forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-22, 12:15:38

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669691 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  domowe wędliny itp...
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 Do dou Drukuj
Autor Wtek: domowe wędliny itp...  (Przeczytany 33188 razy)
agata
Go


Email
domowe wędliny itp...
« : 2010-03-18, 16:37:00 »

Chciałam zapytać Was czy macie jakieś doświadczenia z wyrobami domowymi...
Czy w ogóle macie taką potrzebę?
Ja znalazłam dość ciekawą stronę : www.wędlinydomowe.pl.
Właśnie przymierzam się do wekowania podgardla i boczku. Potem może jakaś kiełbasa, też w słoiku...
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #1 : 2010-03-19, 13:13:02 »

ja mam neizle doswiadczenie w produkcji wedlin, wlasciwie nie kupuje w sklepie od 20 lat gotowych wyrobow
Zapisane
agata
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #2 : 2010-03-19, 16:04:48 »

no właśnie ja też nie kupuję, bo tego się nie da jeść...Wczoraj mąż zaszalał i kupił jakiś wynalazek Confused...
Jak spróbowałam plasterek(!!!!) myślałam , że mi brzuch rozsadzi. Okropieństwo.
Skoro masz doświadczenie, to pewnie wędzisz i takie tam... Ja jeszcze wędzarni nie mam i doświadczenie mam niewielkie...
Dlatego głównie interesują mnie wszelkiego rodzaju konserwy, smarowidła, pasztety...może kiełbasa- ale właśnie ze słoika(ponoć pyszna). Pozdrawiam.
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #3 : 2010-03-22, 14:24:59 »

wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co
Zapisane
agata
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #4 : 2010-03-23, 08:57:24 »

dziękuję , napewno będę mieć jakieś pytania.
Zrobiłam konserwę w słoikach. Podgardle i boczek. Całkiem niezłe, ale muszę na drugi raz troszkę zmodyfikować przepis. Więcej czosnku, a mniej soli. pozdrawiam .
Zapisane
krzych_100
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #5 : 2010-03-23, 12:05:01 »

A co sądzicie o szynkowarach? Proste przygotowanie, niepsująca się wędlinka... Ostatnio pasztet robiłem: 40 dag wątroby wieprzowej podsmażonej z cebulką, 40 dag  boczku, trochę mięsa typu karczek, lub łopatka. Boczek z łopatką trochę podgotować (z malą cebulą i jakąś jarzyną, jak kto lubi)i wszystko zemleć, dodać zamocząną w wywarza z gotowania bułkę. Doprawić jak kto lubi i dodać trochę soli peklowej, odstawić, do szynkowara i parzyć... Wyszło całkiem dobre.
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #6 : 2010-03-23, 14:33:46 »

Tak, szynkowary sa niezle, ja czesto robie takie wyroby
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #7 : 2010-03-23, 14:37:58 »

Pssztet robię tak samo jak Ty, tylko bez bułki i soli peklowej.
Zapisane
krzych_100
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #8 : 2010-03-23, 14:47:16 »

Jeszcze jednen przepis (od Opal): karczek (można też łopatkę) pokroić tak, aby wykroić mięso, a resztę z krojenia zemleć przez maszynkę. Wymieszać, doprawić i odstawić na noc do lodówki. Następnie do szynkowara i parzyć, tak ze 2 godz. w temp 80 st. Robi się z tego taka, jakby szynkowa, a smak - jeszcze przy dobrym doprawieniu....
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #9 : 2010-03-23, 15:30:29 »

tak, ale uwazam ze 2h parzenia to za duzo. Robi sie wtedy twarda
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #10 : 2010-03-23, 15:36:40 »

Wędlina robi się twarda przy zbyt wysokiej temperaturze parzenia.  Sama zmniejszam temperaturę, a wydłużam czas, nawet do trzech godzin. Mięso rozpływa się tam gdzie powinno -  w ustach Smile
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #11 : 2010-03-23, 15:39:20 »

czyli ponad 2h to 70 stopni??
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #12 : 2010-03-23, 15:42:48 »

Dokładnie Smile
Zapisane
Opal
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #13 : 2010-03-23, 15:52:45 »

Ostatnio idę na łatwiznę i mniejsze kawałki mięsa np. szynki, którą wcześniej zapekluję w soli peklowej otoczkowanej, z wieloma moimi ulubionymi przyprawami nie wkładam do szynkowara, tylko parzę w garnku. Prosty sposób: zagotować samą wodę w dużym garnku. Gdy zacznie wrzeć zaraz wyłączyć, po czym włożyć szybko kawał mięsa. Wszystko pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mięso jest potem bardziej, nazwałabym to - surowo parzone - też pyszne. Każdy może sobie zapeklować w domu szynkę, trzymać podczas peklowania w lodówce, bo temperatura chłodzenia musi być stała i po zapeklowaniu wrzucić na wrzątek. Wędlina szybko zrobiona, dobra i tańsza od innych. Ja właśnie trzeci tydzień pekluję kilka kilogramów mięsa. Część pewnie sparzę, może coś upiekę w naczynku żaroodpornym w piekarniku. Idą święta, więc jestem przygotowana Smile
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #14 : 2010-03-23, 15:58:01 »

kupilem dzisiaj troche mięcha na swieta i wieczorem pekluje,ale wszystko do wedzenia no i kielbasa oczywiscie
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #15 : 2010-03-23, 23:08:02 »

wędzenie jest calkiem proiste a i wedzarnia nie musi byc jakas super. Sluze pomoca jakby co
w sprzedazy (przynajmniej u nas )sa do kupienia male wedzarki ze stali nierdzewnej w ok.100€ Nadaja sie nawet na balkon oczywiscie w ogrodku to juz luksus. Razz
Zapisane
zeto555
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #16 : 2010-03-24, 14:54:32 »

ja mam wedzarnie z cegly, u mnie to rodzinna tradycja od kilku pokolen, sklepowego zarcia nie dotkne
Zapisane
agata
Go


Email
Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #17 : 2010-05-31, 21:36:19 »

moje konserwy, te sprzed kilku miesięcy, nabrały smaku. Wcześniej pisałam że są za słone, ale teraz są idealne... Polecam.
Zapisane
renia
Hero Member
*****
Pe: Kobieta
wiadomoci: 72233


Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #18 : 2010-05-31, 22:56:20 »


Ja mam pasztety w słoikach. Mają już chyba z pół roku, są bardzo smaczne i nic z nimi się nie dzieje (z tym, że je gotowałam trzykrotnie). 
Zapisane

Gavroche
Hero Member
*****
wiadomoci: 41595


Odp: domowe wędliny itp...
« Odpowiedz #19 : 2021-03-28, 12:44:30 »

Dziś handlowa niedziela, podjechaliśmy do jednej galerii, dzieciaki coś tam chciały sobie wybrać na zajączka, a ja chciałem zobaczyć targi wędlin i serów.
Wyszedłem z ponad 3 kilogramami dojrzewających mięs, wędlin i serów, do tego trochę oryginalnej chałwy i mój ulubiony gryczany miód. Razz
Zapisane
Strony: [1] 2 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.039 sekund z 20 zapytaniami.