Strony: 1 [2]
|
|
|
Autor
|
Wtek: poczatkująca-powiedzcie mi czy dobrze robię (Przeczytany 20584 razy)
|
admin
Go
|
Co do Mojego Taty - był, jest i będzie zawsze znany. Choć tego nie pragnął. A uczynił wiele, by wielu mogło skorzystać za darmo! Taki jest właśnie bardzo kochany - Mój Tatuś...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
A uczynił wiele, by wielu mogło skorzystać za darmo! Taki jest właśnie bardzo kochany - Mój Tatuś... Czytam obecnie bardzo ciekawą książkę "Egipcjanin Sinuhe" -Sinuhe -lekarz ,który po kilkuletniej podróży po różnych krajach,wraca do Egiptu .Pomimo tego,że jest bogaty,kupuje dom w ubogiej dzielnicy Teb,swojemu słudze każe postarać się o znak lekarza,ma to być znak prosty,bez ozdób. W swoim gabinecie przyjmuje biedotę ,tak jak to robił jego ojciec.Nie zarabia przy tym nic,a wręcz przeciwnie; leki daje za darmo,daje również miedziaki ubogim,którzy nie mają za co kupić jedzenia.Pewnie stałby się nędzarzem,gdyby nie to,że jego sługa postarał się ulokować jego zarobione złoto tak,aby się "samo" mnożyło. Albo nie.Nie stałby się nędzarzem ,ponieważ był najlepszym lekarzem w całym Egipcie,uważany był również za najlepszego lekarza,kiedy przebywał w innych krajach. Tak mi się jakoś skojarzyło z tą książką
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Waltari jest super, a "Egipcjanin Sinuhe" najlepszą jego książką, choć to o upadku Konstantynopola - też jest dobre.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iga
Go
|
Waltari jest super, ...
Prawda "Turms Nieśmiertelny" (nie wiem,czy czytałeś),to następna jego książka,którą mam zamiar przeczytać,kiedy skończę "Egipcjanina Sinuhe",a zostały mi jeszcze 4 księgi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
śmietanę bierz tylko bezpośrednio od gospodarza nie przetworzoną i tylko kwaśną... Zadziwiające skąd ulęgło się mniemanie, że: śmietana "prosto od chłopa" jest zdrowa! Dlatego wyjaśniam: naturalna fermentacja mlekowa "od chłopa" określana jest mianem "fermantacji mlekowej niewłaściwej", bo rzadko kiedy przebiega prawidłowo ponieważ, w początkowym okresie kwaszenia dominującą rolę odgrywają bakterie nie fermentacji mlekowej - a gnilnej typu: Escherichia, Micrococcus, Microbacterium. Dlatego fermentacja "prosto od chłopa" w sprzyjających warunkach może okazać się groźna dla zdrowia, a zamiast śmietany, można otrzymać śmierdzącą breję rodem z "fanatyzmu surojadkowego"! Dlatego, aby uzyskać dobrej jakości śmietanę należy mleko jak najszybciej schłodzić, spasteryzować, a następnie dodać stosownej kultury bakteryjnej, której skład uzależniony jest od tego, co dalej się chce z takiej śmietany uzyskać. PS akapitu od "he, he..." do ... "nauczyć" - nie komentuję ... PS II Możliwe jest zaszczepienie niepasteryzowanego mleka stosowną kulturą bakterii jedynie w przypadku, gdy partia mleka przejdzie pozytywnie próbę reduktazową, a mleko z udoju trafia natychmiast do kadzi fermentacyjnej, ale ze względów sanitarnych normy są bardzo zaostrzone! admin o co chodzi z tą smietaną? a kto spozywa cuchnaca smietane? szczepisz smietane zakupiona w sklepie probiotykami?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
"viola44" skoro tak zrozumiałeś ten tekst, to czemu nie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No coz?!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: 1 [2]
|
|
|
|