Autor
|
Wtek: Pieczeń karkowa z papryką. (Przeczytany 48351 razy)
|
renia
|
Jem od czasu do czasu chlebek optymalny - najczęściej w szkole. A ostatnio piekę go dla mojego męża.. A co my zaśmiecamy? W kuchni można chlebek piec..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Biszkoptowy chlebek optymalny fajny jest i może posłużyć za podstawę innych ciekawych wypieków
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jak za podstawę? Ja już robiłam z różnymi ziarnami, albo wzięłam połowę składników na chlebek biszkoptowy, a połowę na orzechowy i też dobre było to coś..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
To moja żona czaruje różne odmiany dla dzieci aby było różnorodnie a jednocześnie prawie optymalnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No to masz dobrze z taką Czarodziejką .. dzieciaki też..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Napiszę Wam jak upiec optymalnie mięso, choć nie ma takiej potrzeby pieczenia: w całości po kilogramie: karkówki, schabu, żeberek (można żebra poporcjować), opruszyć lekko cukrem i jarzynką, wetrzeć mieszankę ziół: gałka muszkatułowa, oregano, pieprz czarny, cząber, tymianek i bazylia, ułożyć w naczyniu obojętnym chemicznie, dodać liście laurowe, obłożyć suto cebulą ciętą w plastry, odstawić na dwa dni w chłodne miejsce. Przed pieczeniem, brytwannę wysmarować dokładnie smalcem, oddzielić liście laurowe i cebulę, koniecznie przelać sok z mięsa, piec godzinę w 200st.C, przewracając dla równego zrumienienia, podlać wodą - około 1-1,5 szklanki, dodać kostkę masła skrojoną w plastry układając na mięsie, tu można dołożyć część cebuli, którym mięso było obłożone, przykryć, piec dwie godziny w temp. 180C, czasem podlewając mięso sosem. Po wyjęciu z brytwanny mięsu koniecznie "dać odpocząć", około 30 min, aby łatwiej je porcjować. Podawać "optymalnie" jako danie objadowe lub po schłodzeniu w lodówce jako dodatek do masła z plackiem serowojajecznym lub plastrem sera żółtego - suto przesmarowanym masłam. Z dodatków smakowych: śliwka w zalewie octowej, podgrzybek z octu, ćwikła, czy co tam kto lubi. I koniecznie przed jedzeniem, podziękować i przeprosić biedne stworzenie, że jest pożywane... PS tak się piecze mięso zimą w naszym domu, bo latem mięso się griluje na węglu drzewnym, ale nie jest to wymogiem Żywienia Optymalnego...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja to wypróbuję - zapisałam już sobie nazwy tych przypraw (bo większości z nich nie używam). Zastanawia mnie ten cukier, nigdy do mięsa nie dodaję.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Cukier dodaje się dla zachowania koloru mięsa (zamiast saletry) ? Król polskich mięs, schab, mnie jakoś przestał interesować, wolę... boczek. Tak, boczek i tłuste żeberka
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Ja też teraz już wolę boczek od schabu. Ale to się porobiło.. same anomalia..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Każda z podanych czynności ma uzasadnienie biochemiczne uzdatniające mięso do pożywania, aby przypadkiem nie zaszkodziło! PS szczególnie, gdy mięso jest z wszystkożernego!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
W tym temacie nie mogę dyskutować.. a co do wieprzowiny, to nie obawiam się tych świńskich kawałków..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
slawek
Go
|
Napiszę Wam jak upiec optymalnie mięso, choć nie ma takiej potrzeby pieczenia:
No to teraz bardzo proszę cię żebyś założył w tym dziale nowy wątek pod tytułem np. "Pieczeń z Admina" P.S. czy sam mam to zrobić ??;P
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jakoś nie nie obejrzałam wcześniej tej strony, a ona bardzo smaczna Popracuję z nią w swojej kuchni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ta ptica to gęś, czy kaczka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Niestety kurczak hodowlany ..taki chyba dobrze faszerowany chemią, bo ma ze 2 kilo. Mąż kupił, bo dzieci lubią... Oni to najlepiej znają z dziecinnych lat.. No nie będę taka zołza i czasami im pozwolę na jakieś "śmieci"..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Mój wujek w 1939 roku miał 3 lata, potem była wojna. Po latach z sentymentem wspominał kluski z żytniej mąki jakie jadł w wojnę i tak mu bardzo smakowały, a po wojnie nie mógł nigdzie na takie trafić, a w domu nikt mu takich nie chciał zrobić. Wiele razy słyszałam jak żałował tych klusek. Aż babcia uznała, że może mu satysfakcję dać i kluski zrobiła. Nadziwić się nie mógł jakie to świństwo i że może głodnemu ono smakować
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
No właśnie.. Tak samo mój jeden wujek zachwalał śledzie zawinięte w sreberko i pieczone w ogniu z węgla torfowego.. ..też mu nikt takich nie potrafił zrobić w dorosłym życiu, jakie on jadał w dzieciństwie.. Tak samo jest z moimi dziećmi - oni kaczek i gęsi nie lubią - bo się na nich we wczesnym dzieciństwie nie poznali - na szczęście ja z mężem zdążylismy ten smak za młodu poznać i polubić..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|