie acetylo-CoA pochodzący z octanu - czyli z GLUKOZY - co większość podręczników biochemii skrzętnie pomija!!! - jako fakt bardzo niewygodny Sad.
Dodanie do pełnoporcjowych posiłków białka np: z mięsa powoduje zwiększenie zapotrzebowania i na białko i na energię do "utylizacji" nadmiaru, który jest zamieniany po wywaleniu azotu z łańcuchów alifatycznych na glukozę. I w obu przypadkach zaczynają się "nieścisłości" i większość chorób metabolicznych  Sad. Na to nakłada się niedobór tlenu atmosferycznego z powodu zwiększonego zapotrzebowania na podstawową przemianę matrii... i człowiek zaczyna "grzeszyć obżarstwem", a nie jeść, co prowadzi do zakwaszenia (w tym produkcji ketonów na tzw. diecie "niskowęgolwodanowej") i ... Wink
Do dokładnego obliczenia osobniczego zapotrzebowania na BTW wystarczy niedrogie badanie krwi. Ale w organizmie tkankowym nie ma możliwości dowozu części zamiennych i energii w optymalnej proporcji do każdej komórki w jednostce czasu, co prowadzi do wydłużania łańcuchów białkowych, a to obok rodnika tlenowego, białka fazy ostrej i kilku innych parametrów jest jedną z najważniejszch przyczyn starzenia i rakowacenia organizmu!  Confused
Tak to wygląda biochemicznie i w uproszczeniu.

PS
I dla jasności - to nie tłuszcz pokarmowy apoprotein frakcji B-48, a endogenny frakcji B-100 (produkowany przez komórki) powoduje "zagęszczenie" krwi, zatory i zakrzepy  Very Happy

Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #68 : 2015-07-21, 14:04:10 »

Już wiem! Idea Mam garnek z płaszczem wodnym do mleka, będę go ogrzewał z mocą pół świeczki,
a do środka wrzucę kostkę śmietany 82,5% i 100g połamanej czekolady 70%,

gdy powstanie jednolitość, będę sobie popijał po filiżance do wyczerpania,
aż będę miał i czekolady i masła po górną krawędź brwi.
 Cool
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #69 : 2015-07-21, 15:06:19 »

Uff! Zdążyłeś przed zmrokiem. Very Happy
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #70 : 2015-07-21, 15:13:57 »

Chyba, żeby tak bardziej hard-core'owo z wapniem:

http://s30.postimg.org/yakujdyf5/image.png

 Laughing
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #71 : 2015-07-21, 15:15:20 »

Uff! Zdążyłeś przed zmrokiem. Very Happy
Gonic krolika trza, bo sie sciemnia  Laughing

Ach te podpieranie sie biochemia jak potrza, a jak nie potrza to nie ma sie co podpierac, Ojciec Wergiliusz  Laughing
Ale z tych 95g białka z 50g się na glikogen przerobi.  Cool
Nie za zdrowo, nieekonomicznie

 Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #72 : 2015-07-21, 15:21:07 »

Prawda?
A i przesącz gruczołowy dla cieląt jakoś jakby często w użyciu... Shocked
Na jednym forum czytałem, że to bardzo niezdrowe, że bardziej to tylko zboża i oleje, a może tahini i wątroba, już mi się potegociło... Confused
Zapisane
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #73 : 2015-07-21, 15:32:42 »

W sumie, po cholerę mi ta czekolada!

http://s21.postimg.org/eyiukl5if/image.png



BTW: 013:180:022 <1:14:1.7> (1770kcal)
 Idea
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #74 : 2015-07-21, 15:36:35 »

Prawda?
A i przesącz gruczołowy dla cieląt jakoś jakby często w użyciu... Shocked
Na jednym forum czytałem, że to bardzo niezdrowe, że bardziej to tylko zboża i oleje, a może tahini i wątroba, już mi się potegociło... Confused
Teraz budynie z jader sa w modzie oraz maka, cukier i oleje rafinowane z hipermarkieta  Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
vvv
Go


Email
Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #75 : 2015-07-21, 15:40:32 »

w pysznym prozdrowotnym budyniu z cukru, maki i oleju rafinowanego.
Budyń z mąki ziemniaczanej, mielonych jąder pestek moreli, z dodatkiem oleju słonecznikowego klarowanego i cukru do smaku by złamać goryczkowatość.

Każdy widać pamięta jak potrafi.
 Shocked
Zapisane
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #76 : 2015-07-21, 15:42:27 »

I każdy czyta z takim zrozumieniem, jak potrafi. Laughing
Napisał wyraźnie "maki". Cool
A co to jest maki, to sobie wyguglasz, potrafisz przecież. Wink
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #77 : 2015-07-21, 15:48:23 »

To jeszcze jak gadamy o czytaniu ze zrozumieniem to przypomnialo mi sie wytluszczanie z biochemi o cukrach i olejach i mace ziemniaczanej  Very Happy
Z tego faktu wcale nie wynika, że należy oleje roślinne spożywać. Wręcz przeciwnie, oleje przez swój skład biochemiczny, choć wartościowe energetycznie, są bezwartościowe dietetycznieCool. Podobnie jak cukier buraczany, alkohol, ocet, białko białka kurzego, łuszczone nasiona zbóż, żelatyna, mąka ziemniaczana i wiele innych produktów.
Podaję wartość biologiczną tłuszczy: tłuszcz żółtka jaja, szpik kostny, masło, śmietana, tłuszcz gęsi, sadło (tłuszcze okołonarządowe i z krezki), słonina, smalec, ... i.t.d. A na końcu  ceres (nie mylić z Demeter, czy planetoidą) i inne tłuszcze roślinne z wybitnie rakotwórczą substancją - MARGARYNĄ.
Na jakiej zasadzie ustala się wartość biologiczną tłuszczu i nie tylko - proszę sobie poszukać na www.dr-kwasniewski.pl - jest w wielu miejscach podane!.
[b]Olive oil, olej rzepakowy i inne oleje roślinne są  równie doskonałe jak oleje mineralne - do silników wysokoprężnych potocznie zwanych "diesel" [/b] Very Happy
Nie powinno się zaś używać oliwy czy olejejów z racji pustych kalorii. Oleje "wyjaławiają" organizm z mikroelementów równie dobrze, jak cukier buraczany, alkohol - alkoholika, czy biały chleb - niewolnika Confused

 Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41536


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #78 : 2015-07-21, 15:50:21 »

A kto bogatemu w mikrocośtam (mikrocefalia?) zabroni?! Shocked
Zapisane
Zyon
Hero Member
*****
wiadomoci: 25520

pindżar ryskow wyszy


Odp: Problem ze śmietaną ?
« Odpowiedz #79 : 2015-07-21, 15:56:11 »

Moze ten olej klarowany to jakis inny jest, bo maslo klarowane to znaczy, ze oczyszczone czyli dobrze mowie, ze jest  rafinowany, czyli sie nie myle w zasadzie Very Happy
Oleju  klarowanego nigdy nie widzialem, moze istnieje tylko w umysle Adaska  Laughing
http://sjp.pl/klarowany
http://sjp.pl/klarowa%C4%87

Cytuj
klarować

1. oczyszczać płyny

Ech to czytanie ze zrozumieniem  Laughing Laughing Laughing
Zapisane

Work Buy Consume Die
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.061 sekund z 19 zapytaniami.