Autor
|
Wtek: Pieczeń karkowa z papryką. (Przeczytany 48288 razy)
|
renia
|
Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach - w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski. Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Teresa - mnie chodziło o ilość białka, tłuszczu i węglowodanów w gramach - w 100g gotowej potrawy (bez ziemniaków, dodatkowego tłuszczu, piwa, czy ogórka). Tak jak podaje w książkach dr Jan Kwaśniewski. Wiesz już o co mi chodzi. ? Wzięcie pod uwagę utratę wagi.
w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Adampio,
T jest z karkówki i smalcu. Tak policzyłam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..
A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g. Ja to rozumiem tak : Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g. Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2 T 18,7 w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g. Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8 a T = 28. Zgadzacie się ze mną?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Reniu,
na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
w 100 gr gotowej potrawy bez ziemniakow, dod tluszczu.....Czyli co w 100 gr samego miesa pieczonego z tlyszczem ?
"adampio" chodziło mi o to , żeby zobaczyć jak zmienia się BTW mięsa po obróbce termicznej. Bo jak ma się na obiad pieczeń w całości i kawałek się z niej odkroi, to jak sprawdzić ile tam jest BTW? Trzeba obliczyć ile jest w 100 g. Tak?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..
A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g. Ja to rozumiem tak : Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g. Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2 T 18,7 w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g. Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8 a T = 28. Zgadzacie się ze mną? Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Reniu,
na dobrą sprawę gdy będziesz piekła (albo może ja?) następny raz tę karkówkę to pierwszy kawałek trzeba zważyć (surowy) przed pieczeniem i po pieczniu. Wtedy można będzie policzyć w tym samym wątku ile gramów B i T będzie w 100 g gotowej pieczeni.
Dobrze zważę. A wracając do potrawy, to jest ona również bardzo smaczna z mięsa mielonego. Usmażone kotlety mielone poukładać w brytfannie, dodać podsmażone warzywa z tłuszczem, zakryć i poddusić w piekarniku przez pół godziny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
..latwo mozna bylo wyliczyc B, poniewaz wystarczylo zwazyc ten cm plaster karkowki..
A jeżeli robi się pieczeń w całości, to trzeba by zważyć mięso przed pieczeniem i po, żeby obliczyć BTW w 100g. Ja to rozumiem tak : Mam 1500g mięsa przed smażeniem, a po smażeniu np. 1000g. Białka w tym mięsie było (karkówka B 13,2 T 18,7 w 100g) 198 g a tłuszczu 280 g. Po upieczeniu już jest inna zawartość tych składników - czyli skondensowana i wynosi ona w 100 g B = 19,8 a T = 28. Zgadzacie się ze mną? To napisalem wczesniej Praktycznie mozna do tego podejsc tak: mamy pieczen, ktora wazy 1500 gr po upieczeniu zakladamy, ze wazy 1000 gr / byla marynowana w rzezni Laughing/ jezeli pokroimy ja na 10 porcji to kazda porcja odpowiada 150 gr surowego miesa, tak? Jezeli tak, to zjedlismy wlasnie ok 25 gr bialka, 16 gr tluszczu i 1 gr weglowodanu, czyli tyle ile 150 gr surowej karkowki zawiera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeśli gotowej pieczeni z 1,5 kg mięsa otrzymasz 1 kg, to B- 19,8 aT - 28 g w 100 gramach
- doszłyśmy w końcu do konsensusu..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
do tego doszlismy juz dawno, tylko dopiero teraz sie doczytalismy Właśnie.. Czytałam od nowa Twoje posty i myślimy podobnie, tylko.. piszemy inaczej..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A jeszcze jedno. Licząc mięso po pieczeniu, trzeba by uwzględnić również tłuszcz, który z niego się wytopił.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jeśli go dodasz do ziemniaków na talerzu to nie odliczaj.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Teresa - mi nie chodzi o liczenie tego co zjadłam, tylko o sporządzanie BTW w 100g w nowej potrawie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
A to oczywiscie ciekawostka............... Tylko ja tp "cos" dziala?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Tylko ja tp "cos" dziala? Nie wiem, bo szkoda mi miejsca na dysku na takie programy, ale jeśli ktoś potrzebujący, to zawsze może wgrać, przetestować i zdecydować, co dalej...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|