Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Wartość biologiczna żółtkek. (Przeczytany 10655 razy)
|
Krzysztof.K.
Go
|
Jaka jest wartość biologiczna żółtka?
Znalazłem jedynie dane dla całego jajka (100) i dla samego białka (88). Nigdzie jednak nie znalazłem informacji o żółtku. Byłbym wdzięczny za podanie tej wartości i źródła informacji.
Pozdrawiam. Krzysztof
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Blackend
Go
|
Ale o co dokładnie Ci chodzi? O B:T:W ? Czy dokładny skład wszystkich pierwiastków w żółtku występujących?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Krzysztof.K.
Go
|
Nie potrafię tego odpowiednio odczytać. Chodzi mi o konkretną wartość. http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_valueW tym miejscu podaje się konkretne wartości, gdzie całe jajko ma wartość 100. Taką też jednostkę przyjmuje się w opisach odżywek białkowych dla sportowców. Zastanawia mnie więc, jaką wartość wyrażoną tą samą jednostką ma żółtko jaja. Podobno najwyższa wartość biologiczna (BV) odżywek dochodzi do 156.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
No coz na pewno wiecej jak 88 bo tyle BV ma bialko jaja.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Podobno wg Wegatarian soja ma BW aż 107! PS O ile wiem, to BW liczona metodą Thomasa/Mitchella nie może przekraczać 100, ale co to szkodzi napiasć na naklejce nawet 200% normy... Ostatecznie to tylko cyferki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Znacznie lepszą metodą oznaczania BW jest wskaźnik aminokawsowy Osera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Vigo, nie moge tego linku otworzyc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
I nie wiele się traci, choć wczoraj się otwierał...
PS Pewnie robią niedzielną konserwację serwera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
vigo
Go
|
Adampio, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie link w tym momencie chodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
BACA
Go
|
Podaję skład 100 gram żółtka jaja kurzego: kJ-1312 , kcal-314 , białko-15,5g , tłuszcz-28,2g , kwasy tłuszczowe nasycone-8,7g , jednonienasycone-12,6 , wielonienasycone-2,11g , cholesterol-1062mg , węglowodany ogółemo-0,3g , sacharoza i błonnik-0 , sód-52mg , potas-127mg , wapń-147mg , fosfor-587mg , żelazo-7,2mg , magnez-15mg , witA-886mikrogr , Beta karoten-29mikrogr - Wit D-4,5mikrogr , Wit E2,15mg , Tiamina-0,173mg , Rybo-flawina-0,81mg , Niacyna-0,03mg , Wit C-0.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
cos kiepskie te Twoje zoltka, moje maja 1280 mg cholesterolu w zoo gr zoltka, pomijajac juz inne wartosci, ktore podajesz. Osobiscie wole te zoltka, ktore zawieraja duzo cholesterolu Bede zmuszony wziac ze soba jaja kurze (tez) do Polski
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Gazda412
Go
|
Jestem przekonany, że różnice w wartościach skladnikow odżywczych, mineralnych, witamin czy pierwiastkow śladowych są zależne od rasy kury, jej karmienia czy też pory roku. Inne wartości ma jajko latem a inne w okresie zimowym, natomiast wartości przedstawione w tabelach, to uśrednione wyniki badań. Chyba najlepiej to mieć własne laboratorium. Pozdrawiam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|
|