forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 19:54:09

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
669722 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  Pieczeń karkowa z papryką.
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dou Drukuj
Autor Wtek: Pieczeń karkowa z papryką.  (Przeczytany 48287 razy)
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #20 : 2010-03-02, 15:24:27 »

Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #21 : 2010-03-02, 15:28:27 »

Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach -  w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski.
Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.


w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #22 : 2010-03-02, 15:31:40 »

Adampio,

T jest z karkówki i smalcu. Tak policzyłam.

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #23 : 2010-03-02, 15:34:04 »

..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #24 : 2010-03-02, 15:36:43 »

Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.

Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #25 : 2010-03-02, 15:39:05 »


w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?

"adampio" chodziło mi o to , żeby zobaczyć jak zmienia się BTW mięsa po obróbce termicznej. Bo jak ma się na obiad pieczeń w całości i kawałek się z niej odkroi, to jak sprawdzić ile tam jest BTW? Trzeba obliczyć ile jest w 100 g. Tak?
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #26 : 2010-03-02, 15:40:11 »

..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?


Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #27 : 2010-03-02, 15:42:39 »

Reniu,

na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.


Dobrze zważę. Very Happy
A wracając do potrawy, to jest ona również bardzo smaczna z mięsa mielonego. Usmażone kotlety mielone poukładać w brytfannie, dodać podsmażone warzywa z tłuszczem, zakryć i poddusić w piekarniku przez pół godziny.
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #28 : 2010-03-02, 15:45:36 »

..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..


A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g.
Ja to rozumiem tak :
Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g.
Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2   T 18,7   w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g.
Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8  a T = 28.
Zgadzacie się ze mną?


To napisalem wczesniej

Cytuj
Praktycznie mozna do tego podejsc tak:
mamy pieczen, ktora wazy 1500 gr
po upieczeniu zakladamy, ze wazy 1000 gr / byla marynowana w rzezni  Laughing/
jezeli pokroimy ja na 10 porcji to kazda porcja odpowiada 150 gr surowego miesa, tak?
Jezeli tak, to zjedlismy wlasnie ok 25 gr bialka, 16 gr tluszczu i 1 gr weglowodanu, czyli tyle ile 150 gr surowej karkowki zawiera.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #29 : 2010-03-02, 15:46:03 »


Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach

 Very Happy - doszłyśmy w końcu do konsensusu.. Very Happy
Zapisane

adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #30 : 2010-03-02, 15:46:43 »

do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy Laughing
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #31 : 2010-03-02, 15:51:24 »


do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy Laughing

Właśnie.. Laughing Czytałam od nowa Twoje posty i myślimy podobnie, tylko.. piszemy inaczej.. Wink
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #32 : 2010-03-02, 15:53:55 »


A jeszcze jedno. Licząc mięso po pieczeniu, trzeba by uwzględnić również tłuszcz, który z niego się wytopił.
Zapisane

Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #33 : 2010-03-02, 15:56:39 »

Jeśli go dodasz do ziemniaków na talerzu to nie odliczaj.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #34 : 2010-03-02, 15:59:57 »


Teresa - mi nie chodzi o liczenie tego co zjadłam, tylko o sporządzanie BTW w 100g w nowej potrawie. Very Happy
Zapisane

renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72237


Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #35 : 2010-03-02, 16:02:54 »


Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. Cool Laughing
Zapisane

admin
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #36 : 2010-03-02, 17:24:35 »

Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #37 : 2010-03-02, 18:08:26 »

A to oczywiscie ciekawostka............... Laughing
Tylko ja tp "cos" dziala?
Zapisane
adampio
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #38 : 2010-03-02, 18:09:44 »


Chciałabym razem z przepisem podawać dokładne wyliczenia, a nie zawsze prosić "adampia" - błagać Go pięć razy.. Cool Laughing

Sorry Shocked

Zapisane
admin
Go


Email
Odp: Pieczeń karkowa z papryką.
« Odpowiedz #39 : 2010-03-02, 18:21:03 »

Tylko ja tp "cos" dziala?

Nie wiem, bo szkoda mi miejsca na dysku na takie programy, ale jeśli ktoś potrzebujący, to zawsze może wgrać, przetestować i zdecydować, co dalej...  Very Happy
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.034 sekund z 20 zapytaniami.