Autor
|
Wtek: Problem ze śmietaną ? (Przeczytany 74243 razy)
|
Diogenes z Synopy
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Zarys fizjologii zwierząt, Z. Ewy s. 404 cyt.: "Ciałami progowymi są określane te składniki ultraprzesączu, które występują we krwi w stałych ilościach (...) Do ciał progowych zalicza się glukozę, aminokwasy, chlorki, dwuwęglany, sód, potas, wapń i magnez. Ciała te są wchłaniane z ultraprzesączu w zależności od poziomu ich we krwi. Jeśli ich poziom we krwi przekroczył próg nerkowy są one wydalane z moczem w ilości ponadnormatywnej." Czy to jest jasne? Dziękuję, nie ma dyskusji.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
Jeśli ich poziom we krwi przekroczył próg nerkowy są one wydalane z moczem w ilości ponadnormatywnej. Dobowa zbiórka moczu norma wapnia 100<x<300 mg_Ca / 24hser gouda 100g = 700mg Ca http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/21/0Stąd sobie znalazłem, że sporo wapnia jest w żółci, i jest to jakaś nadzieja, ale już sam nie wiem czy lepsze kamienie nerkowe czy wątrobowe. Wapń nie może się przecież wydalać tylko z moczem skoro zalecają podaż wapnia 1000mg, a wydalanie max 300mg.Dla porównania 100g wątroby wieprzowej zawiera 9mg (dziewięć) Ca. Tłuszcze zawierają zero mg_Ca. Kranówa w Katowicach 36mg_Ca / litr Lepsze warzywa jakieś 25mg_Ca / 100g Śmietanka 36% 65mg_Ca/100g Czyli 100mg_Ca ciężko nie nazbierać, ale z serem to można z łatwością nazbierać i 2000mg.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
NUDA, ale jeszcze dopiszę tak: wapń jest na przedostatnim miejscu w szeregu Hofmeistra. Fosforowe sole wapnia są praktycznie niewchłanialne, ale pod wpływem HCl żołądkowego zamieniają się w kwaśny fosforan wapnia lub w chlorek wapnia. I najważniejsze za Szczygłem s. 317. Cyt.: "Stopień wchłaniania wapnia zależy przede wszystkim od potrzeb organizmu (...) z przeciętniej racji pokarmowej przyswaja się około 30-40%. (...) wynosi ona (przyswajalność Ca) u niemowląt 26-78%, u dzieci w wieku przedszkolnym około 20%, u dorosłych około 30%. (...) Białka i laktoza zwiększają, a tłuszcze upośledzają wchłanianie wapnia (mój dopisek - słynne mydlane kupy po wypiciu szklanki oleju w niewiadomych celach - choć jak twierdzą niektórzy - dla detoxu ) Dobra, starczy... choć mógłbym dopisać o psich wapiennych kupach u zwierząt karmionych kośćmi. W każdym razie nie ważne, co jeden z drugim nieuk twierdzą, bo nawet mogą, że Dieta Optymalna "jest szkodliwa", nie zmienia to faktu ich nieuctwa.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Diogenes z Synopy
Go
|
dalej, na str: Nie wskazane jest spożywanie w dużych ilościach tłuszczy zwierzęcych takich jak smalec, słonina, boczek, śmietana, tłuste wędliny. Masło dodawane na surowo do potraw jest dozwolone.
Wskazane są produkty obfitujące w błonnik. Dlatego na diecie wskazane są warzywa i owoce spożywane najlepiej w postaci surowej. Nie powinno również zabraknąć produktów zbożowych pełnoziarnistych.
smacznego
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
NUDA, ale jeszcze dopiszę tak: wapń jest na przedostatnim miejscu w szeregu Hofmeistra. Fosforowe sole wapnia są praktycznie niewchłanialne, ale pod wpływem HCl żołądkowego zamieniają się w kwaśny fosforan wapnia lub w chlorek wapnia. I najważniejsze za Szczygłem s. 317. Cyt.: "Stopień wchłaniania wapnia zależy przede wszystkim od potrzeb organizmu (...) z przeciętniej racji pokarmowej przyswaja się około 30-40%. (...) wynosi ona (przyswajalność Ca) u niemowląt 26-78%, u dzieci w wieku przedszkolnym około 20%, u dorosłych około 30%. (...) Białka i laktoza zwiększają, a tłuszcze upośledzają wchłanianie wapnia (mój dopisek - słynne mydlane kupy po wypiciu szklanki oleju w niewiadomych celach - choć jak twierdzą niektórzy - dla detoxu ) Dobra, starczy... choć mógłbym dopisać o psich wapiennych kupach u zwierząt karmionych kośćmi. W każdym razie nie ważne, co jeden z drugim nieuk twierdzą, bo nawet mogą, że Dieta Optymalna "jest szkodliwa", nie zmienia to faktu ich nieuctwa. Paaanie, az mi synapsy zwapnialy od tych madrosci, to znaczy, ze dowalic tej smietany wiecej czy moze tez zastapic ja sojowa?
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
administ
Go
|
Jak cena nie wzrośnie, to można, ale cenę napędza popyt niestety...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
co jeden z drugim nieuk twierdzą, bo nawet mogą, że Dieta Optymalna "jest szkodliwa", nie zmienia to faktu ich nieuctwa. Jeszcze sprecyzuję, że to nie dotyczy to żadnego z Użytkowników tego Forum, ale ogólnie osób, które ze względu na stanowisko, czy tytuł naukowy, medialność, popularność, czy z innych powodów, są dla laików dietetycznych "wyrocznią". Jest to niemoralne postępowanie. "I tyle" - cytując pewnego Draka...
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Paaany, jak te ludzie kiedyś żyły bez normów i tabelków?!
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Zwapnieni byli, na szczescie amerykany wymyslily strony do obliczania kalorii spalanych w symulatorze czlowieka. O takim: I zycie wielu zyskalo sens. Nie widze tutaj jedynie zadnego otworu ani rurki do detoxu znaczy oczyszczania
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
W żywym organizmie to można taką bombę do rzyci wsadzić, per rectum znaczy. Jak to się dzieje, zum beispiel, że dziecko rośnie na 0,8 białka, a dorosły już nie urośnie na 2g? Ano tak, że odpalają inne geny, jakby to Admin powiedział, inne dyrektywy krążą w tkankach w postaci rozmaitych białek. Ba! Ludzki płód, osesek, forma młodociana czy dorosła, tak dalece się różnią, że należy je traktować jako odrębne organizmy. Mają inną ilość kości, zębów, inne organy czy parametry biochemiczne, dokładnie jak metamorficzne zwierzęta; płazy z kijankami czy owady z larwami. Skoro tak, to i biochemia komórki dorosłego, a więc i całego organizmu, może być róźna w zależności od środowiska i sytuacji ustroju. Ludzie na DO dobrze znają sytuację "przebudowy", kiedy to chudnie się pożerając fury jedzenia, a potem już nie chudnie, mimo drastycznego zmniejszenia dawki.
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
Male dziecko to jak postac neoteniczna u aksolotla, niby to samo ale nie to samo. Tlumacze to czasami na tych innych forkach, ze male dziecko podwaja wage w pol roku jadac na relatywnie niskim bialku, ale nie dociera. A juz najbardziej mnie dziwi, ze widzac taka bombe na obrazku do nikogo nie dociera, ze to tylko wartosci orientacyjne, bo bialko ma generalnie chyba 5,2 kcal z tego co kojarze na przyklad, ale odjeli ze wzgledu "na metabolizm"
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
Gavroche
|
Dokładnie, widzimisię jakiegoś autorytetu, któremu nikt nie podskoczy ze względu na karierę. To samo dotyczy wszystkich norm "uniwersalnych", skąd pan Zięba wie, że ja potrzebuję tyle kalcyferolu czy AK47? Jak to kiedyś Admin mówił, nawet badani krwi dają odpowiedź tylko w odniesieniu do stanu organizmu w momencie pobierania próbki. Jak próbkę mi pobiorą w chłodnej sali na pusty żołądek po obudzeniu, to będę miał inny wynik niż po zrobieniu 12 przysiadów z 200kg sztangą na gorącym strychu i wypiciu litra wody. Dlatego trzeba posłuchać starszego Kwaśniewskego i zdać się na układy regulujące homeostazę organizmu. No dobra, na początku można im pomóc trochę głową.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
nawet badani krwi dają odpowiedź tylko w odniesieniu do stanu organizmu w momencie pobierania próbki. Właśnie, ale takie dla przykładu testy ciążowe moczu, czy krwi u płci przeciwnej są aktualne nie tylko w momencie pobierania próbki... Bo to taki "wyjątek od reguły" jest.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Wyjątek to jest potem, po urodzeniu, jak kolkę ma i wyje.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|